ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Υπηρετεί στρατηγικές επιλογές της άρχουσας τάξης

Ψηφίστηκε στη Βουλή από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, με την απαράδεκτη διαδικασία του κατεπείγοντος

Εγκρίθηκε χτες από τα κόμματα της συγκυβέρνησης στην Ολομέλεια της Βουλής, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το αντιλαϊκό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, με το οποίο καθορίζεται το νέο χωροταξικό και πολεοδομικό σχέδιο.

Συνοπτικά με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αίρονται ακόμα και αυτοί οι ανεπαρκείς περιορισμοί που υπήρχαν για την προστασία του περιβάλλοντος και των χρήσεων γης. Κάθε ελεύθερος χώρος, ολόκληρες περιοχές θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων για τη δημιουργία εμπορευματικών κέντρων, τουριστικών μονάδων και άλλων παρόμοιων «δράσεων» σε χώρους που πριν δεν επιτρεπόταν. Καταργείται η έννοια της «αμιγούς κατοικίας» και εισάγεται η κατηγορία Κατοικίας με τον κωδικό «Κ1», ώστε μέσα σε συνοικίες, να επιτρέπονται εκθεσιακά κέντρα, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, ξενοδοχεία, πάρκινγκ, ακόμα και πρατήρια καυσίμων, σε χώρους που θα ήταν ανάσα για την εργατική, λαϊκή οικογένεια.

Φτάνει δε στο σημείο, στο άρθρο 25, να χαρακτηρίζει εγκαταστάσεις ανακύκλωσης απορριμμάτων, καύσης τοξικών στερεών αποβλήτων και ΑΠΕ ως «Εγκαταστάσεις Αστικών Υποδομών Κοινής Ωφέλειας», όταν μέχρι τώρα ήταν στην κατηγορία των «υψηλής όχλησης»!

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής τόνισε ότι «ο χωροταξικός σχεδιασμός είναι ζήτημα βαθύτατα πολιτικό. Τη θέση αυτή, άλλωστε, υιοθετεί και το νομοσχέδιο όπου ήδη από την εισηγητική του έκθεση αναφέρει ότι ο "σχεδιασμός αποτελεί τη χωρική έκφραση προγραμμάτων οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης". Ετσι, στο πλαίσιο των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, ο χωροταξικός σχεδιασμός εντάσσεται και υποτάσσεται αντικειμενικά στους νόμους της αγοράς, στους νόμους της κερδοφορίας του κεφαλαίου, των μονοπωλιακών ομίλων. Είναι άρρηκτα δεμένος με τη γενικότερη τάση της εμπορευματοποίησης της γης».

Χωροτάκτης ο κεφαλαιοκράτης

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι το νομοσχέδιο είναι προσαρμοσμένο στην ικανοποίηση του καπιταλιστικού κέρδους, θυσιάζοντας τις λαϊκές ανάγκες, όπως είναι για παράδειγμα οι ελεύθεροι χώροι, οι χώροι αναψυχής, αθλητισμού, πολιτισμού για το λαό, έργα για την αντισεισμική θωράκιση κ.ά. «Απ' αυτή την άποψη, λοιπόν τόνισε, είναι φανερό ότι ο χωροτάκτης είναι ο καπιταλιστής, ο κεφαλαιοκράτης. Αυτός καθορίζει τους όρους. Γι' αυτό ακριβώς και το χωροταξικό σχέδιο υπηρετεί τις στρατηγικές επιλογές της αστικής τάξης της χώρας μας, στρατηγικές επιλογές που καθορίζουν το νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο και σε διαμετακομιστικό κέντρο. Η ανάπτυξη του τουρισμού και των ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας: Αυτές είναι οι προτεραιότητες των κεφαλαιοκρατών. Αυτά είναι τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτά πάτε να εξυπηρετήσετε με το νέο χωροταξικό σχέδιο».

Υπογράμμισε ότι «εμείς ξεκινάμε με τη λογική ότι η γη και η χρήσης της είναι κοινωνικό αγαθό και με βάση αυτή τη λογική πρέπει να οργανωθεί ο κοινωνικός χώρος. Θα πρέπει να είναι μια οργάνωση κοινωνικού χώρου, η οποία να ικανοποιήσει συνδυασμένα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών. Ομως, βεβαίως, για να γίνει αυτό χρειάζεται άλλη εξουσία, κοινωνικοποίηση της γης, κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, ρήξη ουσιαστικά με τα μονοπώλια και τις εξουσίες τους, αποδέσμευση από την ΕΕ κάτω από συνθήκες λαϊκής εξουσίας και κυριαρχίας».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτης, για να απαντήσει, επιστράτευσε επιχειρήματα του τύπου: «Δεν έχουμε κάνει ποτέ επεκτάσεις σχεδίων πόλεων και άρα ο φτωχός δεν βρίσκει εκτάσεις να κτίσει το σπίτι του», ενώ επανέλαβε τη δέσμευση προς τα μονοπώλια ότι «προχωρούμε στην ανάθεση ενός ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Δεν γίνεται να ξέρουμε ότι ο ορυκτός πλούτος της χώρας στο χερσαίο κομμάτι της πατρίδας μας ξεπερνά τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ και μέχρι τώρα να μην έχουμε δει πώς μπορούμε αυτό να το οργανώσουμε».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του Π. Λαφαζάνης «έβγαλε λάδι» συνολικά το σύστημα, κάνοντας λόγο για «κλίκες», «διαπλοκές» και «οικονομικές μερίδες», στις οποίες «παραδίδονται ελεύθεροι χώροι προς εμπορευματοποίηση».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ
Και με τη βούλα πλέον διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας

Εγκρίθηκε χτες από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Δημόσιων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας, ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας, με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης και συγκεκριμένα με 10 ψήφους υπέρ, 7 κατά και ένα «παρών». Στη Βουλή τον συνόδευε ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Μιλώντας στην Επιτροπή, ο Γ. Στουρνάρας σημείωσε ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία ενισχύουν τη σταδιακή επάνοδο σε αναπτυξιακή τροχιά εντός τους έτους» και προειδοποίησε ότι: «Υπάρχουν ακόμα αβεβαιότητες και κίνδυνοι που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν ή και να αντιστρέψουν αυτήν την πορεία, γι' αυτό είπα στον κ. Χαρδούβελη ότι πρέπει να φυλάτε Θερμοπύλες και γι' αυτό πρέπει να διατηρηθεί η θετική δυναμική που ήδη υπάρχει και να συνεχιστεί, με τη συνέχιση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, θα έλεγα με ταχύτερο ακόμα ρυθμό», προτείνοντας με άλλα λόγια ακόμα πιο βίαιη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα στο επίπεδο της ζωής συνολικά του λαού, αλλά και γοργή προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και των απελευθερώσεων για να έρθει η «ανάκαμψη». Πρόσθεσε ότι «μέχρι το τέλος του έτους είναι βέβαιο ότι το ΑΕΠ θα παρουσιάσει αύξηση 0,5%, ίσως και λίγο μεγαλύτερη».

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, ανέφερε ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2014, τα μετά από τις προβλέψεις αποτελέσματα των τραπεζών καταγράφουν ζημιές ύψους 600 εκατ. ευρώ, τα δε «κόκκινα δάνεια ανέρχονται περίπου σε 77 δισ. ευρώ», και προανήγγειλε πρωτοβουλίες. Από τα 77 δισ. ευρώ, τα 42 δισ. ευρώ αφορούν σε μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, τα 25 δισ. είναι στεγαστικά και τα 10 δισ. είναι καταναλωτικά, ενώ συνολικά τα μη εξυπηρετούμενα στα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2014 ανήλθαν στο 33,5%, από 32% στα τέλη του 2013.

Θεματοφύλακας του χρηματοπιστωτικού συστήματος

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στην Επιτροπή, ανέφερε ότι: «Ο διοικητής της ΤτΕ εκ του ρόλου του αποτελεί και το θεματοφύλακα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που αποτελεί και το βασικό πυλώνα λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος, άρα δηλαδή, βασική του επιδίωξη είναι η θωράκιση αυτού του συστήματος, ανεξάρτητα από τις κατά καιρούς επιλογές των μειγμάτων διαχείρισης της αστικής πολιτικής, είτε έχουμε να κάνουμε με δημοσιονομική πειθαρχία είτε έχουμε να κάνουμε με επεκτατική πολιτική είτε με κάτι ενδιάμεσο. Μείγματα τα οποία βεβαίως δεν είναι αυθαίρετα, δεν πηγάζουν απλά και μόνο από επιλογές κάποιων προσώπων, αλλά απαντάνε σε συγκεκριμένες ανάγκες, ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, ανάγκες συνολικότερα του συστήματος. Από αυτή λοιπόν την άποψη κι επειδή ακριβώς έχει ως ρόλο του ο διοικητής της ΤτΕ τη θωράκιση του καπιταλιστικού συστήματος, εμάς μας βρίσκει αντίθετους γιατί είμαστε εκ της θέσεώς μας αντικαπιταλιστές».

Από το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, των οποίων οι βουλευτές ψήφισαν κατά στο διορισμό, η κριτική, όπως ήταν αναμενόμενο, επικεντρώθηκε αποκλειστικά στο πρόσωπο του Γ. Στουρνάρα και όχι στο τι αντιπροσωπεύει αυτή η θέση. Η ΔΗΜΑΡ ψήφισε «παρών».

ΑΔΜΗΕ
«Τρέχουν» για την πώληση του ηλεκτρικού δικτύου

Λίγες μέρες πριν την κατάθεση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ», η κυβέρνηση εντείνει τις ενέργειές της στην κατεύθυνση «απελευθέρωσης» της εγχώριας αγοράς ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό χτες, το ΔΣ της ΔΕΗ ενέκρινε τη λίστα των υποψήφιων επενδυτών που «πληρούν τους όρους για να συνεχίσουν στο διαγωνισμό για την πώληση του 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας). Συγκεκριμένα τα τέσσερα εταιρικά σχήματα που συνεχίζουν στη Β' φάση του διαγωνισμού για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών είναι: Η Σύμπραξη εταιρειών «Elia System Operator S.A. & IFM Investors Pty Ltd» (η βελγική εταιρεία διαχείρισης δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και επενδυτικό συνταξιοδοτικό ταμείο Αυστραλίας), η «Public Sector Pension Investment Board» (το καναδέζικο συνταξιοδοτικό επενδυτικό ταμείο, που έχει εμπλακεί και στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθήνας), η κινεζική «State Grid International Development Limited» και η ιταλική «TERNA - Rete Elettrica Nazionale Societa per Azioni».

Απορρίφτηκε από την πρώτη φάση του διαγωνισμού η ινδική «India Power Corp», καθώς δεν προσκόμισε τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ενώ μετά από την ολοκλήρωση της πώλησης του 66% των μετοχών, το Δημόσιο θα αγοράσει το υπόλοιπο 34% στην τιμή που θα διαμορφωθεί από το διαγωνισμό.

ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ
Ακόμη 5,2 δισ. στο 5μηνο

Με ρυθμό 1 δισ. ευρώ το μήνα συνεχίζουν να διογκώνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, εξέλιξη που φανερώνει και τα διαχειριστικά ζόρια συγκυβέρνησης και φοροεισπρακτικού μηχανισμού να συγκεντρώσουν τους ασήκωτους φόρους και τα βαριά χαράτσια που επιβάλλονται στα λαϊκά στρώματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, που βεβαιώθηκαν στο 5μηνο Γενάρη με Μάη του 2014, διαμορφώθηκαν σε 5,2 δισ. ευρώ (από τα οποία 962 εκατ. ευρώ το Γενάρη, 1,4 δισ. ευρώ το Φλεβάρη, 1,2 δισ. ευρώ το Μάρτη, 763 εκατ. τον Απρίλη και 873 εκατ. ευρώ το Μάη).

Η τάση διόγκωσης θα δυναμώσει ακόμη περισσότερο μέσα στους επόμενους μήνες, ενόψει και της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων, καθώς και του νέου ενιαίου φόρου πάνω στη λαϊκή κατοικία και τη μικρή περιουσία. Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να αναδιπλωθεί με ρύθμιση επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής για τα ληξιπρόθεσμα χρέη από τους 12 σε 48 μήνες ή και ακόμη περισσότερες, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση των οφειλετών. Στην ίδια ρότα κινείται και η πρόταση διαχείρισης της κατάστασης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, που προτείνει την αποπληρωμή τους σε μηνιαίες δόσεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος των λαϊκών νοικοκυριών.

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Εντείνεται ο ανταγωνισμός

Επιβεβαίωσε χτες ο ΟΤΕ με επίσημη ανακοίνωσή του ότι βρίσκεται σε «διερευνητικές επαφές» με τον κύριο μέτοχο της «FORTHNET», την αραβικών συμφερόντων εταιρεία «FORGENDO LTD», «σχετικά με τη δραστηριότητα της συνδρομητικής τηλεόρασης της NOVA», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. O OTE φαίνεται ότι επιθυμεί κυρίως την απόκτηση του μεγάλου μεριδίου συνδρομητικής τηλεόρασης που κατέχει η NOVA (περί τους 500.000 συνδρομητές), αλλά και να ανακτήσει χαμένο έδαφος έναντι των άλλων δύο ανταγωνιστών του, της «WIND» και της «Vodafone», και στους τομείς της τηλεφωνίας (κινητής και σταθερής) και διαδικτυακών συνδέσεων. Υπενθυμίζουμε ότι οι δύο εταιρείες το τελευταίο διάστημα έχουν αναπτύξει τη συνεργασία τους μέσω του κοινού δικτύου κινητής στην περιφέρεια, ενώ σήμερα κατέχουν από ένα 20% των μετοχών της «FORTHNET» και από κοινού διεκδικούν τον πλήρη έλεγχο μιας εταιρείας που συνολικά διαθέτει πάνω από ένα εκατ. συνδρομητές.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ