Τετάρτη 26 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι λαοί μπορούν να γίνουν το αντίπαλο δέος του ιμπεριαλισμού

Ημερίδα με θέμα «26 χρόνια εισβολής και κατοχής στην Κύπρο - νέες βαλκανικές εξελίξεις και προεκτάσεις», διοργάνωσε η ΕΔΥΕΘ

«Η τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου εξυπηρετούσε πρώτα απ' όλα τα σχέδια των μεγάλων δυνάμεων για μετατροπή του νησιού σε ένα ΝΑΤΟικό αβύθιστο αεροπλανοφόρο». Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο Βάσος Πούπης, πρόεδρος του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, σε ημερίδα της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 24 Ιούλη με θέμα «26 χρόνια εισβολής και κατοχής στην Κύπρο. Νέες βαλκανικές εξελίξεις και προεκτάσεις».

Η εκδήλωση, στην οποία μίλησε και ο Ηλίας Κουσκουβέλης, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και παραβρέθηκε μεταξύ άλλων και ο πρόξενος της Κύπρου στη θεσσαλονίκη, κ. Γεωργιάδης, έγινε στα πλαίσια των πρωτοβουλιών που πήρε η ΕΔΥΕΘ με αφορμή τη συμπλήρωση 26 χρόνων από την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο.

Οπως δήλωσε στο «Ρ» αμέσως μετά το πέρας της εκδήλωσης ο εκπρόσωπος των Κύπριων αγωνιστών της ειρήνης, Β. Πούπης, «το τελευταίο διάστημα υπάρχει για μια ακόμα φορά κινητικότητα στο Κυπριακό. Κινητικότητα που κάνει τον κυπριακό λαό να ανησυχεί ολοένα και περισσότερο. Ολοι υποψιάζονται ότι η "λύση" που θα δοθεί θα είναι η οριστική διχοτόμηση». Και κατέληξε τονίζοντας ότι «ο κυπριακός λαός δεν πρόκειται να δεχτεί μια τέτοια εξέλιξη και είναι έτοιμος να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις».

Από τη μεριά του ο Ηλίας Κουσκουβέλης, αφού διαπίστωσε τους κινδύνους που έχουν προκύψει για τους λαούς της βαλκανικής από την επιθετικότητα του ΝΑΤΟ και κυρίως των ΗΠΑ, επισήμανε ότι αυτό οφείλεται στην έλλειψη αντίπαλου δέους στη διεθνή ζυγαριά των συσχετισμών, ρόλο που πρέπει τώρα πια να παίξουν οι λαοί. Ο Ηλίας Κουσκουβέλης κάνοντας αναφορά στα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή, τόνισε: «Σήμερα γίνεται προσπάθεια από την πλευρά των ΗΠΑ να εγκαθιδρυθεί το καθεστώς της Νέας Τάξης σε ολόκληρο το Β. Ημισφαίριο. Σε αυτή τη φάση οι ΗΠΑ θέλοντας να προωθήσουν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα, επιχειρούν να σφίξουν τη θηλιά γύρω από τη Ρωσία. Προσπαθούν έτσι να δημιουργήσουν ένα κάθετο άξονα χωρών του ΝΑΤΟ που ξεκινάει από τη Σουηδία και φτάνει στην Τουρκία. Μέσα σε αυτόν τον άξονα το κάθε κεφάλι που θα σηκώνεται, θα χτυπιέται, όπως έγινε και με τη Σερβία». Στη συνέχεια ο ομιλητής κάνοντας αναφορά στο ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, επισήμανε τις μεγάλες ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης που παρά τη διαφωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, συμμετείχε ψυχή τε και σώματι στην επίθεση ενάντια στη Νέα Γιουγκοσλαβία. Οπως τόνισε ο ομιλητής, «η συμμετοχή της Ελλάδας στους βομβαρδισμούς, τής στέρησε τη συμμαχία με τη μόνη χώρα εκτός ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, τη Σερβία, που θα μπορούσε να της προσφέρει και "στρατηγικό βάθος" στην περίπτωση θερμού επεισοδίου στην περιοχή».

Από τη μεριά του ο Νίκος Ζιώκας , γραμματέας της ΕΔΥΕΘ, κάνοντας το κλείσιμο της ημερίδας, έκανε αναφορά στις ομοιότητες μεταξύ του Κυπριακού και της επέμβασης του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο, τονίζοντας το ρόλο των ιμπεριαλιστών και στις δύο ιστορικές περιόδους. Και κατέληξε: «Οι τόσο μαζικές κινητοποιήσεις την περίοδο του πολέμου αλλά και μετά, δείχνουν, ότι οι λαοί μπορούν να γίνουν το αντίπαλο δέος και τελικά να ακυρώσουν στην πράξη τα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Χρέος των αγωνιστών της ειρήνης και όλων των προοδευτικών ανθρώπων, είναι η ακούραστη δράση προς αυτή την κατεύθυνση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ