ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Μάη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΚΑΜΠΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΕΡΟΠΟΝΤΕΣ
Δε φταίει μόνο ο καιρός ούτε η «κακιά η ώρα»...

Διαχρονικές και μεγάλες οι ευθύνες των κυβερνήσεων που δεν κάνουν αντιπλημμυρικά έργα και δεν αποζημιώνουν τους πληγέντες μέσω ΕΛΓΑ

Ολόκληρα χωράφια από τα οποία οι παραγωγοί περίμεναν να βγάλουν το φετινό τους εισόδημα, μετατράπηκαν σε λίμνες (φωτ. από το Νομό Τρικάλων)
Ολόκληρα χωράφια από τα οποία οι παραγωγοί περίμεναν να βγάλουν το φετινό τους εισόδημα, μετατράπηκαν σε λίμνες (φωτ. από το Νομό Τρικάλων)
Πάνω από 250.000 στρέμματα καλλιεργειών με σιτηρά, καλαμπόκι, βαμβάκι, ζαχαρότευτλα, ψυχανθή, κηπευτικά, πεπονοειδή και άλλα αγροτικά προϊόντα σε όλο το θεσσαλικό κάμπο, έπληξαν οι ραγδαίες βροχοπτώσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου 21 και 22 Μάη. Τα νερά της βροχής και των υπερχειλισμένων ποταμιών «έπνιξαν» και «βούλιαξαν» τα χωράφια, προκαλώντας πολύ μεγάλες ζημιές.

Καταστροφές υπήρξαν και μέσα στην πόλη των Φαρσάλων, όπου πλημμύρισαν πάνω από 40 σπίτια, βιοτεχνίες και μαγαζιά, στην παραλιακή ζώνη του νομού Λάρισας, ενώ υπήρξε και απώλεια ανθρώπινης ζωής, με τον πνιγμό από τα νερά φουσκωμένου ρέματος 59χρονου κτηνοτρόφου στο Νεοχωράκι Αλμυρού Μαγνησίας.

Βεβαίως, μπορεί το νερό που έπεσε να ήταν πάρα πολύ, αλλά για το εύρος και το μέγεθος των ζημιών δεν φταίει μόνο - ούτε κυρίως - η σφοδρότητα της βροχής. Φταίει η έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στο θεσσαλικό κάμπο, καθώς δεν έχουν κατασκευαστεί τα αναγκαία αντιπλημμυρικά και αποστραγγιστικά έργα, δεν γίνεται κανονικά η συντήρηση, ο καθαρισμός και η βελτίωση των ποταμιών, των αρδευτικών και άλλων δικτύων. Και γι' αυτήν την έλλειψη, οι ευθύνες ανήκουν διαχρονικά στις κυβερνήσεις, αλλά και στην Τοπική Διοίκηση, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περιοχή της Φαρκαδόνας στο νομό Τρικάλων, η οποία, σχεδόν, κάθε χρόνο πλημμυρίζει από τον Πηνειό ποταμό, καθώς λειτουργεί ως λεκάνη απορροής των νερών που κατεβαίνουν από τα βουνά της Θεσσαλίας. Το χρόνιο αίτημα των αγροτών και των άλλων κατοίκων να κατασκευαστούν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά και αποστραγγιστικά έργα και να κηρυχθεί η περιοχή πλημμυρόπληκτη, ώστε αναλόγως να δίνονται οι αποζημιώσεις, δεν εισακούεται ούτε από τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως γινόταν και με όλες τις προηγούμενες.

Δεν ιδρώνει το αυτί του ΕΛΓΑ

Συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιπλημμυρική θωράκιση του θεσσαλικού κάμπου έχουν καταθέσει και διεκδικήσει πολλές φορές στο παρελθόν οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των Θεσσαλικών Νομών. Ομως όλες οι κυβερνήσεις έδιναν υποσχέσεις χωρίς να κάνουν τίποτα, αφήνοντας τον αγροτικό κόσμο τελείως αβοήθητο, στο έλεος του καιρού. Κι όταν έρχονται οι καταστροφές, όπως η τωρινή, σπεύδουν να τις αποδώσουν στα «έκτακτα καιρικά φαινόμενα», για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και να κρύψουν τις ευθύνες τους.

Ταυτόχρονα, κάνουν ό,τι μπορούν για να μη δοθούν οι αποζημιώσεις που δικαιούνται από τον ΕΛΓΑ οι πληγέντες παραγωγοί. Το ίδιο προσπαθούν και τώρα, όπως, π.χ., για τις ζημιές στο βαμβάκι που αρνούνται την αποζημίωση των βαμβακοπαραγωγών, επικαλούμενοι τον αναχρονιστικό και άδικο κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο οποίος δεν προβλέπει αποζημιώσεις για καταστροφές από βροχόπτωση που προκαλούνται στο βαμβάκι μέχρι τις 7 Ιούνη, αλλά μόνο κάλυψη μέρους των εξόδων για επανασπορά.

Ομως, μια επανασπορά του βαμβακιού τον Ιούνη είναι πολύ όψιμη για τη Θεσσαλία και καθόλου δεν εγγυάται ότι θα υπάρξει παραγωγή. Μάλιστα, ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ούτε καν το σύνολο των εξόδων της επανασποράς, αφού προβλέπει μόνο 1,8 κιλά σπόρου το στρέμμα, όταν χρειάζονται 2,5 κιλά, ενώ δεν δίνει δεκάρα για το αγροτικό πετρέλαιο και τα άλλα έξοδα καλλιέργειας που απαιτούνται.

Το ΚΚΕ κοντά στους πληγέντες

Κοντά τους αγρότες που πλήγηκαν, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ. Αντιπροσωπεία της ΤΕ Υπαίθρου Τρικάλων του ΚΚΕ επισκέφτηκε πλημμυρισμένες περιοχές στο Δήμο Φαρκαδόνας. Ο Κ. Στεργίου, βουλευτής Μαγνησίας του Κόμματος, περιόδευσε στην περιοχή των Φαρσάλων, ενώ σχετική Επερώτηση στη Βουλή, η οποία αναμένεται να συζητηθεί αύριο Παρασκευή, κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας Γ. Λαμπρούλης. Ανακοίνωση καταγγελίας της κυβερνητικής πολιτικής και συμπαράστασης στους πληγέντες των χωριών και της πόλης, εξέδωσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» του Δήμου Φαρσάλων.

Από την άλλη, βουλευτές της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των άλλων αστικών κομμάτων δηλώνουν «συμπάσχοντες» με τους πληγέντες αγρότες, κρύβοντας ότι επί της ουσίας και στην πράξη, υπηρετούν την πολιτική που αφήνει το θεσσαλικό κάμπο αθωράκιστο κι απροστάτευτο στις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Αυτήν την υποκριτική στάση καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή της, η ΤΕ Υπαίθρου Καρδίτσας του ΚΚΕ, σημειώνοντας: «Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - όπως και οι προηγούμενες - αντί να πάρει μέτρα ουσιαστικής θωράκισης των αγροτικών καλλιεργειών από φυσικές καταστροφές, εφαρμόζει πολιτικές, σύμφωνες με την ΕΕ, που ξεκληρίζουν κυριολεκτικά τους μικρομεσαίους αγρότες.

Σήμερα που όλοι αυτοί ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα για τις καταστροφές των αγροτικών καλλιεργειών, κρύβουν την ουσία, που είναι η διατήρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ο οποίος δεν εξασφαλίζει 100% την αποζημίωση από όλες τις αιτίες καταστροφής στη φυσική και ζωική παραγωγή. Το αποτέλεσμα είναι ό,τι πληρώνουν οι αγρότες στον ΕΛΓΑ ουσιαστικά να μην είναι ανταποδοτικό και να λειτουργεί ως ένα ακόμα χαράτσι στις πλάτες τους. Το ΚΚΕ, όλο το προηγούμενο διάστημα, στήριζε τους αγώνες των αγροτών και τα δίκαια αιτήματά τους ενάντια στα νομοσχέδια - εκτρώματα που ψήφισαν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Το ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος και καλεί τους αγρότες ν' αγωνιστούν και να διεκδικήσουν: Να καταγραφούν οι ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες και να δοθεί άμεση και δίκαιη αποζημίωση στο 100% της ζημιάς. Ο ΕΛΓΑ να είναι κρατικός φορέας και να αλλάξει ο κανονισμός του, ώστε να καλύπτει στο 100% τις ζημιές από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγια κεφάλαια. Να γίνουν άμεσα όλα τα αναγκαία και απαραίτητα αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά μέτρα προστασίας των αγροτικών καλλιεργειών.

Συνάντηση για τις ζημιές από τον παγετό

Στο μεταξύ, σε συνάντηση που είχε την περασμένη Τρίτη με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, αρνήθηκε να δεχτεί το αίτημα για άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στους δενδροκαλλιεργητές (ροδάκινα, κεράσια, αχλάδια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, αμπέλια κ.ά.) που υπέστησαν μεγάλες ζημιές από τον παγετό του περασμένου Μάρτη. Στον αντίποδα, υποσχέθηκε αόριστα να αξιοποιήσει «κάθε διαθέσιμο εργαλείο», για να καλυφθεί μέρος του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι των πληγέντων παραγωγών από τον Τύρναβο και την Αγιά Λάρισας, τη Νάουσα και τη Βέροια του νομού Ημαθίας και το νομό Πέλλας. Ως «εργαλεία» ο υπουργός ανέφερε τα ΠΣΕΑ και το «πρόγραμμα αποζημιώσεων ήσσονος σημασίας» (de minimis), που δεν αποτελούν λύση, καθώς δίνουν ψίχουλα και μάλιστα μετά από τρία χρόνια κι εφόσον συμφωνήσει η ΕΕ. Αλλωστε, ο ίδιος ο Β. Αποστόλου υπονόμευσε τις υποσχέσεις του για αποζημιώσεις, παραδεχόμενος ότι αμφιβάλλει αν μπορούν να διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια από τον προϋπολογισμό.

Οσον αφορά στην πρόταση που - όπως είπε - θα καταθέσει η Ελλάδα για αποζημίωση από το Ταμείο της ΕΕ, που αφορά σε επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, ο ίδιος ομολόγησε ότι για να εκταμιευθούν χρήματα από κει πρέπει ανάλογο πρόβλημα να έχουν και άλλες χώρες και φυσικά να το εγκρίνει η ΕΕ. Αλλά, ακόμα κι να προχωρήσουν αυτές οι «λύσεις», οι αποζημιώσεις που θα δοθούν θα είναι οριζόντιες, ενώ οι αγρότες διεκδικούν εξατομικευμένες, ανάλογα με τη ζημιά κάθε παραγωγού μέσω ΕΛΓΑ.

Επιμένουν στα δίκαια αιτήματα

Σε δήλωσή του, ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, επεσήμανε ότι «είναι πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης να ξεκινήσει τις διαδικασίες χορήγησης αποζημιώσεων μέσω ΕΛΓΑ» και τόνισε: «Πρόκειται για κοροϊδία χιλιάδων παραγωγών που δεν έχουν άλλο εισόδημα και τίθεται θέμα επιβίωσης για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Εμείς θα επιμείνουμε στην αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων μας που είναι: Αμεση αποτίμηση των ζημιών που υπέστησαν όλες οι καλλιέργειες από τον παγετό στις 26 Μάρτη 2016. Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις που οφείλονται από τον ΕΛΓΑ στους αγρότες από ζημιές μέσα στο 2015. ΕΛΓΑ δημόσιος κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνει αγρότες και κτηνοτρόφους για όλα τα φυσικά φαινόμενα και τις νόσους στην παραγωγή αλλά και στο κεφάλαιο. Δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς».


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Ζητάει έργα αντισεισμικής θωράκισης

Την ανάγκη για έργα αντισεισμικής προστασίας, που θα ικανοποιούν λαϊκές ανάγκες και ταυτόχρονα θα δίνουν δουλειά σε χιλιάδες άνεργους οικοδόμους, αναδεικνύει το Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου, με αφορμή το χτεσινό δυνατό σεισμό 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ νοτιοανατολικά της Κρήτης. Μεταξύ άλλων, το Συνδικάτο σημειώνει: «Την ώρα που η κυβέρνηση σήμερα ετοιμάζεται να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών, των τραπεζιτών και των κατασκευαστικών εταιρειών, την ώρα που ετοιμάζει νέο φαγοπότι, οι λαϊκές οικογένειες πληρώνουν ένα μισθό (αν υπάρχει) για νοίκι, ζουν σε ακατάλληλα διαμερίσματα, σε υποβαθμισμένες γειτονιές με επιβαρυμένο περιβάλλον.

Αλήθεια, πόσα σχολεία, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, κατοικίες, αθλητικές εγκαταστάσεις στις γειτονιές, πόσα πάρκα και πλατείες θα γίνονταν, πόσα κτίρια θα θωράκιζαν με όλα αυτά τα δισ. που σπρώξανε στις τσέπες του κεφαλαίου; Εκατοντάδες χιλιάδες δημόσια κτίρια, αλλά και κατοικίες που κατασκευάστηκαν πριν το 1982, είναι ευάλωτα σε ένα νέο σεισμό (...) Η πρόταση του Συνδικάτου μας, με βάση το σχέδιο πάλης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων για αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία και θωράκιση, είναι επίκαιρη όσο ποτέ. Είναι πρόταση ενταγμένη σε έναν κεντρικό σχεδιασμό, με τη δημιουργία ενός ενιαίου δημόσιου κατασκευαστικού φορέα που στο κέντρο της προσοχής του θα έχει τις λαϊκές ανάγκες και όχι την κερδοφορία των κατασκευαστικών ομίλων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ