ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2023
Σελ. /24
Πρόβες

«Μαζί με τους συγγενείς των απαχθέντων, εκείνη την ώρα στο ξενοδοχείο του Τελ Αβίβ βρέθηκε και ένας πιλότος των F-16 (...) ένας από τους πολλούς που καθημερινά παίρνoυν μέρος σε αποστολές στη Γάζα. Αποκάλυψε ότι έχει πετάξει και στην Ελλάδα (σε κοινές ασκήσεις με Ελληνες συναδέλφους του) και περιέγραψε τον τρόπο των αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα. Ανέφερε ότι Ισραηλινοί πιλότοι προσπαθούν να μη χτυπούν αμάχους, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις η Χαμάς τοποθετεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες και όταν οι Ισραηλινοί πιλότοι διαπιστώνουν κάτι τέτοιο, προσπαθούν να γίνονται περισσότερο προσεκτικοί». Αυτό το «έπος» της «δημοσιογραφίας», που θα μπορούσε να το έχει γράψει και ο ίδιος ο ...Μπίμπι, δημοσιεύτηκε προχτές στο ηλεκτρονικό «Βήμα» με αφορμή την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ. Δεν το αναφέρουμε επειδή η ντροπή έχει χαθεί προ πολλού για τα συγκροτήματα του αστικού Τύπου, την ώρα που οι «προσεκτικοί» Ισραηλινοί πιλότοι έχουν δολοφονήσει πάνω από 2 χιλιάδες παιδιά κι άλλες τόσες γυναίκες, αλλά επειδή δείχνει γλαφυρά τους σκοπούς για τους οποίους έρχονται στην Ελλάδα Ισραηλινοί και ΑμερικανοΝΑΤΟικοί μακελάρηδες, στις συχνές στρατιωτικές συνεκπαιδεύσεις: Ακονίζουν νύχια για τα επόμενα εγκλήματα κατά των λαών, εξασκούνται στο να σκοτώνουν γυναικόπαιδα και κάνουν πρόβες για έναν γενικευμένο πόλεμο. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι τα προηγούμενα χρόνια οι Ισραηλινοί επέλεξαν - λόγω και του ίδιου, σχεδόν, ανάγλυφου - να κάνουν στην Ελλάδα μέχρι και ασκήσεις προσομοίωσης χτυπήματος στο Ιράν, με ό,τι αυτό σημαίνει...

Πρώτα ο τίτλος

Μιλώντας για προπαγάνδα, δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστος ο τρόπος που καλύφθηκε η απελευθέρωση των δύο υπερήλικων γυναικών από τη Χαμάς και οι δηλώσεις που έκανε η μία απ' αυτές στην ισραηλινή τηλεόραση. Η πλειοψηφία των ξένων και ελληνικών ΜΜΕ τις παρουσίασε με τίτλο «Η Ισραηλινή όμηρος περιγράφει τον εφιάλτη που έζησε». Διαβάζοντας όμως τη μαρτυρία της, διαπιστώνει κανείς ότι πρώτα μπήκε ο τίτλος και μετά γράφτηκε το θέμα. Αντιγράφουμε όσα είπε η 85χρονη Ισραηλινή Yocheved Lifschitz, που πιάστηκε από τη Χαμάς στις 7 Οκτώβρη, όπως ακριβώς δημοσιεύτηκαν στον Τύπο: «Η αντιμετώπιση ήταν καλή (...) Ενας αιχμάλωτος που τραυματίστηκε σοβαρά σε ατύχημα με μηχανή στον δρόμο για τη Γάζα νοσηλεύτηκε για τα τραύματά του (...) ένας νοσηλευτής ήρθε να μας δει για να μας φέρει τα φάρμακα που χρειαζόμασταν (...) ένας γιατρός μας επισκεπτόταν κάθε δύο έως τρεις μέρες (...) μας φρόντιζαν για κάθε λεπτομέρεια, και σε ό,τι αφορά τη γυναικεία υγιεινή (...) μας τάιζαν από το ίδιο φαγητό που έτρωγαν κι εκείνοι. Μου έδωσαν πίτα, λευκό τυρί και αγγούρι να φάω (...) Κατεβαίνοντας από το μηχανάκι, οι άνθρωποι που μας παρέλαβαν μας χαιρέτησαν και είπαν ότι πιστεύουν στο Κοράνι και ότι δεν θα μας έκαναν κακό». Αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι τέτοιες ιστορίες δεν βοηθούν το αφήγημα που στήνει η ευρωατλαντική προπαγάνδα για να δικαιολογήσει την κατοχή και τα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας». Προκαλούν όμως τον κοινό νου όταν εκβιάζουν με αυτόν τον άθλιο τρόπο τη λαϊκή ανοχή ή και στήριξη στη σφαγή, που δεν ξεκίνησε χτες αλλά μετρά δεκαετίες ολόκληρες στα παλαιστινιακά εδάφη.

Στιβαρή

Οποια εφημερίδα και αν ανοίξει κανείς, διακρίνει το ενδιαφέρον και την ανησυχία των αστικών επιτελείων για το «κενό αντιπολίτευσης» που δημιουργούν οι εξελίξεις στη σοσιαλδημοκρατία και ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ. Η αγωνία τους βέβαια δεν αφορά τα λαϊκά συμφέροντα και την υπεράσπισή τους από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, αλλά το ακριβώς αντίθετο: Πώς θα υπάρχει μια ισχυρή αντιπολίτευση, που η συναίνεσή της σε βασικές επιλογές της κυβέρνησης θα δίνει άλλον αέρα στο ξεδίπλωμα της αντιλαϊκής πολιτικής και θα προετοιμάζεται ταυτόχρονα ως εναλλακτικός πόλος διακυβέρνησης. Οι προβληματισμοί που διαπιστώνονται από επιχειρηματικά, οικονομικά και πολιτικά επιτελεία δεν είναι σε κενό αέρος. Συνδέονται άμεσα με τις εξελίξεις στην οικονομία, όπου πυκνώνουν τα σύννεφα μιας νέας κρίσης και με την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, όπου η χώρα μας μπλέκεται ολοένα και πιο βαθιά. Σ' αυτές τις συνθήκες, η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των αστικών κομμάτων είναι προϋπόθεση για τη σταθερότητα του συστήματος, την ενσωμάτωση της λαϊκής αγανάκτησης και την απορρόφηση κλυδωνισμών. Το υιοθετούν άλλωστε ως επιχείρημα και οι του ΣΥΡΙΖΑ, που επιταχύνουν τις διεργασίες στο κόμμα τους για να καλυφθεί το «αντιπολιτευτικό κενό» από έναν «ανανεωμένο» ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο μιας ισχυρής σοσιαλδημοκρατίας. Το τι αντιπολίτευση θα κάνουν βέβαια, το έχουν ήδη δείξει με το «καλημέρα» της νέας διακυβέρνησης: Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε σε τρεις μήνες το 47% των νομοσχεδίων της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το 49%! Πώς να μη βιάζονται λοιπόν τα κυβερνητικά και άλλα επιτελεία να αποκτήσει η χώρα μια πιο ...στιβαρή σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση;

Πολλά πρόσωπα

Η «Lockheed Martin», κατασκευάστρια του HIMARS και άλλων οπλικών συστημάτων που χρησιμοποιεί ο ουκρανικός στρατός, σχεδιάζει να αυξήσει τη δυναμικότητα των εγκαταστάσεών της στο 'Αρκανσο κατά 20% και πρόσφατα ανακοίνωσε αυξημένες προβλέψεις κερδών για ακόμα ένα τρίμηνο. Για το 2023, αναμένει συνολικά έσοδα 66,250 - 66,750 δισ. δολάρια. Αντίστοιχα η «General Dynamics» έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει νέες εγκαταστάσεις στο Τέξας. Οι δυο αυτές αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες ενσαρκώνουν με τον καλύτερο τρόπο το πρόσφατο «πολεμικό ανακοινωθέν» του Προέδρου Μπάιντεν από τον Λευκό Οίκο, ο οποίος χαρακτήρισε «έξυπνη επένδυση» τα επιπλέον 100 δισ. δολάρια, με τα οποία η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να συνεχίσει τη στρατιωτική χρηματοδότηση του Ισραήλ και της κυβέρνησης του Κιέβου. Αυτά τα χρήματα, είπε, αναπληρώνουν τα αποθέματα των ΗΠΑ με εξοπλισμό «που υπερασπίζεται την Αμερική και κατασκευάζεται στην Αμερική». «Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια!» επευφημούν οι «ειδικοί» των ευρωατλαντικών δεξαμενών σκέψης, όπως του Ιδρύματος του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ των ΗΠΑ. «Το Πεντάγωνο στέλνει ισχυρά και σταθερά μηνύματα στην αγορά αμυντικής βιομηχανίας. Οι αριθμοί υποδηλώνουν ότι η συνεχής υποστήριξη προς την Ουκρανία είναι κερδοφόρος για τους Ουκρανούς και τους Αμερικανούς. Οι ΗΠΑ μπορούν να συνεχίσουν να υπερασπίζονται τη σταθερότητα και τη δημοκρατική διακυβέρνηση σε ολόκληρο τον κόσμο (sic), ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν την αμερικανική βιομηχανική παραγωγή και προωθούν τα οικονομικά τους συμφέροντα». Η ...οικονομία του πολέμου έχει πολλά πρόσωπα. Ολα εγκληματικά και θανατηφόρα για τους λαούς.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1795 Γεννιέται ο μουσουργός Νικόλαος Μάντζαρος, συνθέτης του Εθνικού Υμνου της χώρας μας.

1905 Συγκροτείται το Σοβιέτ των αντιπροσώπων των εργατών της Πετρούπολης.

1912 Το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου ο αρχιστράτηγος των οθωμανικών δυνάμεων Χασάν Ταξίν πασάς υπογράφει την παράδοση της Θεσσαλονίκης στον ελληνικό στρατό (Α' Βαλκανικός Πόλεμος).

1916 Γεννιέται ο Γάλλος σοσιαλδημοκράτης πολιτικός Φρανσουά Μιτεράν, Πρόεδρος της Γαλλίας (1981-1995).

1944 Η μεγαλύτερη ναυμαχία όλων των εποχών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας λήγει στον κόλπο του Λέιτε (Φιλιππίνες) με αποφασιστική νίκη των πρώτων.

1946 Ιδρύεται το Γενικό Αρχηγείο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

1948 Σκοτώνεται σε ενέδρα της Χωροφυλακής στη θέση «Πλακοσέλι» της Κρήτης το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Γιώργης Τσιτήλος.

1952 Η «Αυγή», όργανο της ΕΔΑ, γίνεται καθημερινή εφημερίδα.

1957 Πεθαίνει ο μεγάλος λογοτέχνης Νίκος Καζαντζάκης.

1961 Τρεις μέρες πριν τις εκλογές της 29ης Οκτώβρη δολοφονείται στον Επτάλοφο Θεσσαλονίκης ο Στέφανος Βελδεμίρης, στέλεχος της Νεολαίας ΕΔΑ.

1971 Η Σοβιετική Επιτροπή Αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό απαιτεί εκ μέρους του σοβιετικού λαού το σταμάτημα της χουντικής τρομοκρατίας, την άμεση απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα.

1972 Πεθαίνει ο Ρωσοαμερικανός αεροναυπηγός Ιγκόρ Σικόρσκι, εφευρέτης του ελικοπτέρου.

1979 Υπέρ της παραχώρησης ευρύτατης αυτονομίας στη Χώρα των Βάσκων και στην Καταλονία ψηφίζουν με συντριπτική πλειοψηφία οι κάτοικοι και των δύο αυτών περιοχών. Η οργάνωση ΕΤΑ ανακοινώνει ότι θα συνεχίσει τη δράση της κατά της κυβέρνησης της Μαδρίτης.

1979 Ο Πρόεδρος - δικτάτορας της Νότιας Κορέας, στρατηγός Παρκ Τσουνγκ Χι, δολοφονείται από τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ