ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Αγωνιστικές αντιδράσεις για τις απολύσεις στο Δημόσιο
  • Συγκέντρωση - πορεία την Κυριακή 28 Απρίλη, 6 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος, οργανώνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο
  • Συγκέντρωση σήμερα από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, στον πεζόδρομο Κοραή, 12 το μεσημέρι, στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας και στάσης εργασίας στους ΟΤΑ

Με κινητοποιήσεις ενάντια στο πολυνομοσχέδιο των απολύσεων αντιδρούν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Η προσωρινή απόσυρση της διάταξης (θα επανέρθει αμέσως μετά το Πάσχα) για τις απολύσεις συμβασιούχων στο Δημόσιο που παραμένουν στην εργασία με προσωρινή διαταγή, δεν αναιρεί στο ελάχιστο τον ένα από τους βασικούς στόχους του πολυνομοσχεδίου, δηλαδή τις απολύσεις στο Δημόσιο οι οποίες θα υλοποιηθούν και με άλλα μέτρα όπως η κατάργηση και συγχώνευση φορέων δημόσιου και ιδιωτικού Δικαίου.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο καλούν σε συγκέντρωση - πορεία την Κυριακή 28 Απρίλη 2013, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος απαιτώντας: «Ν' αποσυρθεί τώρα το πολυνομοσχέδιο της σφαγής των Δημοσίων Υπαλλήλων. Καμιά απόλυση - καμιά διαθεσιμότητα - μόνιμη δουλειά για όλους».

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Με το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο προωθείται η απόλυση χιλιάδων Δημόσιων Υπαλλήλων (4 χιλιάδες μέσα στο 2013, 15 χιλιάδες μέχρι το 2014 και συνολικά επιδιώκουν να μειώσουν τους δημοσίους υπαλλήλους μέχρι το 2015 κατά 150 χιλιάδες). Να μην ξεγελαστεί κανείς! Το υπαρκτό πρόβλημα ορισμένων επίορκων στο Δημόσιο Τομέα είναι το άλλοθι και το πρόσχημα.

Μονιμοποιείται το χαράτσι για τα ακίνητα, το οποίο φέτος θα εισπράττεται μέσα από τη ΔΕΗ και από του χρόνου μέσω της Εφορίας. Αυξάνεται η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Μέσω των ρυθμίσεων που προωθούνται στο πολυνομοσχέδιο διασφαλίζονται οι τραπεζίτες, ώστε να συνεχίσουν να ληστεύουν τα λαϊκά νοικοκυριά.

Ενιαία πάλη τώρα ενάντια στις απολύσεις και τα αντιλαϊκά μέτρα! Ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής! Ενότητα κι Αγώνας, οργάνωση και πάλη για να εμποδίσουμε τα μέτρα της λαϊκής σφαγής. Οχι σε όλες τις απολύσεις, στους ταξικούς αγώνες βρίσκονται οι λύσεις. Εργατοϋπάλληλε μπροστά, τώρα μια γροθιά, γκρέμισε Μνημόνια και αφεντικά».

Καταλήγοντας καλεί σε κλιμάκωση του αγώνα με επόμενο βήμα τη συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ την Πρωτομαγιά.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις

Σήμερα στους ΟΤΑ έχει κηρυχθεί 24ωρη απεργία για τους εργαζόμενους που παραμένουν με ασφαλιστικά μέτρα και στάση εργασίας για τους υπόλοιπους εργαζόμενους (11.30 π.μ. έως λήξη του ωραρίου εργασίας). Στο πλαίσιο της απεργίας το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής καλεί σε συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Κοραή στις 12 το μεσημέρι ενάντια στις απολύσεις μονίμων και συμβασιούχων.

Επίσης, απεργία έχει κηρύξει για σήμερα και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου στο Δημόσιο, ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού στα ασφαλιστικά Ταμεία έχει κηρύξει στάση εργασίας (12 το μεσημέρι έως λήξη ωραρίου).

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ιταμές αξιώσεις και προκλήσεις από τους μεγαλοεπιχειρηματίες

Ξεσάλωσε ο ΣΕΒ, ο οποίος θεωρεί ξεπερασμένη την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και ανάξια λόγου την ενασχόληση με τον κατώτερο μισθό

Ούτε νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, η οποία πλέον θεωρείται ξεπερασμένη, ούτε ένα ευρώ αύξηση!

Με αυτή, την άκρως προκλητική θέση εμφανίστηκαν χτες στην πρώτη συνάντηση με τη ΓΣΕΕ για τη σύμβαση, οι εργοδότες και με προεξάρχοντα τον ΣΕΒ απαίτησαν την πλήρη υποταγή των εργαζομένων. Αποθρασυμένοι από τις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης που τους τα δίνει όλα, ενισχυμένοι από τη στήριξη στις επιδιώξεις τους για την κερδοφορία των επιχειρήσεων, που τους παρέχει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ο ΣΕΒ και οι μεγαλοξενοδόχοι (ΣΕΤΕ), αλλά και οι ηγεσίες της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, το μόνο που συζητούν είναι το πώς μέσα από τον «κοινωνικό διάλογο» με τη ΓΣΕΕ, θα εξασφαλίσουν νέα προνόμια. Πώς θα μετατρέψουν τα συνδικάτα σε ουρά των δικών τους ταξικών συμφερόντων, υποτάσσοντας τους εργαζόμενους στη στρατηγική της ανάκαμψης και της «νέας ανάπτυξης».

Ο ΣΕΒ απαιτεί ισοπέδωση όλων των μισθών

Πέρα απο κάθε όριο έφτασε η προκλητικότητα του ΣΕΒ, ο πρόεδρος του οποίου Δ. Δασκαλόπουλος δήλωσε πως «Η παραδοσιακή ΕΓΣΣΕ δεν απαντά στις σημερινές αγωνίες των εργαζομένων. Η χρησιμότητα της παραδοσιακής ΕΓΣΣΕ έχει ξεπεραστεί από τη σημερινή πραγματικότητα...» για να προσθέσει εξίσου κυνικά πως «Η αγωνία των εργαζομένων σήμερα δεν είναι το ποσό του νόμιμου κατώτατου μισθού, αλλά η ανεργία ή ο κίνδυνος να χάσουν τη δουλειά τους ή αν θα υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν στο τέλος του μήνα. Είναι η αβεβαιότητα αν θα πάρουν σύνταξη, αν θα βρουν δουλειά τα παιδιά τους». Μάλιστα λίγο αργότερα με νέα τοποθέτηση επανήλθε προκαλώντας εκ νέου δηλώνοντας: «Μιλάνε πολλοί για εργασιακή ζούγκλα. Εγώ θέλω να σας πω ότι η πραγματικότητα που επικρατεί στις επιχειρήσεις - μέλη του ΣΕΒ είναι όαση. Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό είναι λίγοι. Ο μέσος όρος αμοιβών είναι πολύ υψηλότερος από τα κατώτατα όρια»!

Ετσι ο ΣΕΒ ομολογεί ευθέως πως δεν ικανοποιείται ούτε με τη δραστική περικοπή των κατώτερων μισθών, ούτε με τη μέχρι τώρα διάδοση των επιχειρησιακών συμβάσεων. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες στοχοποιούν ευθέως τις κλαδικές Συμβάσεις, για την υπονόμευση των οποίων θα επιδιώξουν να πολλαπλασιάσουν τόσο τις ατομικές Συμβάσεις όσο και τις Ενωσεις Προσώπων, για την υπογραφή επιχειρησιακών Συμβάσεων που θα τσακίζουν μισθούς και δικαιώματα. Θα ήθελαν, προφανώς, όλοι οι εργαζόμενοι να λαμβάνουν το «βασικό» μισθό των 500 ευρώ...

Στις ιταμές αυτές προκλήσεις απάντησε το στέλεχος του ΠΑΜΕ Γ. Πέρρος καλώντας τους εργαζόμενους να απορρίψουν το καθεστώς σκλαβιάς που επιδιώκει να τους ρίξει ο ΣΕΒ με τις πλάτες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Αναπαράγουν άθλιους εκβιασμούς

Στα χνάρια του ΣΕΒ και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κροκίδης, ο οποίος ξέκοψε κάθε πιθανότητα για επαναφορά της Εθνικής Γενικής Σύμβασης. Και αυτός δήλωσε ότι «τώρα προτεραιότητα είναι να καταβάλλονται έγκαιρα οι μισθοί και να πληρώνονται οι εργαζόμενοι...». Μήπως ο πρόεδρος των μεγαλεμπόρων θα ήθελε οι εργαζόμενοι να ανάβουν λαμπάδα στο μπόι τους για ένα ξεροκόμματο ψωμί που δίνουν;

Ενάντια στην επαναφορά τάχθηκε και η ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ, επιχειρώντας να κρυφτεί πίσω απο τις αποφάσεις της κυβέρνησης, ενώ ο εκπρόσωπος των μεγαλοξενοδόχων (ΣΕΤΕ) στη συνάντηση, έδειξε να ενδιαφέρεται για το νέο σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο θα τους προσθέσει νέα κέρδη με μισθούς πείνας για τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου.

Πλάτη από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ

«Αέρα» όμως σε αυτή την πρωτόγνωρη προκλητικότητα, έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, ετοιμάζοντας προφανώς το νέο συμβιβασμό της πλειοψηφίας σε βάρος των εργατικών συμφερόντων λέγοντας χαρακτηριστικά: « Είναι προφανές ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις ξέροντας ποιο είναι το θεσμικό πλαίσιο... δε συζητούν για τις οικονομικές διεκδικήσεις των εργαζομένων φέρνοντας εύλογα και νόμιμα επιχειρήματα τα οποία σχετίζονται και με την ίδια την ύπαρξή τους». Οταν όμως οι ωμές προκλήσεις της εργοδοσίας αποσιωπούνται και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ αναγνωρίζει ότι προβάλλει «εύλογα και νόμιμα επιχειρήματα» είναι εξίσου προφανές, ότι η πλειοψηφία μόνο για επικοινωνιακούς λόγους αναφέρει την επαναφορά της Εθνικής Σύμβασης, ενώ στην πραγματικότητα «θάβει» στην κυριολεξία τα συμφέροντα των εργαζομένων και ανοίγει το δρόμο σε νέες αξιώσεις και νέες αντεργατικές ανατροπές. Ανατροπές που επιδιώκεται να ξαναμπούν στο τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου» κάτω από το πρίσμα μιας ευρύτερης συζήτησης «για την οικονομία» προς την οποία πρέπει συντεταγμένα να βαδίσουν εργαζόμενοι και εργοδότες αξιώνοντας από την κυβέρνηση να σεβαστεί τις αποφάσεις τους. Στα πλαίσια αυτά όλοι τους ζήτησαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Νέα προνόμια ο καημός της εργοδοσίας

Η επαναθεμελίωση του ξεφτισμένου στη συνείδηση των εργαζομένων «κοινωνικού διαλόγου» και μέσω αυτού η υποταγή των εργαζομένων στους στόχους της κερδοφορίας είναι ο καημός των κοινωνικών εταίρων, γεγονός που περίτρανα αποτυπώνεται και στο απόσπασμα της δήλωσης του προέδρου του ΣΕΒ που παραθέτουμε: «Ο θεσμός του κοινωνικού διαλόγου και της ΕΓΣΣΕ πρέπει να επαναπροσδιοριστεί, να αποκτήσει νέο περιεχόμενο και ευρύτερους στόχους. Να αγκαλιάσει τα πλατύτερα προβλήματα της εργασίας, της οικονομίας και της ανάπτυξης. Θα προστατεύονταν αποτελεσματικότερα -και ειλικρινέστερα- οι θέσεις εργασίας αν οι συνδικαλιστές ένωναν τη φωνή τους με τους επιχειρηματίες σε θέματα όπως η μαύρη εργασία, τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων, η πολυνομία, η αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων, το αυξημένο κόστος ενέργειας που γονατίζει όσες παραγωγικές μονάδες έχουν απομείνει... Αυτή είναι η κύρια ευθύνη μας σήμερα και απ' εδώ και πέρα...» καταλήγει ο Δ. Δασκαλόπουλος.

Ο ΣΕΒ έχει ήδη πετύχει τεράστια μείωση των μισθών, επομένως και μεγάλες δυνατότητες αύξησης των κερδών. Ταυτόχρονα όμως παίρνει υπόψη το βάθεμα της κρίσης που συνεχίζεται, την ανάγκη ενίσχυσης της παραγωγικότητας, την ανάγκη για αποτελεσματικότερη για το κεφάλαιο λειτουργία της αγοράς εργασίας και την επιτάχυνση της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, γι' αυτό και απαιτεί:

  • Νέα φοροελάφρυνση των μονοπωλίων που ισοδυναμεί με ενίσχυση της φοροαφαίμαξης του λαού.
  • Κατάργηση των όποιων νομοθετικών εμποδίων (πχ περιβαλλοντική προστασία) για τη διασφάλιση υψηλής κερδοφορίας μελλοντικών επενδύσεων.
  • Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.
  • Προώθηση της ευελιξίας στις μορφές απασχόλησης, την ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας, την προώθησην των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων (ήδη υπάρχουν 976 επιχειρησιακές συμβάσεις το 2012, έναντι 179 το 2011).
  • Μείωση έως και κατάργηση ασφαλιστικών εισφορών.
  • Την ενίσχυση της «εξωστρέφειας», των εξαγωγών.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην Εκθεση του ΟΟΣΑ του 2012 η Ελλάδα καταγράφει την ψηλότερη επίδοση στην προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (φορολογία, αγορά εργασίας κλπ), ενώ πρωταθλήτρια μεταρρυθμίσεων αναδεικνύεται και στην ετήσια έκθεση του κοινοτικού Συμβουλίου της Λισαβόνας (The 2012 Europlus Monitor, Lisbon Council).

Επίσης η Τράπεζα της Ελλάδας εκτιμά στις δυο τελευταίες εκθέσεις της ότι την τριετία 2010-2012 ανακτήθηκε το 72% της απώλειας ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας έναντι των κυριότερων εμπορικών εταίρων της, με εκτίμηση υπερκάλυψης του 100% στο τέλος του 2013. Γεγονός που σημαίνει απόλυτη και σχετική εξαθλίωση των εργαζομένων. Και είναι αποτέλεσμα της άγριας αντεργατικής πολιτικής με μοχλό τα μνημόνια.

Ο ΣΕΒ προβάλλοντας τις πιο πάνω απαιτήσεις του ζητά να βάλουν πλάτη τα συνδικάτα στην προώθησή τους για την παραπέρα ένταση της εκμετάλλευσης, τη δημιουργία συνθηκών ακόμη μεγαλύτερης κερδοφορίας, για την ενίσχυση της καπιταλιστικής οικονομίας.

Μονόδρομος είναι η ένταση της ταξικής πάλης, με εξασφάλιση της ενότητας της εργατικής τάξης, κόντρα στους καπιταλιστές.

Αποσύρθηκε για να επανέλθει η αντεργατική διάταξη

Ενδοκυβερνητική διαμάχη στις πλάτες συμβασιούχων εργαζομένων, με αφορμή την κυβερνητική νομοθετική ρύθμιση που στοχεύει στην κατάργηση ακόμα και του δικαιώματος της παροχής προσωρινής δικαστικής προστασίας. Η κυβέρνηση μπροστά στη γενική κατακραυγή του μέτρου που σχεδίαζε, δηλαδή να εγκαταλείπουν οι εργαζόμενοι την εργασία τους ακόμη και αν έχει εκδοθεί υπέρ τους προσωρινή διαταγή ή ασφαλιστικά μέτρα, αναγκάστηκε να αποσύρει προς το παρόν τη σχετική διάταξη του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη. Ωστόσο, έγινε γνωστό ότι η διάταξη θα κατατεθεί εκ νέου μετά το Πάσχα στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και πως το περιεχόμενό της «θα είναι συμβατό με τις απόψεις των συναρμόδιων υπουργών». Είχε προηγηθεί η συντονισμένη παρέμβαση των τριών αρχηγών που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση.

Προφανής σκοπός αυτής της διάταξης του υπουργού Α. Μανιτάκη είναι η απομάκρυνση από το δημόσιο χιλιάδων συμβασιούχων, οι οποίοι διατηρούν τις θέσεις τους με βάση προσωρινές δικαστικές αποφάσεις. Ειδικότερα, η επίμαχη ρύθμιση όριζε ότι «δεν επιτρέπεται με την προσωρινή διαταγή να διατηρείται σε ισχύ έννομη σχέση η οποία λύθηκε, ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο τροποποιήθηκε, ούτε να επιτραπεί η συνέχισή τους. Από την έναρξη ισχύος της παρούσας παύουν να ισχύουν για το μέλλον προσωρινές διαταγές που έχουν εκδοθεί και ρυθμίζουν προσωρινά διαρκείς έννομες σχέσεις». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει τις επίμαχες ρυθμίσεις για την κατάργηση της δικαστικής προστασίας εργαζομένων. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, πρότεινε με ειδική νομοθετική ρύθμιση να καθοριστεί το χρονικό σημείο μέσα στο οποίο θα εκδίδεται η οριστική απόφαση και θα λύνει τη διαφορά του συμβασιούχου, του εργαζομένου με το ελληνικό Δημόσιο. Πρόταση που συνηγορεί στις αντεργατικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και στην ουσία οδηγεί χιλιάδες συμβασιούχους στην απόλυση μια ώρα αρχύτερα.

Την επιχειρούμενη κατάργηση του προσωρινής δικαστικής προστασίας καταδικάζει με ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Για τα επιχειρηματικά κέρδη πασχίζουν εργοδότες και ΓΣΕΕ

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις μετά τη συνάντηση για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Στη σημερινή συνάντηση η στάση του ΣΕΒ και των εργοδοτών ήταν προκλητική. Απαίτησαν να μάθουμε να ζούμε με 500 ευρώ, να δουλεύουμε με 3 ώρες χωρίς σταθερή και μόνιμη εργασία. Με προκλητικό τρόπο ξεκαθάρισαν ότι πλέον δε χρειάζεται να υπάρχει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας γιατί, όπως είπαν, "δεν απαντάει στις αγωνίες των εργαζομένων" και συνέχισαν να προκαλούν χυδαία λέγοντας ότι "δεν απασχολεί τους εργαζόμενους το ύψος του μισθού αλλά το αν θα έχουν δουλειά και για πόσο, αν θα πληρώνονται, αν θα έχουν δουλειά τα παιδιά τους και αν θα πάρουν σύνταξη". Ξεκαθάρισαν ότι έχουν στόχο τις επιχειρησιακές συμβάσεις με μοχλό τις ενώσεις προσώπων.

Εργοδότες και ΓΣΕΕ συμφώνησαν ότι ο κοινωνικός διάλογος πρέπει να συνεχιστεί με στόχο τη συμβολή του στο σχεδιασμό της ανάπτυξης με κριτήριο τα επιχειρηματικά κέρδη.

Ζήτησαν από τους συνεταίρους τους, την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, να "διεκδικήσουν" μαζί από την κυβέρνηση το ξεπέρασμα όλων των εμποδίων που απέμειναν για την ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, πράγμα για το οποίο η ΓΣΕΕ συμφώνησε.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τη δήλωσή της ότι "είναι νόμιμα και εύλογα τα επιχειρήματα των εργοδοτών για την άρνησή τους για υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας", αθωώνει τους εργοδότες και κρύβει ότι τρόικα και κυβέρνηση είναι η φωνή των εργοδοτών.

Καλούμε την εργατική τάξη να μην παραιτηθεί από τα δικαιώματά της. Να μην παραιτηθεί από τους σταθερούς όρους εργασίας, από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Να πάρει τη ζωή της, το μέλλον της στα χέρια της για να μη ζει σε καθεστώς σκλαβιάς. Να μην έχει καμία εμπιστοσύνη στην ηγεσία της ΓΣΕΕ. Με την πάλη της να επιβάλλει το δίκιο της. Να δυναμώσει την οργάνωσή της σε κάθε τόπο δουλειάς. Να αλλάξει τους συσχετισμούς. Να πετάξει στο καλάθι των αχρήστων τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό και τη στρατηγική του στο συνδικαλιστικό κίνημα. Να χτίσει την ενότητά της σε νέες βάσεις με στόχο να αλλάξει την πορεία των εξελίξεων για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Να πάρει στα χέρια της όλο τον πλούτο που παράγει. Αλλη επιλογή δεν έχει.

Να διεκδικήσει:

  • Την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και Κλαδικών Συμβάσεων με το πλαίσιο ταξικού κινήματος.
  • Την κατάργηση των νόμων που αφορούν στον ΟΜΕΔ και στις ενώσεις προσώπων.
  • Την καθολική ισχύ και την υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας».
Σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους!

Ανακοίνωση της Τομεακής Οργάνωσης Τοπικής Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ

«Σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους και όλες. Ούτε βήμα πίσω!» Το αίτημα αυτό προτάσσει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Οργάνωση Τοπικής/Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, στην οποία τονίζει ανάμεσα σε άλλα:

«Οι απολύσεις και στο Δημόσιο, η άρση της μονιμότητας, η ιδιωτικοποίηση δομών και υπηρεσιών (όπως Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια κλπ.), η συντριβή των εργασιακών σχέσεων είναι διέξοδος για τα συσσωρευμένα κεφάλαια και καμιά σχέση δεν έχουν με τα οξυμένα προβλήματα του λαού μας. Στόχος τους μια κρατική διοίκηση απόλυτα προσαρμοσμένη στην κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. Μια κρατική διοίκηση ενάντια στο λαό και τις ανάγκες του.

Μπες μπροστά! Πάρε την υπόθεση της ζωής και της πάλης στα χέρια σου. Οργάνωσε τον αγώνα, παντού: στο γραφείο, στο υπουργείο, στον οργανισμό, στην υπηρεσία, στη γειτονιά που μένεις, στο σχολείο που πάει το παιδί σου. Απλωσε χέρι ταξικής αλληλεγγύης στο άνεργο, τον απολυμένο, στο νέο που τον καλούν να δουλέψει για ένα κομμάτι ψωμί. Να μπορέσει να σταθεί όρθιος, να παλέψει!

Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΧΕΡΙΑ! Σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους και όλες, κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος. Καμία απόλυση - όχι στην εργασιακή εφεδρεία, στα χαράτσια και τη φοροληστεία. Οχι στην επιχειρηματική δράση σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια. Μαζικές προσλήψεις τώρα. Ελάφρυνση των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών - όχι ρύθμιση υπέρ των τραπεζών!

Η Λαϊκή Συμμαχία είναι ο ενωτικός νικηφόρος δρόμος των εργατών με τους φτωχούς αγρότες στο χωριό, τους αυτοαπασχολούμενους στην πόλη, ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων».

Η διαφορά τους είναι στον τόνο!

Στα κεραμίδια ανέβηκε όψιμα η παράταξη της «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΣΥΡΙΖΑ) και χτες δε συμμετείχε στην πρώτη συνάντηση της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η ΑΠ επιχειρεί να παραστήσει την «άσπιλη και αμόλυντη», όμως είναι εκτεθειμένη απέναντι στους εργαζόμενους, αφού είναι αυτή που μαζί με ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ σε πολλές περιπτώσεις έχει υπογράψει μείωση μισθών, βάζοντας έτσι και τη δική της υπογραφή στην καταπάτηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Δε θέλει να εκτεθεί μπροστά στους εργαζόμενους όταν πίσω από τις πλάτες τους είναι πολλές φορές σε «ανοιχτή γραμμή» με τους εργοδότες, και κυρίως όταν γίνεται ο σπόνσορας των αντιλήψεων των επιχειρηματιών μιλώντας για «υγιή επιχειρηματικότητα» και για «ανάπτυξη» με τους επιχειρηματίες που σέβονται τη νομιμότητα. Αραγε, τι διαφορετικό λέει ο ΣΕΒ; Και αυτός δεν επικαλείται τη νομιμότητα των αστικών νόμων που πάντα υπηρετούν τα συμφέροντά του; Και ενώ στα λόγια εγκαλεί την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, την ίδια στιγμή μένει αγκιστρωμένη πάνω της, θολώνει τις εργατικές συνειδήσεις ζητώντας από την γνωστή πλειοψηφία απλώς ...«να εγκαταλείψει τη γραμμή των χαμηλών τόνων». Λες και η στρατηγική της ΓΣΕΕ είναι θέμα τόνων. 'Η μήπως έτσι είναι; Πλειοψηφία και ΑΠ παίζουν τον ίδιο χαβά και οι «διαφορά τους» είναι μόνο στον τόνο!



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ