ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΝΕΓΓΥΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στο θάλαμο αναμονής της Γενεύης

Με τους γνωστούς αργούς ρυθμούς ανάλογων διαδικασιών, συνεχίστηκε χτες στη Γενεύη της Ελβετίας, για δεύτερη μέρα, η νέα φάση των εκ του σύνεγγυς συνομιλών για το Κυπριακό, μεταξύ του Προέδρου της Κύπρου Γλ. Κληρίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ρ. Ντενκτάς. Το ρόλο του ενδιάμεσου έχει αναλάβει ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος, στο μεταξύ, πραγματοποίησε δύο συναντήσεις με τον Ρ. Ντενκτάς, με αντικείμενο τις προτάσεις που έχει καταθέσει στις δύο πλευρές. Ωστόσο, η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για χτες μεταξύ του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ και του Γλ. Κληρίδη αναβλήθηκε προς το παρόν.

Ο Ρ. Ντενκτάς από την πλευρά του δήλωσε χτες ικανοποιημένος από τις συνομιλίες που είχε πάνω στις σκέψεις που υπέβαλε ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο. Μιλώντας μετά τη συνάντηση, που διήρκεσε περίπου τρεισήμισι ώρες, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης χαρακτήρισε τις συνομιλίες «πολύ καλές» και πρόσθεσε ότι είναι ικανοποιημένος. Σε ερώτηση εάν άρχισε η συζήτηση σε βάθος των σκέψεων ντε Σότο, απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ότι «τις συζητήσαμε για τρεισήμισι ώρες». Κληθείς να αναφέρει ποια μέθοδο χρησιμοποιεί στις συνομιλίες ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι «μας έχει ακούσει και θα μας ξανακαλέσει, αλλά δε γνωρίζουμε πότε».

Συνεχίζεται η ένταση στα Κατεχόμενα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η αναταραχή στα Κατεχόμενα της Κύπρου, όπου προχθές περίπου 3.000 εξαγριωμένοι Τουρκοκύπριοι διαδηλωτές κατέλαβαν τη λεγόμενη Βουλή των Τουρκοκυπρίων στην κατεχόμενη Λευκωσία. Οι διαδηλωτές, θύματα τραπεζικού σκανδάλου τύπου «πυραμίδες», ζητούσαν να τους δοθούν πίσω οι καταθέσεις τους που τις είχαν σε έξι τράπεζες, των οποίων τη διαχείριση έχει αναλάβει το κατοχικό καθεστώς, ύστερα από την κατάρρευσή τους, έθεσαν υπό την ομηρία τους τον πρωθυπουργό του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου, πριν διαλυθούν από άνδρες των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες προέβησαν σε μαζικές συλλήψεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, εκατό άτομα συνελήφθησαν και ανάμεσα σ' αυτούς περιλαμβάνονται συνδικαλιστές και ηγέτες άλλων οργανώσεων. Οι διαδηλωτές, όμως, δε σταμάτησαν, μετά τις συλλήψεις, στη διάρκεια της νύχτας συγκεντρώθηκαν στο χώρο της πλατείας Σεραγίου, όπου βρίσκονται τα κρατητήρια και διαμαρτύρονταν για τις συλλήψεις.

Ο Ραούφ Ντενκτάς, σε δηλώσεις που έκανε στη Γενεύη, ξεσπάθωσε εναντίον της ψευδοκυβέρνησης, την οποία κάλεσε να κάνει αυτό που πρέπει, τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι χάλια. Ο χτεσινός τουρκοκυπριακός Τύπος χαρακτήρισε «μαύρη» την προχθεσινή ημέρα και επισημαίνεται ότι οι συλλήψεις διακοσίων περίπου διαδηλωτών θα οδηγήσουν σε νέες μαζικές κινητοποιήσεις.

Από την άλλη πλευρά της Κύπρου, το ΔΗΣΥ, το κόμμα του προέδρου Γλ. Κληρίδη, σε ανακοίνωσή του, εκφράζει την «έντονη ανησυχία» για τις εξελίξεις στα Κατεχόμενα και αποδίδει τις λαϊκές αντιδράσεις στην «οικονομική ανέχεια, στην εξαθλίωση και την απόγνωση που έχει οδηγήσει το κατοχικό καθεστώς μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού, με αναπόφευκτο αποτέλεσμα σοβαρές και απρόβλεπτες κοινωνικές εκρήξεις».

Για την κατάσταση στην κατεχόμενη Κύπρο, ρωτήθηκε χτες και ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, ο οποίος είπε: «Αυτή είναι η κατάληξη μιας πολιτικής που ακολουθούν οι δυνάμεις κατοχής σε ένα κομμάτι της Κύπρου. Ηταν αναμενόμενο, παρά τη βοήθεια και την υποστήριξη που προσφέρεται από την Τουρκία. Δεν είναι δυνατό να μιλήσει κανείς για "κράτος", το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως τέτοιο στην κατεχόμενη Κύπρο. Ολα αυτά τα φαινόμενα δεν είναι τίποτε άλλο, παρά τα συμπτώματα ενός καθεστώτος, το οποίο γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι, από την αρχή μέχρι το τέλος, ένα παθολογικό φαινόμενο, ένα παθολογικό μόρφωμα».

Οι λαοί μπορούν να γίνουν το αντίπαλο δέος του ιμπεριαλισμού

Ημερίδα με θέμα «26 χρόνια εισβολής και κατοχής στην Κύπρο - νέες βαλκανικές εξελίξεις και προεκτάσεις», διοργάνωσε η ΕΔΥΕΘ

«Η τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου εξυπηρετούσε πρώτα απ' όλα τα σχέδια των μεγάλων δυνάμεων για μετατροπή του νησιού σε ένα ΝΑΤΟικό αβύθιστο αεροπλανοφόρο». Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο Βάσος Πούπης, πρόεδρος του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, σε ημερίδα της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 24 Ιούλη με θέμα «26 χρόνια εισβολής και κατοχής στην Κύπρο. Νέες βαλκανικές εξελίξεις και προεκτάσεις».

Η εκδήλωση, στην οποία μίλησε και ο Ηλίας Κουσκουβέλης, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και παραβρέθηκε μεταξύ άλλων και ο πρόξενος της Κύπρου στη θεσσαλονίκη, κ. Γεωργιάδης, έγινε στα πλαίσια των πρωτοβουλιών που πήρε η ΕΔΥΕΘ με αφορμή τη συμπλήρωση 26 χρόνων από την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο.

Οπως δήλωσε στο «Ρ» αμέσως μετά το πέρας της εκδήλωσης ο εκπρόσωπος των Κύπριων αγωνιστών της ειρήνης, Β. Πούπης, «το τελευταίο διάστημα υπάρχει για μια ακόμα φορά κινητικότητα στο Κυπριακό. Κινητικότητα που κάνει τον κυπριακό λαό να ανησυχεί ολοένα και περισσότερο. Ολοι υποψιάζονται ότι η "λύση" που θα δοθεί θα είναι η οριστική διχοτόμηση». Και κατέληξε τονίζοντας ότι «ο κυπριακός λαός δεν πρόκειται να δεχτεί μια τέτοια εξέλιξη και είναι έτοιμος να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις».

Από τη μεριά του ο Ηλίας Κουσκουβέλης, αφού διαπίστωσε τους κινδύνους που έχουν προκύψει για τους λαούς της βαλκανικής από την επιθετικότητα του ΝΑΤΟ και κυρίως των ΗΠΑ, επισήμανε ότι αυτό οφείλεται στην έλλειψη αντίπαλου δέους στη διεθνή ζυγαριά των συσχετισμών, ρόλο που πρέπει τώρα πια να παίξουν οι λαοί. Ο Ηλίας Κουσκουβέλης κάνοντας αναφορά στα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή, τόνισε: «Σήμερα γίνεται προσπάθεια από την πλευρά των ΗΠΑ να εγκαθιδρυθεί το καθεστώς της Νέας Τάξης σε ολόκληρο το Β. Ημισφαίριο. Σε αυτή τη φάση οι ΗΠΑ θέλοντας να προωθήσουν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα, επιχειρούν να σφίξουν τη θηλιά γύρω από τη Ρωσία. Προσπαθούν έτσι να δημιουργήσουν ένα κάθετο άξονα χωρών του ΝΑΤΟ που ξεκινάει από τη Σουηδία και φτάνει στην Τουρκία. Μέσα σε αυτόν τον άξονα το κάθε κεφάλι που θα σηκώνεται, θα χτυπιέται, όπως έγινε και με τη Σερβία». Στη συνέχεια ο ομιλητής κάνοντας αναφορά στο ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, επισήμανε τις μεγάλες ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης που παρά τη διαφωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, συμμετείχε ψυχή τε και σώματι στην επίθεση ενάντια στη Νέα Γιουγκοσλαβία. Οπως τόνισε ο ομιλητής, «η συμμετοχή της Ελλάδας στους βομβαρδισμούς, τής στέρησε τη συμμαχία με τη μόνη χώρα εκτός ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, τη Σερβία, που θα μπορούσε να της προσφέρει και "στρατηγικό βάθος" στην περίπτωση θερμού επεισοδίου στην περιοχή».

Από τη μεριά του ο Νίκος Ζιώκας , γραμματέας της ΕΔΥΕΘ, κάνοντας το κλείσιμο της ημερίδας, έκανε αναφορά στις ομοιότητες μεταξύ του Κυπριακού και της επέμβασης του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο, τονίζοντας το ρόλο των ιμπεριαλιστών και στις δύο ιστορικές περιόδους. Και κατέληξε: «Οι τόσο μαζικές κινητοποιήσεις την περίοδο του πολέμου αλλά και μετά, δείχνουν, ότι οι λαοί μπορούν να γίνουν το αντίπαλο δέος και τελικά να ακυρώσουν στην πράξη τα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Χρέος των αγωνιστών της ειρήνης και όλων των προοδευτικών ανθρώπων, είναι η ακούραστη δράση προς αυτή την κατεύθυνση».

ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ
Στον απόηχο της χειραψίας

Στον απόηχο της προχθεσινής ψυχρής χειραψίας αρχιεπισκόπου και πρωθυπουργού, κατά τη δεξίωση στο προεδρικό μέγαρο, πέρασε η χθεσινή μέρα.

Από την πλευρά της Ιεραρχίας δεν υπήρξε κάποια συνέχεια, ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας επανέλαβε τις κυβερνητικές θέσεις. Το θέμα για τις ταυτότητες, είπε, έχει κλείσει. «Η κυβέρνηση, συνέχισε, όπως κατ' επανάληψη έχουμε τονίσει, είναι έτοιμη να συζητήσει με τους εκπροσώπους της Ιεραρχίας θέματα τα οποία, ασφαλώς, έχουν ενδιαφέρον και μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο μιας τέτοιας συζήτησης, σε ένα διάλογο, που θα γίνει ψύχραιμα, νηφάλια, που θα είναι γόνιμος και ουσιαστικός, προκειμένου να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα». Και πετώντας το μπαλάκι στην Ιεραρχία επισήμανε: «Η Εκκλησία, από τη δική της πλευρά, περιμένουμε να αναλάβει μια σχετική πρωτοβουλία και να αντιδράσει με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε να ευοδωθεί η προσπάθεια, που κι εμείς κάνουμε, για τη δημιουργία ενός πλαισίου διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων της Ιεραρχίας. Πιστεύουμε ότι αυτός ο διάλογος είναι χρήσιμος. Επιθυμούμε έναν τέτοιο διάλογο, που μπορεί να αρχίσει αμέσως, αρκεί να ανταποκριθεί η Ιεραρχία. Εως τώρα δεν το έχει κάνει».

Ο Δ. Χριστόφιας

Προσπάθεια από μέρους του διεθνούς παράγοντα, στο παρόν στάδιο, να συντηρηθεί η διαδικασία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών μέχρι και τη Νέα Υόρκη, διαπιστώνει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δ. Χριστόφιας, ο οποίος συναντήθηκε χτες στη Γενεύη με τον εκπρόσωπο της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

Ο Δ. Χριστόφιας εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι «πολύ δύσκολο» να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα, παρόλο που ο διεθνής παράγοντας υποστηρίζει ότι θα κάνει προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Και διερωτήθηκε επίσης ποια θα είναι αυτά τα αποτελέσματα, επαναλαμβάνοντας πως η κυπριακή αντιπροσωπεία θα δώσει τη μάχη για μια λύση βιώσιμη και δίκαιη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ