ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Απρίλη 2024
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εντείνεται ο επικίνδυνος ανταγωνισμός για τον συσχετισμό δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη

Η Λευκορωσία καταγγέλλει σχέδια κατάληψης του εδάφους της και ανατροπής της «φιλορωσικής» κυβέρνησης

Από παλιότερη άσκηση του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας στη Λευκορωσία
Από παλιότερη άσκηση του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας στη Λευκορωσία
Μεγαλώνει καθημερινά ο κίνδυνος επέκτασης του πολέμου, με την ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία να μαίνεται και τον ανταγωνισμό για τον συσχετισμό δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη να κλιμακώνεται.

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε χτες ότι απέτρεψε επίθεση από drones που εξαπολύθηκαν από τη Λιθουανία και είχαν στόχο την πρωτεύουσα, Μινσκ, κάτι που διέψευσε ο στρατός της Λιθουανίας, εκπρόσωπος του οποίου ισχυρίστηκε ότι η χώρα του δεν έχει προχωρήσει σε καμία εχθρική ενέργεια εναντίον άλλων κρατών.

«Η Υπηρεσία Κρατικής Ασφαλείας, σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου, έλαβε πρόσφατα μια σειρά από αυστηρά μέτρα, τα οποία κατέστησαν εφικτό να αποτραπούν πλήγματα από μαχητικά drones από το έδαφος της Λιθουανίας με στόχο αντικείμενα στο Μινσκ και στα προάστιά του», δήλωσε ο αρχηγός της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Λευκορωσίας, Ιβάν Τερτέλ.

Από την πλευρά του, ο Λευκορώσος ηγέτης, Αλ. Λουκασένκο, ισχυρίστηκε χτες ότι η «φιλοδυτική» αντιπολίτευση σχεδιάζει να καταλάβει περιοχή στη δυτική Λευκορωσία και να ζητήσει τη στήριξη ΝΑΤΟικών στρατευμάτων.

«Δεν γνωρίζω γιατί επέλεξαν την περιοχή Κόμπριν, μιλάνε πολύ γι' αυτή. (Σχεδιάζουν) να την καταλάβουν (...) και να απευθυνθούν στο ΝΑΤΟ για να αναπτύξει στρατεύματα», είπε απευθυνόμενος στην «Παλλευκορωσική Λαϊκή Συνέλευση».

«Αποδεικτικά στοιχεία που αποκτήθηκαν από τις μυστικές υπηρεσίες δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο κύριος στόχος (σ.σ. της "Δύσης") στη Λευκορωσία είναι να τεθούν υπό έλεγχο το έδαφος και οι πόροι της», συμπλήρωσε από την πλευρά του ο Τερτέλ. Εξετάζονται διάφορες μέθοδοι, πρόσθεσε, όπως «υποκίνηση βίαιης κατάληψης από παράνομες ένοπλες ομάδες» που εκπαιδεύονται στην Πολωνία, στην Ουκρανία και τη «Δύση».

Ο δε Λευκορώσος ηγέτης δήλωσε ότι είναι υψηλός ο κίνδυνος επεισοδίου κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι θα προσπαθήσει «να σύρει με κάθε τρόπο τη χώρα μας στη σύγκρουση».

Για τη γειτονική Πολωνία είπε ότι δεν θα πρέπει να περιμένει επιθετικές ενέργειες από τη Λευκορωσία, ενώ παράλληλα διαφήμισε τις «πολλές δεκάδες» ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων που αναπτύχθηκαν στη Λευκορωσία με βάση σχετική συμφωνία τον περασμένο χρόνο.

Η «Παλλευκορωσική Λαϊκή Συνέλευση» ενέκρινε χτες ένα νέο στρατιωτικό δόγμα, το οποίο ορίζει την ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων ως μέσο στρατηγικής αποτροπής. Επιπλέον εγκρίθηκε μια νέα Αντίληψη Εθνικής Ασφάλειας, προσαρμοσμένη στην «αλλαγή της κατάστασης στον κόσμο».

Στο μεταξύ, το λευκορωσικό στρατιωτικό δόγμα επισημαίνει «τις φιλοδοξίες της Πολωνίας να αναδειχθεί σε περιφερειακό ηγέτη και τη συγκρουσιακή πολιτική των χωρών της Βαλτικής», ως τα βασικά κίνητρα για την ανάμειξή τους «στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας», με στόχο την «υποκίνηση εσωτερικής σύγκρουσης».

Σχολιάζοντας τη συζήτηση που έχει ανοίξει στη Βαρσοβία για ανάπτυξη αμερικανικών πυρηνικών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ως απάντηση στην κίνηση της Λευκορωσίας, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα, ξεκαθάρισε ότι «σε περίπτωση που εμφανιστούν πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ στο πολωνικό έδαφος, οι σχετικές εγκαταστάσεις θα αποτελούν νόμιμους στόχους σε περίπτωση άμεσης στρατιωτικής αντιπαράθεσης» μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Ενας πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ θα τελείωνε με «αναπόφευκτη ήττα» της Μόσχας, δήλωσε χτες ο Πολωνός ΥΠΕΞ, Ρ. Σικόρσκι, στην Κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου, παρουσιάζοντας το «όραμα» εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Τουσκ.

«Δεν είμαστε εμείς, η Δύση, που πρέπει να φοβόμαστε μια σύγκρουση με τον Πούτιν, αλλά το αντίθετο», δήλωσε χαρακτηριστικά. Το στρατιωτικό και οικονομικό δυναμικό της Ρωσίας «ωχριά σε σύγκριση με εκείνο της Δύσης», καθώς το ΝΑΤΟ διαθέτει τριπλάσιο στρατιωτικό προσωπικό, τριπλάσιους εναέριους πόρους και τετραπλάσια πλοία από τη Ρωσία. «Η μόνη ελπίδα του Πούτιν είναι η έλλειψη αποφασιστικότητάς μας», είπε - περιγράφοντας στην πραγματικότητα την προοπτική ενός ολέθριου για τους λαούς πυρηνικού πολέμου...

Παράλληλα, οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις αναδιατάσσονται και ενισχύονται τα ανατολικά σύνορα. Η Σουηδία θα προχωρήσει τα σχέδια αποστολής ενός μικρού τάγματος στη Λετονία, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής, οι οποίες μοιράζονται χερσαία σύνορα με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, δήλωσε χτες ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS

Τις προηγούμενες βδομάδες οι ΗΠΑ έστειλαν υπό άκρα μυστικότητα πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία και χρησιμοποιήθηκαν ήδη πριν από λίγες μέρες, σε πλήγματα και στην Κριμαία, δήλωσε ανώνυμα Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι πύραυλοι φέρεται να συμπεριλαμβάνονταν σε πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 300 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία, το οποίο ενέκρινε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στις 12 Μάρτη, είπε ο ίδιος αξιωματούχος, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό των πυραύλων που παραδόθηκαν.

Πύραυλοι αυτού του τύπου χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά τα ξημερώματα της 17ης Απρίλη σε ουκρανική επίθεση εναντίον ρωσικού στρατιωτικού αεροδρομίου στη Χερσόνησο της Κριμαίας, ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι δεν επιτρέπουν στις ουκρανικές δυνάμεις να χτυπούν στόχους σε ρωσικό έδαφος με αμερικανικά όπλα. Η Κριμαία αναγνωρίζεται διεθνώς ως ουκρανικό έδαφος, ενώ έχει προσαρτηθεί στη Ρωσία από το 2014.

Η αποστολή πυραύλων ATACMS (Army Tactical Missile Systems), με βεληνεκές έως και 300 χλμ., στην Ουκρανία αποτελούσε επί μήνες αντικείμενο συζήτησης στην Ουάσιγκτον, ενώ πύραυλοι ATACMS σε εκδοχές με μικρότερο βεληνεκές είχαν παραδοθεί στην Ουκρανία από τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Το Πεντάγωνο αρχικά αντιτάχθηκε στην παραχώρηση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, θεωρώντας ότι είναι δυσαναπλήρωτοι και θα υποβαθμιζόταν η στρατιωτική ετοιμότητα των ΗΠΑ. Παράλληλα, εκφράζονταν ανησυχίες ότι η Ουκρανία θα τους χρησιμοποιούσε για να πλήξει στόχους στο ρωσικό έδαφος, σε μεγάλη απόσταση από τα σύνορα.

Το Κίεβο πλήττει όλο και συχνότερα στόχους στο ρωσικό έδαφος, αλλά με δικά του μέσα - με τη Μόσχα να καταγγέλλει ωστόσο ότι η καθοδήγησή τους για τις επιθέσεις εντός της Ρωσίας γίνεται με «δυτική» υποστήριξη.

Προχτές τη νύχτα, ουκρανικά drones προκάλεσαν ζημιές σε μεταλλουργικό εργοστάσιο στην περιοχή Λιπέτσκ.

Καθοριστικός παράγοντας για την απόφαση του Λευκού Οίκου - σύμφωνα πάντα με τον ίδιο αξιωματούχο - ήταν ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν στην Ουκρανία βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που προμηθεύτηκαν από τη Βόρεια Κορέα. Συνεκτιμήθηκαν επίσης τα συνεχιζόμενα ρωσικά πλήγματα εναντίον ουκρανικών υποδομών ζωτικής σημασίας.

«Οι ΗΠΑ εμπλέκονται άμεσα σε αυτήν τη σύγκρουση. Ακολουθούν τον δρόμο της αύξησης της επιχειρησιακής εμβέλειας των οπλικών συστημάτων που προμηθεύουν», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, και πρόσθεσε: «Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ουσιαστικά την έκβαση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Θα επιτύχουμε τον στόχο μας. Αλλά αυτό θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στην ίδια την Ουκρανία».

Στο μεταξύ, η Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή ανακοίνωσε χτες ότι πάνω από 3.100 ξένοι μισθοφόροι πολεμούν για την Ουκρανία και οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από ΗΠΑ, Καναδά, Βρετανία και Γεωργία.

Μακρόν: «Σχέσεις» με τη Ρωσία μετά τον πόλεμο

Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη να οικοδομήσει σχέσεις με τη Ρωσία μετά το τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία, δήλωσε χτες ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, σε ομιλία για το μέλλον της Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

«Το σύστημα ασφαλείας μας θα μας βοηθήσει να οικοδομήσουμε σχέσεις γειτονίας με τη Ρωσία μόλις τελειώσει η σύγκρουση στην Ουκρανία», σημείωσε, δηλαδή το «πάνω χέρι» να το έχουν δυνάμεις της ΕΕ. Σύμφωνα με τον Μακρόν, κατά την οικοδόμηση σχέσεων με τη Ρωσία, η Ευρώπη πρέπει να βασίζεται στο δικό της «ισχυρό σύστημα ασφαλείας».

Ο ίδιος προειδοποίησε, εξάλλου, ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει «υπαρξιακή απειλή από τη ρωσική επιθετικότητα», καλώντας την ΕΕ να υιοθετήσει μια «αξιόπιστη» αμυντική στρατηγική, λιγότερο εξαρτημένη από τις ΗΠΑ και προειδοποιώντας ότι η Ευρώπη «δεν ήταν οπλισμένη ενάντια στους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε».


ΡΩΣΙΑ
Ζαρώνουν κι άλλο οι μάσκες του «αντιφασισμού»...

Σοβαρές αντιδράσεις στους φοιτητικούς και γενικότερα εκπαιδευτικούς κύκλους της Ρωσίας έχει προκαλέσει η ίδρυση στη Μόσχα του λεγόμενου «Εκπαιδευτικού - επιστημονικού κέντρου "Ανώτατη Πολιτική Σχολή Ιβάν Ιλίν"». Η συγκεκριμένη «Ανώτατη Πολιτική Σχολή», που φέρει το όνομα του θεμελιωτή του ρωσικού φασισμού, Ιβάν Ιλίν, εμφανίστηκε στη ρωσική πρωτεύουσα, στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ΑΕΙ στεγάζεται στις εγκαταστάσεις όπου στα χρόνια του σοσιαλισμού λειτουργούσε Ανώτατη Κομματική Σχολή της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ενωσης.

Εκεί, λοιπόν, οι ρωσικές αρχές αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα κέντρο καλλιέργειας και διασποράς των φασιστικών απόψεων του Ρώσου φιλοσόφου Ιβάν Ιλίν, θαυμαστή του Μουσολίνι και του Χίτλερ. Μάλιστα τοποθέτησαν επικεφαλής της τον φιλόσοφο Α. Ντούγκιν, γνωστό στη χώρα μας μεταξύ άλλων για τις στενές σχέσεις που είχε αναπτύξει με το φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που η ρωσική ηγεσία, καπηλευόμενη τα αντιφασιστικά αισθήματα του ρωσικού λαού, κρύβει τους πραγματικούς στόχους της στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία κάτω από τη μάσκα του υποτιθέμενου «αντιφασιστικού πολέμου με το φασιστικό καθεστώς του Κιέβου».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, με πρωτοβουλία των φοιτητών του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου έχει ξεκινήσει καμπάνια ενάντια στην ίδρυση της «Ανώτατης Πολιτικής Σχολής Ιβάν Ιλίν».

Αυτή η πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε από φοιτητές και άλλων πανεπιστημίων, καθώς και από μέλη της ρωσικής ακαδημαϊκής κοινότητας, και μέσα σε λίγες μέρες έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 25.000 υπογραφές με αίτημα να ακυρωθεί η ίδρυση της Σχολής Ι. Ιλίν, κάτω από το σύνθημα «Εξω οι φασίστες από τις σχολές».

Η διοίκηση του Πανεπιστημίου, αφού επικαλέστηκε την ...«ακαδημαϊκή ανεξαρτησία», στη συνέχεια προσπάθησε με τρομοκρατία να κάμψει τις φοιτητικές αντιδράσεις, ενώ και ανώτατα πολιτικά πρόσωπα έτρεξαν να την καλύψουν.

Ετσι, ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, Β. Βολόντιν, στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος της «Ενιαίας Ρωσίας», παρενέβη δημόσια δηλώνοντας ότι «κατανοώ την ευαισθησία των φοιτητών και είμαι υπέρ του διαλόγου, αλλά δεν είναι καιρός για πολιτικές αντιπαραθέσεις και σκάνδαλα», καθώς επίσης ότι «δεν θα πρέπει οι όποιες πολιτικές απόψεις να τεθούν πάνω από τα συμφέροντα της χώρας». Με αυτόν τον τρόπο ανακύκλωσε τις δηλώσεις του επικεφαλής της σχολής, Α. Ντούγκιν, και άλλων εθνικιστικών κύκλων, που επεδίωξαν να επιρρίψουν τις ευθύνες για τις διαμαρτυρίες σε «πράκτορες της Ουκρανίας» ή στην «6η φάλαγγα ακροαριστερών» κ.ο.κ.

Από τη μεριά του ο Ντμίτρι Πεσκόφ, επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, υπογράμμισε πως «ο Βλ. Πούτιν επανειλημμένα έχει αναφερθεί (εγκωμιαστικά) στον Ιλίν. Και, σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε απαράδεκτες τις προσβολές στον Ντούγκιν».

Και η αλήθεια είναι ότι ο Πούτιν όχι μόνο έχει διαφημίσει τον φασίστα Ιλίν και το έργο του σε πολλές δημόσιες παρεμβάσεις του, αλλά έχει καταθέσει και λουλούδια στο μνήμα του. Με τη δήλωσή του ο Πεσκόφ για άλλη μια φορά πήρε υπό την «προεδρική προστασία» τον Ντούγκιν.

Για όσους δεν γνωρίζουν, να σημειώσουμε ότι τη δεκαετία του '80, λίγα χρόνια πριν την περεστρόικα, συμμετέχοντας ως έφηβος τότε στην παράνομη φασιστική οργάνωση με τίτλο «Μαύρο τάγμα των SS» ο Ντούγκιν είχε αναλάβει να μεταφράζει έργα του φασίστα φιλοσόφου Ιούλιου Εβολα. Οι δε συνεδριάσεις αυτού του φασιστικού μορφώματος, σύμφωνα με μαρτυρίες, ξεκινούσαν με το επιφώνημα «Χάιλ Χίτλερ»...

Πλέον οι μάσκες του «αντιφασισμού» της ρωσικής αστικής τάξης και του κράτους της «ζαρώνουν» επικίνδυνα...


Α. Ξ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ