ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΑΠΙΟΣ ΣΑΧΙΝΗΣ
Με ελικόπτερο θα πηγαινοέρχεστε
  • Στο χώρο της ΔΕΘ θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής του 2003
  • Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ενημέρωσε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης

Ο Αγάπιος Σαχίνης

Eurokinissi

Ο Αγάπιος Σαχίνης
«Δεν μπορεί να είναι ευπρόσδεκτοι αυτοί που θα έρθουν στην πόλη μας το 2003. Αυτοί έχουν φουσκώσει τα φλάμπουρα του νεοφασισμού, της οικονομικής, πολιτιστικής και ρατσιστικής πολιτικής στην Ευρώπη. Είμαστε ειλικρινείς. Αδέλφια με τον Σολάνα δεν είμαστε. Με αυτούς που μακέλεψαν τα Βαλκάνια δεν έχουμε κοινό λόγο», ξεκαθάρισε ο Αγάπιος Σαχίνης, δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος του συνδυασμού «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα», μιλώντας την Τετάρτη το βράδυ στην έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ, που είχε ως θέμα τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη του 2003 στη Θεσσαλονίκη. Και πρόσθεσε: «Κατά συνέπεια, πρέπει να είναι ξεκάθαρο στην κυβέρνηση, στο δήμαρχο, σε όλους ότι δε θα μας βρείτε με σημαιούλες της ΕΕ να φωνάζουμε "ζήτω" στο Σολάνα. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο, ορθά ο κ. Πάγκαλος πρόβλεψε υπόγειο για να συνεδριάζουν. Και ορθότατα επιλέγετε τώρα το χώρο της ΔΕΘ. Γιατί χρειάζεται αεροκαθίστρα, ελικοδρόμιο. Με ελικόπτερο θα πηγαινοέρχεστε».

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων της πόλης και ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γ. Πασχαλίδης, ο οποίος ενημέρωσε για τα δύο «κορυφαία» γεγονότα, που σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης θα «συμβάλουν στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε ευρωπαϊκή μητρόπολη, κόμβο αναφοράς της ευρύτερης ΝΑ Ευρώπης»: Τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα γίνει στις 19, 20 και 21 Ιούνη του 2003 και τη διεκδίκηση της διοργάνωσης της παγκόσμιας έκθεσης EXPO 2007-2008.

Ο Γ. Πασχαλίδης αναφέρθηκε στο πακέτο θεμάτων που θα επεξεργαστεί η Ελληνική Προεδρία το 2003, σε έργα που έχουν προγραμματιστεί και εκτελούνται, σχετικά με τις συνθήκες ασφαλείας, αλλά και με τις υποδομές. Π.χ. έργα βελτίωσης του αεροδρομίου, έργα αναπλάσεων κυρίως στις εισόδους της πόλης «ώστε η Θεσσαλονίκη να παρουσιάσει την καλύτερη δυνατή εικόνα στους ηγέτες και τις αντιπροσωπείες που θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο, καθώς και στους εκπροσώπους των ΜΜΕ που θα έρθουν από όλο τον κόσμο».

Και κάλεσε τους φορείς να υποστηρίξουν την πόλη, «γιατί όλοι θα πονέσουμε, εάν αυτά τα γεγονότα τα θετικά για την πόλη μετεξελιχθούν σε αρνητικά». Θετικά ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του υπουργού διοίκηση και αντιπολίτευση του δήμου. Αλλοι μίλησαν για τη γνωστή φιλοξενία του λαού της πόλης και άλλοι, όπως ο δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος, ζήτησαν από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα διασφάλισης της ομαλής διεξαγωγής της Συνόδου.

Απάντηση δόθηκε μόνο από τον Α. Σαχίνη, που παραφράζοντας το στίχο του ποιητή μίλησε για «Θεσσαλονίκη πεδίο βολής φθηνό που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι». Και πρόσθεσε: «Προτείνετε έργα για τον καλλωπισμό της πόλης. Δεν είδα να προτείνετε αεροδιάδρομο για τους καλεσμένους σας. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Να το πάρετε υπόψη σας. Την πόλη θα την υπερασπιστούμε. Ομως θα υπερασπιστούμε και το δικαίωμα υπεράσπισης των αξιών. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι σε αυτή την πόλη, ο λαός και ξέρει να αγωνίζεται και δε χάνει τη μνήμη του. Οσοι επιχειρούν να μας υποχρεώσουν να χάσουμε τη μνήμη μας, κάνουν πολύ μεγάλο λάθος».

Επίσης με αφορμή και τη διεκδίκηση της EXPO, κατήγγειλε για άλλη μια φορά πως το μοντέλο ανάπτυξης που προωθείται για τη Θεσσαλονίκη δεν είναι αυτό της παραγωγικής ανάπτυξης, αλλά της πόλης παροχής υπηρεσιών.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Σε εφαρμογή το ελληνικό σχέδιο

Μέσα στο 2002 θα μπει σε εφαρμογή το ελληνικό σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης των Βαλκανίων και από την 1η του Ιούλη θα αρχίσουν να κατατίθενται στο ΥΠΕΘΟ οι αιτήσεις για τα επενδυτικά προγράμματα. Μάλιστα, μέσα στο Μάη και στον Ιούνη αναμένεται να υπογραφούν και τα σχετικά διμερή σύμφωνα αναπτυξιακής συνεργασίας με Γιουγκοσλαβία και Αλβανία. Αυτά ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εξωτερικών Α. Λοβέρδος από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε χτες για την πρώτη ενημερωτική συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του σχεδίου.

Η πρώτη συμφωνία θα είναι έτοιμη τη Δευτέρα και θα αποσταλεί στο Βελιγράδι, προκειμένου στη συνέχεια, στις 8 ή 9 του Μάη, με τη μετάβαση εκεί του πρωθυπουργού και του ΥΠΕΞ να προχωρήσει και η υπογραφή. Ετοιμο είναι και το αντίστοιχο πρόγραμμα για την Αλβανία, το οποίο πιθανά θα υπογραφεί μέχρι τις 24 του Ιούνη. Το ελληνικό πρόγραμμα συνολικά έχει οριστεί στα 550 εκατ. ευρώ. Από αυτά θα δοθούν: Αλβανία 50 εκατ. ευρώ, Βουλγαρία 54 εκατ. ευρώ, Σερβία - Μαυροβούνιο 180 εκατ. ευρώ, Κόσσοβο 73 εκατ. ευρώ, ΠΓΔΜ 75 εκατ. ευρώ, Ρουμανία 70 εκατ. ευρώ, Βοσνία Ερζεγοβίνη 30 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο αυτή τη στιγμή, σε ό,τι αφορά στις αρμοδιότητές του, είπε ο Α. Λοβέρδος, «είναι το υπουργείο που ασχολείται με τους Ελληνες εξαγωγείς και τους Ελληνες επενδυτές. Οπως επίσης με την τύχη των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα». Διευκρίνισε λοιπόν το αυτονόητο. Οτι δηλαδή και το σχέδιο ανασυγκρότησης των Βαλκανίων στόχο έχει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ντόπιων κεφαλαιούχων και να διευκολύνει το πλιάτσικο στα Βαλκάνια.

Βέβαια, ξεκαθάρισε πως η ελληνική πλευρά «δε θα αφήσει απ' έξω ποτέ τα θέματα της λειτουργίας και της οικοδόμησης των δημοκρατικών θεσμών» στις βαλκανικές χώρες. Την παρέμβαση, με άλλα λόγια, στη διαμόρφωση και των πολιτικών εξελίξεων.

Παρουσιάζοντας, λοιπόν, τα έργα που θα συμφωνήσει η ελληνική πλευρά να προωθηθούν, είπε πως «είναι αυτά που η ΕΕ έχει συμβουλεύσει τους Βούλγαρους και τους Ρουμάνους, υπογράφοντας με αυτούς τα σύμφωνα της σύνδεσής τους. Δηλαδή βασικοί τομείς από τους οποίους εξαρτάται η λειτουργία και η ανάπτυξη ενός κράτους. Στην ΤΑ, την κεντρική διοίκηση, το πολίτευμα, τους δημοκρατικούς θεσμούς, την οικονομική ανάπτυξη, τις υποδομές και την ενέργεια». Το 20% από τα 550 εκατ. ευρώ θα περάσει μέσα από συγχρηματοδοτήσεις επενδυτικών έργων μέσω του αναπτυξιακού νόμου του ΥΠΕΘΟ. Αυτό απευθύνεται μόνο σε ιδιωτικές επενδύσεις. «Το υπόλοιπο 80% θα δοθεί στις κυβερνήσεις των επωφελούμενων χωρών και αυτές θα το μεταφέρουν στους εργολήπτες που θα αναλάβουν τα έργα και μπορεί να είναι και του ιδιωτικού τομέα και του δημοσίου τομέα. Εκτιμώ ότι το μεγαλύτερο μέρος του θα απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα», είπε ο Α. Λοβέρδος.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αύξησης του οικονομικού πακέτου, ο υφυπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι αυτό δε θα γίνει διότι η Ελλάδα έχει αναλάβει υποχρεώσεις και στο Μεσανατολικό, και στο Αφγανιστάν. «Η Μέση Ανατολή είναι ένας χώρος που λόγω των πολέμων στα Βαλκάνια πήραμε το μάτι μας. Και πρέπει το μάτι μας να μείνει εκεί. Εκτελούνται προγράμματα στη Συρία (επιμόρφωσης υπαλλήλων, διαμόρφωσης ηλεκτρονικού πλαισίου του γραφείου του πρωθυπουργού), μιλάμε με την Τεχεράνη για ζητήματα εκπαίδευσης των δικαστών της».

ΝΔ
Ζητάει συζήτηση για την οικονομία

Τον τομέα της οικονομίας επιλέγει η ΝΔ για να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση, πιέζοντας μάλιστα για τη λήψη περαιτέρω αντιλαϊκών μέτρων. Ετσι, ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, ζητάει να γίνει συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων με αντικείμενο την κατάσταση της οικονομίας.

Στην επιστολή του τονίζει ότι η κυβέρνηση είναι αδύνατο να «ασκήσει μία στοιχειωδώς συγκροτημένη πολιτική» και επικρίνει την κυβέρνηση επειδή δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη λήψη ακόμα πιο αντιλαϊκών μέτρων. Χαρακτηριστικά αναφέρει ως δείγματα κυβερνητικής «ατολμίας, αναβλητικότητας και αμηχανίας το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τις δήθεν αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΚΟ, το ναυάγιο της Ολυμπιακής, την εικονική απελευθέρωση της ενέργειας και των μεταφορών».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ