ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Μάη 2017
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
«Τροχιοδεικτική βολή» για τις επικείμενες αντιεκπαιδευτικές αλλαγές

Υπερψηφίστηκε χτες από την κυβερνητική πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου στο χώρο της Εκπαίδευσης», το οποίο έρχεται να συμπεριληφθεί στις αντιεκπαιδευτικές αλλαγές που προωθεί και η σημερινή κυβέρνηση, για ένα σχολείο που θα προετοιμάζει φτηνούς, ευέλικτους και πειθήνιους εργαζόμενους για τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, ανέδειξε ότι όσο και αν η κυβέρνηση το εμφανίζει ως διαδικαστικό ζήτημα που αφορά την επιλογή των διευθυντών των σχολικών μονάδων, στην πραγματικότητα αποτελεί την «πρώτη τροχιοδεικτική βολή της αντιεκπαιδευτικής επίθεσης, που αναμένεται να κλιμακώσετε το επόμενο διάστημα», επιδιώκοντας την αποκέντρωση και αυτονομία της σχολικής μονάδας, που θα αναζητά τους αναγκαίους πόρους στην αγορά και ακόμα μεγαλύτερη φροντιστηριοποίηση του Λυκείου. «Τα ίδια ζητούσε και ο ΣΕΒ με το κείμενο 12 θέσεων για την Παιδεία και οι επιθυμίες του ΣΕΒ είναι για σας διαταγή», επισήμανε.

Σημείωσε ενδεικτικά ότι το όργανο που θα αναλάβει την επιλογή είναι «τα κατά τόπους υπηρεσιακά συμβούλια των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, όχι όμως με τη συνήθη πενταμελή τους σύνθεση, αλλά με τη διευρυμένη επταμελή, στα οποία οι κυβερνητικές επιλογές είναι εγγυημένες από χέρι, αφού τα 4 από τα 7 μέλη τους είναι πολύ απλά διορισμένα από την ίδια την κυβέρνηση. Κι όλα αυτά, γράφετε, θα εξασφαλίσουν την ισότητα και την αξιοκρατία»!

Επισήμανε ότι την ταυτότητα του νομοσχεδίου δίνει ο τίτλος του σχετικού άρθρου που είναι «Τροποποιήσεις του ν.3848/2010», ο γνωστός νόμος Διαμαντοπούλου, ο οποίος, όπως σημείωσε ο Γ. Δελής, «έβαλε το πλαίσιο, το περιεχόμενο και τους όρους λειτουργίας του λεγόμενου "νέου σχολείου της αγοράς", ο οποίος ενσωματώνει όλη τη φιλοσοφία της ΕΕ και του κεφαλαίου για τον ρόλο της Εκπαίδευσης στην εξυπηρέτηση των σημερινών αναγκών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και του βάρβαρου συστήματός τους».

Αφορμή για να ξεδιπλώσει το αντιδραστικό «όραμα» της ΝΔ για την Παιδεία βρήκε ο πρόεδρός της, Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια, όσο και αν προσπάθησε να οξύνει την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, έδειξε ότι οι στόχοι τους τελικά είναι κοινοί αφού ανέφερε πως η ΝΔ έχει «σχέδιο» να ξαναφτιάξει την Εκπαίδευση, «με πυρήνα το ελεύθερο και αυτόνομο σχολείο», ό,τι δηλαδή λένε η ΕΕ και ο ΟΟΣΑ.

Για το ισλαμικό τέμενος

Το ΚΚΕ ψήφισε υπέρ του άρθρου για την ανέγερση ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα. Οπως ανέφερε ο Γ. Δελής, «ίσως θα πρέπει να δούμε και τη λειτουργία ακόμα περισσότερων και στην Ανατολική και Δυτική Αττική, όπου συγκεντρώνεται ο αριθμός αυτών των ανθρώπων, για να αποσυμφορηθεί ως ένα βαθμό ίσως και ο Βοτανικός με το τέμενος εκεί». Εξέφρασε διαφωνία για την παράγραφο που προβλέπει ότι οι πόροι του τεμένους μπορεί να προέρχονται από άλλο κράτος ή διεθνή οργανισμό, παράγραφος που αποσύρθηκε τελικά από τον υπουργό Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου. Το άρθρο καταψηφίστηκε από ΑΝΕΛ και ναζιστική Χρυσή Αυγή.

«Κόφτης» στο δικαίωμα επιλογής δεύτερης ξένης γλώσσας

Να αποσυρθούν οι Υπουργικές Αποφάσεις για την επιλογή δεύτερης ξένης γλώσσας απαίτησαν, με κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας, χτες το μεσημέρι, εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Με βάση την Υπουργική Απόφαση για τα Γυμνάσια που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, ο αριθμός των τμημάτων δεύτερης ξένης γλώσσας δεν μπορεί να ξεπερνά τον αριθμό των τμημάτων Γενικής Παιδείας. Στην ίδια Υπουργική Απόφαση προβλέπεται πως αν μέχρι την 1η Οκτώβρη του σχολικού έτους δεν έχει καλυφθεί η θέση του εκπαιδευτικού της ξένης γλώσσας που επιλέχθηκε από τους μαθητές, τότε διδάσκονται την ξένη γλώσσα για την οποία υπάρχουν διαθέσιμες ώρες σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι περιορισμοί που τίθενται, στρέφονται ενάντια στο δικαίωμα ελεύθερης επιλογής των μαθητών, αναγκάζουν τους γονείς να στραφούν στην ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ ανοίγει ο δρόμος για κλείσιμο τμημάτων και περιορισμό στις προσλήψεις αναπληρωτών. Τα παραπάνω αναδείχτηκαν στη χτεσινή κινητοποίηση, στο πλαίσιο της οποίας αντιπροσωπεία συνδικαλιστών και επιστημονικών φορέων ξενόγλωσσης εκπαίδευσης συναντήθηκε με συμβούλους του υπουργού Παιδείας, που δήλωσαν πως θα μεταφέρουν τα αιτήματα.

«Η κυβέρνηση, με τρόπο χειρουργικό, προωθεί νέες συμπτύξεις τμημάτων», επισημαίνει σχετικά με τις Υπουργικές Αποφάσεις για τη δεύτερη ξένη γλώσσα η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, κάνοντας λόγο για επιβολή «κόφτη» στα τμήματα και στις προσλήψεις στην κατεύθυνση του «εξορθολογισμού» και τονίζοντας πως «το δικαίωμα των μαθητών μας στη μόρφωση είναι αδιαπραγμάτευτο!».

ΑΕΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
Πρώτη με αυτοδυναμία η «Αγωνιστική Ενότητα Πλοιάρχων - Μηχανικών»

Σε πρώτη δύναμη με αυτοδυναμία αναδείχτηκε η «Αγωνιστική Ενότητα (ΑΓΕΝ) Πλοιάρχων - Μηχανικών» Ασπροπύργου στις εκλογές για την ανάδειξη του ΔΣ του Συλλόγου. Σε σύνολο 281 ψηφισάντων, πήρε 131 ψήφους και 4 έδρες, το άλλο ψηφοδέλτιο που κατέβηκε, η ΑΕΠ - ΠΟΡΕΙΑ (με μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΛΑΕ και άλλων αστικών κομμάτων) πήρε 115 ψήφους και 3 έδρες, ενώ υπήρξαν 23 άκυρα και 12 λευκά ψηφοδέλτια.

Σε ανακοίνωση σχετικά με τα αποτελέσματα, η ΑΓΕΝ, αφού χαιρετίζει τους σπουδαστές που την ανέδειξαν πρώτη δύναμη για δεύτερη συνεχή χρονιά, τονίζει: «Είναι μήνυμα αισιοδοξίας και αγωνιστικής ανάτασης! Με νέες δυνάμεις θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη σχολή και τη ζωή μας (...) Η υπερψήφιση των ψηφοδελτίων της ΑΓΕΝ στέλνει ηχηρό μήνυμα σε εφοπλιστές - κυβέρνηση - διοίκηση, καταδικάζοντας την άθλια κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ναυτικές σχολές, συνολικότερα στη ναυτική εκπαίδευση, την ίδια μας τη ζωή στο καράβι και τη στεριά».

Και η ΑΓΕΝ επισημαίνει ότι οι εκπρόσωποί της στο ΔΣ, όπως έκαναν όλο το προηγούμενο διάστημα, θα μπουν μπροστά για να είναι ο σύλλογος ακόμα πιο ζωντανός, να συσπειρώνει ακόμα περισσότερους σπουδαστές «στη διεκδίκηση και την πάλη για να μπορούμε όλοι να σπουδάζουμε αυτό που αγαπάμε χωρίς εμπόδια».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ