ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Τροπολογίες που θολώνουν τα νερά της αντιλαϊκής πολιτικής

Η κυβέρνηση από τη μια τσακίζει τους εργαζόμενους και από την άλλη καθιερώνει με νόμο την 1η Μάη ως υποχρεωτική αργία

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται για λογαριασμό του κεφαλαίου νέες παρεμβάσεις και μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να νομοθετήσει άμεσα και νέα εμπόδια στην απεργία, το υπουργείου Εργασίας κατέθεσε χτες δύο τροπολογίες που στόχο έχουν να θολώσουν τα νερά. Η πρώτη αφορά τη θεσμοθέτηση της 1ης Μάη ως μέρα υποχρεωτικής αργίας και η δεύτερη την «καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας». Οι τροπολογίες συμπεριελήφθησαν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και ψηφίστηκαν χτες από την Ολομέλεια.

Οσον αφορά την τροπολογία για την 1η Μάη, η υπουργός Εργασίας Εφ. Αχτσιόγλου ανέφερε πως «αφορά την καθιέρωση της 1η του Μάη ως υποχρεωτικής αργίας με νόμο και όχι με απόφαση του εκάστοτε ή της εκάστοτε υπουργού». Οπως είπε, έχει συμβολικό, αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα «σήμερα που στην Ευρώπη, αλλά και στον κόσμο, κυριαρχεί η αντίληψη ότι η ανάπτυξη περνάει μέσα από την καταπάτηση (...) μέσα από τη συμπίεση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, μέσα από την απόλυτη ελευθερία των εργοδοτών να ορίζουν αυτοί τους όρους δουλειάς, να καρπώνονται τα αποτελέσματα της μισθωτής εργασίας»!

Απαντώντας στην υπουργό, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης παρατήρησε ότι «περισσεύει η υποκρισία», προσθέτοντας πως «δεν τιμώνται οι αγώνες της εργατικής τάξης, των νεκρών εργατών του Σικάγο, των 200 της Καισαριανής, των καπνεργατών του '36 στη Θεσσαλονίκη με επικοινωνιακού τύπου κινήσεις, όπως με αυτή την τροπολογία και μάλιστα όταν έχετε τσακίσει στην κυριολεξία το λαό».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης ανέφερε ότι «η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, η οποία στηρίζει τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου, δεν αλλάζει με το ότι έρχεται να νομοθετήσει την αργία της 1ης του Μάη», προσθέτοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση «συνεχίζει να υλοποιεί όλες τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου και μάλιστα τέτοιες που δεν μπορούσαν να κάνουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως στο Ασφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις, στην Υγεία, στην Παιδεία, στα όποια δικαιώματα έχουν απομείνει». Ο βουλευτής έκανε σαφές ότι το ΚΚΕ θα υπερψηφίσει την τροπολογία, καλώντας το λαό να μην επαναπαυθεί ότι αυτή θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το όποιο «ζήτημα συνδικαλιστικών ελευθεριών».

Οσον αφορά τη δεύτερη τροπολογία για την αδήλωτη εργασία, προβλέπεται η ίδρυση ειδικού Τμήματος στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, το οποίο στο πλαίσιο της «τριμερούς συνεργασίας», δηλαδή του «κοινωνικού διαλόγου», θα εισηγείται διάφορες προτάσεις προς το υπουργείο για το θέμα αυτό. Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών», καθώς όπως ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «θεωρούμε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει το χτύπημα της ανασφάλιστης εργασίας μέσα από την ανάθεσή της στο ΑΣΕ». Αλλωστε, πρόσθεσε, «οι εργαζόμενοι έχουν συνηθίσει και ο λαός μας βέβαια, να παρακολουθούν τη δημιουργία επιτροπών, όπου παραπέμπονται για μελέτες και κατατίθενται προτάσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων»...

Να δοθούν πίσω τα κλεμμένα

Στο ίδιο νομοσχέδιο το υπουργείο Εργασίας χτες κατέθεσε και τρίτη τροπολογία, που προβλέπει τη χορήγηση έντοκου δανείου ύψους μέχρι 10.000.000 ευρώ από τον ΕΦΚΑ στον ΕΔΟΕΑΠ για την κάλυψη των ταμειακών αναγκών του, το οποίο θα πρέπει να αποπληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία, καθώς όπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, «με την τροπολογία αυτή η κυβέρνηση παρατείνει την εκκρεμότητα», προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ «είναι της άποψης ότι ο ΕΔΟΕΑΠ πρέπει να σταθεί στα πόδια του και να διασφαλιστούν όλα τα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων. Την ευθύνη την έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση», η οποία, όπως σημείωσε, πρέπει να λύσει το πρόβλημα «άπαξ και διαπαντός με αποκλειστική ευθύνη του κράτους».

Πρόσθεσε πως αν ήθελε η κυβέρνηση, θα μπορούσε «να λυθεί ένα σημαντικό μέρος του ταμειακού ελλείμματος», δεσμεύοντας «τα χρωστούμενα της εργοδοσίας, τα οποία δεν απέδωσε ποτέ. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να επιστραφεί πίσω το 1 δισ. περίπου από τα κλεμμένα αυτού του Ταμείου και όχι με τη μορφή του δανεισμού».

Διαμαρτυρία για την Υγεία στη Θεσσαλονίκη

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Κέντρο Υγείας Ευόσμου και πορεία με κατάληξη την πλατεία Ευόσμου πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα εργατικά σωματεία και φορείς της Θεσσαλονίκης, αναδεικνύοντας τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τις επιπτώσεις στον εργαζόμενο λαό.

Στη συγκέντρωση μίλησε η Γιώτα Αλατζά, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Κατήγγειλε την κυβέρνηση, που στα χνάρια των προηγούμενων προωθεί την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας, με τη μείωση των κρατικών δαπανών και τη λειτουργία των Μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Οπως είπε, στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, η χρηματοδότηση των μονάδων ΠΕΔΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό μειώνεται συνεχώς, χρόνο με το χρόνο, κι αυτό σημαίνει μειωμένες δαπάνες και για το προσωπικό.

Την ώρα που τα Κέντρα Υγείας «στενάζουν» κάτω από το βάρος των τεράστιων ελλείψεων σε γιατρούς και λοιπό προσωπικό, αντιδραστήρια κ.λπ., η κυβέρνηση μειώνει ακόμα περισσότερο τα κονδύλια για τη χρηματοδότησή τους. Αυτό οδηγεί σε απόλυτη επιδείνωση της ήδη άσχημης κατάστασης και στη χειροτέρευση των όρων παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο λαό, καθώς τα ίδια έσοδα των μονάδων, δηλαδή οι απευθείας πληρωμές των ασθενών, συνεχώς αυξάνονται.

Κάλεσε τέλος υγειονομικούς και όλο τον λαό να δυναμώσουν τον αγώνα για να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στην Υγεία, να γίνουν μαζικές προσλήψεις προσωπικού, να αποκατασταθούν όλες οι απώλειες των εργαζομένων, πλήρη κρατική χρηματοδότηση, πλήρη εξοπλισμό και στελέχωση όλων των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους, στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.

Στο Ασκληπιείο Βούλας

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι του Ασκληπιείου Νοσοκομείου Βούλας, με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με την πρόταση τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής από το δήμο, προκειμένου να μικρύνει το οικόπεδο όπου στεγάζεται το Ασκληπιείο και τμήμα του να μετατραπεί σε δημοτικό πάρκινγκ, πραγματοποιούν σήμερα, στις 8 το πρωί, έκτακτη Γενική Συνέλευση, στο Αμφιθέατρο.

Παράλληλα, με επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ζητούν άμεση συνάντηση προκειμένου να ενημερωθούν για τα σχέδια της κυβέρνησης σχετικά με το μέλλον του νοσοκομείου, διευκρινίζοντας ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που εγείρονται διεκδικήσεις επί του οικοπέδου, που κατέρρευσαν μετά από τον μαζικό αγώνα των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας». Η χρήση του νοσοκομείου ανήκει στο Δημόσιο απ' τα μέσα της δεκαετίας του '80, όμως οι χώροι του Ασκληπιείου ανήκουν στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (ΕΕΣ). Οι εργαζόμενοι ζητούν συνάντηση για τις εξελίξεις και με τον πρόεδρο του ΕΕΣ.

Απεργιακή συγκέντρωση στην «Ευρωκλινική»

Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χτες στην «Ευρωκλινική» με πρωτοβουλία του κλαδικού Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που είχαν οι εργαζόμενοι στο χώρο της ιδιωτικής Υγείας. Το κλαδικό Σωματείο και εκπρόσωποι της ΔΑΣ - ΟΣΝΙΕ (παράταξη που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) κατά τη διάρκεια εξόρμησης στην «Ευρωκλινική» κάλεσαν τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν την υπογραφή κλαδικής σύμβασης με αύξηση 15% στο βασικό μισθό από τη σύμβαση του 2014, την κατάργηση μισθολογικού διαχωρισμού νέων και παλιών εργαζομένων και την επαναφορά των ειδικών αδειών και ωραρίων όπου καταργήθηκαν. Αιτήματα που βρίσκονται στον αντίποδα των ανώδυνων και μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων αιτημάτων που προβάλλει η πλειοψηφία στην ΟΣΝΙΕ. Παράλληλα, κάλεσαν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην Πρωτομαγιάτικη απεργία του ΠΑΜΕ στην Αθήνα.

Κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας για το Ασφαλιστικό πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης τα Σωματεία Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης, Ενωση Λογιστών και οι Επιτροπές Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών και Δικηγόρων, καταγγέλλοντας ότι χιλιάδες εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι των κλάδων έχουν μείνει ανασφάλιστοι και βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο κατασχέσεων.

Μεταξύ άλλων απαιτούν: Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου, των εγκυκλίων εφαρμογής του και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ. Πλήρη αποκατάσταση των απωλειών σε συντάξεις - παροχές - αποθεματικά. Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους. Κατάργηση του άθλιου καθεστώτος πληρωμής με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών - Κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου. Καμία μείωση των αποδοχών. Αυτόματη αναγνώριση της εξαρτημένης σχέσης με βάση αντικειμενικά κριτήρια, χωρίς υποχρέωση του εργαζόμενου να τη δηλώσει και καταβολή των εισφορών απ' τον εργοδότη. Αμεσα, σε περίπτωση «διαφοράς» μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου με ΔΠΥ, να υποχρεούται ο εργοδότης στην καταβολή των εισφορών του κ.ά.

Καταγγελία για νοθεία σε αρχαιρεσίες σωματείου

Νοθεία στις αρχαιρεσίες της ΕΔΟΠ ΔΕΗ (Σωματείο Διοικητικών Υπάλληλων στη ΔΕΗ), που γίνονται σήμερα και αύριο, «από τους επικεφαλής των ψηφοδελτίων "Ανεξάρτητο Ενωτικό Ψηφοδέλτιο (ΠΑΣΚΕ) και ΔΑΚΕ», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η παράταξη «ΕΣΚ Συνεργαζόμενοι». Χαρακτηριστικό είναι ότι η ΕΔΟΠ ΔΕΗ είχε κάτω από 2.000 εγγεγραμμένα μέλη και τώρα εμφανίζει 3.000! «Παρατηρούνται - σημειώνει η ΕΣΚ - αθρόες μετεγγραφές από όλα σχεδόν τα πρωτοβάθμια σωματεία της δύναμης της ΓΕΝΟΠ/ΚΗΕ, τα οποία έχουν πραγματοποιήσει αρχαιρεσίες μέσα στο διάστημα της θητείας της σημερινής διοίκησης της ΓΕΝΟΠ, που σημαίνει ότι οι συνάδελφοι έχουν ήδη ψηφίσει για δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια όργανα και δεν έχουν δικαίωμα να ξαναψηφίσουν.

(...) Παρ' όλες τις επανειλημμένες προσπάθειές μας να σταματήσει αυτό το εκφυλιστικό φαινόμενο, προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση (...) Είναι γνωστή αυτή η μέθοδος του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, προκειμένου να δημιουργούν πλαστές πλειοψηφίες και συσχετισμούς προκειμένου να προχωρούν τα σχέδια του ξεπουλήματος με όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις. (...) Καλούμε τους εργαζόμενους να στηρίξουν και να ψηφίσουν το ψηφοδέλτιο της "ΕΣΚ/Συνεργαζόμενοι" και να μη δεχθούν να γίνουν συνένοχοι στο όργιο νοθείας και σε οποιοδήποτε άλλο εκφυλιστικό φαινόμενο».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ