ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Μάη 1998
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στο ρυθμό της πανεργατικής απεργίας η χώρα

Προσκλητήριο μάχης απευθύνουν τα συνδικάτα, ενόψει της αυριανής πανελλαδικής απεργίας στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Στις 10 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση. Προσυγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στην Ομόνοια

Στο απόγειο της αντεργατικής επίθεσης που εξαπλώνεται σε όλα τα μέτωπα και στον απόηχο του αυταρχικού ξεσπάσματος της κυβέρνησης εναντίον των απεργών της Ιονικής και των νέων κινητοποιήσεων που πυροδότησε, πραγματοποιείται αύριο, Τετάρτη, η 24ωρη πανελλαδική πανεργατική - πανυπαλληλική απεργία,που υποχρεώθηκαν να κηρύξουν ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.

Η αυριανή απεργία "αγκαλιάζει" τους εργαζόμενους στη βιομηχανία, στις υπηρεσίες, στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ετσι, σοβαρά προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν, εκτός των άλλων, σε ΔΕΚΟ - τράπεζες, στα νοσοκομεία, ενώ στην κινητοποίηση συμμετέχουν και οι εκπαιδευτικοί.

Χωρίς τρόλεϊ, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και πράσινα λεωφορεία, θα μείνει αύριο η Αθήνα, αφού οι εργαζόμενοι σε ΗΛΠΑΠ και ΗΣΑΠ πραγματοποιούν 24ωρη απεργία. Επίσης, για ώρες "σβήνουν" οι μηχανές των μπλε λεωφορείων, ενώ στάσεις εργασίας έχει κηρύξει η ΟΣΠΑ και 24ωρη απεργία η ομοσπονδία των σιδηροδρομικών.

Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας γίνεται στις 10.30 πμ στην πλατεία Κάνιγγος,ενώ δεκάδες σωματεία καλούν σε προσυγκέντρωση στις 9.30 πμ στην πλατεία Ομονοίας.

"Να μη λείψει κανείς",καλεί τους οικοδόμους της χώρας η Ομοσπονδία Οικοδόμων και απευθύνει προσκλητήριο μάχης για "το δικαίωμα στην εργασία, την επιβίωση των ανέργων, ικανοποιητικές συμβάσεις, προώθηση και λύση των ασφαλιστικών αιτημάτων, να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα του παραγωγικού ιστού της χώρας".

Στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας καταγγέλλεται η κυβέρνηση ως "αδίστακτη διαχειρίστρια των μεθοδεύσεων του κεφαλαίου", που "διαλύει τις συμβάσεις εργασίας, δίνει διαβατήρια για την ανεργία σε χιλιάδες εργάτες και που οδηγεί εκατοντάδες άνεργους στην επιλογή της μισής δουλιάς, του μισού μεροκάματου, μέσα από τη διεύρυνση της μερικής απασχόλησης, ενώ βγάζει σε πλειστηριασμό το δημόσιο πλούτο της χώρας".

"Οι θλιβεροί δούλοι του κεφαλαίου - συνεχίζει η ανακοίνωση - προσπαθούν να κρύψουν ότι η γέννηση του ΕΥΡΩ συνοδεύεται από νέα πιο έντονη επίθεση της ολιγαρχίας στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά μας, ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου να πάρει η χώρα το τρένο για την ΟΝΕ, πρέπει να γονατίσει το σύνολο της εργατικής τάξης, να συμπιεστούν περισσότερο τα λαϊκά εισοδήματα, όλο το φάσμα των εργασιακών σχέσεων να μπει στον Μααστριχτικό Προκρούστη".

Η Ομοσπονδία καλεί ακόμα τους εργαζόμενους να κλείσουν τ' αυτιά στους "γκαιμπελισμούς του τύπου "προνομιούχοι" και "μη προνομιούχοι", που προσπαθούν να διασπάσουν τους εργαζόμενους, να κρύψουν ότι το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ είναι απαίτηση του κεφαλαίου και γίνεται για δικό του όφελος, να κρύψουν ότι η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ θα φέρει μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια και χειροτέρευση των παρεχόμενων υπηρεσιών".

Καταλήγοντας, στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, σημειώνεται: "Η εργατική τάξη, με το ξεδίπλωμα των αγώνων της, το τελευταίο διάστημα απέδειξε ότι δεν μπαίνει στις μυλόπετρες της παραίτησης και του συμβιβασμού που θέλουν να την οδηγήσουν οι ασπόνδυλες πλειοψηφίες στα κεντρικά συνδικαλιστικά όργανα. Επιβεβαίωσε ότι τα θεμέλια της αντεπίθεσης ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο και τις πολιτικές που το στηρίζουν, ισχυροποιούνται και ότι, με το δυνάμωμα των αντιστάσεών της, το συντονισμό, την κλιμάκωση του αγώνα μπορεί να αποκρούσει τη συντονισμένη επίθεση κεφαλαίου - κυβέρνησης".

Τέλος, η Ομοσπονδία καλεί τους εργάτες της χώρας να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός "μετώπου πανεργατικού, ταξικού, παλλαϊκού, ικανού να αποκρούσει τις συνέπειες αυτής της αντεργατικής πολιτικής. Να την ανατρέψει".

Να κάνουν όλοι μαζί ένα βήμα μπροστά, με τη συμμετοχή τους στην απεργία, καλεί όλους τους λογιστές η Ομοσπονδία Λογιστών και να διεκδικήσουν υπογραφή συλλογικής σύμβασης, που να ικανοποιεί βασικά αιτήματα, μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας κ.ά. Ακόμα, η Ομοσπονδία τους καλεί με τη συμμετοχή τους να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης (επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, ΤΣΑ κ.α.), στην ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ, στην επιχειρούμενη κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος. Να καταδικάσουν, τέλος, την πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη λογική της συναίνεσης, που οδηγεί στην υποταγή του μονόδρομου, για το κεφάλαιο και την εργοδοσία, της ΟΝΕ.

Να δώσουν το αγωνιστικό τους "παρών" στις συγκεντρώσεις καλεί όλους τους συνταξιούχους η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας.Στην ανακοίνωσή της, η Συντονιστική καταδικάζει την "τρομοκρατική επίθεση που εξαπέλυσε η κυβέρνηση με τα ΜΑΤ ενάντια στους εργαζόμενους της Ιονικής", ενώ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στο δίκαιο αγώνα τους.

Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθηνών καλεί τους συνταξιούχους να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση και να καταδικάσουν την "πρωτοφανή σε αγριότητα επίθεση του πολυεθνικού κεφαλαίου εναντίον των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων". "Μόνο με το συντονισμένο αγώνα - τονίζεται στην ανακοίνωση - θα καταστεί δυνατή η ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, των βιομηχάνων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την επιβίωση των εργαζομένων και των συνταξιούχων και την εξασφάλιση μιας ανθρώπινης διαβίωσης". Τέλος, ο Σύνδεσμος καλεί τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να εγκαταλείψουν τον "κοινωνικό διάλογο" και να κλιμακώσουν τον αγώνα.

Επίσης, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων ΕΛΤΑ καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι "ο εφησυχασμός και η αδιαφορία δε βοηθούν για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων μας".

Στο "πόδι" η Βόρεια Ελλάδα

Συναγερμός για το συλλαλητήριο στην πλατεία Αριστοτέλους. Συμμετοχή δήλωσαν 20 Εργατικά Κέντρα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Να πάρουν μέρος όλοι οι εργαζόμενοι της Β. Ελλάδας στο συλλαλητήριο στην Πλατεία Αριστοτέλους αύριο στις 12 το μεσημέρι και να συμμετέχουν καθολικά στην 24ωρη πανελλαδική απεργία,καλούν με χεσινή τους διακήρυξη τα Εργατικά Κέντρα της Μακεδονίας και Θράκης.Επίσης, καλούν τους πολίτες της περιοχής να συντονίσουν τον αγώνα τους με τον αγώνα των Εργατικών Κέντρων, γιατί δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά μόνο αυτή του αγώνα, που είναι ο δικός μας μονόδρομος και η απάντηση "στο μονόδρομο της σύγκλισης των αριθμών", που οραματίζονται κυβέρνηση, βιομήχανοι, τραπεζίτες και μεγαλέμποροι.

"Απαιτούμε - τονίζεται - τη χάραξη ενός στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης που θα διασφαλίσει την παραγωγική βάση των περιοχών της Μακεδονίας και Θράκης, τη βιωσιμότητα και ανάπτυξη των παραδοσιακών κλάδων και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας, την αντιμετώπιση της ανεργίας που μαστίζει τις περιοχές μας, τη στήριξη των ανέργων και την αύξηση της απασχόλησης.

Αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση - μετοχοποίηση των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών.

Δε θα αποδεχτούμε να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΘ και του ΟΛΘ, μοναδικών μοχλών για την οικονομική ανάπτυξη της Β. Ελλάδας.

Αγωνιζόμαστε για τη διασφάλιση και διεύρυνση τω εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων (8ωρο, πλήρης απασχόληση, Συλλογικές Συμβάσεις, Κοινωνική Ασφάλιση)".

Στο μεταξύ μέχρι χτες είχαν δηλώσει συμμετοχή στο Συλλαλητήριο τα Εργατικά Κέντρα των παρακάτω πόλεων: Βέροιας, Γιαννιτσών, Γρεβενών, Δράμας, Αλεξανδρούπολης, Εδεσσας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Κατερίνης, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Κομοτηνής, Νάουσας, Ξάνθης, Ορεστιάδας, Πτολεμαϊδας, Σερρών, Φλώρινας, Χαλκιδικής.Κλιμάκια συνδικαλιστών επισκέπτονται όλα τα μεγάλα εργοστάσια και τους χώρους δουλιάς, ενώ αυξάνει συνεχώς ο αριθμός των εργαζομένων που προσέρχονται στα Εργατικά Κέντρα των διαφόρων πόλεων και δηλώνουν συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, ζητώντας να μετακινηθούν με τα λεωφορεία που θα διαθέσουν τα Εργατικά Κέντρα.

Η ΕΣΑΚ - ΔΕ

Να πάρουν μέρος όλοι οι εργαζόμενοι στην απεργιακή συγκέντρωση αύριο στις 12 π. μ. στην πλατεία Αριστοτέλους και στην προσυγκέντρωση της Συντονιστικής Επιτροπής των πρωτοβάθμιων Σωματείων της Θεσσαλονίκης στις 11π.μ. στο Αγαλμα του Βενιζέλου, καλεί η ΕΣΑΚ-ΔΕ τους εργαζόμενους της πόλης.

Επίσης, τους καλεί να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της επιτυχίας της αυριανής 24ωρης απεργίας που υποχρεώθηκαν να προκηρύξουν η ΓΣΣΕ και η ΑΔΕΔΥ και να δώσουν τη δική τους απάντηση, έτσι ώστε να αποτελέσει η επιτυχία της απεργίας σημαντικό βήμα για τη συσπείρωση και ενίσχυση του αγωνιστικού μετώπου κατά της αντιλαϊκής πολιτικής.

"Απέναντι στο μπλοκ κυβέρνησης - βιομηχάνων, να αντιπαρατεθεί ο ενωμένος, παλλαϊκός, συντονισμένος αγώνας των εργαζομένων.

Αυτό το αναγκαίο και μεγάλο καθήκον δεν υπάρχει ελπίδα ότι μπορούν να το προωθήσουν οι δυνάμεις που συνθέτουν τις πλειοψηφίες στη ΓΣΣΕ και ΑΔΕΔΥ, μπορεί και πρέπει να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζόμενων.

Οι εργατοϋπάλληλοι είναι ανάγκη τώρα να στηρίξουν και να διευρύνουν ενωτικές πρωτοβουλίες συντονισμού που παίρνονται αυτή την περίοδο από αρκετά συνδικάτα σε όλη τη χώρα", τονίζεται στην προκήρυξη της ΕΣΑΚ-ΔΕ.

Το ΓΣ της ΕΔΟΘ-ΝΤ ΑΔΕΔΥ Θεσσαλονίκης καλεί όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, την Παιδεία και Υγεία, την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να πάρουν μαζικά μέρος στην 24ωρη απεργία. Επίσης, οι εργαζόμενοι στον κλάδο Ξύλου Ν. Θεσσαλονίκης που στηρίζουν τον συνδυασμό "ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ",δηλώνουν ότι θα αγωνιστούν δυναμικά για την επιτυχία της απεργίας σαν πρώτη απάντηση για την αντεργατική - αντιλαϊκή λαίλαπα κυβέρνησης και βιομηχάνων. Τέλος, οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ συνεχίζουν και αυτή τη βδομάδα τις στάσεις εργασίας διαμαρτυρόμενοι για τις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης και τις εξαγγελίες της για την κατάργηση του υπάρχοντος εργασιακού καθεστώτος. Οι στάσεις εργασίας θα γίνουν αύριο, την Τετάρτη και την Παρασκευή από την αρχή της βάρδιας ως τις 8.30 π.μ και από τις 8.30μ.μ. ως το τέλος της βάρδιας.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Μ' αγώνα απαντάνε στην αδιαλλαξία

Νέες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα στις 4 Ιούνη, με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Συνταξιουχικών Οργανώσεων

Στους δρόμους θα βρεθούν για μια ακόμα φορά οι συνταξιούχοι, στις 4 Ιούνη,οπότε - σύμφωνα με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Συνταξιουχικών Οργανώσεων - θα πραγματοποιηθούν πανσυνταξιουχικές συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας.

Στην Αθήνα οι συνταξιούχοι της Αττικής θα συγκεντρωθούν στις 10 το πρωί, στην πλατεία Κάνιγγος,διεκδικώντας μεταξύ άλλων, ανθρώπινες συντάξεις, κατάργηση της λίστας φαρμάκων, μη παρακράτηση φόρου από τις επικουρικές συντάξεις, να μην αυξηθούν τα νοσήλια, να μην αγγιχτούν η κοινωνική ασφάλιση και τα αποθεματικά των ταμείων κ.ά., ενώ απορρίπτουν την αύξηση - ντροπή, όπως τη χαρακτηρίζουν, του 3,7%.

Με ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τους συνταξιούχους να πάρουν μέρος μαζικά στις κατά τόπους συγκεντρώσεις και να καταγγείλουν "τη βάρβαρη, σκληρή και απάνθρωπη πολιτική της κυβέρνησης, που καταδικάζει στην πείνα και την εξαθλίωση και οδηγεί στο κοινωνικό περιθώριο εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους".

Στην ανακοίνωση καταγγέλλεται έντονα η κυβέρνηση, που, όπως σημειώνεται:"πανηγυρίζει για το ΕΥΡΩ, αφού έδωσε ό,τι ζήτησαν οι Ευρωπαίοι συνεταίροι της. Εκτός από την υποτίμηση της δραχμής που την πληρώνουμε ακριβά, ξεπουλάει και ιδιωτικοποιεί όλο το δημόσιο τομέα, ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις, καταργεί τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις εργαζομένων και συνταξιούχων. Ισοπεδώνει το ασφαλιστικό. Αυξάνει τα νοσήλια που θα γονατίσουν τα ήδη προβληματικά ταμεία. Εφάρμοσε τη λίστα στα φάρμακα, βάζει χέρι στην κινητή και ακίνητη περιουσία των ταμείων".

Σε ό,τι αφορά την αδιαφορία με την οποία αντιμετώπισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας το αίτημα για συνάντηση, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης μετά την απώλεια που υπέστη το εισόδημα των συνταξιούχων από την υποτίμηση της δραχμής, η Συντονιστική προειδοποιεί ότι:"Στις 4 Ιούνη θα ανοίξουμε οπωσδήποτε την πόρτα του υπουργείου. Μπροστά στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης και των υπουργών της, απαντάμε με αγώνα και έχει αποδειχτεί ότι μόνο με μαζικές συγκεντρώσεις και με το λαό έξω από τα υπουργεία, ανοίγουν οι πόρτες".

Αγωνιστικός άνεμος στον Πειραιά

Στάσεις εργασίας, συνελεύσεις και ομάδες περιφρούρησης της απεργίας στους εργασιακούς χώρους. Στις 10.30 στην πλατεία Κοραή η συγκέντρωση, στο ΕΚΠ η προσυγκέντρωση

Αγωνιστικός άνεμος πνέει σε όλους τους εργασιακούς χώρους του πρώτου λιμανιού της χώρας, καθώς έχουν μπει στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην αυριανή 24ωρη απεργία. Στα πλαίσια των προετοιμασιών σήμερα οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος σταματούν τη δουλιά για δύο ώρες από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι, ενώ θα γίνουν συγκεντρώσεις στους τόπους δουλιάς. Στάση εργασίας από τις 11 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο χώρο του εργοστασίου έχουν προγραμματίσει και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ Κερατσινίου.

Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι περιοδείες συνδικαλιστών και οι γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων στους ΗΣΑΠ,οι οποίοι θα συμμετέχουν στην απεργία της ΓΣΕΕ με 24ωρη απεργία. Ανάλογα προετοιμάζονται και οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ, οι οποίοι έχουν αποφασίσει 48ωρη απεργία με αφετηρία την απεργία της ΓΣΕΕ.

Στη διάρκεια της απεργίας θα γίνει προσυγκέντρωση στις 10 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 στην πλατεία Κοραή.

Περιοδείες γίνονται, επίσης, στα γιαπιά και στα εργοστάσια του Πειραιά. Στο μεταξύ στη σύσκεψη σωματείων της δύναμης του ΕΚΠ, στην οποία συμμετείχαν περίπου 40 πρωτοβάθμια σωματεία, αποφασίστηκε να συγκροτηθούν ομάδες περιφρούρησης της απεργίας που θα περιοδεύουν σε όλους τους εργασιακούς χώρους του Πειραιά, ώστε να αποκρουστεί κάθε προσπάθεια υπονόμευσης της απεργίας. Στη διάρκεια της σύσκεψης καταγγέλθηκε και η υπονομευτική τακτική της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας,για την οποία το θέμα της απεργίας δεν αποτελεί καν θέμα ημερήσιας διάταξης στη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής!

Και νέα στοιχεία για το ΔΥΣΤΟΣ

Επί μήνες μετά το τραγικό ναυάγιο συνεχίστηκαν οι προσπάθειες για την απόκρυψη στοιχείων

Η "επιχείρηση" απόκρυψης στοιχείων που θα "έδειχναν" τους ενόχους της ναυτικής τραγωδίας του ΔΥΣΤΟΣ,συνεχίστηκε επί μήνες μετά το τουμπάρισμα του πλοίου ανοιχτά της Κύμης στις 28 Δεκέμβρη του 1996. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Απρίλη του 1997, το βουλιαγμένο πλοίο επισκέφθηκαν τέσσερις δύτες, χωρίς να υπάρχει εντολή από αρμόδιες αρχές, που σημαίνει ότι η "επίσκεψη" αυτή δεν έγινε στα πλαίσια των ερευνών για την ανάδειξη των υπευθύνων!Αυτό, ενώ από τις πρώτες κιόλας μέρες μετά το ναυάγιο κατατέθηκε ότι εξαφανίστηκαν σημαντικά στοιχεία από το πλοίο, όπως ήταν το ημερολόγιό του, τα ρολόγια και άλλα!

Ασυνήθιστες ήταν και οι ενέργειες του Λιμενικού Σώματος. Στο ναυάγιο δε στάλθηκαν τα αρμόδια όργανα της Μονάδος Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος,αλλά οι αρμόδιες Λιμενικές Αρχές από την πρώτη κιόλας στιγμή που άρχισαν οι έρευνες, ζήτησαν από την ιδιωτική εταιρία Μάτσας Σταρ, (την οποία πλήρωνε η πλοιοκτήτρια ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ), να στείλει 14 δύτες! Το στοιχείο αυτό κατατέθηκε χτες στο Τμήμα Εργατικών Διαφορών του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της κύριας αγωγής που κατέθεσαν άλλες πέντε οικογένειες των πνιγμένων εναντίον της ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ. Το στοιχείο παρουσίασε ο τεχνικός σύμβουλος των οικογενειών Γιάννης Αγγελάκης.

Οσον αφορά το γνωστό ρήγμα και το πρόχειρο επίθεμά του (λαμαρινένιο μπάλωμα) που βρέθηκαν στην πλαϊνή πλευρά του πλοίου, ο Γιάννης Αγγελάκης κατέθεσε ότι μάλλον πρέπει να επικολλήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του, τον Απρίλη του 1996, όταν το πλοίο βρέθηκε στο λιμάνι του Ηρακλείου της Κρήτης όπου και το επισκέφτηκαν δύτες, χωρίς να γίνει γνωστός ο λόγος. Σχετικά με την υπαιτιότητα του πλοιάρχου Τσιτσιρίκη,που πιθανολογεί η τελευταία δικαστική απόφαση που εκδόθηκε για το ΔΥΣΤΟΣ, αναφέρθηκε από τον Γ. Αγγελάκη ότι ήταν αδύνατο να γνωρίζει το ρήγμα, αφού βρισκόταν σε σημείο που δεν ήταν ορατό σε φυσιολογικές συνθήκες και επιπλέον τα πιστοποιητικά που είχε στα χέρια του ο πλοίαρχος, τα οποία εξέδιδε η ιδιωτική εταιρία "Ελληνικός Νηογνώμονας",ανέφεραν ότι το ΔΥΣΤΟΣ δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα. Να σημειωθεί ότι οι δικαστικές αρχές χαρακτήρισαν τα πιστοποιητικά που εξέδιδε ο ΕΝ ψευδή και έχουν ασκηθεί εναντίον του ποινικές διώξεις για κακούργημα.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Συγκεντρώσεις παντού

ΛΑΡΙΣΑ.-

Με τη συμμετοχή τους στην 24ωρη αυριανή απεργία που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν το πρωί στα Εργατικά Κέντρα της περιοχής, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι των τεσσάρων θεσσαλικών νομών θα στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση του μεγάλου κεφαλαίου και στ' αφεντικά της της ΟΝΕ, πως δεν παραδίνονται, δε συμβιβάζονται, παλεύουν για να αναχαιτίσουν και να ανατρέψουν την αντεργατική πολιτική που εφαρμόζεται.

Οπως επισημαίνεται στο κάλεσμα των Τοπικών Επιτροπών της ΕΣΑΚ και της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας", "καμία επανάπαυση και κανένας εφησυχασμός δεν επιτρέπεται σήμερα,όταν ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία, ανατρέπονται τα εργασιακά δικαιώματα, πλήττεται η κοινωνική ασφάλιση".

"Αυτή η πολιτική - τονίζεται - που προωθούν η οικονομική ολιγαρχία και η κυβέρνηση και έχει τη στήριξη των ηγεσιών της ΝΔ και του ΣΥΝ και της πλειοψηφίας των διοικήσεων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, δε διορθώνεται, δε βελτιώνεται, αλλά μπορεί να ανατραπεί με την πάλη των εργαζομένων, με τη συγκρότηση του μετώπου ενάντια στα μονοπώλια, με την καταδίκαση της κυβέρνησης".

Για την επιτυχία της αυριανής απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς, στελέχη του ταξικού αγωνιστικού εργατικού κινήματος περιοδεύουν στα εργοστάσια και σε άλλους χώρους δουλιάς, καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά και να βροντοφωνάξουν: "Οχι" στην κατάργηση του 8ωρου, των συλλογικών συμβάσεων, της μονιμότητας στο δημόσιο, "όχι" στην ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ, της υγείας και της παιδείας, να αποχωρήσουν από τον "κοινωνικό διάλογο" της απάτης ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Χωρίς αστικές συγκοινωνίες

Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν αύριο Τετάρτη τα τρόλεϊ, τα πράσινα λεωφορεία και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος,αφού οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν 24ωρη απεργία. Τα αστικά λεωφορεία δε θα κυκλοφορήσουν από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8πμ και από τις 10μμ έως τη λήξη της βάρδιας.Τααεροπλάνα δε θα πετάξουν από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3μμ,ώρες για τις οποίες η ΟΣΠΑ κήρυξε στάση εργασίας. Επίσης, 24ωρη απεργία πραγματοποιούν και οι εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους.Ο ΟΣΕ ανακοινώνει ότι θα κυκλοφορήσουν ελάχιστες αμαξοστοιχίες που εξυπηρετούν κοινωνικές ανάγκες.

Στην Πελοπόννησο

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).-

Στην Πελοπόννησο, στο πλαίσιο της πανεργατικής απεργίας, θα γίνουν οι πιο κάτω συγκεντρώσεις:

ΠΑΤΡΑ: Στις 9.30 π.μ. προσυγκέντρωση της ΣΕ Σωματείων και συνδικαλιστών στην πλατεία Γεωργίου. Στις 10 π.μ. συγκέντρωση στο ΕΚΠ.

ΤΡΙΠΟΛΗ: Συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην κεντρική πλατεία (Αγ. Βασιλείου). Την περασμένη Παρασκευή πάνω από 1.000 εργαζόμενοι της ΔΕΗ έκλεισαν για δύο ώρες το εργοτάξιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, διαδηλώνοντας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ και απαιτώντας να παραμείνουν 100% στο Δημόσιο. Η ΣΕ των ΕΚ της Ανατολικής Πελοποννήσου, σε ανακοίνωσή της, χαιρετίζει τη μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων στα πρόσφατα συλλαλητήρια, η επιτυχία των οποίων εκτιμά πως "ανάγκασε τη ΓΣΕΕ να συρθεί στην απεργία".

ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Προσυγκέντρωση της ΕΣΑΚ στις 9.30 π.μ. στο Αναψυκτήριο. Συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία του σιδηροδρομικού σταθμού του ΟΣΕ. Συνεχίζονται οι περιοδείες σε τόπους δουλιάς για την προετοιμασία της απεργίας.

ΚΟΡΙΝΘΟΣ: Συγκέντρωση στο ΕΚ Κορίνθου στις 9 π.μ. Την ίδια ώρα, συγκέντρωση στο Λουτράκι έξω από το ΕΚ.

Συνεχίζουν στη ΧΑΡΤ-ΕΛΛΑΣ

Για δεύτερη εβδομάδα συνεχίζεται η απεργία των εργαζομένων στη ΧΑΡΤ - ΕΛΛΑΣ που απαιτούν την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς και τη διασφάλιση μιας σειράς κεκτημένων, που η εργοδοσία επιχειρεί να αφαιρέσει. Χτες πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση και οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία ως το τέλος αυτής της βδομάδας, ενώ σήμερα θα γίνει συνάντηση του σωματείου και της εργοδοσίας υπό τον Οργανισμό Μεσολάβησης - Διαιτησίας, για την εξεύρεση λύσης.

Αβέβαιο το μέλλον στην GLAXO

Αβέβαιο διαγράφεται το εργασιακό μέλλον των 80 εναπομεινάντων εργαζομένων της GLAXO - WELKOME,αφού, κατά τη χθεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας του σωματείου με τον διευθυντή της εταιρίας Ν. Μανασάκη, ο τελευταίος τους ενημέρωσε (επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες των εργαζομένων) ότι οι εγκαταστάσεις και η διακίνηση των προϊόντων μεταβιβάζονται στην ομοειδή εταιρία "ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ",καθώς και ότι θα ακολουθήσουν και άλλες απολύσεις εργαζομένων.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι, που χτες πραγματοποίησαν 2ωρη στάση εργασίας απαιτώντας την επαναπρόσληψη των έξι απολυμένων συναδέλφων τους, δηλώνουν αποφασισμένοι να διασφαλίσουν την εργασία τους και να μην επιτρέψουν να γίνουν άλλες απολύσεις.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ