ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Απρίλη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟ ΕΥΡΟΣ ΤΗΣ ΕΜΠΛΟΚΗΣ
Πολεμικό επεισόδιο για την «Υδρα» στην Ερυθρά, πυραύλους στη ... Γαλλία στέλνει η Ελλάδα

Στην εμβέλεια UAV βρέθηκε η ελληνική φρεγάτα, που έβαλε με πυροβόλο | Μετά τους «Patriot» στη Σαουδική Αραβία, η κυβέρνηση στέλνει «Crotale» στο Παρίσι και παζαρεύει S-300 για Κίεβο

Η φρεγάτα «Υδρα» στον Κόλπο του Αντεν
Η φρεγάτα «Υδρα» στον Κόλπο του Αντεν
Τη δεύτερή εμπλοκή της στις ευρωατλαντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα είχε χθες το πρωί η ελληνική φρεγάτα «Υδρα», στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής επιχείρησης «Aspides».

Σύμφωνα με «άτυπη ενημέρωση», η φρεγάτα, «παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, έβαλε με πυροβόλο εναντίον δύο Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής, ένα εκ των οποίων κατερρίφθη και το άλλο απομακρύνθηκε. Η φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την αποστολή της».

Να σημειωθεί ότι η πρώτη εμπλοκή της φρεγάτας ήταν την Τετάρτη 13 Μάρτη, επίσης στον Κόλπο του Αντεν. Τότε έβαλε με πυροβόλο εναντίον 2 UAVs, τα οποία απομακρύνθηκαν.

Το συμβάν έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η φρεγάτα βρίσκεται σε πολεμική αποστολή, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια του πληρώματος, της χώρας και του λαού, που μετατρέπονται ακόμα περισσότερο σε στόχο. Να σημειωθεί ότι παράλληλα προχωρά η προετοιμασία της φρεγάτας «Ψαρά» για να αντικαταστήσει την «Υδρα» μετά το Πάσχα.

Η «περιοχή επιχειρήσεων» περιλαμβάνει την Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Αντεν, την Αραβική Θάλασσα, τη Θάλασσα του Ομάν, τον Περσικό Κόλπο και τον βορειοδυτικό Ινδικό Ωκεανό. Σύμφωνα με πληροφορίες το ημερήσιο κόστος ανάπτυξης εκεί μιας φρεγάτας μπορεί να φτάσει και το μισό εκατομμύριο ευρώ, που βαραίνει το εκάστοτε κράτος - μέλος (βασικά τον λαό), χώρια βέβαια τους κινδύνους για το πλήρωμα.

Ταυτόχρονα, έτερη φρεγάτα, η «Σπέτσες», συνεχίζει και πλέει στα ανοιχτά του Λιβάνου, στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΟΗΕ UNIFIL, για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων στην οργάνωση Χεζμπολάχ. Τέλος, στη Σαουδική Αραβία είναι ανεπτυγμένη η Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας (ΕΛΔΥΣΑ), μια πυροβολαρχία κατευθυνόμενων βλημάτων «Patriot» με δεκάδες στελέχη, και αυτά στο «μάτι του κυκλώνα», στην περιοχή Yanbu.

Πακετάρουν αντιαεροπορικά και για τη Γαλλία!

Στο μεταξύ, καθώς η εμπλοκή απλώνεται σε όλο το τόξο από Ερυθρά έως Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» η γαλλική κυβέρνηση κατέθεσε αίτημα στην Αθήνα για τη μεταφορά συστοιχίας κινητών αντιαεροπορικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς τύπου «Crotale» της Πολεμικής Αεροπορίας, για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η γαλλική πλευρά υπαινίσσεται ότι εφόσον το Παρίσι προτίθεται να παραχωρήσει αντιαεροπορικά συστήματα στην Ουκρανία, χρειάζεται τη «συμμαχική συνδρομή» προκειμένου να εξασφαλίσει την αεράμυνα κρίσιμων υποδομών την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η ομπρέλα αντιαεροπορικής άμυνας δεν αφορά μόνο το Παρίσι, όπου διεξάγονται οι αγώνες, αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις, όπως και στρατηγικές υποδομές (π.χ. πυρηνικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής).

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 11 συστήματα «Crotale», 9 από τα οποία είναι ενταγμένα στην Πολεμική Αεροπορία και 2 στο Πολεμικό Ναυτικό, για την προστασία ναυστάθμων. Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, αποστολή τους είναι η παροχή αντιαεροπορικής προστασίας τακτικών και στρατηγικών στόχων από απειλές αέρος, με ικανότητα αντιμετώπισης αεροσκαφών και βλημάτων σε χαμηλά και μεσαία ύψη.

Ερωτηθείς χθες σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης ουσιαστικά επιβεβαίωσε τη γαλλική κρούση και την ελληνική ανταπόκριση: «Εφόσον ζητηθεί από τους συμμάχους μας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα - εν προκειμένω των Ολυμπιακών Αγώνων - κάποια συγκεκριμένη συνδρομή η οποία δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση την αμυντική ικανότητα της χώρας, αυτό θα γίνει».

Επιβεβαιώνει έτσι για άλλη μια φορά ότι η εμπλοκή (και) στο Ουκρανικό έρχεται να δημιουργήσει σειρά κενών στην ελληνική αεράμυνα. Οπως αναφέρεται άλλωστε και στο δημοσίευμα, «η γαλλική πρόταση, αν και δεν συνδέεται άμεσα με την Ουκρανία, είναι σαφές ότιαποτελεί ακόμη μία πολύ έμμεση παραίνεση προς την Αθήνα να "ξεκλειδώσει" τμήμα της αντιαεροπορικής άμυνάς της, στη γενικότερη ευρωπαϊκή προσπάθεια ενίσχυσης του Κιέβου».

Ψηλά στην ατζέντα S-300 και «Patriot»

Το ίδιο δημοσίευμα, επαναλαμβάνει, υπάρχουν γερμανικές πιέσεις να στείλει η Ελλάδα αντιαεροπορικά συστήματα στην Ουκρανία. Θυμίζουμε ότι μεσοβδόμαδα υπήρξαν διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες του υπουργού Αμυνας Ν. Δένδια με τους ομολόγους του από Γερμανία και ΗΠΑ, κατά τις οποίες συζήτησαν «τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις πρωτοβουλίες με στόχο την εδαφική της ακεραιότητα και την επικράτηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου», όπως και τον «ρόλο» της Ελλάδας «ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας».

Οι πιέσεις αναμένεται να επαναληφθούν σήμερα στην τηλεδιάσκεψη της καθοδηγούμενης από τις ΗΠΑ «Ομάδας για την ενίσχυση της Ουκρανίας» (Ukraine Defense Contact Group).

Θυμίζουμε ότι στο φόντο των πρόσφατων αποφάσεων της ΕΕ για ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας και των νέων πακέτων χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ, οι «Financial Times» έγραψαν πως ηγέτες της ΕΕ, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, την προηγούμενη βδομάδα στις Βρυξέλλες, προέτρεψαν τόσο τον Κυρ. Μητσοτάκη όσο και τον Ισπανό πρωθυπουργό Π. Σάντσεθ να παραχωρήσουν ορισμένα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, π.χ. στην ελληνική περίπτωση τα πυραυλικά συστήματα τύπου «Patriot» και S-300.

Σε αυτό το φόντο, σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση παζαρεύει την παραχώρηση των δύο πυροβολαρχιών S-300 με μία «Patriot», πλασάροντας ότι το αμερικανικό σύστημα είναι πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό.

Η συζήτηση αφορά βέβαια κι άλλα όπλα, π.χ. την παραχώρηση και των αντιαεροπορικών TOR-M1 και OSA-AK, αλλά και των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων RM-70. Επίσης συζητείται η παραχώρηση αριθμού ρωσικής προέλευσης αντιαρματικών όπλων που έχει ο Στρατός Ξηράς, και συγκεκριμένα αντιαρματικών συστημάτων FAGOT.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Συνέχεια σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για τη «Θετική Ατζέντα»

Ο νέος γύρος συνομιλιών της λεγόμενης «Θετικής Ατζέντας» γίνεται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Θυμίζουμε η «Θετική Ατζέντα» αφορά συμφωνίες μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, που στρώνουν έδαφος και για τον πυρήνα των «διαφορών».

Επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών είναι οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης και Μπ. Ακτσαπάρ. Οπως διαχέεται, οι δύο πλευρές θα αξιολογήσουν πώς προχώρησαν συμφωνίες που υπεγράφησαν στο περιθώριο του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας τον Δεκέμβρη στην Αθήνα και τι πρέπει να γίνει παραπέρα για την υλοποίησή τους.

Θα εστιάσουν επίσης σε θέματα «αποτελεσματικότερης συνεργασίας» μεταξύ των «επιχειρηματικών κοινοτήτων» των δύο χωρών, αλλά και σε ζητήματα «συνεργιών» στους τομείς της καινοτομίας, της έρευνας και της τεχνολογίας.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο δρομολογούν την ίδρυση Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, προκειμένου να διευκολύνει τις διμερείς μπίζνες σε τομείς όπως η πολυδιαφημισμένη «πράσινη μετάβαση», οι κατασκευές και οι υποδομές, η υψηλή τεχνολογία και ο αγροτοδιατροφικός τομέας. Επικεφαλής του νέου σχήματος τίθενται από την Ελλάδα ο εφοπλιστής Γ. Προκοπίου και από την Τουρκία ο επιχειρηματίας Α. Polat.

Επιπλέον, διευρύνουν τη συνεργασία «θεσμικών φορέων» των δύο χωρών στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού, ενώ έμφαση αποδίδουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα, στη συνεργασία ερευνητικών κέντρων και σε αθλητικές εκδηλώσεις. Δεν αναμένεται να υπογραφεί κάτι νέο, ωστόσο οι δύο αντιπροσωπείες θα αξιολογήσουν τι άλλο είναι ώριμο να συμφωνηθεί στις 13 Μάη στην Αγκυρα, στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν.

Θυμίζουμε ότι τη Δευτέρα έγινε στο υπουργείο Αμυνας στην Αθήνα συνάντηση αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας (συμμετείχαν πρέσβεις και υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί) για τα λεγόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

«Λευτεριά στην Παλαιστίνη» από μαθητές στο Ιλιον

«Λευτεριά στην Παλαιστίνη - Καμία εμπλοκή της χώρας μας. Σταματήστε τώρα τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού», φώναξαν μαθητές σχολείων του Ιλίου, στο πλαίσιο δράσεων της Επιτροπής Ειρήνης Ιλίου με θέμα «Αλληλεγγύη στα παιδιά και στον λαό της Παλαιστίνης».

Την πρώτη μέρα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Ιλίου, μαθητές Δημοτικών Σχολείων εξέθεσαν τις ζωγραφιές τους και διάβασαν ποιήματα, όλα αφιερωμένα στα παιδιά της Παλαιστίνης. Στη συνέχεια παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Σολομώντεια λύση». Τη δεύτερη μέρα, στον προαύλιο χώρο του 4ου ΓΕΛ και 7ου Γυμνασίου Ιλίου, για τον ίδιο σκοπό έγινε συναυλία από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ιλίου.

Οι μελωδίες των παιδιών του Μουσικού Σχολείου έδεσαν αρμονικά με τους στίχους του Μαχμούντ Νταρουίς, ενώ η συγκίνηση ήταν διάχυτη όταν μαθητές διάβασαν αποσπάσματα από το «Οι Μονόλογοι από τη Γάζα». Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμούς ο Γιουσέφ Ντορχόμ, πρέσβης του κράτους της Παλαιστίνης, και ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να γυρίσει τώρα η φρεγάτα!

Σε σχόλιό του για τη νέα εμπλοκή της φρεγάτας «Υδρα» στις πολεμικές επιχειρήσεις στον Κόλπο του Αντεν, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Η νέα άμεση εμπλοκή της φρεγάτας "Υδρα" σε πολεμικές επιχειρήσεις στον Κόλπο του Αντεν επιβεβαιώνει τους μεγάλους κινδύνους που συνεπάγεται η παρουσία της ελληνικής φρεγάτας στο "στόμα του λύκου", αλλά και την αναγκαιότητα της άμεσης επιστροφής της, όπως έχει επανειλημμένα τονίσει το ΚΚΕ. Οσο αυτό δεν συμβαίνει, η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα που συναινούν σ' αυτήν την εμπλοκή αναλαμβάνουν τεράστιες ευθύνες».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ