ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούλη 2018
Σελ. /20
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εξήγγειλε μέτρα ζητώντας συγχωροχάρτι για τις ευθύνες της

Eurokinissi

Εκτακτα και εφάπαξ μέτρα και προσπάθεια να διασκεδαστούν οι ευθύνες της κυβέρνησης για το δράμα που ζουν εκατοντάδες οικογένειες από την περασμένη Δευτέρα, συνθέτουν τις χτεσινές κυβερνητικές εξαγγελίες για «ανακούφιση των πληγέντων». Είναι χαρακτηριστικό ότι στα μέτρα περιλαμβάνεται απλώς η παράταση πληρωμών των χρεών, των φόρων και των δόσεων δανείων νοικοκυριών που μπορεί να έχουν πλήρως καταστραφεί.

Τα μέτρα της κυβέρνησης περιλαμβάνουν ένα εφάπαξ επίδομα από 5.000 μέχρι 8.000 ευρώ και έκτακτο επίδομα για συνταξιούχους. Βεβαίως, είναι ελάχιστα για νοικοκυριά που έχουν καταστραφεί εντελώς. Επίσης, περιλαμβάνονται άλλες διατάξεις, όπως διαγραφή οφειλών στη ΔΕΗ του τελευταίου εξαμήνου μόνο για κατεστραμμένα σπίτια και καταστήματα και «γενναίες ρυθμίσεις» για παλαιότερες οφειλές στις ίδιες κατηγορίες καταναλωτών. Για όσα σπίτια κρίνονται κατοικήσιμα, δεν προβλέπεται κάποιο παρόμοιο μέτρο. Ακόμα προβλέπεται δικαίωμα μετεγγραφής σε ΑΕΙ - ΤΕΙ της Αττικής για τέκνα πληγεισών οικογενειών κ.λπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να εμφανίσει φουσκωμένη τη λίστα με τα μέτρα, η κυβέρνηση περιέλαβε μέσα και αυτονόητα πράγματα, όπως το ότι δεν θα πληρώσουν τα καμένα αυτοκίνητα τέλη κυκλοφορίας...

Τα μέτρα «στήριξης» περιλαμβάνουν επίσης παρατάσεις και ...δόσεις στις συναλλαγές των πληγέντων με την εφορία, ώστε να διευκολυνθούν για να πληρώσουν τελικά στο ακέραιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο το 2018 και μόνο «τα ακίνητα που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή υποστεί λειτουργικές ζημιές, που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα». Σύμφωνα με αυτήν τη διατύπωση, δεν απαλλάσσονται από το χαράτσι όσα σπίτια κρίνονται κατοικήσιμα, ενώ όσα είναι ερείπια θα πληρώσουν από του χρόνου... Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα για την αποκατάσταση των αστέγων.

Τα 20 εκατ. ευρώ προς τους δήμους «για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών» είναι ελάχιστα, αφού δεν φτάνουν ούτε για τη στοιχειώδη αποκατάσταση υποδομών, όπως το δίκτυο της ύδρευσης κ.λπ. Αλλο μέτρο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, είναι η δημιουργία «ειδικού λογαριασμού» στην Τράπεζα της Ελλάδας, για να κατατίθεται η «αλληλεγγύη», με σκοπό τη χρηματοδότηση δράσεων για την αρωγή των πληγέντων. Το ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει στο λογαριασμό αυτό με 20 εκατ. ευρώ από τον ΟΑΕΔ, 10 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ η ελληνική Βουλή έχει αποφασίσει τη συμμετοχή της με 10 εκατ. ευρώ.

Μια άλλη δέσμη μέτρων αφορά την αποζημίωση και την ενίσχυση οικογενειών θυμάτων, όπως οικονομική ενίσχυση στον πλησιέστερο συγγενή θανόντος ύψους 10.000 ευρώ, μηνιαίο επίδομα σε ανήλικα τέκνα, δικαίωμα διορισμού σε συγγενικά πρόσωπα α' ή β' βαθμού ή βαριά ανάπηρους πληγέντες.

Μέτρα για την «ανακούφιση» των πληγέντων ανακοίνωσε και η Ενωση Τραπεζών. Μεταξύ άλλων, προχωρούν σε αναστολή πληρωμής δανείων για χρονικό διάστημα 6-12 μηνών (!). Δηλαδή υπάρχει η περίπτωση κάποιος δανειολήπτης να πρέπει να πληρώνει δάνειο σε 6 μήνες, ακόμα και αν το σπίτι για το οποίο δανείστηκε δεν υπάρχει πια! Ομως οι τραπεζίτες, πάλι στο πλαίσιο της ανακούφισης, ανακοίνωσαν ότι θα παρέχουν «χαμηλότοκα επισκευαστικά δάνεια»... Δηλαδή ο δανειολήπτης του προηγούμενου παραδείγματος μπορεί να πληρώνει ΕΝΦΙΑ και δόση δανείου για το κατεστραμμένο σπίτι του, όμως μπορεί να πάρει και νέο δάνειο για να το επισκευάσει, δηλαδή να βγει και χρεωμένος από πάνω...

Δίκαια αιτήματα από εργατικά συνδικάτα

Σίγουρα τα λαϊκά νοικοκυριά που έχουν πληγεί από τη μεγάλη αυτή καταστροφή θα αξιοποιήσουν καθετί μπορεί να τους δώσει μια έστω προσωρινή ανακούφιση ή ανάσα. Ομως, είναι αναγκαίο να διεκδικήσουν μακροπρόθεσμα μέτρα, και όχι μόνο κάποια προσωρινά και έκτακτα, που να συμβάλουν στην αποκατάσταση των νοικοκυριών τους με βάση τις ανάγκες τους.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, σωματεία και συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ διεκδικούν την άμεση ικανοποίηση αιτημάτων, που αφορούν τη δυνατότητα τα εργατικά νοικοκυριά να ξαναστήσουν το σπιτικό τους, να αντιμετωπίσουν ολόπλευρα τις απώλειες των κόπων μιας ζωής. Στις άμεσες διεκδικήσεις περιλαμβάνονται:

-- Πλήρης κάλυψη από τον ΟΑΕΔ για εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους λόγω των πυρκαγιών. Αμεση κάλυψη για τους μισθούς τους, την ασφάλισή τους, τα ένσημά τους.

-- Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.

-- Για τα τραπεζικά δάνεια. Να υπάρξει πλήρης διαγραφή των δανείων των φτωχών εργατικών και λαϊκών οικογενειών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές για την 1η κύρια κατοικία και για την εξοχική κατοικία.

-- Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τις φτωχές εργατικές και λαϊκές οικογένειες που επλήγησαν.

-- Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες.

-- Χωρίς καμία χρονοτριβή, να υπάρξει ΤΩΡΑ άμεσος σχεδιασμός, γενναία χρηματοδότηση για την υλοποίηση εκτεταμένων αντιπλημμυρικών και αντιπυρικών έργων με ευθύνη του κράτους, στην Αττική και σε όλη τη χώρα.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Διαχρονική η πολιτική αδιαφορίας στην κάλυψη της δασοπροστασίας

Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΕΑΠΣ) «εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στους πληγέντες από τις τελευταίες πυρκαγιές, κυρίως, της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, Κινέτας, Κορινθίας, Χανίων, Λάρυμνας, Χαλκιδικής.

Εκφράζει την οδύνη της και τη συμπαράσταση στους οικείους των αδικοχαμένων συμπολιτών μας από τη φονικότερη πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής (Πεντέλη, Καλλιτεχνούπολη, Βουτζάς, Μάτι, Ραφήνα) που μέχρι τώρα έχει αφήσει πίσω της 74 νεκρούς, 164 ενήλικες τραυματίες από τους οποίους οι 71 παραμένουν για νοσηλεία (οι 10 είναι διασωληνωμένοι) και 23 παιδιά από τα οποία 11 νοσηλεύονται, χωρίς ευτυχώς να εμπνέει ανησυχία η κατάσταση της υγείας τους.

Καλεί όλα τα μέλη της και τις οικογένειές τους να σταθούν αλληλέγγυα με όποιον τρόπο μπορούν (ρουχισμός, χρήματα) και κυρίως στις εκκλήσεις του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και να δώσουν αίμα και τα παράγωγά του για τους τραυματισμένους και εγκαυματίες που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Αττικής, σε οποιαδήποτε πλησιέστερη Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας.

Η ΠΕΑΠΣ στιγματίζει την κυβερνητική αδιαφορία στην κάλυψη της δασοπυροπροστασίας και της αντιπλημμυρικής θωράκισης της χώρας μας, σε συνέχεια μιας διαχρονικής πολιτικής που εφαρμόσθηκε από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις που άφησε πίσω της αθώα θύματα και αφανισμό περιουσιών είτε από πυρκαγιές είτε από πλημμύρες.

Το Πυροσβεστικό Σώμα γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει ανθρώπινη απώλεια αφού από πυρκαγιές έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες συναδέλφων μας για την προάσπιση της ζωής και της περιουσίας των συνανθρώπων μας, εκτελώντας το καθήκον τους.

Ελπίζουμε ο αριθμός των αγνοουμένων να μηδενισθεί, για να μη θρηνήσουμε και άλλους αθώους συμπολίτες μας.

Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και γρήγορη ανάρρωση όλων των τραυματιών. Υποσχόμαστε να επανέλθουμε μετά τη φονική αυτή εθνική συμφορά με προτάσεις για άμεση υλοποίηση και αγωνιστικό πλαίσιο για την ανατροπή της συνεχιζόμενης καταστροφής του δασικού μας πλούτου, των περιουσιών των συμπολιτών μας και κυριότερα για την αποσόβηση του άδικου χαμού συνανθρώπων μας αλλά και συναδέλφων μας πυροσβεστών».

Συλλυπητήρια

Η Τομεακή Επιτροπή Αργολίδας του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του συντρόφου Παναγιώτη Βλάχου από τις Λίμνες Αργολίδας, για τον τραγικό θάνατο της ανιψιάς του, Καλλιόπης Σιαπκαρά, 35 χρόνων, από την Αθήνα, που είναι ένα από τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική. «Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή μας σε όλους όσοι έχασαν συγγενικά τους πρόσωπα, στους εκατοντάδες τραυματίες και σε αυτούς που είδαν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους να χάνονται μέσα σε μια στιγμή. Αμεσα να υπάρξει ολόπλευρη βοήθεια σε όλους όσοι έχουν πληγεί, στους τραυματίες και πάνω απ' όλα σ' αυτούς που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους, σε όσους έχουν μείνει άστεγοι με κατεστραμμένες τις περιουσίες τους», αναφέρει η Οργάνωση του Κόμματος.

Η κεντρική διοίκηση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων Αττικής «εκφράζει τη βαθιά θλίψη για τον θάνατο του συνάδελφου Παναγιώτη Κοκκινίδη και της οικογένειάς του, στην πυρκαγιά στο Κόκκινο Λιμανάκι Ραφήνας. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς, τους οικείους και τους συναδέλφους του και στο σωματείο του ξενοδοχείου "Royal Olympic", στο οποίο εργαζόταν».

ΔΗΜΟΣ Ν. ΜΑΚΡΗΣ - ΜΑΡΑΘΩΝΑ
Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ν. Μάκρης - Μαραθώνα, που συνεδρίασε χτες, πραγματοποίησαν εκπρόσωποι της Ενωσης ΕΒΕ, του Συλλόγου Γυναικών της περιοχής και ο εκλεγμένος σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», μεταφέροντας τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για άμεσα μέτρα ανακούφισης από τις καταστροφικές πλημμύρες. Στο χώρο συγκεντρώθηκε πλήθος κατοίκων της περιοχής, που αγανακτισμένοι ζητούσαν απαντήσεις για τις αιτίες του εγκλήματος που ξεκλήρισε και άφησε στον δρόμο εκατοντάδες οικογένειες. Οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν την απουσία του δημάρχου της πόλης, όπως και τις ευθύνες της δημοτικής αρχής και της κυβέρνησης για την απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού προστασίας της ζωής και της λαϊκής περιουσίας.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org