ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Μάη 2017
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Με το βλέμμα στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του φοιτητικού κινήματος

Με νέες δυνάμεις σε φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, με χιλιάδες ψήφους πανελλαδικά και με αποφασιστικότητα να συνεχίσουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος, βρίσκει τις δυνάμεις της Πανσπουδαστικής ΚΣ η επόμενη μέρα των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών, που έγιναν στην πλειοψηφία των συλλόγων την περασμένη Τετάρτη.

Από τα αποτελέσματα στην πλειοψηφία των συλλόγων, φαίνεται ότι η Πανσπουδαστική στα πανεπιστήμια διατηρεί το ποσοστό της και τη δεύτερη θέση πανελλαδικά, ενώ στα ΤΕΙ, παρά την πτώση του ποσοστού και την απώλεια της δεύτερης θέσης, παραμένει μια ισχυρή δύναμη κατακτώντας το 20,70% των ψήφων.

Στους πίνακες με τα πανελλαδικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα φαίνεται επίσης αναλυτικά και η διακύμανση των ψήφων και των ποσοστών των άλλων δυνάμεων. Διευκρινίζουμε ότι στα πανελλαδικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα φέτος όλα τα σχήματα της ΔΑΠ καταγράφονται ενιαία, ενώ πέρσι κάποια από αυτά ζήτησαν να καταγραφούν χωριστά (στους πίνακες η σύγκριση γίνεται με τους αντίστοιχους ακριβώς συλλόγους και στη ΔΑΠ καταγράφονται ενιαία τα περσινά της ποσοστά, μαζί δηλαδή και αυτά των σχημάτων που πέρσι είχαν ζητήσει χωριστή καταγραφή).

Να σημειωθεί ακόμα ότι η ΠΑΣΠ εμφανίζει άνοδο για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια πτώσης, χωρίς φυσικά και να ανακτά τις μεγάλες απώλειες που είχε υποστεί όλα αυτά τα χρόνια.

Για τις υπόλοιπες δυνάμεις, φαίνεται ότι τόσο η ΕΑΑΚ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) όσο και η «Αριστερή Ανατρεπτική Συνεργασία» (ΑΑΣ), που φέτος εκφράζει κατά κύριο λόγο τις δυνάμεις της ΛΑΕ, διατηρούνται στα ίδια επίπεδα με πέρσι και το ίδιο συμβαίνει με το «Μπλόκο», την παράταξη που εμφάνισε πέρσι για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ (μετά την απώλεια της παλιάς ΑΡΕΝ που πήγε στη ΛΑΕ), η οποία και πάλι δεν καταφέρνει να φτάσει ούτε τη μία ποσοστιαία μονάδα.

Η εικόνα μείωσης της συμμετοχής των φοιτητών και σπουδαστών στις εκλογές επαναλαμβάνεται για άλλη μια χρονιά, έκτη στη σειρά, και είναι ένα στοιχείο που πρέπει να προβληματίσει και προβληματίζει τις δυνάμεις εκείνες των φοιτητών που παλεύουν κόντρα στον εκφυλισμό και τη διάλυση του φοιτητικού κινήματος. Βέβαια, η αποχή είναι από τα θέματα που οφείλονται σε πολλούς παράγοντες και δεν επιδέχονται εύκολες απαντήσεις, ενώ είναι δεδομένο ότι διάφορα κηρύγματα και πρακτικές, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, συμβάλλουν συνειδητά στο σπρώξιμο των φοιτητών σε μια παθητική, αδρανή στάση.

Πλευρά αυτής της προσπάθειας είναι και τα επεισόδια που σημειώθηκαν το πρωί της Τετάρτης από ομάδες κουκουλοφόρων που δρούσαν ως σύγχρονοι ΕΚΟΦίτες ενάντια στη διαδικασία των εκλογών. Τα επεισόδια στην Αθήνα είχαν ως αποτέλεσμα να διακοπεί η εκλογική διαδικασία για κάποιες ώρες σε συλλόγους κυρίως του Πολυτεχνείου και ειδικότερα να μη γίνουν εκλογές στους Μηχανολόγους και τους Πολιτικούς Μηχανικούς, όπου εκλάπησαν κάλπες. Εκλογές δεν έγιναν ακόμα στο Σύλλογο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στη Νοσηλευτική Πελοποννήσου και το Σύλλογο Οργάνωσης και Διοίκησης Αθλητισμού Πελοποννήσου, καθώς και σε έξι συλλόγους των ΤΕΙ (σε Αμφισσα, Θήβα, Ιεράπετρα, Καλαμάτα, Ναύπακτο και Πύργο). Επίσης, στους πέντε συλλόγους του Πολυτεχνείου Κρήτης ήταν προγραμματισμένες για την περασμένη Τετάρτη εκπαιδευτικές εκδρομές και έτσι οι εκλογές προγραμματίστηκαν για την Τρίτη 30 Μάη.

Από τους διπλανούς πίνακες λείπουν ακόμα τα αποτελέσματα τεσσάρων συλλόγων των πανεπιστημίων (ΑΣΟΕΕ, Θεολογίας ΕΚΠΑ, Κοινωνικής Θεολογίας ΕΚΠΑ και ΤΕΦΑΑ ΕΚΠΑ) και έξι συλλόγων από ΤΕΙ (πέντε σύλλογοι του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και ο σύλλογος του ΤΕΙ στη Σητεία), όπου το αποτέλεσμα δεν μπορεί να αναγνωριστεί καθώς δεν τηρούνται οι όροι μιας ανόθευτης εκλογικής διαδικασίας, όπως συμβαίνει στους υπόλοιπους συλλόγους πανελλαδικά.

Επίσης, από τους πίνακες λείπουν τέσσερις σύλλογοι πανεπιστημίων και έξι σύλλογοι ΤΕΙ, που ωστόσο το αποτέλεσμά τους δεν θα επηρεάσει σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα που έχει διαμορφωθεί.

Πέρα από τα πανελλαδικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα και συγκεντρωτικά αποτελέσματα ιδρυμάτων και πόλεων από διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ το σύνολο των διαθέσιμων αποτελεσμάτων μπορεί κανείς να το δει αναλυτικά στην ιστοσελίδα www.ekloges-spoudastes.gr


Τι «είδαν»...

Πολλά και διάφορα γράφτηκαν χτες με αφορμή τις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές. Κυρίαρχα στοιχεία στον αστικό Τύπο ήταν τα μεμονωμένα επεισόδια που προκάλεσαν ολιγομελείς ομάδες κουκουλοφόρων και η αποχή. Σε ό,τι αφορά μάλιστα το πρώτο, μερίδα του Τύπου έφτασε στο σημείο να γράφει για «πανεπιστήμια άντρα της ανομίας», για φοιτητικό κίνημα που «κάποτε έβγαζε αγωνιστές και σήμερα βγάζει τραμπούκους», για «φοιτητές που δεν μπορούν να περιφρουρήσουν τις εκλογές». Ολα αυτά, υπό τον γενικό τίτλο ότι «Τα νέα δεν είναι ευχάριστα για τη νεολαία», όπως γραφόταν χτες σε εφημερίδα μεγάλου συγκροτήματος. Θα συμφωνήσουμε ότι, πράγματι, τα νέα δεν είναι ευχάριστα για τη νεολαία, επειδή η αντιλαϊκή πολιτική αυτής της κυβέρνησης και των προηγούμενων χτυπάει τους νέους των λαϊκών στρωμάτων και τις οικογένειές τους απ' όλες τις μεριές: Είτε τώρα που σπουδάζουν και οι γονείς τους περνάνε «των παθών τους τον τάραχο» για να διασφαλίσουν τις σπουδές τους, είτε αύριο σαν μισοεργαζόμενοι - άνεργοι, που δεν θα μπορούν ούτε οικογένεια να κάνουν, είτε αργότερα, σαν γονείς οι ίδιοι, που θα ζουν έχοντας φορτωμένα στην πλάτη τους όλα τα μέτρα των προηγούμενων χρόνων και όσα θα ακολουθήσουν.

Γι' αυτό χρειάζεται η νεολαία που σήμερα σπουδάζει, να πάρει τη θέση της δίπλα στους εργαζόμενους, να παλέψει μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα κίνημα για τις σύγχρονες ανάγκες της, ενάντια στο κεφάλαιο, στην πολιτική και τα κόμματά του. Είναι βέβαιο ότι όσοι αναλύουν την κατάσταση στα Πανεπιστήμια με τη «ματιά» που προδίδουν τα χτεσινά ρεπορτάζ για τις εκλογές, ουδόλως ενδιαφέρονται για την αναγέννηση των φοιτητικών και σπουδαστικών Συλλόγων σε κατεύθυνση σύγκρουσης με την κυρίαρχη πολιτική, πράγμα για το οποίο παλεύουν οι δυνάμεις της ΚΝΕ στα ΑΕΙ. Εντελώς αντίθετος είναι ο σκοπός τους. Γι' αυτό λιβανίζουν από το πρωί ως το βράδυ την αντιλαϊκή πολιτική και τους μονόδρομους του κεφαλαίου, «θάβοντας» αντίστροφα όποιο αγωνιστικό σκίρτημα υπάρχει στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ σε συμπόρευση με το εργατικό - λαϊκό κίνημα.


Π.

Με περισσότερες πρωτιές φέτος η ΠΚΣ

Αυξάνοντας τις πρωτιές της σε σχέση με πέρσι, η Πανσπουδαστική ΚΣ αναδείχθηκε φέτος πρώτη δύναμη σε 47 φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, ενώ στους 25 από αυτούς κατέκτησε και αυτοδυναμία στο ΔΣ.

Αναλυτικά, η ΠΚΣ αναδεικνύεται αυτοδύναμη στους συλλόγους: Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Αθήνας (ΕΚΠΑ), Δασκάλων ΕΚΠΑ, Τουρκικών Σπουδών ΕΚΠΑ, Καλών Τεχνών Αθήνας (ΑΣΚΤ), ΣΤΕΤΡΟΔ ΤΕΙ Αθήνας, ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας, Εικαστικό Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ), Γεωλογικό ΑΠΘ, ΣΕΥΠ ΤΕΙ Πάτρας, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πάτρας, Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Βιολ. Εφαρμογών Ιωαννίνων, Επιστημών Τέχνης Ιωαννίνων, Αρχειονομίας Ιονίου Πανεπιστημίου, Ιστορικού Ιονίου, Πληροφορικής Ιονίου, Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Βόλου), Φυτικής Παραγωγής Βόλου, ΤΕΙ Τρικάλων, Κοινωνικής Διοίκησης Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου (ΔΠΘ), Πολιτικών Επιστημών ΔΠΘ, Μαθηματικό Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πληροφορικής Αιγαίου, Στατιστικού Αιγαίου, Μουσικής Τεχνολογίας ΤΕΙ Κρήτης.

Ακόμα, η ΠΚΣ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στους συλλόγους: Φιλοσοφική ΕΚΠΑ, Μαθηματικό ΕΚΠΑ, Γεωλογικό ΕΚΠΑ, Φυσικό ΕΚΠΑ, Νοσηλευτική ΕΚΠΑ, ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ, Φυσικό ΑΠΘ, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων ΑΠΘ, Δασολογίας ΑΠΘ, Ψυχολογίας ΑΠΘ, Αγγλικό ΑΠΘ, Φυσικό Πάτρας, Μηχανολόγων Πάτρας, Φαρμακευτικό Πάτρας, Αρχιτεκτονική Πάτρας, Νηπιαγωγών Πάτρας, Θεάτρου Πάτρας, Χημικό Ιωαννίνων, Φυσικό Ιωαννίνων, Μηχανολόγων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Βόλου, Μηχανολόγων Βόλου, Ψυχολογίας Κρήτης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ