ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Μάη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
"Ψάχνεται" η Αθήνα

Η Αθήνα εξετάζει την τακτική που θα ακολουθήσει το προσεχές διάστημα, καθώς, ήδη, οι ευρωπαϊκές και οι αμερικανικές πιέσεις κλιμακώνονται, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Χτες, στο Μέγαρο Μαξίμου, σε σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας υπό την προεδρία του πρωθυπουργού έγινε μια πρώτη επισκόπηση της κατάστασης, ενώ, όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Τύπου, η σύσκεψη θα επαναληφθεί στις αρχές του επόμενου μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση ανησυχεί για την κατάληξη που θα έχει ο επιχειρούμενος αμερικανογερμανικός συμβιβασμός για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Η Ουάσιγκτον, όπως είναι γνωστό, πιέζει την ΕΕ να χαρακτηρίσει την Τουρκία ως "εντάξιμη" χώρα, ενώ η Γερμανία, όπως υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές, δε δέχεται τίποτε περισσότερο από την προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων σε οικονομικό επίπεδο.

Η Αθήνα παρακολουθεί με προσοχή την αμερικανογερμανική "κόντρα", γνωρίζοντας, ωστόσο, πως η γερμανική θέση προϋποθέτει την άρση του ελληνικού βέτο για τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις...

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, πάντως, σε δηλώσεις του, υποστήριξε πως σχετικά με το θέμα των χρηματοδοτήσεων οι ελληνικές θέσεις είναι γνωστές και δεν έχουν αλλάξει.

Οπως υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, η κυβέρνηση δε σκοπεύει να μεταβάλει τη θέση της δίχως ανταλλάγματα. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως πριν τη Σύνοδο Κορυφής στο Κάρντιφ, όπου θα εξεταστεί το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα περάσουν δύο κρίσιμα "τεστ", που αποτελούν η συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς και μια πιθανότατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στο περιθώριο της Συνόδου των Βαλκανικών Χωρών, που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 8 και 9 του επόμενου μήνα.

"Ακατάδεκτη" η Τουρκία στην πρόκληση των "14"
  • Η Αγκυρα δε συμμετείχε στο Συμβούλιο Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση
  • Με τις "πλάτες" των ΗΠΑ πιέζει για ακόμα περισσότερες παραχωρήσεις

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). - Η Αγκυρα αρνήθηκε να συμμετάσχει στο προγραμματισμένο για χτες Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας, παρά την απομόνωση της Ελλάδας, μεταφέροντας την τουρκική απαίτηση για επίσημη άρση των ελληνικών "επιφυλάξεων" στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Κάρντιφ (15/16 Ιούνη) και το "πακέτο" των ελληνο - τουρκικών διαφορών εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Η άρνηση προσέλευσης της τουρκικής διπλωματίας στις Βρυξέλλες ξεπερνάει τις ελληνο - τουρκικές διαφορές και όπως δήλωσε ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ρ. Κουκ, η Τουρκία δήλωσε "μη ικανοποιημένη" από το κείμενο της βρετανικής προεδρίας του Συμβουλίου, δηλαδή το κείμενο των δεκατεσσάρων. Αλλά υπάρχουν τεράστιες ευθύνες για τη νέα ήττα της ελληνικής διπλωματίας, η οποία εξουδετερώθηκε προκαταβολικά,επιτρέποντας στους 14"εταίρους" να συγκαλέσουν το Συμβούλιο ερήμην της Ελλάδας. Από την πλευρά της η Τουρκία, αφού κατάφερε να απομονώσει την Ελλάδα εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επέλεξε να κλιμακώσει τις πιέσεις προς τις ευρωπαϊκές "μεγάλες δυνάμεις", αποσκοπώντας στη μεγιστοποίηση των οφελών με αμερικανικές"πλάτες".Και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι χτες στις Βρυξέλλες η Κομισιόν και η βρετανική προεδρία του Συμβουλίου εξέφρασαν τη "λύπη" τους για τη μη συμμετοχή της Τουρκίας, αλλά ο Γερμανός ΥΠΕΞ Κλ. Κίνκελ δήλωσε ότι θα συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαϊλ Τζεμ στην "εαρινή" σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ (5/6 Ιούνη) για "αποκατάσταση των σχέσεων" μεταξύ Βόννης και Αγκυρας. Συμπληρωματικά με τις ξεχωριστές διπλωματικές κινήσεις της Γερμανίας, που επιθυμεί να "επαναφέρει" την Τουρκία μετά από"τριγωνική" διαπραγμάτευση Γερμανίας - ΗΠΑ - Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, κινήθηκε και η γαλλική διπλωματία, η οποία επανέφερε το πάγιο αίτημα για "συμπλήρωση" των αποφάσεων του Λουξεμβούργου, με τρόπο που να ευνοεί την αναθέρμανση των σχέσεων με την Αγκυρα. Γίνεται φανερό ότι η τουρκική τακτική υπερβαίνει τις ελληνικές "επιφυλάξεις" στην κοινοτική χρηματοδότηση της τελωνειακής ένωσης και, υπό αμερικανική ενορχήστρωση, αφορά το σύνολο του "πακέτου" των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οχι όμως ως σύνολο, αλλά σύμφωνα με τα πάγια συμφέροντα της Αγκυρας, δηλαδή ξεχωριστά με την Ελλάδα, απ' ό,τι με τις ευρωπαϊκές "μεγάλες δυνάμεις".

Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων

Με δεδομένη την άρνηση της Αγκυρας, η συζήτηση για την Τουρκία στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ήταν υποτονική. Η βρετανική προεδρία περιορίστηκε να ενημερώσει τα κράτη - μέλη στο γεύμα για την επίσκεψη του Βρετανού ΥΠΕΞ Ρ. Κουκ στην Αγκυρα, την περασμένη Τρίτη. Ο Ελληνας ΑΝΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου δήλωσε μετά ότι "εγώ δεν είχα λόγο να ανοίξω συζήτηση, αλλά και κανείς άλλος δεν το έκανε". Ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Βρετανός ΥΠΕΞ Ρ. Κουκ, ερωτηθείς σχετικά στη συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι "η Τουρκία εξέφρασε μη ικανοποίηση για το κείμενο της βρετανικής προεδρίας, παρά τις ενδείξεις που υπήρχαν για προσέλευσή της στο Συμβούλιο Σύνδεσης" και ότι "η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη και εξακολουθεί να επιθυμεί τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται διάλογος". Οπως διαβεβαίωσε και ο Γ. Παπανδρέου, δεν υπήρξε "ιδιαίτερη διάθεση από πλευράς βρετανικής προεδρίας να ανακινήσει το θέμα" και ούτε υπήρξε αναφορά για σύγκληση νέου Συμβουλίου Σύνδεσης. Η βρετανική προεδρία θα χρεωθεί τη δυστοκία αναθέρμανσης των σχέσεων με την Αγκυρα, σε περίπτωση που δεν καταφέρει να πετύχει κάποια πρόοδο μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Κάρντιφ. Οπως τόνισε ο Γ. Παπανδρέου "η Τουρκία δε θα προσκληθεί στο Κάρντιφ", όπου δε θα προσκληθεί αυτή τη φορά και καμιά από τις υποψήφιες για ένταξη χώρες, δηλαδή η Κύπρος και οι χώρες της ΚΑ Ευρώπης.

Ο Γ. Παπανδρέου έκανε πως δεν ξέρει τίποτα για την απομόνωση της Ελλάδας, επίσημα από την περασμένη Τετάρτη, και έκανε λόγο για "τακτική ενόψει της Δευτέρας", τόνισε ότι "τις απαιτήσεις της Τουρκίας για μη αναφορά ή μνεία στο Λουξεμβούργο δεν μπορούσε να αποδεχτεί η βρετανική προεδρία" και, συμπέρανε, ότι "δεν ήταν η Ελλάδα που μπλοκάρισε το Συμβούλιο Σύνδεσης αλλά η Τουρκία που δεν το δέχτηκε". Ο Ελληνας ΑΝΥΠΕΞ δε φάνηκε να ανησυχεί για το ομολογημένο γεγονός της παράκαμψης της Ελλάδας από τους "εταίρους" για ένα μείζον θέμα, δηλαδή τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία. Ο νέος"γύρος" των ελληνο - τουρκικών διαφορών μεταφέρεται για την εαρινή σύνοδο του ΝΑΤΟ με την παρουσία του Θ. Πάγκαλου. Εκτός του Τουρκικού, το χτεσινό Συμβούλιο επιβεβαίωσε τις γερμανικές αντιρρήσεις για την Ατζέντα 2000 και τη χρηματοδότηση των ταμείων διαρθρωτικής πολιτικής και ανακοινώθηκε η επίσημη πρόσκληση του Νέλσων Μαντέλα στο Κάρντιφ.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αμερικανική πίεση υπέρ της Τουρκίας

Νέος γύρος διαβουλεύσεων από τον Τ. Μίλερ με στόχο τη ματαίωση της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων και την επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). - Ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, Τόμας Μίλερ, που έφθασε χτες το απόγευμα στην Κύπρο για νέο γύρο χωριστών συνομιλιών με τον Πρόεδρο Γλ. Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς, θα επιδιώξει κατά τις συνομιλίες το διαχωρισμό του θέματος των ρωσικών πυραύλων S - 300 από τις προσπάθειες επανέναρξης του διακοινοτικού διαλόγου. Απώτερος σκοπός της αμερικανικής κυβέρνησης παραμένει η ματαίωση της έλευσης των πυραύλων στο νησί προς ικανοποίηση της Τουρκίας αλλά και για την προώθηση των πολιτικοστρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ στην περιοχή.

Λίγο μετά την άφιξή του ο Τ. Μίλερ που είναι στενός συνεργάτης του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, πήγε στην κατεχόμενη Λευκωσία όπου είχε μακρά συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη τον οποίο βολιδοσκόπησε σχετικά με τις αντιδράσεις του στα σχέδιά του για διαχωρισμό του θέματος των πυραύλων από τις προσπάθειες επανέναρξης των διακοινοτικών συνομιλιών. Αμερικανικές διπλωματικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι πρόθεση του Τόμας Μίλερ είναι να διερευνήσει τις προοπτικές για μια ειδική διευθέτηση για τους ρωσικούς πυραύλους στη βάση του πάρε - δώσε και ανεξάρτητα από την πορεία των προσπαθειών για συνολική λύση του Κυπριακού.

Ο Τ. Μίλερ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Γλ. Κληρίδη σήμερα το πρωί και όπως αναμένεται, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αντιτάξει στην πρόταση Μίλερ για αναβολή της έλευσης των πυραύλων, την έναρξη συνομιλιών για την αποστρατικοποίηση της Κύπρου με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας που θα δικαιολογεί και τη ματαίωση της εγκατάστασης των πυραύλων στην Κύπρο.

Το ταξίδι αυτό του Μίλερ στη Λευκωσία που θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη, θα αποτελέσει, σε περίπτωση που δεν αποφέρει θετικά αποτελέσματα, το έναυσμα για νέες πιο έντονες αμερικανικές πιέσεις προς την ελληνοκυπριακή πλευρά. Τις προθέσεις αυτές των Αμερικανών, τις έζησε από κοντά ο υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης κατά τις συνομιλίες που είχε με Αμερικανούς επίσημους και μέλη του Κογκρέσου την περασμένη βδομάδα στην Ουάσιγκτον. Χαρακτηριστικές επί του προκειμένου είναι οι δηλώσεις του κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Λάρνακας την Κυριακή. Το θέμα των πυραύλων, είπε, ήταν το βασικό ζήτημα που ήγειραν οι Αμερικανοί στη διάρκεια των επαφών του στην Ουάσιγκτον. Οι έντονες αμερικανικές ενστάσεις, είπε, δεν προέρχονταν μόνο από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και από το Κογκρέσο. Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι εξήγησε στους συνομιλητές του τους λόγους που αναγκάζουν την Κυπριακή Δημοκρατία να επιδιώκει κατοχύρωση της άμυνάς της.

Ο Δημ. Χριστόφιας

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημ. Χριστόφιας, μιλώντας την Κυριακή σε εκδήλωση λαϊκών οργανώσεων, επανέφερε τη θέση του κόμματός του για προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας από το οποίο θα πρέπει να ζητηθεί η επαναβεβαίωση των αρχών λύσης του Κυπριακού και η μελέτη εναλλακτικών τρόπων εφαρμογής των περί Κύπρου ψηφισμάτων. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ στην ομιλία του τόνισε ότι ο τόπος βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της οριστικής διχοτόμησης και κάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση να αποβάλει την παθητική αναμονή των αμερικανικών πρωτοβουλιών.

Ο Δημ. Χριστόφιας αφού επισήμανε ότι οι Αμερικανοί μπορούν, αν το θελήσουν, να αποβούν καταλύτης για τη λύση του Κυπριακού, προέβη στη διαπίστωση ότι η λύση που φαίνεται να επιθυμούν στοχεύει στην εξυπηρέτηση των στρατηγικών στόχων της Τουρκίας.

Δε γνωρίζει πάτο

Σε ό,τι αφορά τη διαστροφή των εννοιών και των λέξεων, η κυβέρνηση του "εκσυγχρονισμού" είναι πλέον πασίδηλο ότι δε γνωρίζει ...πάτο. Αντί άλλης απόδειξης, αρκεί η χτεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου: "Η κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να ασχολείται με τα στοιχεία της προσωπικής ζωής όσων υπηρετούν στο Δημόσιο"... Πρόκειται για απάντηση που έδωσε ο κύριος Ρέππας σε ερώτημα για το ποιόν υπαλλήλου του υπουργείου Εξωτερικών - προήχθη σε αναπληρωτή γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών - ο οποίος φέρεται την περίοδο της χούντας να "εργάζεται" ως χαφιές των συνταγματαρχών και να καταδίδει φοιτητές με αντιδικτατορική δράση σε Ιταλία και Γερμανία. Αυτές τις δραστηριότητες η κυβέρνηση τις θεωρεί "προσωπική ζωή" και δεν ασχολείται...

"902" ΤV
Ενημερωτικές εκπομπές

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του "902", σήμερα Τρίτη 26 του Μάη,τις εκπομπές:

"Και όμως κινείται", στις 8 το απόγευμα ο δημοσιογράφος Ανδρέας Θερμός συζητάει με συνδικαλιστές, με θέμα: "Απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στις 27 του Μάη", και

"Από το Σήμερα στο Αύριο", στις 21.30 μμ ο δημοσιογράφος Κώστας Καραχάλιος συζητάει με τους καλεσμένους του, το θέμα: "Ιδιωτικοποιήσεις τραπεζών - ΔΕΚΟ και η απάντηση των εργαζομένων".



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ