ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΜΕ 8 ΝΕΚΡΟΥΣ
Προκλητική επίθεση των δυνάμεων καταστολής

Λίγες ώρες μετά τη δολοφονία των 8 εργατών, η κυβέρνηση χτύπησε τη διαδήλωση των εργαζομένων έξω από το υπουργείο Ναυτιλίας. Με οργή και θυμό για τη διπλή πρόκληση, απάντησαν τα ταξικά σωματεία

Χημικά και δακρυγόνα από τις δυνάμεις καταστολής
Χημικά και δακρυγόνα από τις δυνάμεις καταστολής
Το «μαύρο μέτωπο» του εφοπλιστικού κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων, αφού έπνιξαν στο αίμα τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, επιστράτευσαν από πάνω και τις δυνάμεις καταστολής για να επιτεθούν στους εργάτες! Χτες το πρωί και ενώ ακόμα δεν είχαν ανασύρει από το αμπάρι του πλοίου «FRIENDSHIPGAZ», τους τελευταίους νεκρούς, η κυβέρνηση της ΝΔ έστειλε αμέτρητες δυνάμεις καταστολής στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για να χτυπήσουν τη διαδήλωση των απεργών εργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, που διεκδικούσαν να σταματήσει η ανθρωποθυσία στο βωμό του κέρδους των εφοπλιστών και ενώ θρηνούσαν τους 8 νεκρούς συναδέλφους τους.

Χημικά και δακρυγόνα ενάντια στους εργάτες

Οι ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού και οι δυνάμεις των ΜΑΤ, που είχαν στρατοπεδεύσει μέσα στον προαύλειο χώρο του ΥΕΝ, ανέπτυξαν πλήρη δράση και αυτό παρά την παρέμβαση του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, ο οποίος από κοινού με αντιπροσωπεία των εργατών απαίτησαν την άμεση απομάκρυνση των δυνάμεων καταστολής. Ετσι από τις 10.30 το πρωί που οι διαδηλωτές έφτασαν έξω από το ΥΕΝ, μέχρι και τις 12 το μεσημέρι, οι «ράμπο» έχοντας εντολή να διαλύσουν την κινητοποίηση, να «φιμώσουν» όλο αυτόν τον κόσμο που βροντοφώναζε «όχι άλλο αίμα εργατών στο βωμό του κέρδους των εφοπλιστών», έριχναν ασταμάτητα χημικά και δακρυγόνα, μετατρέποντας σε θάλαμο αερίων ολόκληρη την περιοχή. Εριχναν αδιακρίτως ακόμα και σε ευθεία βολή μέσα στο πλήθος. Η επιχείρησή τους όμως απέτυχε παταγωδώς! Απέναντι στην ωμή βία και τρομοκρατία, απέναντι στο έγκλημα που διαπράχθηκε, οι εργάτες έδωσαν τη δική τους απάντηση. Η οργή τους έριξε σαν «χάρτινο πύργο» τα σιδερένια κιγκλιδώματα του υπουργείου, ανάγκασε τις δεκάδες διμοιρίες των «ράμπο» να μην μπορούν να κάνουν ούτε βήμα μπροστά. Η ποσότητα των χημικών ήταν τόσο μεγάλη, που ο πρόεδρος του Σωματείου Ηλεκτρολόγων Πλοίων Θανάσης Παναγιωτόπουλος μεταφέρθηκε με έντονα αναπνευστικά προβλήματα στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά.

«Περιστατικό» κατά τον υπουργό το πολύνεκρο φονικό

Την ώρα που οι δυνάμεις καταστολής εξαπέλυαν επίθεση εναντίον των εργατών, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Βουλγαράκης ήταν κλεισμένοι στο Μέγαρο Μαξίμου, συζητώντας τις εξελίξεις για το άλλο μεγάλο «έγκλημα» που βρίσκεται σε εξέλιξη, το ξεπούλημα των λιμανιών στο πολυεθνικό και εφοπλιστικό κεφάλαιο! Μάλιστα, ο υπουργός έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει το πολύνεκρο φονικό στη Ζώνη ως «περιστατικό», αφού δήλωσε ότι «έχουν συλληφθεί οι φερόμενοι ως υπαίτιοι και υπεύθυνοι του περιστατικού»! Ενώ λίγη ώρα αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Αντώναρος απαντούσε με τη φράση «δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο» σε ερωτήσεις για τα μέτρα ασφαλείας και τι έχει να πει απέναντι στους συγγενείς των θυμάτων. Οσο για τις αιτίες και τους υπεύθυνους, όπως είπε, «είναι θέμα ειδικών»...

«Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία»

Οι εργάτες της Ζώνης, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν τα ταξικά συνδικάτα τους, στις 9 το πρωί κατέκλυσαν την πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού Πειραιά. Μαζί τους συμπαρατάχτηκαν και δεκάδες σωματεία άλλων κλάδων του Πειραιά και της Αθήνας που ανταποκρίθηκαν στο αγωνιστικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ, ενώ ιδιαίτερα μαζική ήταν η αγωνιστική παρουσία της εργαζόμενης και σπουδάζουσας νεολαίας. Εκεί ήταν και πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τους Δημήτρη Γόντικα, Γιώργο Μαρίνο και Κώστα Παρασκευά, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Από την πορεία και συγκέντρωση στο ΥΕΝ
Από την πορεία και συγκέντρωση στο ΥΕΝ
Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, μιλώντας στους εργάτες είπε: «Να σφίξουμε τα δόντια, να καταπιούμε τον πόνο και να ξεχυθούμε στον αγώνα για το δικαίωμα των μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, για το ιερό δικαίωμα όποιος φεύγει το πρωί από το σπίτι του για το μεροκάματο να ξαναγυρίζει στην οικογένειά του, τα παιδιά του. Και είμαστε αποφασισμένοι αυτό το δικαίωμα να το επιβάλουμε με οποιοδήποτε τίμημα και κόστος». Εκανε σαφές ότι ο αγώνας των εργατών της Ζώνης στρέφεται συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ευρωπαϊκής Ενωσης που στο όνομα της αύξησης των κερδών των εργοδοτών μετατρέπουν τους χώρους δουλειάς σε κρεματόρια και γι' αυτό είναι αγώνας που αφορά ολόκληρη την εργατική τάξη, κάτι «που δείχνει, όπως σημείωσε, η μαζική παρουσία των συναδέλφων εργατών από δεκάδες κλάδους».

Οι εργάτες λίγο μετά τις 10 το πρωί με προμετωπίδα το πανό που ανέγραφε: «Οχι άλλο αίμα εργατών στο βωμό του κέρδους των εργοδοτών», με σφιγμένες γροθιές και βροντοφωνάζοντας απανωτά συνθήματα όπως «με αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας», «ανυπακοή, απειθαρχία, καμιά θυσία για την πλουτοκρατία» και άλλα, ξεκίνησαν πορεία προς το ΥΕΝ. Μετά το ΥΕΝ, οι εργάτες έκαναν πορεία στους δρόμους του Πειραιά που κατέληξε στην πλατεία Κοραή.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν επίσης ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος, ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Γλύκας, ο πρώην δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος και άλλοι.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η νεολαία να απαντήσει στα εργοδοτικά εγκλήματα

Με αφορμή το νέο έγκλημα της εργοδοσίας που έγινε στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, με ανακοίνωσή του, εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των νεκρών εργατών, καλεί τους νέους εργαζόμενους, τη νεολαία να μετατρέψει την οργή και την αγανάκτησή της σε μαζική δράση και αγώνα, σε μαζική καταδίκη των εφοπλιστών και των βιομηχάνων, των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου». Η ανακοίνωση της ΚΝΕ επισημαίνει τα εξής:

«Το νέο εργοδοτικό έγκλημα στη Ζώνη, αποτελεί τμήμα του καθημερινού εγκλήματος που διαπράττεται σε βάρος της εργατικής τάξης. Η εργατική τάξη παράγει με μόχθο τον πλούτο και μια χούφτα καπιταλιστές τον καρπώνεται. Η πληρωμή; Φτώχεια, ανεργία, φονικά. Οι τόποι δουλειάς μετατρέπονται σε κρεματόρια στο βωμό του υπερκέρδους.

Η ΚΝΕ καλεί τη νεολαία να απαντήσει στα εργοδοτικά εγκλήματα, με συμπόρευση με τις ταξικές δυνάμεις, με το ΚΚΕ. Γιατί για να σταματήσουν τα φονικά στους χώρους δουλειάς, πρέπει να καταργηθούν οι δολοφόνοι: Οι καπιταλιστές.

Πρέπει να καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Να τσακιστεί το σύστημα που στάζει αίμα εργατών. Να πληρώσουν οι πολιτικοί εκφραστές της πλουτοκρατίας. Να μη μείνει και αυτό το έγκλημα ατιμώρητο. Να πληρώσει το εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Το χτύπημα της διαδήλωσης των εργατών στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αποδεικνύει πως απέναντι στους εργάτες, η εργοδοσία έχει την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης, όπως συμβαίνει όλα αυτά τα χρόνια.

Απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία, η καλύτερη τιμή στους νεκρούς της εργατικής τάξης είναι η πάλη για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, για την ικανοποίηση των αναγκών της εργατικής τάξης. Η πάλη για μια κοινωνία που θα κάνουν κουμάντο οι παράγωγοι του πλούτου.

Η ΚΝΕ καλεί τη νεολαία να πάρει μαζικά μέρος σε όλες τις αγωνιστικές εκδηλώσεις των εργατών της Ζώνης».

Συλλυπητήρια από την Πορτογαλία

Για το νέο μεγάλο εργοδοτικό έγκλημα, η πορτογαλική συνδικαλιστική οργάνωση CGTP-IN έστειλε μήνυμα στο ΠΑΜΕ, με το οποίο εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των νεκρών εργατών και την αλληλεγγύη της στους εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.

Να σημειωθεί ότι πριν από ένα μήνα η υπεύθυνη των διεθνών σχέσεων της CGTP-IN Γκρασιέτε Κρουζ (Graciete Cruz), προσκεκλημένη της ΠΣΟ είχε επισκεφτεί τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη μαζί με το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά και είχε διαπιστώσει τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητο αυτό το έγκλημα

Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με αφορμή την επίθεση των δυνάμεων καταστολής ενάντια στους διαδηλωτές, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το γεγονός ότι χτυπήθηκε η διαδήλωση των διαμαρτυρομένων για τον τραγικό θάνατο οχτώ ανθρώπων αποδεικνύει το εξής πράγμα: Οτι απέναντι στους εργάτες, στους ναυτεργάτες, στους εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και συνολικά στην εργατική τάξη, στέκεται μια εργοδοσία που έχει τις πλάτες και την κάλυψη της κυβέρνησης, όπως συμβαίνει και όλα τα χρόνια σε τούτο τον τόπο.

Εμείς, για άλλη μια φορά, θα πούμε: Εργατικό δικαστήριο πρέπει να γίνει για τους υπεύθυνους. Αυτοί πρέπει να καθίσουν στο σκαμνί, οι ηθικοί αυτουργοί πριν απ' όλα και οι φυσικοί, βεβαίως, οι εφοπλιστές. Δεν μπορεί να μείνει αυτό το έγκλημα ατιμώρητο».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ