ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Γκρίνιες για τη «μονόπλευρη διεύρυνση»

Γκρίνιες για τη διεύρυνση στο εσωκομματικό πεδίο στη ΝΔ

Eurokinissi

Γκρίνιες για τη διεύρυνση στο εσωκομματικό πεδίο στη ΝΔ
Καθώς όλα δείχνουν ότι παρασκηνιακά εντείνονται οι διεργασίες για τον «επαναπατρισμό» στη ΝΔ στελεχών που την εγκατέλειψαν τα τελευταία χρόνια ή για συνεργασία με δυνάμεις του χώρου, στο πλαίσιο συγκρότησης μιας ευρύτερης κεντροδεξιάς παράταξης - πόλου τού υπό αναμόρφωση αστικού πολιτικού συστήματος, μερίδα στελεχών της διαμαρτύρεται για τη «μονόπλευρη» όπως λένε διεύρυνση, εκτιμώντας ότι απομακρύνει τη ΝΔ απ' τον «ορφανό, αυτή τη στιγμή, μεσαίο χώρο».

Πολλοί είναι αυτοί, κυρίως του λεγόμενου «καραμανλικού» στρατοπέδου, αλλά όχι μόνο, που δε βλέπουν με καλό μάτι την ανάθεση σε στελέχη όπως ο Α. Γεωργιάδης και ο Μ. Βορίδης της εκφώνησης του προσκλητηρίου σε «όσους αυτοπροσδιοριζόμαστε ως δεξιοί», όπως πρόσφατα δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Ο βουλευτής Γ. Βλάχος δήλωσε ότι στη ΝΔ μπορούν να επιστρέψουν μόνο όσοι ζητήσουν δημόσια συγγνώμη για όσα έχουν κάνει και πει, παραπέμποντας στις βαριές κατηγορίες που αντήλλασσαν μέχρι προ ολίγου καιρού η ΝΔ με τον ΛΑ.Ο.Σ. και τους ΑΝΕΛ.

Και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκης, απορρίπτει τη διεύρυνση της ΝΔ με στελέχη των ΑΝΕΛ και άλλα που αποχώρησαν απ' αυτήν τα τελευταία χρόνια. «Δεν είμαι διατεθειμένος και δεν πρόκειται να καθίσω στα ίδια έδρανα με κάποιους που τα προηγούμενα χρόνια με αποκαλούσαν "γερμανοτσολιά και φασίστα"» αναφέρει, κι ακόμα υποστηρίζει ότι «η ΝΔ δεν μπορεί να συμπορεύεται με δυνάμεις που δεν έχουν ευρωπαϊκή κατεύθυνση και έχουν στοιχεία λούμπεν. Πρέπει να εκφράσει έναν κόσμο που κινείται στο κέντρο και σήμερα δεν έχει έκφραση».

Ο Μ. Χαρακόπουλος υποστηρίζει, με τη σειρά του, πως «η διεύρυνση δεν μπορεί να περιοριστεί σε ευκαιριακές μετεγγραφές. Για να είναι η ΝΔ μεγάλο κόμμα, πρέπει να κερδίσει πάλι την εμπιστοσύνη της μεσαίας τάξης».

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., σε συνέντευξή του, στο «Εθνος» δηλώνει έτοιμος να πάρει μέρος στη διαδικασία αναμόρφωσης της «κεντροδεξιάς», ως διαδικασίας άρρηκτα συνδεδεμένης με τη συνολικότερη αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού και την αλλαγή μείγματος πολιτικής, ώστε αυτή να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες της αστικής τάξης, διαψεύδει ωστόσο σενάρια επιστροφής του στη ΝΔ.

Εμφάνιση έκανε και ο πρώην ΓΓ της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκος, ο οποίος σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», που ξεχειλίζει εθνικισμό και αντικομμουνισμό, αναφέρει πως εάν η Νέα Δημοκρατία δεν προσεγγίσει πιο ακραίους πολιτικούς σχηματισμούς, άλλος πολιτικός φορέας θα προσπαθήσει να ενοποιήσει τη Δεξιά. «Είτε η ΝΔ πρέπει να στραφεί προς δεξιότερες κατευθύνσεις ώστε να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος ή το σύνολο αυτών των ψηφοφόρων, είτε το κενό που υπάρχει θα πληρωθεί από κάποιον δεξιό σχηματισμό ο οποίος θα προσπαθήσει να ενοποιήσει όλους αυτούς τους ψηφοφόρους σε ένα δεξιό σχήμα πολιτικά ανεκτό. Με ένα τέτοιο δεξιό κόμμα, με χαρακτηριστικά γαλλικού γκολικού κόμματος, η ΝΔ θα μπορεί να συνεργαστεί», αναφέρει χαρακτηριστικά για τις διεργασίες στο χώρο.

Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Τ. Κουίκ, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση περί κεντροδεξιάς εγκάλεσε τη ΝΔ για διάλυση «των αρχών και υποθηκών του ιδρυτή της» και δήλωσε για το κόμμα του «παρών» στις διεργασίες αναμόρφωσης του χώρου.

ΣΥΡΙΖΑ
Οχυρώνεται πίσω από κάλπικα διλήμματα

Κάλπικα διλήμματα όπως «μνημόνιο ή δημοκρατία» επιστρατεύει ξανά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από μια περίοδο κατά την οποία έγινε ακόμα πιο καθαρό ότι στρατηγικά συμπλέει με τις άλλες δυνάμεις της διαχείρισης. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στη «Real News», «υπόσχεται» κυβέρνηση ανιδιοτελή, σεμνή και έντιμη, που θα εκφράζει την άρνηση του τρόπου διακυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ... Απορρίπτει το ενδεχόμενο σύμπραξης με τη ΝΔ, σε ένα μεγάλο συνασπισμό, θέτοντας στο λαό το ψευτοδίλημμα «ή θα ηττηθούν η μνημονιακή Δεξιά και οι συνεργοί της, ή θα ηττηθεί η δημοκρατία, η αλήθεια, η κοινωνία, η Ελλάδα». Να θυμίσουμε, ωστόσο, ότι τα σενάρια για μεγάλο συνασπισμό ήταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που τα τροφοδοτούσαν προ ολίγων μηνών.

Ο Αλ. Τσίπρας τώρα λέει οτι απορρίπτει ακόμα και τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, αφορίζοντας όσους «επέλεξαν να είναι σύμμαχοι, συνεργοί και συνένοχοι του κυρίου Σαμαρά, που εκφύλισαν το ΠΑΣΟΚ σε συνιστώσα της ΝΔ, που ψήφισαν τα μνημόνια, που εξαπάτησαν το λαό». Προσπέρασε, φυσικά, το γεγονός ότι στο κόμμα του ήδη στεγάζονται μια σειρά τέτοιοι πολιτικοί παράγοντες που προαλείφονται να στελεχώσουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έχει πει τους δεν τους ζητά πιστοποποιητικό, αρκεί να εναντιώνονται στο μνημόνιο..

Είναι αξιοσημείωτο ότι ερωτηθείς σχετικά με τον Κ. Καραμανλή, απαντά ότι «στην πολιτική, όπως και στη ζωή, ο καθένας ξεχωρίζει από το βίο και την πολιτεία του. Και φυσικά από τις απόψεις που πρεσβεύει και την πολιτική που υπηρετεί, αυτό όμως δεν μας οδηγεί να πιστεύουμε ότι όλοι όσοι υποστηρίζουν την ίδια πολιτική είναι ίδιοι, ή το κάνουν με τα ίδια μέσα». Τα λεγόμενά του δεν πρέπει να αποκοπούν απ' τις φήμες που επιμένουν ότι η Κουμουνδούρου κρατά ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με το «καραμανλικό» στρατόπεδο της ΝΔ. Στο ίδιο πλαίσιο, εύχεται καλή επιτυχία στον Δ. Αβραμόπουλο, ο οποίος θα εκπροσωπήσει εκεί ως επίτροπος τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Επί της ουσίας, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να υποσχεθεί παρά μέτρα διαχείρισης της φτώχειας που γενικεύεται όπως «δημοκρατία παντού από την πρώτη μέρα», «άμεσα μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης για να ανακουφιστούν εκείνα τα τμήματα της κοινωνίας που έχουν πεταχτεί στον Καιάδα των μνημονίων», «κατάργηση της αθλιότητας του ΕΝΦΙΑ» κ.ά. Μαζί μ' αυτά πουλάει και ανέξοδους λεονταρισμούς για σθεναρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους, σαν να εξαρτάται απ' αυτή η βελτίωση της ζωής του λαού.

Τέλος, αναπαράγει την «άσφαιρη» κριτική προς την κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας τον Α. Σαμαρά σαν τον τελευταίο των μερκελιστών και επαναλαμβάνει ότι απαιτείται να ανατραπούν οι πολιτικές της εσωτερικής υποτίμησης, ώστε να καταστεί δυνατή η αθρόα χρηματοδότηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, τις οποίες χρεώνει στη γερμανική κυβέρνηση, βγάζοντας λάδι την ΕΕ. Κατηγορεί ακόμα την κυβέρνηση για τη στάση της σε ό,τι αφορά στο ρωσικό εμπάργκο και εξωραΐζοντας τη λυκοσυμμαχία ισχυρίζεται ότι το θεσμικό της πλαίσιο δίνει δυνατότητες που όμως η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε.

ΔΗΜΑΡ
Διεκδικεί ρόλο «ενδιάμεσου πόλου»

Την ελπίδα το Συνέδριο του Σεπτέμβρη να σηματοδοτήσει το «γύρισμα σελίδας» για τη ΔΗΜΑΡ εξέφρασε χτες ο εκπρόσωπός της Χρ. Μαχαίρας, παρότι διακηρυγμένη η πρόθεση της μειοψηφίας να μη νομιμοποιήσει με την παρουσία της τις εργασίες του.

«Στο συνέδριο μας πρέπει να γυρίσουμε σελίδα. Επιχειρούμε να ανατάξουμε τις δυνάμεις μας», ανέφερε και σκιαγραφώντας το ρόλο που διεκδικούν στο αστικό πολιτικό σύστημα πρόσθεσε: «Θεωρούμε ότι ο τόπος έχει ανάγκη μια μεταρρυθμιστική αριστερή δύναμη, έναν ενδιάμεσο πόλο, ο οποίος μπορεί να εξισορροπήσει τις διπολικές ακρότητες και να συμβάλει με τις δικές του δυνάμεις στην ανασύσταση του προοδευτικού τόξου».

Στο μεταξύ, σφοδρή επίθεση στον Φ. Κουβέλη εξαπέλυσε χτες ο Γ. Πανούσης. Προεξοφλώντας ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έχει συμφωνήσει με Σαμαρά - Βενιζέλο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, τον κατηγόρησε πως θυσιάζει την ΔΗΜΑΡ για μια προσωπική του επιλογή.

«ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ» ΦΠΑ
Προτάσεις για απογείωση της φοροληστείας

Το ζήτημα της απογείωσης του συντελεστή ΦΠΑ, που ισχύει για τη μεγάλη γκάμα των εμπορευμάτων μαζικής λαϊκής κατανάλωσης επανέρχεται στα σενάρια και τους σχεδιασμούς συγκυβέρνησης και ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, ως «ισοδύναμο» αντιλαϊκό μέτρο. Η «συζήτηση» δεν είναι καινούργια, αντίθετα το νέο μέτρο έχει υποδειχθεί τόσο από την Κομισιόν όσο και από το ΔΝΤ στο πλαίσιο της διαμόρφωσης «ενιαίου συντελεστή» ΦΠΑ. Λόγος γίνεται για τη διαμόρφωση «ενιαίου» ΦΠΑ στο 19% ή 21% (από 23% σήμερα) σε μια εξέλιξη που θα απογειώσει τη φοροληστεία στη μεγάλη γκάμα της κατανάλωσης (τρόφιμα, τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη), κατηγορίες, στις οποίες εφαρμόζεται σήμερα ο «χαμηλός» συντελεστής 13% (6,5% για τα φάρμακα). Η «ενιαιοποίηση» των συντελεστών θα αυξήσει κατακόρυφα και τους «μειωμένους» συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών, θα προχωρήσει στην εκπόνηση ειδικής μελέτης σχετικά με τις «αλλαγές» στους συντελεστές, καθώς και για τα μέτρα που αφορούν στην «εισπραξιμότητα» του φόρου. Σε κάθε περίπτωση, το μέτρο της κατάργησης των χαμηλών συντελεστών και της επιβολής ενός ενιαίου συντελεστή υπολογισμού του θα εφαρμοστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να οδηγήσει σε αύξηση των συνολικών κρατικών εσόδων από τον ΦΠΑ. Είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει κι ένα από τα «ισοδύναμα» δημοσιονομικά μέτρα που, προκειμένου να αναπληρωθούν οι απώλειες από τις φοροελαφρύνσεις σε όφελος των επιχειρηματικών Ομίλων, αλλά και από τυχόν αλλαγές στο μείγμα της φορολογικής πολιτικής.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ