ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Μάη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
"Οργανωτικά σχήματα" παραγωγικότητας οι περικοπές!
  • Καταπληκτική απάντηση του υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλου
  • Σήμερα οι τετράωρες στάσεις στα νοσοκομεία Αθήνας και Πειραιά

Σε μία περίοδο κατά την οποία το σύνολο των εργαζομένων και των γιατρών στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Αθήνας και του Πειραιά βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, γιατί είναι απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες, ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας εμφανίστηκε χτες στη Βουλή και ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι δε συμβαίνει τίποτα, καθώς η κυβέρνηση σταθερά προχωράει στην αναβάθμιση των νοσοκομείων.

Το θέμα των προβλημάτων και των κινητοποιήσεων έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος,υπογραμμίζοντας ότι με τις πρόσφατες ρυθμίσεις θεσπίζονται περιορισμοί στην απασχόληση, φέρνοντας ως παράδειγμα την κάλυψη των εφημεριών με ποσοστό γιατρών και τον περιορισμό της εργασίας τις αργίες και τις νύχτες.

Ο Κ. Γείτονας στην απάντησή του ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση ενισχύει την υγεία, έχει αναβαθμίσει μισθολογικά τους γιατρούς και το άλλο προσωπικό και φροντίζει για την ενίσχυση της παραγωγικότητας των νοσοκομείων. Είπε ότι την τελευταία διετία έχουν γίνει 10.000 προσλήψεις στα νοσοκομεία (σ. σ. πρόκειται για τις προσλήψεις από το 1994) και τις επόμενες μέρες θα προκηρυχτούν άλλες 2.000, ενώ τις περικοπές στις αργίες και τις νύχτες τις χαρακτήρισε "οργανωτικά σχήματα" για αύξηση της παραγωγικότητας.Ομως έσπευσε να πει ότι όλα υπάγονται στους περιορισμούς που θεσπίζει ο προϋπολογισμός.

Σχολιάζοντας τις θέσεις του υπουργού ο Μ. Κωστόπουλος είπε ότι ενώ στα νοσοκομεία υπάρχει αναταραχή, ο υπουργός έρχεται στη Βουλή και λέει ότι "απλώς ψιχαλίζει". Κοινωνικό κράτος και δημόσια νοσοκομεία είναι έννοιες ταυτόσημες, είπε, και συνέχισε: Στα δημόσια νοσοκομεία πάνε οι εργαζόμενοι και όχι οι έχοντες και κατέχοντες και η κυβέρνηση αντί να τα ενισχύει τα μετατρέπει σε Ανώνυμες Εταιρίες. "Περικόψτε από τους πετρελαιάδες και τους διαπλεκόμενους και όχι από τα νοσοκομεία" είπε ο βουλευτής, τονίζοντας ότι η δημόσια υγεία δεν είναι ψιλικατζίδικο.

Οι κινητοποιήσεις

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργούν σήμερα, επί τέσσερις ώρες, τα Νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά, το ΕΚΑΒ και τα Ιδρύματα Προνοίας, εξαιτίας της στάσης εργασίας (10 π.μ.-2 μ.μ.) που έχει κηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Απ' το πρωί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στον "Ευαγγελισμό" και το Κρατικό της Αθήνας.Χτες οι εργαζόμενοι στον "Ευαγγελισμό" είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΣ του νοσοκομείου Φ. Μήτση,όπου αντί απάντησης στα αιτήματά τους άκουσαν ότι ενεργούν... παράνομα.

Με αίτημα να μην εφαρμοστεί ο νόμος για το νέο ιατρικό μισθολόγιο, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) αποφάσισε για την ερχόμενη Πέμπτη νέα εξάωρη στάση εργασίας (8 πμ-2 μμ). Την ίδια μέρα, στις 11 πμ, η ΕΙΝΑΠ συγκαλεί έκτακτη Γενική Συνέλευση στο Νοσοκομείο "Σωτηρία".

Σημειώνεται ότι η ΠΟΕΔΗΝ και η ΕΙΝΑΠ έχουν πάρει απόφαση να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 27 του Μάη.

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Ανανέωση του... αντικομμουνισμού

Ο πρόεδρος του νοσοκομείου αρνήθηκε την ανανέωση της σύμβασης συνδικαλιστή γιατρού

Συνεχίζει τις προσπάθειες δίωξης της συνδικαλιστικής δραστηριότητας η διοίκηση του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, που απέρριψε την αίτηση ανανέωσης της θητείας του γιατρού Χαράλαμπου Αποστολίδη. Ο γιατρός είναι συνδικαλιστής, πρόεδρος της νοσοκομειακής επιτροπής του νοσοκομείου και γενικός γραμματέας της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κεντρικής Μακεδονίας, στέλεχος του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Γιαννιτσών.

Στην Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Κ. Γείτονα,οι βουλευτές του ΚΚΕ Απ. Τασούλας και Μ. Μπόσκου,συμπεραίνουν ότι πρόκειται για δίωξη αντικομμουνιστικού και αντισυνδικαλιστικού περιεχομένου. Ο γιατρός όλο το προηγούμενο διάστημα ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα για την οργάνωση του σωματείου, την ενημέρωση των πολιτών, αλλά και γενικότερη κοινωνική δραστηριότητα, που ως φαίνεται "ενόχλησε" τη διοίκηση του νοσοκομείου. Μάλιστα, η διοίκηση στο παρελθόν είχε τηρήσει παρόμοια στάση απέναντι σε κάθε συνδικαλιστική δραστηριότητα στο νοσοκομείο. "Η εκτίμηση ότι πρόκειται για συνδικαλιστική - πολιτική δίωξη - επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - τεκμηριώνεται και από την απόφαση - καταγγελία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας στις 15.5.1998".

Οι βουλευτές Απ. Τασούλας και Μ. Μπόσκου ερωτούν τον υπουργό Κ. Γείτονα τι μέτρα θα πάρει στην κατεύθυνση άρσης της απαράδεκτης αυτής απόφασης σε βάρος του γιατρού Χαρ. Αποστολίδη, καθώς και της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών.

Καταγγελία της ΝΕ Πέλλας του ΚΚΕ

"Μας γυρίζει σ' άλλες εποχές φίμωσης του συνδικαλισμού και πολιτικής εκδίκησης η πρωτάκουστα αντιδημοκρατική συμπεριφορά του Προέδρου του ΓΝΝ Γιαννιτσών κ. Αθαν. Σιταρά, που αγνόησε προκλητικά τη θετική εισήγηση των Επιστημονικών Οργάνων του Νοσοκομείου Γιαννιτσών και την ύπαρξη κενής οργανικής θέσης, υλοποιώντας προγενέστερες απειλές του εις βάρος του κ. Αποστολίδη".

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή η Νομαρχιακή Επιτροπή Πέλλας του ΚΚΕ, η οποία συμφωνεί με την ανακοίνωση των Γιατρών του Νοσοκομείου Γιαννιτσών και Κέντρου Υγείας Κρύας Βρύσης ότι η συνδικαλιστική δράση του Προέδρου της Νοσοκομειακής Επιτροπής ήταν "αγκάθι στις προθέσεις του κ. Σιταρά για επιβολή συνδικαλιστικής σιωπής και καλλιέργειας φόβου στο χώρο του νοσοκομείου και σε εύκολο πέρασμα της δικής του πολιτικής". "Εβγαλε, συνεχίζει η ανακοίνωση, από τη μέση τους "ανεπιθύμητους Κυρκο - Φλωράκηδες" με μια απόφαση μνημείο αντιδημοκρατικότητας με την υπογραφή του "σοσιαλιστή εκσυγχρονιστή" κ. Σιταρά και μέχρι πρότινος συνδικαλιστή - προέδρου των καθηγητών του Νομού".

Η ΝΕ Πέλλας του ΚΚΕ καλεί το ΔΣ του νοσοκομείου να επανεξετάσει την απόφασή του και να προχωρήσει στην ανανέωση της θητείας του Χαρ. Αποστολίδη και τάσσεται στο πλευρό των ενώσεων των νοσοκομειακών γιατρών που αγωνίζονται για την εξύψωση του ιατρικού λειτουργήματος.

ΚΕΝΤΡΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Ανύπαρκτη η "ποιοτική εκπαίδευση"

Εκλεισαν περισσότερα από 30.000 κέντρα προσχολικής εκπαίδευσης στην πρώην ΕΣΣΔ

Εκατομμύρια παιδιά στην Κεντροανατολική Ευρώπη και την πρώην Σοβιετική Ενωση χάνουν το δικαίωμά τους για ποιοτική εκπαίδευση, αφού το κόστος εκπαίδευσης των παιδιών αυξάνεται και οι κυβερνητικοί πόροι γι' αυτόν τον τομέα συνεχώς μειώνονται. Είναι ενδεικτικό πως την περίοδο 1989-- 1996 ο αριθμός των παιδιών σχολικής ηλικίας αυξήθηκε αλλά ο αριθμός των παιδιών που φοιτούσαν μειώθηκε. Το 1996 σ' αυτές τις χώρες - δεν περιλαμβάνονται οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας - φοιτούσαν 1,6 εκατομμύρια λιγότερα παιδιά ηλικίας 15 - 18 ετών απ' ό,τι το 1989.

Τα παραπάνω επισημαίνονται στην έκθεση της "Γιούνισεφ" με τίτλο "Εκπαίδευση για όλους;". Η "Γιούνισεφ" υπογραμμίζει πως τα περισσότερα παιδιά αυτών των χωρών λαμβάνουν σήμερα χειρότερης ποιότητας εκπαίδευση απ' ό,τι η γενιά της προηγούμενης δεκαετίας. Στην έκθεσή της η διεθνής οργάνωση παραδέχεται πως η μετάβαση από τον κομμουνισμό είχε τρομερές επιπτώσεις στην περιοχή. "Ακόμα και στις χώρες που έχουν αρχίσει να επανακάμπτουν από τα χτυπήματα της μετάβασης, οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και το χάσμα ανάμεσα στα εισοδήματα έχει μεγαλώσει. Ταυτόχρονα τα κρατικά έσοδα μειώνονται επιδρώντας δυσμενώς στη δυνατότητα της πολιτείας να καλύψει το κόστος της εκπαίδευσης και άλλες κοινωνικές παροχές", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις στα κονδύλια της εκπαίδευσης έχουν σημειωθεί στη Γεωργία, στο Αζερμπαϊτζάν και τη Βουλγαρία. Παράλληλα εξαιτίας της οικονομικής στενότητας δε γίνονται οι αναγκαίες επισκευές στα σχολεία και σε πολλά απ' αυτά έχουν γίνει περικοπές στις κοινωνικές παροχές (π.χ., δωρεάν γεύματα, συμπληρωματικές σχολικές δραστηριότητες, έλεγχοι υγείας). Οσο για τους εκπαιδευτικούς είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται και ήδη κάποιοι απ' αυτούς παραδίδουν συμπληρωματικά μαθήματα ή εργάζονται πια σε ιδιωτικά σχολεία, τα οποία πληρώνουν κάπως καλύτερα. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι το γεγονός πως τα... ανεπίσημα δίδακτρα στα δημόσια σχολεία, είναι σύνηθες φαινόμενο σε αρκετές απ' αυτές τις χώρες!

Η κατάσταση στην εκπαίδευση είναι απελπιστική και όσον αφορά το ζήτημα της πρόσβασης σ' αυτήν, κυρίως για τα παιδιά των επαρχιακών πόλεων, όπου η εγγραφή και η παρακολούθηση στα σχολεία έχει μειωθεί, μιας και η μείωση των οικογενειακών εισοδημάτων εκεί είναι πολύ μεγαλύτερη. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι περισσότερα από 30.000 κέντρα προσχολικής εκπαίδευσης στην πρώην Σοβιετική Ενωση να έχουν κλείσει κατά την περίοδο 1991 - 1995!

Σήμερα η Συνδιάσκεψη των υγειονομικών

Συνδιάσκεψη της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας" - ΕΣΑΚ Υγειονομικών διοργανώνεται σήμερα, ώρα 6 μ.μ., στην αίθουσα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (οδός Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Θα συζητηθούν το ξεπούλημα της δημόσια περιουσίας, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η μερική απασχόληση και ο "εθελοντισμός", η κατεδάφιση των κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων και του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς και η διάλυση και πολύμορφη ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής πρόνοιας.

"Πάτσισε" ο υπουργός

Από τις αρχές του χρόνου ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας διαμήνυε πως θα παλέψει για την πρόσληψη 4.000 εργαζομένων στα νοσοκομεία - πλην των γιατρών - μέσα στο 1998. Μετά το Υπουργικό Συμβούλιο (27.3.1998), που αποφάσισε τις καινούριες περικοπές - για τις οποίες έγινε και η επερώτηση του ΚΚΕ - ο Κ. Γείτονας σε μια συνάντησή του με την ΠΟΕΔΗΝ, είπε ότι οι προσλήψεις - συμπεριλαμβανομένων, πλέον, και των γιατρών - θα είναι μόλις 3.000!

Και χτες στη Βουλή ο Κ. Γείτονας έκανε ακόμα μια... υποτίμηση και οι προσλήψεις έπεσαν στις 2.000 για το 1998. Χτες, πάλι, η ΠΟΕΔΗΝ με ανακοίνωσή της θύμισε ότι από την προκήρυξη των 3.500 θέσεων για το 1997 έχουν γίνει μέχρι σήμερα οι προσλήψεις 2.000 ατόμων.

Με τέτοια κλιμάκωση στα λόγια κύριε υπουργέ, οι προσλήψεις φτάνουν όχι μόνο τις 10.000 αλλά υπερκαλύπτουν και τις - τουλάχιστον - 15.000 κενές οργανικές θέσεις των νοσοκομείων.

Το μόνο που μένει είναι να μην αρρωστήσει κανείς αργία η νύχτα...

Γενική Συνέλευση για τα ναρκωτικά

Η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) θα γίνει αύριο, ώρα 6 μμ, στα γραφεία της ΤΕΔΚΝΑ (Χαριλάου Τρικούπη 24, 1ος όρ.). Στη Συνέλευση θα γίνει ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου, σχετικά με την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά στις 28 του Ιούνη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ