ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Απρίλη 2024
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΤΟ 50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Πρώτο μεγάλο ραντεβού την Κυριακή στο Σκοπευτήριο Καισαριανής

Θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ | Θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία του Χρήστου Λεοντή

«Γράφουμε Ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο - Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!»: Αυτό είναι το σύνθημα του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που ξεκινάει το ταξίδι του σε όλη τη χώρα, με τις εκδηλώσεις του να κορυφώνονται στις 18, 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στον χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Φέτος, λόγω της συμπλήρωσης των 50 χρόνων του, το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» θα κάνει στάση σε όλα τα σημεία της Αττικής από όπου πέρασε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Πρώτος σταθμός του 50ού Φεστιβάλ είναι η Καισαριανή την Κυριακή 28 Απρίλη, στο Σκοπευτήριο, εκεί που φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών, την Πρωτομαγιά του 1944.

Στις 8 μ.μ. θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής.

Θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα του Χρήστου Λεοντή με θέμα «Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος...», εμπνευσμένο από το έργο του Γ. Ρίτσου «Καπνισμένο Τσουκάλι», που μελοποίησε ο ίδιος ο Χρ. Λεοντής.

Στο 1ο μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστεί η «Καταχνιά», το πρώτο ολοκληρωμένο έργο του Χρ. Λεοντή, σε στίχους Κώστα Βίρβου, το οποίο έχει ως θέμα του το τρίπτυχο «Κατοχή - Αντίσταση - Απελευθέρωση».

Στο 2ο μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστούν επιλογές από αγαπημένα τραγούδια του Χρ. Λεοντή από το «Καπνισμένο Τσουκάλι», τα «Αχ Ερωτα» και «Ερωτας Αρχάγγελος», τις «Παραστάσεις» κ.ά. που σημάδεψαν την 60χρονη διαδρομή του.

Την επιμέλεια του αφιερώματος και τη διεύθυνση της ορχήστρας θα έχει ο ίδιος ο Χρ. Λεοντής. Αφήγηση στο 1ο μέρος, όπου θα παρουσιαστεί η «Καταχνιά», θα κάνει ο ηθοποιός Χάρης Μαυρουδής. Θα τραγουδήσουν (με αλφαβητική σειρά) οι Μίλτος Πασχαλίδης, Αγγελική Τουμπανάκη, Κώστας Τριανταφυλλίδης και Ιωάννα Φόρτη.

Από τις 5.30 μ.μ. θα λειτουργεί Στέκι Φοιτητών, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να προμηθεύονται την έκδοση της Φοιτητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ «Τι πανεπιστήμιο έχουμε ανάγκη σήμερα;» καθώς και την Απόφαση του ΚΣ της ΚΝΕ για τις φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που έχει δημοσιευθεί στον «Οδηγητή». Το Στέκι θα πλαισιώνεται με ταμπλό για τις μεγάλες αυτές φοιτητικές κινητοποιήσεις και για τις επικείμενες φοιτητικές εκλογές.

Επίσης, θα λειτουργεί Στέκι Νέων Εργαζομένων, ως σημείο συνάντησης για τις αντίστοιχες Οργανώσεις της ΚΝΕ που θα ξεναγούνται στον χώρο.

Στον χώρο του Φεστιβάλ θα υπάρχει ακόμα έκθεση αφιερωμένη στην Πρωτομαγιά του 1944 και την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή.

Παράλληλα, θα υπάρχει ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων για παιδιά όλων των ηλικιών. Σε αυτό περιλαμβάνονται ξεναγήσεις στο Θυσιαστήριο και στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης για τους φίλους του «κόκκινου Αερόστατου» (στις 6 μ.μ. και στις 7 μ.μ.) και γωνιά δραστηριοτήτων για τους 200 της Καισαριανής. Ακόμα θα υπάρχει γωνιά δραστηριοτήτων για τα 50 χρόνια του Φεστιβάλ, όπου τα παιδιά θα φιλοτεχνούν σχέδια εμπνευσμένα από το λογότυπό του και την ιστορία του. Για τις μικρότερες ηλικίες των παιδιών θα υπάρχουν καλλιτεχνικά εργαστήρια και αθλητικές δραστηριότητες, παιχνίδια με φυσικά υλικά, κατασκευές με χρώματα και πηλό, διαδραστικό σόου με σαπουνόφουσκες, καθώς και aerial yoga.

Στις 30 Απρίλη προβολή της ταινίας «Το τελευταίο σημείωμα»

Μετά από δύο μέρες η ΚΝΕ θα επανέλθει στον ιστορικό χώρο του Σκοπευτηρίου, όπου το ΚΣ της Οργάνωσης, παραμονή της Πρωτομαγιάς, στις 30 Απρίλη, θα προβάλει την ταινία «Το τελευταίο σημείωμα», επιδιώκοντας απέναντι στον κόσμο του κυνισμού, της βαρβαρότητας, της σήψης και της κτηνωδίας, να προβάλει τον κόσμο της αλληλεγγύης, του ήθους, της εντιμότητας, της αξιοπρέπειας και της βαθιάς ανθρωπιάς που ορθώνει στα μάτια των θεατών η ταινία του Παντελή Βούλγαρη.

Στην εκδήλωση - προβολή της ταινίας θα παρευρεθούν και θα χαιρετίσουν ο Παντελής Βούλγαρης και η Ιωάννα Καρυστιάνη.

Ωρα προσέλευσης: 20.00

Μαθητικά Φεστιβάλ σε πολλές πόλεις αυτές τις μέρες

Αύριο οι εκδηλώσεις στην Πάτρα, στον μόλο Αγίου Νικολάου, με μεγάλη συναυλία από τους «Κοινούς Θνητούς»

Με πολύ πλούσιο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο, το Μαθητικό Φεστιβάλ του Μαθητικού Τομέα Πάτρας της ΚΝΕ, με σύνθημα «Πολεμάμε το άδικο - Χτίζουμε το αύριο - Με το ΚΚΕ αλλάζουμε τα δεδομένα».

Με έναρξη στις 6.30 μ.μ. στον μόλο Αγίου Νικολάου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Ομιλία από τον Δημήτρη Μπιργάλια, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Μεγάλη συναυλία με το συγκρότημα «Κοινοί Θνητοί».
  • Hip hop συναυλία με τον Ερνέστο.
  • Χορευτικό από το εφηβικό τμήμα του δήμου Πατρέων.

Επίσης, στον χώρο θα υπάρχουν:

-- Εκθεση για τις ευρωεκλογές, με θέμα «Ψηφίζουμε αγωνιστικά! Ψηφίζουμε ΚΚΕ!».

-- Παιχνίδι για μαθητές Γυμνασίου, με θέμα «Γνωρίζοντας τον επαναστάτη που κρύβεις μέσα σου - 100 χρόνια από τον θάνατο του Λένιν».

-- Εκθεση φωτογραφίας από τις μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος.

-- Χώροι για graffiti και σκίτσο.

Σε πολλές ακόμα πόλεις και γειτονιές

Στην Αττική τα Μαθητικά Φεστιβάλ θα κάνουν στάση αύριο, Σάββατο, σε Πανόρμου (19.00, στην πλατεία), Σεπόλια (19.00, Βουστάσιο, πίσω από το κολυμβητήριο), Κερατσίνι (19.00, πλατεία Ζαρντέν), Νίκαια, Καλλιθέα (19.00, στο ποτάμι, πάρκο Ιλισού, Σιβιτανίδου και Σαλαμίνος), Ιλιον (18.30, πλατεία Γεννηματά), Φυλή (18.30, πλατεία Δημαρχείου), Ηράκλειο (19.00, στο θεατράκι ΗΣΑΠ), Μαρούσι (19.00, σταθμός ΗΣΑΠ), Λαύριο (19.00, στο Αγαλμα Μεταλλωρύχων).

Αυτές τις μέρες επίσης ξεκινούν τα Μαθητικά Φεστιβάλ στην Κεντρική Μακεδονία, με εκδηλώσεις σήμερα, Παρασκευή, σε Τούμπα (19.00, στο Πολιτιστικό Κέντρο), Σέρρες (19.00, στη Νομαρχία) και Διαβατά (19.00, στο 2ο Γυμνάσιο). Αύριο, Σάββατο, σε Καλαμαριά (19.00, στην πλατεία Δημαρχείου), Χαριλάου (19.00, στην πλατεία Χαριλάου), Λαγκαδά (19.00, στο 2ο Δημοτικό), Κουφάλια (19.00, στην πλατεία) και Κιλκίς (19.00, στο Δημοτικό Πάρκο - Κήπος). Την Κυριακή 28 Απρίλη σε Νάουσα, (18.30, στο Πάρκο) και Τρίγλια (19.00, στην πλατεία).

Ακόμα, οι Μαθητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ ανά την Ελλάδα ετοιμάζουν τα δικά τους Φεστιβάλ: Σήμερα Παρασκευή στην Καλαμάτα, αύριο Σάββατο σε Αγρίνιο, Γιάννενα, Λάρισα, Καρδίτσα, Καστοριά, Ορεστιάδα, Χαλκίδα, Λαμία, Ρόδο και Ικαρία (Αγιο Κήρυκο) και την Κυριακή 28 Απρίλη σε Κέρκυρα, Βόλο, Δράμα και Ικαρία (Εύδηλο).

Παράσταση διαμαρτυρίας για την ίδρυση ιδιωτικής σχολής Ιατρικής

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Κοσμητεία της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ πραγματοποίησαν χτες οι φοιτητές της, με πρωτοβουλία της «Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας», με αφορμή την εξέλιξη των τελευταίων ημερών σχετικά με την ίδρυση ιδιωτικής σχολής Ιατρικής στην Αθήνα από το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας.

Στη διάρκεια της δράσης τους, κρέμασαν τις ιατρικές ποδιές καταγγέλλοντας ότι τα πτυχία Ιατρικής βγαίνουν προς πώληση έναντι 120.000 ευρώ και πάνω στο πωλητήριο παρέπεμπαν σε πληροφορίες στην κυβέρνηση της ΝΔ, στο υπουργείο Παιδείας και στη ΔΑΠ της Ιατρικής.

Τις επόμενες μέρες οι φοιτητές προχωράνε σε βδομάδα δράσης ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικής ιατρικής σχολής και θα συμμετάσχουν στον πανελλαδικό συντονισμό Φοιτητικών Συλλόγων Ιατρικών Σχολών.

Οι φοιτητές Ιατρικής δηλώνουν ότι όπως δεν αποδέχονται η Υγεία του λαού να είναι εμπόρευμα, έτσι δεν ανέχονται να είναι εμπόρευμα που θα παζαρεύεται και η εκπαίδευση των νέων γιατρών. «Δεν θα ανεχτούμε να γίνει νόμος η αδικία. Δεν θα επιτρέψουμε την κατηγοριοποίηση των πτυχίων μας: Γιατροί πολλαπλών ταχυτήτων, μια επιστημονική ελίτ από τα ιδιωτικά και, από την άλλη, αυτοί που θα ξελασπώνουν το ΕΣΥ, οι εφημεριάκηδες, οι "προσωπικοί γιατροί", οι υγειονομικοί με τα ωράρια - λάστιχο. Δεν θα επιτρέψουμε οι ανάγκες μας για σύγχρονες σπουδές να μπαίνουν στο ζύγι κόστους - οφέλους, να υποβαθμιστούν κι άλλο οι σπουδές μας.

Οι εκατοντάδες συμφοιτητές που απέρριψαν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα κυβερνητικά σχέδια, τους συμμάχους τους στις σχολές, αυτοί που θέλουν να σπουδάσουν και να ασκήσουν την Ιατρική με αξιοπρέπεια, κοιτώντας τους ασθενείς τους κατάματα, που θέλουν να αφιερωθούν στην επιστήμη τους για να την αφιερώσουν απλόχερα στον λαό, θα τους δώσουμε την απάντηση που τους αξίζει», σημειώνουν.

Σήμερα στην Κοζάνη

Σήμερα, Παρασκευή, το 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» κάνει στάση στην Κοζάνη, με μια εκδήλωση στις 7 μ.μ., στην πλατεία Αλώνια, στον χώρο όπου πραγματοποιήθηκαν το 2ο, το 3ο και το 4ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην πόλη.

Θα χαιρετίσει ο Κώστας Σταμπολίδης, στέλεχος του ΚΚΕ. Θα μιλήσει η Αναστασία Γεωργιάδου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του ΣΠ Δυτικής Μακεδονίας της Οργάνωσης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Μουσικό αφιέρωμα σε καλλιτέχνες που έχουν συνδεθεί με την 50χρονη ιστορία του θεσμού των Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι.

Στον χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργούν έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», γωνιά του «κόκκινου Αερόστατου» και γωνιά των Μαθητικών Φεστιβάλ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνάντηση την Κυριακή για τους φίλους του «κόκκινου Αερόστατου»

Συνάντηση για τους φίλους του «κόκκινου Αερόστατου», παιδιά από Γ' Δημοτικού έως Β' Γυμνασίου, θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 28 Απρίλη, στον πύργο του Παιδαγωγικού του ΑΠΘ, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Η συνάντηση θα ξεκινήσει με συζήτηση στην Ολομέλεια, όπου τα ίδια τα παιδιά θα παρουσιάσουν σύντομες ομιλίες γύρω από τις θεματικές «Εργαζόμενος άνθρωπος: Σε αυτόν ανήκει ο κόσμος» και «Περιβάλλον». Θα ακολουθήσει ξενάγηση στον χώρο του πανεπιστημίου, όπου τα παιδιά θα συζητήσουν για τη δύναμη της γνώσης, το σχολείο που θέλουν, καθώς και τους πρόσφατους αγώνες των φοιτητών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων.

Τη σκυτάλη θα πάρουν ιστορίες βιβλίων και θεατρικά παιχνίδια, ώστε τα παιδιά, ακολουθώντας τα χνάρια των ηρώων, αναλαμβάνοντας ρόλους και λύνοντας γρίφους, να βρουν απαντήσεις σε δύσκολα ερωτήματα, όπως «γιατί γίνονται πόλεμοι σήμερα και πώς μπορούμε να τους σταματήσουμε;». Στο πρόγραμμα της συνάντησης ξεχωρίζουν παιχνίδια και δραστηριότητες μέσα από τα οποία τα παιδιά θα εκφράσουν τη γνώμη τους για το ίδιο το περιοδικό και τις πρωτοβουλίες που οργανώνει και φυσικά θα υπάρχουν πολλές εκπλήξεις!

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και στο: kokkinoaerostatokm@gmail.com



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ