ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προς τακτοποίηση του εσωκομματικού μετώπου

Σε «τακτοποίηση» του ενδοκυβερνητικού και εσωκομματικού μετώπου ενόψει «δύσκολων» επιλογών και εξελίξεων στο Κυπριακό προχωρά η κυβέρνηση, καθώς τα μηνύματα που λαμβάνει από εταίρους και συμμάχους προδιαγράφουν ένα δυσμενέστατο σενάριο για τη «διευθέτηση» του προβλήματος.

Χαρακτηριστική του κλίματος που έχει δημιουργηθεί είναι η δήλωση που έκανε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος: «Εάν δεν υπήρχε μπροστά μας η ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, δε θα μπορούσαμε να συζητήσουμε το σχέδιο Ανάν. Θα ήταν απορριπτέο». Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Α. Τσοχατζόπουλος εμφανίζεται να ανησυχεί και για την ασφάλεια της Κύπρου, ακόμη και στην περίπτωση που υιοθετηθεί τελικά η «λύση» του Ανάν. «Η προτεινόμενη πολυεθνική δύναμη, είπε ο υπουργός, δεν αρκεί να είναι παρατηρητές, αλλά πρέπει να έχει την πλήρη ευθύνη για την ασφάλεια όλου του νησιού από το Βορρά μέχρι το Νότο».

Από την τοποθέτηση του Α. Τσοχατζόπουλου, γίνονται σαφή δύο πράγματα: Πρώτον, πως το «σχέδιο Ανάν», ακόμη και για κάποιους μέσα στην κυβέρνηση, είναι λύση ανάγκης. Δεύτερον, ότι η προτεινόμενη λύση δε δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας και πρέπει να συμπληρωθεί με την ανάθεση σε ξένες στρατιωτικές δυνάμεις του έργου της «επιβολής» της συμφωνίας.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, όπως φάνηκε στην τοποθέτησή του χτες στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, εμφανίζεται υπέρμαχος των προτάσεων Ανάν, γιατί όπως είπε ικανοποιείται το αίτημα των ελληνικών κυβερνήσεων από το 1974 και μετά, ώστε «ο ΟΗΕ να παρουσιάσει ένα σχέδιο λύσης για το Κυπριακό». Μετά την εμφάνιση του «σχεδίου Ανάν», όπως είπε χτες ο πρωθυπουργός, η ελληνική πλευρά θα ερχόταν σε μειονεκτική θέση, αν δημιουργούσε την εντύπωση άρνησης του διαλόγου.

Υπεραμυνόμενος του «σχεδίου Ανάν» ο Κ. Σημίτης αναφέρθηκε σε αυτούς «που πιστεύουν ότι δεν πρέπει να διαπραγματευτούμε, ότι δε βιαζόμαστε, ότι κάποτε θα έρθει η λύση(...). Αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο. Οι Τούρκοι τα χρόνια που πέρασαν εποίκισαν το νησί. Τίποτε δεν αποκλείει να συνεχίσουν και να ανατρέψουν τα δημογραφικά δεδομένα (...) να δημιουργήσει στη Διεθνή Κοινότητα τη βεβαιότητα για τη ματαιότητα των προσπαθειών και για το λόγο αυτό να αποδεχτεί τη διχοτόμηση, τα δύο κράτη, να αναγνωρίσει και νομικά το δημιούργημα των στρατευμάτων κατοχής».

Στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός, αφού επανέλαβε όλη τη γνωστή επιχειρηματολογία για τις δυνατότητες της ΕΕ να αμβλύνει τις διαφορές μεταξύ των κοινοτήτων, υπενθύμισε ότι τον τελικό λόγο τον έχει η κυπριακή πλευρά και ο κυπριακός λαός «θα πάρει την τελική του απόφαση αν καταλήξει η διαπραγμάτευση». Βέβαια, όλα αυτά τα περί του «κυρίαρχου λόγου» της ελληνοκυπριακής πλευράς και του κυπριακού λαού, θα είχαν κάποια αξία, αν δεν είχε εκφραστεί με τόση σαφήνεια, από την πρώτη μάλιστα στιγμή, η τοποθέτηση της Αθήνας υπέρ του «σχεδίου Ανάν».

Ομως, όλα αυτά τα λόγια του πρωθυπουργού στοχεύουν πια στην προσπάθεια που καταβάλλει για να εξασφαλίσει τη συναίνεση με τους χειρισμούς και τις επιλογές στις οποίες έχει ήδη προχωρήσει μέσα στο κόμμα του. Οπως είναι γνωστό, την ερχόμενη Πέμπτη ξεκινά η κοινή συνεδρίαση της ΚΟ και της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Από αυτή τη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός φιλοδοξεί να εξασφαλίσει μια απόφαση που θα επικροτεί τις επιλογές του και να περιορίσει τις αντιδράσεις. Οπως σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης, το αποτέλεσμα θα είναι ικανοποιητικό, αν τελικά λιγότερα από επτά μέλη της ΚΟ εμφανιστούν να διαφωνούν.

Διαβουλεύσεις

Εν τω μεταξύ κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε χτες για πέντε λεπτά στο Λονδίνο με τον Βρετανό ομόλογό του και σήμερα μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον, όπου θα έχει επαφές με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κ. Πάουελ, αλλά και με τη σύμβουλο του Προέδρου Μπους Κοντολίζα Ράις. Από τις μέχρι τώρα επαφές, πάντως, τα μηνύματα που έχει λάβει η Αθήνα δεν είναι ενθαρρυντικά για την προσπάθεια, που υποτίθεται ότι καταβάλλει για να εξασφαλίσει την ένταξη της επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ. Ισως αυτά τα μηνύματα ανάγκασαν χτες τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώσει ότι «δεν πρόκειται να προχωρήσει η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χωρίς την ένταξη της Κύπρου» και επανέλαβε ότι η Ελλάδα δε θα δεχτεί αστερίσκους και υποσημειώσεις.

Στο πλαίσιο των έντονων διαβουλεύσεων που αναμένονται μέχρι τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης εντάσσονται και αναμενόμενες επισκέψεις του Αλβάρο Ντε Σότο στην περιοχή. Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν αναμένεται αυτήν την εβδομάδα σε Λευκωσία, Αθήνα και Αγκυρα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ