ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Ιούνη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Αμετακίνητος στόχος να χρεοκοπήσουν το λαό

Επιτάχυνση των μέτρων που έχει ανάγκη η πλουτοκρατία εξήγγειλαν Σαμαράς - Βενιζέλος. Ορκίστηκε χτες η «νέα» κυβέρνηση

Από τη χτεσινή πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Eurokinissi

Από τη χτεσινή πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου
Την επίθεση που θα δυναμώσει σε βάρος των εργαζόμενων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, αναλαμβάνει να διευθύνει η «νέα» δικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα και ορκίστηκε χτες. Η συγκρότησή της ήταν αποτέλεσμα αλλεπάλληλων παζαριών και συνεννοήσεων ανάμεσα στον Αντ. Σαμαρά και τον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος καταλαμβάνει θέση αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών. Το «νέο» κυβερνητικό σχήμα απαριθμεί 42 μέλη, 11 εκ των οποίων είναι στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται η επικαιροποίηση της «προγραμματικής συμφωνίας» ανάμεσα στα δυο κόμματα. Το περίγραμμά της έδωσε χτες ο Αντ. Σαμαράς, στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ζητώντας από το νέο κυβερνητικό σχήμα να δουλέψει ώστε:

-- «Να φέρουμε την ανάκαμψη μιαν ώρα αρχύτερα, να νικήσουμε την ανεργία, να φέρουμε επενδύσεις, να αποφύγουμε νέα μέτρα, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους, να αναβαθμίσουμε τη χώρα γεωπολιτικά». Πίσω από τις διακηρύξεις για «ανάκαμψη», κρύβεται η ένταση της εργασιακής εκμετάλλευσης και της πολιτικής των απελευθερώσεων - ιδιωτικοποιήσεων, προκειμένου να κερδίσει το κεφάλαιο, με χρεοκοπημένο το λαό. Επί της ουσίας, ο πρωθυπουργός προαναγγέλλει τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα. Οι «επενδύσεις» και η «γεωπολιτική αναβάθμιση» της χώρας, για τα οποία επίσης έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, προϋποθέτουν παραπέρα εκποίηση της κρατικής περιουσίας και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, σε βάρος του λαού και των πραγματικών του συμφερόντων.

-- «Να διορθώσουμε τις αδικίες των τελευταίων ετών, να στηρίξουμε ιδιαίτερα τα ασθενή στρώματα του πληθυσμού μας. Να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια του πολίτη». Πρόκειται για εξαγγελίες που στόχο έχουν να νομιμοποιήσουν την εξαθλίωση του λαού και να τον χειραγωγήσουν με μέτρα ανακύκλωσης της φτώχειας του. Οι υποσχέσεις για «ασφάλεια» είναι διπλά επικίνδυνες, επειδή στην πράξη σημαίνουν χτύπημα του κινήματος για να είναι «ασφαλείς» οι επιχειρηματίες. 'Η ακόμα, τσάκισμα των μεταναστών, για να νομιμοποιείται στις λαϊκές συνειδήσεις η καταστολή και τα αντεργατικά μέτρα, που αφορούν εξίσου Ελληνες και ξένους εργάτες.

-- «Να ξεκινήσουν οι μεγάλες αλλαγές, που θα κάνουν, αληθινά, την Ελλάδα όπως τη θέλουμε, αγνώριστη». Οι «διαρθρωτικές αλλαγές» που προωθεί και επιταχύνει η κυβέρνηση, αποτελούν τις αναγκαίες συνθήκες, σε περίοδο κρίσης για να σωθεί το κεφάλαιο. Πράγματι, αν ο λαός δε βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, η ζωή του θα είναι αγνώριστη σε λίγα χρόνια, αφού θα δουλεύει και θα ζει σε συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα.

Στοχοποιούν ό,τι έχει απομείνει

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στους άμεσους αντιλαϊκούς στόχους της συγκυβέρνησης. Συγκεκριμένα:

  • «Στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για την εκταμίευση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ». Οι διαβουλεύσεις αφορούν την «επανεξέταση του οικονομικού προγράμματος». Θα οδηγήσουν σε 2.000 απολύσεις εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2013, ενώ στον προθάλαμο της απόλυσης θα βρεθούν επιπλέον 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέσω της εφαρμογής των «προγραμμάτων κινητικότητας». Δραστικές περικοπές θα υπάρξουν στους τομείς της Υγείας, του Φαρμάκου και της Πρόνοιας, προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα του ΕΟΠΥΥ (πάνω από 1,5 δισ. ευρώ το 2013). Προ των πυλών βρίσκεται η επέκταση του χαρατσιού της ΔΕΗ και για το 2014, καθώς και πρόσθετοι φόροι πάνω στη λαϊκή κατοικία.
  • «Στην προετοιμασία για την ελληνική Προεδρία στην ΕΕ το α' εξάμηνο του 2014». Με την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ, η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο των ανταγωνισμών που οξύνονται για τον επιμερισμό της ζημιάς από την καταστροφή κεφαλαίου και τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, που είναι αναγκαίες για το ξεπέρασμα της κρίσης, με δεδομένη την ανισόμετρη ανάπτυξη στην Ευρωένωση. Μέρος αυτής της συζήτησης είναι και το ενδεχόμενο «κούρεμα» του χρέους, όπως ζητάει το ΔΝΤ και αντιδρά -μέχρι στιγμής- η Ευρωζώνη.
  • «Στην επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό». Για την επίτευξη αυτού του στόχου, που είναι στόχος και του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση ετοιμάζεται ήδη να επιβάλλει νέες περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες.

Σε πλήρη σύμπλευση με τον Αντ. Σαμαρά και με τη φράση «προσυπογράφω πλήρως τα όσα είπε ο πρωθυπουργός» ξεκίνησε τη δική του παρέμβαση στο Υπουργικό Συμβούλιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος. Απαριθμώντας τους τέσσερις βασικούς στόχους της κυβέρνησης, ανέφερε την «καταπολέμηση της ανεργίας», τη «δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης», την «προάσπιση της κοινωνικής συνοχής» και την «εθνική κυριαρχία».

Αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού

Στον ανασχηματισμό και στους αντιλαϊκούς στόχους της «νέας» κυβέρνησης, αναφέρθηκαν ο Αντ. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος, με συνέντευξη και άρθρο αντίστοιχα στον Τύπο («Το Βήμα της Κυριακής»).

Στη συνέντευξή του, ο Αντ. Σαμαράς παρουσίασε τον εαυτό του και το κόμμα του σαν αταλάντευτους εγγυητές των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη η πλουτοκρατία για να ξεπεράσει την κρίση. Οπως είπε, «αποδείξαμε ότι είμαστε εδώ για τα "δύσκολα" (...) Αν μπορούσαν να γίνουν οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις στην ώρα τους, δε θα φτάναμε σε κρίση. Τώρα λοιπόν κάνουμε όλα όσα δεν έγιναν επί δεκαετίες (...) Παλαιότερα οι κυβερνήσεις έδειχναν ατολμία. Εμείς δείξαμε τόλμη».

Σε άλλο σημείο, εξήρε το ΠΑΣΟΚ για τη συνέπεια που δείχνει στην υπηρέτηση της ταξικής πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου, λέγοντας: «Ξέρετε, όπως έχουν δείξει τα πράγματα ως τώρα, ο κ. Βενιζέλος είναι εταίρος πλήρους ευθύνης. Οχι κατά περίσταση. Και αυτό του το αναγνωρίζω 100%». Τέλος, επαλήθευσε τις διεργασίες αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού, με τη συμβολή της ΝΔ, ενόψει και του συνεδρίου της (28-30 Ιούνη). «Ολο το πολιτικό σκηνικό σιγά σιγά ανασυντάσσεται (...) Συσπειρώνουμε τις δυνάμεις που θέτουν ως προτεραιότητα να σωθεί η χώρα, να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις», είπε μεταξύ άλλων.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Ευ. Βενιζέλος, ανέδειξε το ρόλο του ΠΑΣΟΚ στη σταθερότητα του αστικού συστήματος και διεκδίκησε αναγνώριση από την πλουτοκρατία.

ΚΚΕ
Ούτε παλιοί, ούτε νέοι και επίδοξοι «σωτήρες»

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για την ομιλία Σαμαρά στο Υπουργικό Συμβούλιο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Οταν ο πρωθυπουργός και τα κόμματα του κεφαλαίου μιλούν για σωτηρία της πατρίδας εννοούν τη σωτηρία των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών, εφοπλιστών, τραπεζιτών, βιομηχάνων. Ο λαός μας δεν έχει ανάγκη από σωτήρες παλιούς, νέους και επίδοξους. Χωρίς καμιά αναμονή, με εμπιστοσύνη στη δύναμή του, να συμπορευτεί με το ΚΚΕ, να ενισχύσει τη Λαϊκή Συμμαχία για έξοδο από την κρίση προς όφελός του».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ