ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΙΣΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Στην Ολομέλεια της Βουλής αναμενόταν να ψηφιστεί αργά χτες το βράδυ το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων», με το οποίο η κυβέρνηση, κάτω από τον βαρύγδουπο και ψευδεπίγραφο τίτλο, αυτό που κάνει είναι να μειώνει τον μεικτό μισθό και να προωθεί τη σταδιακή απαλλαγή των εργοδοτών και του κράτους από την Κοινωνική Ασφάλιση, όπως προβλέπουν το «πόρισμα Πισσαρίδη» και οι βασικές κατευθύνσεις της ΕΕ.

«Εμβληματικό» άρθρο του νομοσχεδίου είναι το 31, που προβλέπει ακριβώς τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, απαλλάσσοντας κράτος και εργοδοσία από το «μισθολογικό βάρος». Χαρακτηριστική εξάλλου ήταν η σύμπλευση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει για «αναπτυξιακό μέτρο», το ΚΙΝΑΛ να μιλάει για «φιλοεπενδυτικό» μέτρο, κ.ο.κ., με «ενστάσεις» για τον τρόπο που θα πληρώσει ο λαός.

Με βάση το εν λόγω μέτρο, μάλιστα, η κυβέρνηση επιχείρησε και χτες να καλλιεργήσει προσδοκίες περί «αύξησης μισθών», την ώρα που το «κέρδος» των εργαζομένων θα είναι 8 ευρώ το μήνα στον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ, 13 ευρώ στον μεικτό μισθό των 700 ευρώ και 16 ευρώ στον μεικτό μισθό των 1.000 ευρώ. Αυτά τα ψίχουλα οι εργαζόμενοι θα τα πληρώσουν στο πολλαπλάσιο από την «άλλη τσέπη», αφού ταυτόχρονα μειώνεται ακόμα πιο δραστικά η χρηματοδότηση του ΟΑΕΔ, ενώ επιπτώσεις θα έχουν και τα ασφαλιστικά ταμεία, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την Υγεία και τις συντάξεις.

Εξάλλου, όπως επισημάνθηκε από τους βουλευτές του ΚΚΕ, αν η κυβέρνηση ενδιαφερόταν πραγματικά για την προστασία των ανέργων και συνολικά των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, θα έκανε δεκτές τις τροπολογίες που κατέθεσε το Κόμμα, όπως αυτή που προβλέπει την εφάπαξ ενίσχυση όλων των ανέργων και των πληττόμενων αυτοαπασχολούμενων με επίδομα ύψους 600 ευρώ, την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και της 13ης και 14ης σύνταξης.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Συμφώνησαν με τα νέα δώρα στο κεφάλαιο, «τσακώθηκαν» για τα ψίχουλα στο λαό

Eurokinissi

Μια «εικονική πραγματικότητα», όπου η κυβέρνηση ξοδεύει τάχα χρήμα για τη στήριξη των εργαζομένων, επιχείρησε να φιλοτεχνήσει ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας.

Ωστόσο, τα δικά του στοιχεία επιβεβαίωσαν ότι η γαλαντομία της κυβέρνησης εκδηλώνεται κατ' αποκλειστικότητα προς το μεγάλο κεφάλαιο, όπως με τις νέες εισφοροαπαλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο, τις οποίες ο πρωθυπουργός - πανηγυρίζοντας για το γεγονός ότι «φτάνουν στο χαμηλότερο επίπεδο που είχαν ποτέ στην Ελλάδα» - αιτιολόγησε υποστηρίζοντας πως «το μη μισθολογικό κόστος παραμένει δυσανάλογα μεγάλο» και «αποθαρρύνει τις επενδύσεις», ενώ «κάθε μείωση ενισχύει τα ταμεία των επιχειρήσεων»!

Παράλληλα, επιχείρησε να παρουσιάσει τη μείωση αυτή, που θα πληρώσουν οι ασφαλισμένοι και συνολικά ο λαός «από την άλλη τσέπη» και στο πολλαπλάσιο, περίπου ως φιλολαϊκή, γιατί τάχα θα ενισχύσει «και το πορτοφόλι των μισθωτών» με ελάχιστα ευρώ κάθε μήνα για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, αλλά και γιατί τάχα η μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας.

Ο πρωθυπουργός άλλωστε διαβεβαίωσε το κεφάλαιο πως η πανδημία «δεν περιορίζει τις δικές μας μεταρρυθμίσεις», αναφερόμενος και στα επόμενα αντιλαϊκά νομοσχέδια που παίρνουν σειρά, τα σχέδια νόμου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, για τον νέο χωροταξικό σχεδιασμό και για τις δημόσιες συμβάσεις.

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις απ' τον πακτωλό χρημάτων που καρπώνονται οι μεγαλοεπιχειρηματίες - με πάνω από 9 δισ. και 11 έως το τέλος του έτους απευθείας στα ταμεία τους - παρουσίασε τα... ρέστα που δίνει η κυβέρνηση για τη διαχείριση της «ακραίας φτώχειας» που η πολιτική τους εντείνει, όπως τον εφάπαξ διπλασιασμό του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» για τον Δεκέμβρη, την ώρα που η κυβέρνηση απορρίπτει ξανά τις προτάσεις του ΚΚΕ για καταβολή του 13ου και 14ου μισθού, όπως και της σύνταξης, σε εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Σε ό,τι αφορά την πανδημία, ο πρωθυπουργός επιχείρησε και πάλι να καλύψει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, τα κονδύλια για το οποίο μειώνονται κι άλλο, όπως δείχνει και ο κρατικός προϋπολογισμός που συζητιέται στη Βουλή, έπλεξε προκλητικά το εγκώμιο του ιδιωτικού τομέα που «ανταποκρίθηκε» στις ανάγκες της πανδημίας μετατρέποντάς την σε νέο πεδίο κερδοφορίας, και τόνισε ότι «η συζήτηση για το νέο ΕΣΥ πρέπει να ξεκινήσει με το που θα περάσει η θύελλα της πανδημίας», επιταχύνοντας τις «μεταρρυθμίσεις» που οδηγούν στα σημερινά τραγικά αποτελέσματα.

Οσο για την «αντιπαράθεση» για τα παραπάνω με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεικτική ήταν και η αποστροφή του ότι «δεν έχετε λόγο να τα λέτε αυτά τα πράγματα όταν μπορούμε να συμφωνήσουμε», σε ό,τι αφορά τα μέτρα ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις και τα ψίχουλα στο λαό.

«Θετικές» οι απαλλαγές στο κεφάλαιο

Το γεγονός επιβεβαίωσε άλλωστε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, στην παρέμβασή του, πλειοδοτώντας για τον πακτωλό χρημάτων που κατευθύνεται στο κεφάλαιο, δηλώνοντας ότι καλώς η κυβέρνηση ενισχύει επιχειρήσεις όπως η «Aegean» και ότι περισσότερα ακόμα πρέπει να δοθούν για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Αλλά και για τις μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρηματικών ομίλων, έσπευσε να πει ότι «οποιαδήποτε μείωση και ελάφρυνση είναι θετική», αλλά ότι το πρόβλημα τάχα είναι από ποια τσέπη θα πληρώσει ο λαός, αφού «η κριτική μας είναι αν την ελάφρυνση του ασφαλιστικού κόστους την επωμιζόταν ο κρατικός προϋπολογισμός θα ήταν θετικό μέτρο, όταν τη χασούρα θα την επωμιστεί ο ΟΑΕΔ, αυτό που κάνετε είναι να στερείτε απ' τους ίδιους τους εργαζόμενους παροχές που πρέπει να δίνει», ανέφερε, λες και δεν πρόκειται σε κάθε περίπτωση για χρήματα του λαού που θα έπρεπε να κατευθύνονται για την κάλυψη των δικών του αναγκών.

Σε ό,τι αφορά την πανδημία, αν εξαιρέσει κανείς τις παρατηρήσεις για το... ύφος στελεχών της κυβέρνησης και την «απουσία συναισθηματικής νοημοσύνης», οι «παρατηρήσεις» του Αλ. Τσίπρα αφορούσαν διαχρονικά αιτήματα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας, όπως π.χ. τη μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών, τις προσλήψεις μόνιμων νοσηλευτών και την ένταξή τους στα ΒΑΕ, τις αυξήσεις και άλλα αιτήματα που έστειλε στις καλένδες και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, διατηρώντας και επεκτείνοντας ελλείψεις και ανεπάρκειες στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που σήμερα με τραγικό τρόπο πληρώνει ο λαός.

Για να ξεφύγει μάλιστα από την πραγματικότητα αυτή, κατέφυγε στο αξεπέραστο ...επιχείρημα ότι μπορεί η πολιτική τους να είναι ίδια, ωστόσο η σημερινή κυβέρνηση την εφαρμόζει από ιδεοληψία και ιδεολογική αντίθεση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ενώ η δική του την εφάρμοσε λόγω του ...μπαμπούλα της τρόικας, που, όπως είπε, σήμερα δεν υπάρχει και άρα υπάρχει η δυνατότητα να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Σαν απόδειξη των λεγόμενών του επικαλέστηκε τις χιλιάδες προσλήψεις που έκανε και τις κλίνες ΜΕΘ που δημιούργησε τάχα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αποφεύγοντας έστω και μισή λέξη για τα νοσοκομεία στα οποία έβαλε λουκέτο!

Κατά τα αναμενόμενα, στον «πάτο του βαρελιού» έγινε και η αντιπαράθεσή του με τη ΝΔ για το ποιος έδωσε τα περισσότερα ψίχουλα σε όσους η πολιτική τους εξαθλιώνει.

Ν. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Πρωτόγνωρη σύμπλευση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ στη στήριξη των μονοπωλίων

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος σχολιάζοντας κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια την αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, σημείωσε ότι «το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι θα πρέπει να αναθεωρήσουμε αυτό που λέγαμε περί βολικής αντιπολίτευσης και να μιλήσουμε περί συμπλεόμενης αντιπολίτευσης».

«Είναι πρωτόγνωρο», σημείωσε, τονίζοντας ότι μέσα από αυτήν τη σύμπλευση αποκαλύπτονται τα ζητήματα της στρατηγικής συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ:

Πρώτον, όπως σημείωσε, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν ότι «πρέπει να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος. Συμφωνούν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά λένε να μην είναι σε βάρος του ΟΑΕΔ, αλλά του κρατικού προϋπολογισμού. Οχι Γιάννης ...Γιαννάκης, αφού θα το πληρώσουν οι εργαζόμενοι ως φορολογούμενοι». «Το θέμα είναι από ποια τσέπη θα βγουν τα χρήματα για να πάνε προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων;», διερωτήθηκε, και χαρακτήρισε ψευτοδίλημμα το ερώτημα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ στο λαό: «Τι θέλετε, να μειωθούν τα έσοδα του ΟΑΕΔ ή να αυξηθεί η φορολογία σας;».

Δεύτερον, η σύμπτωση απόψεων φαίνεται - συνέχισε ο Ν. Καραθανασόπουλος - στη στήριξη των μονοπωλίων. «Είπε ο κ. Τσίπρας να στηριχθεί η "Aegean", αλλά ας ασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας ή ας πάνε κάποιες μετοχές στο Δημόσιο. Είναι όπως οι μετοχές που πήρε το Δημόσιο από τις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση. Που έδωσε 40 δισ. ευρώ το Δημόσιο για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες και σήμερα έγιναν φύλλο και φτερό και το μόνο που έχει απομείνει είναι τα 40 δισ. που πληρώνουν οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος.

Τρίτον, «υπάρχει ταύτιση και σύμπλευση στην ανάγκη διαχείρισης της φτώχειας μέσα από τα διάφορα επιδόματα. Συμπλέουν στους δικαιούχους του ελάχιστου. Δηλαδή ότι ο λαός, τα πλατιά λαϊκά στρώματα πρέπει να συμπιέσουν τις ανάγκες τους, να συμπιέσουν τις απαιτήσεις τους και να βολευτούν με το ελάχιστο», τόνισε.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι η φτώχεια «δεν πέφτει από τον ουρανό», είναι απόρροια του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης είτε με κρίση είτε με ανάκαμψη: «Η ανάπτυξή σας - ανέφερε - γεννά φτώχεια και εξαθλίωση γιατί συσσωρεύει τον πλούτο σε όλο και λιγότερα χέρια και γι' αυτό όχι τυχαία συνταγματοποιήσατε, το βάλατε μέσα στο Σύνταγμα, το "ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα" γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι τις επόμενες δεκαετίες αν δεν πάρουν η εργατική τάξη και ο λαός την υπόθεση στα χέρια τους και την εξουσία, θα συνεχίσουμε να ζούμε με εκτεταμένη φτώχεια στην Ελλάδα και παντού».

Αναφερόμενος στις τροπολογίες που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα, τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν ζητάει κάποια επιδόματα, αλλά την αποκατάσταση των απωλειών των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Αναφέρθηκε στο αίτημα του ΚΚΕ για την ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, κάτι που καμία κυβέρνηση δεν υλοποίησε, ενώ χαρακτήρισε μαϊμού την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας που κάνει η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η πραγματική επίταξη είναι χωρίς αποζημίωση των κλινικαρχών, ξεκαθαρίζοντας πως το ΚΚΕ είναι υπέρ της κατάργησης των ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Επίσης, αναφέρθηκε στη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, σημειώνοντας ότι πέρα από τη σωματική, λεκτική και σεξουαλική βία, υπάρχει και η βία που τσακίζει τη μητρότητα, τα εργασιακά δικαιώματα, την ατομική και οικογενειακή ζωή. Πρόσθεσε ότι πρέπει να διεκδικηθούν μέτρα στήριξης των άνεργων και μονογονεϊκών γυναικών, όπως και μόνιμη και σταθερή δουλειά για τις γυναίκες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ