ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Με το σχέδιο Ανάν θα έχουμε νέο «Αττίλα»

Για «παιχνίδια που παίζονται στο παρασκήνιο από τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ», σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και το «σχέδιο Ανάν», έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της συνόδου της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κόμματός του.

Συγκεκριμένα, το προηγούμενο Σάββατο, ο Δ. Τσοβόλας έκανε σφοδρή πολιτική επίθεση τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και στον πρόεδρο του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλο, για τους χειρισμούς, τις δηλώσεις και τις τοποθετήσεις τους για το «Σχέδιο Ανάν». Σύμφωνα με τον ίδιο, το συγκεκριμένο σχέδιο «παραβιάζει τις αρχές του διεθνούς δικαίου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων του Ελληνισμού της Κύπρου». Παράλληλα, ο Δ. Τσοβόλας τόνισε ότι «με την αποδοχή επί της αρχής του σχεδίου Ανάν, όπως έκανε δυστυχώς η κυβέρνηση, η ηγεσία της ΝΔ και του ΣΥΝ, η Ελλάδα αχρηστεύει το μοναδικό αποτελεσματικό, νομικό και διπλωματικό επιχείρημα και όπλο, που διέθετε επί πολλές δεκαετίες μέχρι τώρα για την απόκρουση των τουρκικών απειλών και διεκδικήσεων, που προέβαλε και προβάλλει, στο Αιγαίο». Σ' άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Δ. Τσοβόλας ανέφερε ότι «αν γίνει αποδεκτό το σχέδιο Ανάν, θα έχουμε ένα νέο Αττίλα, αλλά αυτή τη φορά με εκσυγχρονιστική μορφή, με διπλωματική μορφή και με τη συναίνεση δυστυχώς της ελληνικής πλευράς».

Ο Δ. Τσοβόλας, συγχρόνως ανέφερε ότι «τα περί σκληρής διαπραγμάτευσης επί του σχεδίου αυτού», που αναφέρει η κυβέρνηση, «είναι εμπαιγμός προς τον ελληνισμό, προς τον ελληνικό και κυπριακό λαό». Σύμφωνα, με τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ, «μετά από αυτή την απαράδεκτη πολιτική, χρειάζεται κατά συνέπεια ενότητα του ελληνικού λαού και του Ελληνισμού, καθώς και κοινή δράση».

«Εχουν θράσος να μιλάνε για Αριστερά και πρόοδο»

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ απάντησε και στον Ν. Κωνσταντόπουλο, χωρίς ωστόσο να αναφέρει το όνομά του, με αφορμή τους χαρακτηρισμούς, στους οποίους ο τελευταίος είχε προχωρήσει δηλώνοντας ότι η «Πατριωτική Κίνηση» κατά του σχεδίου Ανάν είναι «επικίνδυνη, επιζήμια και διχαστική».

Συγκεκριμένα είπε: «Τι τραγικό! Τι τραγελαφικό! Κι έχουν το θράσος αυτοί που ηγούνται του Συνασπισμού να μιλάνε για Αριστερά, για πρόοδο! Επειδή ήρθε και δήλωσε, την πρώτη μέρα που κάναμε στην Αθήνα την κίνηση, που περάσανε όλα τα κόμματα, οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, ένα μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, το απείλησε με διαγραφή. Μπράβο. Δε θα πω τίποτα άλλο. Καταλαβαίνετε τι γίνεται στο παρασκήνιο και γιατί. Εμείς τους αφήνουμε στο πρόβλημά τους. Πιστεύουμε ότι οι πολίτες θα κλείσουν τα αυτιά στις σειρήνες αυτών των κραυγών και θα δώσουν μόνοι τους την απάντηση σε όλους αυτούς που τους υποτιμούν τη νοημοσύνη».

Σ' αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Δ. Τσοβόλας, αναφερόταν στον Δ. Σουλιώτη, ο οποίος τελικά απέσυρε την υπογραφή του από την ιδρυτική διακήρυξη της Κίνησης, μετά τις δηλώσεις του προέδρου του κόμματός του.

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Επιμένει στην πολεμική εναντίον του ΚΚΕ και του ΔΗΚΚΙ

Επιμένει ο πρόεδρος του Συνασπισμού στην πολεμική του εναντίον του ΚΚΕ και του ΔΗΚΚΙ για τη θέση τους στο Κυπριακό. Από τις σελίδες του κυριακάτικου «Εθνους» επιχειρεί για μια ακόμα φορά την ενοχοποίησή τους και τη στηλίτευση των θέσεών τους ως «διχαστικών» και «επιζήμιων».

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στο ΔΗΚΚΙ και στην «Πατριωτική Κίνηση Πολιτών» δηλώνει ότι «κάθε άλλο παρά προτείνουν λύση διαφορετική από τη σημερινή κατάσταση», επαναλαμβάνει ότι πρόκειται για «διχαστική και επιζήμια άποψη», επαναφέρει τα περί «εθνοπροδοτών και εθνοσωτήρων», λέγοντας ότι «η Αριστερά ποτέ δεν είχε σχέση με τέτοιες διχαστικές αντιλήψεις πατριωτικής πλειοδοσίας».

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος διεκδικεί για το κόμμα του το «αλάθητο», ενώ διαγράφει, στο όνομα μιας κακώς νοούμενης ρεαλιστικότητας, θέσεις όπως αυτή της δίκαιης και βιώσιμης λύσης στα πλαίσια των παλαιότερων αποφάσεων του ΟΗΕ και αναπαράγει την κυβερνητική ρητορεία περί επώδυνων συμβιβασμών κλπ.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του αναφέρει ότι άλλο πράγμα είναι ο πατριωτισμός και η διεθνής αλληλεγγύη και άλλο ο απομονωτισμός και η εθνικίζουσα ρητορεία, διεκδικώντας βέβαια για τον Συνασπισμό τα πρώτα χαρακτηριστικά και αποδίδοντας τα δεύτερα στο ΚΚΕ, το οποίο, κατά τη γνώμη του, «εδώ και πολύ καιρό γλιστράει σε μια εθνικίζουσα λογική».

Μάλιστα, ο Ν. Κωνσταντόπουλος, σε ρόλο τιμητή της ταξικότητας του ΚΚΕ, και φυσικά διαστρεβλώνοντας πλήρως τις θέσεις του, αναφέρει ότι αυτό «θέλει να είναι κόμμα της εργατικής τάξης, όμως στην Κύπρο βλέπει μόνο Ελληνες και Τούρκους, δε βλέπει πλούσιους και φτωχούς, εργάτες και εργοδότες, συντηρητικά και προοδευτικά κόμματα. Αυτή η ανάλυση συνιστά διαζύγιο του ΚΚΕ με τη μαρξιστική παράδοση»! Σ' αυτό το σημείο να επισημάνουμε ότι έχει σημασία για την αξία των λεγομένων ποιος τα εκφέρει. Εν προκειμένω ο Ν. Κωνσταντόπουλος είναι ο πρόεδρος ενός κόμματος που καμία σχέση δεν έχει πλέον με ταξικές, από την πλευρά των συμφερόντων της εργατικής τάξης, θεωρήσεις των πραγμάτων και φαινομένων, όντας διαπρύσιος κήρυκας της «ταξικής συνεργασίας», της «κοινωνικής συναίνεσης» κλπ.

Τέλος, επιτίθεται προσωπικά στη ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλ. Παπαρήγα, λέγοντας ότι «δεν έχει βγάλει κανένα συμπέρασμα από τις εκλογές και επιμένει σε μια διχαστική τακτική στο χώρο της Αριστεράς. Εξακολουθεί να θεωρεί ως βασικό αντίπαλο τον ΣΥΝ και την ΚΕΔΑ». Την «τιμητική» του είχε και ο «Ριζοσπάστης», για τον οποίο ο Ν. Κωνσταντόπουλος δήλωσε - κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια - ότι καθημερινά επιδίδεται στην κατασυκοφάντηση των θέσεων του ΣΥΝ.

Τις ίδιες κατηγορίες επανέλαβε από το ραδιόφωνο του ΠΛΑΝΕΤ 99,5 και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, Ν. Βούτσης. Μάλιστα, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα χρεώνοντας τις επιλογές του ΔΗΚΚΙ στο... ΚΚΕ. Οπως ανέφερε, «υπάρχει μια υποχώρηση από την πλευρά του ΔΗΚΚΙ στην επιλογή του ΚΚΕ να μην συνεργάζεται με τον ΣΥΝ και υπάρχει παγίως σε κάθε κρίσιμη καμπή». Παρακάτω δε σε σχέση με την κριτική που το ΔΗΚΚΙ έκανε στις θέσεις του ΣΥΝ ο Ν. Βούτσης ενοχοποίησε και πάλι το ΚΚΕ λέγοντας: «Αυτά τα λέει το ΚΚΕ, ο "Ριζοσπάστης", εάν θέλει το ΔΗΚΚΙ που δεν του αξίζει αυτός ο ρόλος, να τα επαναλαμβάνει ας το κάνει»!

ΚΟΖΑΝΗ
Ιδρυτική σύσκεψη της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003»

Ιδρυτική Σύσκεψη για τη δημιουργία Επιτροπής Κοζάνης της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» πραγματοποιείται αύριο Τετάρτη 27 Νοέμβρη, στις 7 το βράδυ, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης.

Στο κάλεσμά τους στο λαό της Κοζάνης για στήριξη της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», οι οργανωτές της σύσκεψης τονίζουν ότι οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου και των πολυεθνικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης τον Ιούνη του 2003, θα επιδιώξουν:

- Να περιορίσουν ακόμα περισσότερο τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

- Να εμπορευματοποιήσουν ακόμα περισσότερο την Υγεία και την Πρόνοια.

- Να μειώσουν το αγροτικό εισόδημα, στοχεύοντας στην περαιτέρω αύξηση των κερδών του πολυεθνικού κεφαλαίου.

- Να καταργήσουν τα τελευταία απομεινάρια της εθνικής κυριαρχίας, ενισχύοντας περισσότερο το σκληρό πυρήνα της ΕΕ στη λήψη των αποφάσεων.

- Να ενισχύσουν τον επεμβατικό ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ.

Κεντρικός στόχος της συγκρότησης Επιτροπής Κοζάνης της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» είναι να δοθεί η δυνατότητα στο δημοκρατικό λαό της πόλης να συμβάλει μαζί με τον υπόλοιπο λαό της Μακεδονίας και ολόκληρης της Ελλάδας στο να «υποδεχτούμε ανάλογα» τους εκπροσώπους του ευρωπαϊκού πολυεθνικού κεφαλαίου, όλους αυτούς που μεθοδεύουν τα δεσμά της υποτέλειας, της μειωμένης εθνικής κυριαρχίας και της κατάργησης των δημοκρατικών ελευθεριών.

ΚΟΚΚΙΝΙΑ
Εκδήλωση για το Κυπριακό

Η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς, σε συνεργασία με το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς και τους μαζικούς φορείς «ΟΦΟΝ» και «Αγία Τριάδα», διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση αύριο Τετάρτη 27 Νοέμβρη και ώρα 7 μ.μ, με θέμα: «Κυπριακό και σχέδιο Ανάν».

Στην εκδήλωση που θα «φιλοξενηθεί» στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου της Νίκαιας, θα μιλήσουν: Ο δήμαρχος Κάτω Πολεμιδίων Κύπρου, αδελφοποιημένης πόλης με τη Νίκαια, Γιώργος Γεωργίου, ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Νίκος Φωτιάδης και ο δημοσιογράφος Νίκος Μπογιόπουλος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ