ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Ανασχηματισμός εν μέσω κρίσης

Οι δύο υπουργοί (Μοντεπούρ - αριστερά - και Αμόν) που έκαναν διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα της διαχείρισης της κρίσης και ήταν η αφορμή για νέο ανασχηματισμό της κυβέρνησης
Οι δύο υπουργοί (Μοντεπούρ - αριστερά - και Αμόν) που έκαναν διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα της διαχείρισης της κρίσης και ήταν η αφορμή για νέο ανασχηματισμό της κυβέρνησης
ΠΑΡΙΣΙ.-- Σε ανασχηματισμό προχωρά σήμερα η κυβέρνηση της Γαλλίας μετά την απόφαση του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, να ζητήσει από τον πρωθυπουργό, Μανουέλ Βαλς, την παραίτηση όλης της κυβέρνησης. Αφορμή γι' αυτή την κίνηση ήταν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, Αρνό Μοντεμπούρ, που υποστηρίχτηκαν και από τον υπουργό Παιδείας, Μπενουά Αμόν, που έβλεπε κριτικά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης γιατί «αυτή επιβάλλεται από τη Γερμανία». Πραγματική αιτία, η προσπάθεια να δοθεί μια νέα ώθηση στην καπιταλιστική ανάπτυξη, που εξακολουθεί εδώ και αρκετά χρόνια να είναι βαλτωμένη.

Ποια ήταν όμως η αφορμή; Σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε το Σάββατο στην εφημερίδα «Le Monde», ο Μοντεμπούρ είχε πει: «Πρέπει να υψώσουμε τον τόνο. Η Γερμανία έχει πιαστεί στην παγίδα της πολιτικής της λιτότητας που έχει επιβάλει σε όλη την Ευρώπη», και διευκρίνισε «όταν λέω η Γερμανία, ομιλώ για τη γερμανική δεξιά που υποστηρίζει την (καγκελάριο) Αγκελα Μέρκελ. Η Γαλλία δεν έχει την τάση να ευθυγραμμίζεται με τα ιδεολογικά αξιώματα της γερμανικής δεξιάς». Αυτή η δήλωση ήταν, όπως λέγεται, η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». Το σχόλιο πηγής κοντά στον πρωθυπουργό, όπως μεταφέρθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ήταν χαρακτηριστικό: «Θεωρείται πλέον ότι ξεπεράστηκαν τα όρια, ένας υπουργός Οικονομίας δεν μπορεί να εκφράζεται με τέτοιους όρους για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και για έναν Ευρωπαίο εταίρο όπως η Γερμανία».

Ο Μοντεμπούρ, που επέμεινε και χτες στις ίδιες διατυπώσεις και τη ρητορική «ενάντια στη λιτότητα», θέλει να εμφανιστεί ως ο εκπρόσωπος της «αριστερής τάσης» του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια έκφραση τμήματος της αστικής τάξης, το οποίο βλέπει πιο εφικτή την ανάπτυξη με διαφορετικό μείγμα διαχείρισης.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο που η δημοτικότητα του Ολάντ έχει πέσει στα πιο χαμηλά επίπεδα και επικρίνεται ότι εφαρμόζει «νεοφιλελεύθερη πολιτική», ενώ υποτίθεται είχε υποσχεθεί άλλα στους ψηφοφόρους του. Η πραγματικότητα είναι ότι οι δυσκολίες της διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, και η διαφαινόμενη αναιμική ανάπτυξη σε όλες τις χώρες (στη Γερμανία τα σημάδια στασιμότητας είναι φανερά) προκαλούν αντιπαραθέσεις μέσα σε μερίδες του κεφαλαίου που βρίσκουν έκφραση και στους πολιτικούς εκπροσώπους και τα αστικά κόμματα. Ετσι πάντα μπαίνουν στο τραπέζι σενάρια αναδιάταξης των πολιτικών δυνάμεων και η προσφυγή σε κυβερνητικές λύσεις συνεργασίας αστικών κομμάτων, όπως το βλέπουμε σε πολλές χώρες και στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη στη Γαλλία υπάρχει ανησυχία για την επόμενη μέρα μετά τον σημερινό ανασχηματισμό, τον δεύτερο μέσα σε μισό χρόνο, με την αποχώρηση των δήθεν «αριστερών» υπουργών. Επίσης, το Σοσιαλιστικό Κόμμα διαθέτει οριακή πλειοψηφία στη Βουλή, με 291 βουλευτές, και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΡΚΕΛ - ΡΑΧΟΪ
Από κοινού στην αντιλαϊκή ρότα

Στην Ισπανία πήγε την Κυριακή η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, σε μία επίσκεψη, όπως αναφέρεται, προετοιμασίας για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 30 Αυγούστου. Η Γερμανίδα καγκελάριος συνόδευσε την Κυριακή τον Ισπανό πρωθυπουργό στη διαδρομή του προσκυνήματος του Αγίου Ιακώβου της Κομποστέλα, στη Γαλικία.

Η Μέρκελ και ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι - και οι δύο είναι στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - σε συνέντευξή τους επέμειναν στη συνέχιση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζονται συνολικά στην ΕΕ, ενώ ανέδειξαν την αναιμική ανάκαμψη που παρατηρείται για δεύτερο τρίμηνο στην οικονομία της Ισπανίας με 0,6%. Ωστόσο όπως και σε άλλες χώρες με ή χωρίς μνημόνιο αυτοί που πληρώνουν το μάρμαρο για να βγουν από την κρίση οι καπιταλιστές είναι οι εργαζόμενοι.

«Μοιράζομαι την άποψη του Μαριάνο Ραχόι σε ό,τι αφορά το συνδυασμό της δημοσιονομικής λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων», διαβεβαίωσε η Μέρκελ. Οι δύο ηγέτες δεν θέλησαν να κάνουν κανένα σχόλιο για τις επιθέσεις τις οποίες έκανε το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Αρνό Μοντεμπούρ, εναντίον της Γερμανίας και των πολιτικών λιτότητας στην ΕΕ, τοποθετήσεις οι οποίες οδήγησαν στον ανασχηματισμό της γαλλικής κυβέρνησης.

«Είμαι απολύτως πεπεισμένος για τη βούληση του πρωθυπουργού (σ.σ. της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς), διότι μου την εξέφρασε, να κάνει μεταρρυθμίσεις και να συνεχίσει να εργάζεται ώστε να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις (της Γαλλίας) στην Ευρώπη», είπε πάντως ο Ραχόι.

«Εύχομαι στον Γάλλο Πρόεδρο να επιτύχει στην εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων», αλλά «δεν πρόκειται να σχολιάσουμε τα γεγονότα», είπε από τη δική της πλευρά η Γερμανίδα καγκελάριος.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο Βρετανός σκηνοθέτης, παραγωγός και ηθοποιός Ρίτσαρντ Ατένμπορο πέθανε σε ηλικία 90 ετών έπειτα από μακρά ασθένεια, την Κυριακή. Ηταν ο σκηνοθέτης της ταινίας «Γκάντι» (1982), η οποία κέρδισε οκτώ βραβεία «Οσκαρ», περιλαμβανομένων αυτών της Καλύτερης Ταινίας και της Καλύτερης Σκηνοθεσίας, ενώ είχε παίξει ρόλους σε πολλά φιλμ, περιλαμβανομένης και της ταινίας επιστημονικής φαντασίας «Jurassic Park».

ΛΙΜΑ.-- Ισχυρός σεισμός 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε το νότιο Περού, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (ώρα Ελλάδας) με επίκεντρο 35 χλμ. βόρεια της πόλης Κορακόρα στην επαρχία Αγιακούτσο και βάθος 108 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωφυσικής του Περού. Δεν αναφέρθηκαν παρά μόνο υλικές ζημιές και κάποιοι τραυματισμοί.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Συναγερμός σήμανε χτες το απόγευμα στη στρατιωτική βάση Φορτ Λι στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ από την εισβολή μίας στρατιωτικού, αγνώστων λοιπών στοιχείων, σε τετραώροφο κτίριο του συγκροτήματος. Τελικά, ο συναγερμός έληξε δίχως να σημειωθούν τραυματίες ή θύματα από τη ρίψη πυρών, πέραν της ενόπλου που φέρεται πως αυτοτραυματίστηκε.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Το «σύννεφο» των αμφιβολιών που καλύπτει τα εγκλήματα στο Κοσσυφοπέδιο θα διαλυθεί μόνο μετά την ολοκλήρωση των δικαστικών διαδικασιών δήλωσε χτες στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας ερευνών της ΕΕ για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσσοβο Τζον Κλιντ Γουίλιαμσον. Προσφάτως, ο Γουίλιαμσον είχε σημειώσει ότι έχουν βρεθεί αρκετά στοιχεία, προκειμένου να ασκηθούν διώξεις κατά αρκετών διοικητών του πρώην «Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσόβου» (ΟΥΤΣΕΚΑ, UCK) για εθνοκάθαρση και συστηματική τρομοκράτηση των Σέρβων, των Ρομά και των άλλων μειονοτήτων του Κοσσόβου, από το 1999 έως το 2000. Παράλληλα, η σερβική εφημερίδα ΖΕΡΙ υποστήριξε σε ρεπορτάζ της ότι βρίσκονται ήδη στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης 60 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που λειτουργούν στο Κοσσυφοπέδιο και χρηματοδοτούνται από το Κουβέιτ, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και το Ιράν στο πλαίσιο ερευνών για να διαπιστωθεί η σχέση τους με τρομοκρατικές οργανώσεις.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Με κάθε επισημότητα έγινε χτες δεκτός στο Πεκίνο από την κινεζική ηγεσία ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Ο Μουγκάμπε είχε προγραμματίσει σειρά συναντήσεων με υψηλόβαθμους Κινέζους αξιωματούχους, μεταξύ αυτών ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ στο πλαίσιο υπογραφής σημαντικών οικονομικών, εμπορικών, συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού, της επισιτιστικής βοήθειας κ.ά.

ΜΑΝΤΙΑ ΠΡΑΝΤΕΣ.-- Σε ναό στην κεντρική Ινδία, με χιλιάδες προσκυνητές σε ινδουιστική τελετή ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου δέκα άνθρωποι και 60 τραυματίσθηκαν. Το περιστατικό συνέβη στο ναό Καμτανάθ στην περιοχή Τσιτρακούτ του κρατιδίου Μάντια Πραντές, στο κέντρο της Ινδίας. Τέτοιου είδους ατυχήματα συμβαίνουν συχνά στην Ινδία, αφού οι ναοί είναι συχνά προσβάσιμοι από στενούς δρόμους και γέφυρες. Παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί τον περασμένο Οκτώβρη, όταν 115 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους ποδοπατημένοι ή από πνιγμό κοντά σε έναν άλλο ναό του Μάντια Πραντές.

ΚΑΣΚΑΒΕΛ.-- Σε εξέγερση κρατουμένων σε φυλακή στην πολιτεία Παρανά της νότιας Βραζιλίας, στην πόλη Κασκαβέλ την Κυριακή το πρωί, μετά το πρωινό, που έγινε με αίτημα τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, 5 φυλακισμένοι φέρονται να έχασαν τη ζωή τους (οι δύο με αποκεφαλισμό) από συγκρατούμενούς τους ενώ και δύο από τους 9 σωφρονιστικούς υπαλλήλους που ήταν στη βάρδια κρατούνται όμηροι. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι κρατούμενοι ελέγχουν το 20% της φυλακής που έχει 1.100 έγκλειστους, ενώ πάνω από τους μισούς παίρνουν μέρος στην εξέγερση.

ΙΤΑΛΙΑ
Στο προσκήνιο οι ενδοαστικές αντιθέσεις

ΡΩΜΗ.--

Η ιταλική κυβέρνηση, που ασκεί αυτήν την περίοδο την 6μηνη προεδρία της ΕΕ, απέστειλε μια επιστολή στις κυβερνήσεις των χωρών - μελών ζητώντας να δημοσιοποιηθούν τα απόρρητα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της με τις ΗΠΑ για τη σύναψη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, «σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η διαφάνεια», όπως ανακοινώθηκε επίσημα.

Στην επιστολή αυτή, την οποία συνυπογράφουν ο Ιταλός υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Κάρλο Καλέντα, και ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου, Κάρελ ντε Χουχτ, η ιταλική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της δημοσιοποίησης των εγγράφων αυτών προκειμένου «να βελτιωθεί η ενημέρωση και η κατανόηση του κοινού όσον αφορά τους σκοπούς των συνομιλιών για την επίτευξη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ».

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στην τακτική της κυβέρνησης του Ματέο Ρέντσι να εμφανίσει ένα προσωπείο δήθεν ενδιαφέροντος για τα λαϊκά συμφέροντα, όταν στην πραγματικότητα εκφράζει τμήμα της ιταλικής αστικής τάξης αλλά και ανησυχίες σε άλλες χώρες για τα συμφέροντα καπιταλιστικών επιχειρήσεων που μπορεί να θιγούν από τη Διατλαντική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP). Το παζάρι που συνεχίζεται, αν και έχει φτάσει στον 6ο γύρο, δεν έχει καταλήξει ακόμα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ