ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Μάη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με 24ωρη απεργία αύριο ξεκινούν οι καθηγητές
  • Απεργία και τις μέρες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, 12 - 14 Ιούνη
  • Αγώνα συνολικά κατά του αντιεκπαιδευτικού νόμου απαιτεί η βάση

Με την αυριανή 24ωρη απεργία μαζί με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ ξεκινούν οι κινητοποιήσεις, που αποφάσισαν οι καθηγητές κατά τη Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ της χώρας, η οποία συνήλθε το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα. Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά στην αυριανή απεργία και να δώσουν μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους μήνυμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής.

Οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ αποφάσισαν επίσης με 39 ψήφους υπέρ, 6 κατά και 16 "λευκά" να απεργήσουν τις μέρες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ στις 11 και 12 Ιούνη και στις 13 - 14 Ιούνη για τους καθηγητές που ενδεχόμενα κληθούν να συμμετάσχουν ως επιτηρητές στο διαγωνισμό εκείνο το Σαββατοκύριακο. Από τις αποφάσεις των μαζικών Γενικών Συνελεύσεων των ΕΛΜΕ αποδείχτηκε η εμμονή των καθηγητών στα κυρίαρχα αιτήματα για κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου, επαναφορά της επετηρίδας και μαζικούς διορισμούς μέσα από αυτή, την αντίθεση στην "αξιολόγηση" - χειραγώγηση των εκπαιδευτικών κλπ., παρά την προσπάθεια της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΟΛΜΕ να περιορίσει το διεκδικητικό πλαίσιο του κλάδου στο ζήτημα του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και να απεμπολήσει κυρίαρχα αιτήματα.

Η πρόταση του ΔΣ της ΟΛΜΕ για δύο 48ωρες απεργίες μέσα στις προαγωγικές εξετάσεις και τις μέρες του διαγωνισμού, με συλλαλητήρια, παρόλο που στηρίχτηκε από περισσότερο από το 1/3 των ΕΛΜΕ, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει πλειοψηφία. Η ΔΕΕ εκτιμά πως την ευθύνη γι' αυτό φέρει η πλειοψηφία στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, που οδήγησε την υπόθεση των κινητοποιήσεων "στο παραπέντε", στις προαγωγικές εξετάσεις. "Δεν είχαν παρθεί τα μέτρα εκείνα για να προετοιμαστεί ένας αγώνας. Η πρόταση της ΔΕΕ για έναν αγώνα που θα ξεκινούσε νωρίτερα ήταν πιο αποδεκτή κυρίως από τους μόνιμους εκπαιδευτικούς, που δεν μπορούν να κατανοήσουν έναν αγώνα μόνο ενάντια στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και θέλουν έναν αγώνα συνολικά για τα ζητήματα της εκπαίδευσης. Αντίθετα, ο αγώνας για το διαγωνισμό κατανοείται από τους αναπληρωτές", τόνισε ο εκπρόσωπος της ΔΕΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, Σ. Σάββας.

Η ΔΕΕ θα δώσει όλες της τις δυνάμεις το διάστημα αυτό που απομένει μέχρι και τη 48ωρη απεργία για την καλύτερη οργάνωση και ενημέρωση του κλάδου και της κοινής γνώμης και για να μην περιοριστεί ο αγώνας αυτός μόνο στο διαγωνισμό, αλλά για τη συνολική κατάργηση του νόμου. Η ΔΕΕ, είτε μέσα από τις ΕΛΜΕ, είτε από το ΔΣ της ΟΛΜΕ, θα επιμείνει να διοργανωθούν συγκεντρώσεις στα εξεταστικά κέντρα την παραμονή έναρξης του διαγωνισμού.

3Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Με αγώνες θα αναβαθμιστεί η νυχτερινή εκπαίδευση

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, οι εργαζόμενοι μαθητές, κατά τη διάρκεια του 3ου Φεστιβάλ Νυχτερινών Σχολείων Θεσσαλονίκης, κατάφεραν να κάνουν ευρύτερα γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους χώρους δουλιάς αλλά και στα σχολεία τους. Ταυτόχρονα, πρόβαλαν τις δικές τους αγωνιστικές θέσεις για την παιδεία, τον πολιτισμό, την ειρήνη, τα ναρκωτικά.

Εκατοντάδες άνθρωποι, που βρίσκονταν την Παρασκευή και το Σάββατο στην παραλία του Λευκού Πύργου, πλησίασαν τους μαθητές και ενημερώθηκαν από αυτούς για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των νυχτερινών τα τελευταία χρόνια, αλλά και για τις κατακτήσεις που πέτυχαν.

Αψηφώντας τη βροχή και δίπλα στα σωματεία, οι μαθητές κάλεσαν τους πολίτες να πάρουν ενεργά μέρος στον αγώνα των νυχτερινών σχολείων Θεσσαλονίκης, να παλέψουν μαζί τους, ώστε συντονισμένα να προχωρήσουν σε μια σειρά δυναμικών κινητοποιήσεων για μια αναβαθμισμένη νυχτερινή εκπαίδευση.

"Προχωράμε δυναμικά μπροστά. Διεκδικούμε τη δημιουργία νέων νυχτερινών σχολείων σε όλη τη χώρα, την ουσιαστική συμμετοχή στη διοίκηση των σχολείων των εκπροσώπων των Εργατικών Κέντρων, την αναλογική αύξηση του ποσοστού σε ΤΕΙ και ΑΕΙ, την κατάργηση του νόμου 2525/97 που σηματοδοτεί αύξηση των αναγκών για φροντιστήρια, φραγμούς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, "λουκέτο" στα νυχτερινά σχολεία και αντικατάστασή τους από τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας", δήλωσε στους συγκεντρωμένους ο Θανάσης Κουτσουράς, μέλος του Συντονιστικού των νυχτερινών μαθητών, κλείνοντας τις εκδηλώσεις του 3ου Φεστιβάλ Νυχτερινών.

ΤΕΙ
Στη Βουλή το πρόβλημα των εκτάκτων

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας,με την οποία ζητά από τον υπουργό Παιδείας την άμεση επίλυση των χρόνιων προβλημάτων των έκτακτων εκπαιδευτικών των ΤΕΙ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρει ότι για τη διεκπεραίωση του εκπαιδευτικού έργου των ΤΕΙ αποφασιστική είναι η συμβολή του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού. Είναι γνωστό ότι οι έκτακτοι καλύπτουν πάγιες ανάγκες της εκπαίδευσης στα ΤΕΙ και ότι αποτελούν, κατά μέσο όρο, την πλειοψηφία του διδακτικού προσωπικού σ' αυτά. Παρά το γεγονός αυτό, το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ δεν επιλύει κανένα από τα χρόνια προβλήματα των εκτάκτων.

Ετσι, ρωτά τον υπουργό Παιδείας:

  • Προτίθεται να δρομολογήσει την ένταξη των εκτάκτων, για όσους διαθέτουν τα προσόντα, με κλειστή διαδικασία κρίσης στο οικείο τμήμα, γεγονός που θα οδηγήσει στην αναβάθμιση των ίδιων των ΤΕΙ;
  • Για όσους δε διαθέτουν τα προσόντα, προτίθεται να θεσμοθετήσει διετές χρονικό διάστημα, με υπογραφή αντίστοιχης σύμβασης εργασίας, για να αποκτήσουν τα απαραίτητα προσόντα για την ένταξή τους με τη διαδικασία που ήδη περιγράφεται παραπάνω;
Διόρθωση

Στο δημοσίευμα του "Κυριακάτικου Ρ" με τίτλο "Πολλές και σκληρές εξετάσεις - φραγμοί στη μόρφωση", υπήρξαν δύο ανακρίβειες σε σχέση με το πώς υπολογίζεται ο μέσος όρος των τετραμήνων, αν η διαφορά μεταξύ γραπτών και προφορικών είναι μεγαλύτερη από 3 και για την περίπτωση που η διαφορά είναι μεγαλύτερη από 4 μονάδες.

Στην πρώτη περίπτωση: στο παράδειγμα, ο βαθμός 16,5 δεν είναι ο τελικός, αλλά ο μέσος όρος των τετραμήνων.

Στη δεύτερη περίπτωση, η σωστή διατύπωση έχει ως εξής: "Αν ο βαθμός των προφορικών είναι μικρότερος από το βαθμό των γραπτών κατά 4 μονάδες, είναι δυνατό ύστερα από αίτηση του κηδεμόνα να ζητηθεί η παραπομπή του μαθητή σε προφορική εξέταση".

24Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ"
Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 24ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα και τις επόμενες μέρες είναι οι εξής:

  • Σήμερα:

- Στο ΤΕΙ Λαμίας με θέμα: "Ναρκωτικά".

- Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, με θέμα: "Η ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ".

  • Αύριο Τετάρτη:

- Στο ΤΕΙ Πάτρας.

- Στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (Σίνδος), στις 12 το μεσημέρι με θέμα: "Ναρκωτικά".

  • Την Πέμπτη:

- Στη Θεσσαλονίκη, στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ, στις 7 μ.μ. με θέμα την παιδεία.

- Στο ΤΕΙ Αθήνας, με θέμα: "Η τέχνη στην υπηρεσία του λαού". Η εκδήλωση θα γίνει στο χώρο του ΤΕΙ και θα ξεκινήσει στις 12 μ. και η ομιλία θα ξεκινήσει στις 5 μ.μ.

  • Την Παρασκευή στο ΤΕΙ Αθήνας, με θέμα: "80χρονα ΚΚΕ - 30χρονα ΚΝΕ". Η εκδήλωση ξεκινά στις 12 μ. και η συζήτηση στις 6 μ.μ.
  • Το Σάββατο η Οργάνωση Βάσης Φιλιππούπολης Βουλγαρίας πραγματοποιεί εκδήλωση αφιερωμένη στην ειρήνη.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ