ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επιχείρηση ξεπλύματος ευθυνών Frontex, ΕΕ και κυβερνήσεων για τις τραγωδίες των προσφύγων

Το δράμα των μεταναστών συνεχίζεται (από το πρόσφατο ναυάγιο στα Κύθηρα)

Eurokinissi

Το δράμα των μεταναστών συνεχίζεται (από το πρόσφατο ναυάγιο στα Κύθηρα)
Σε κοκορομαχία ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ εξελίχθηκε η συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο στις 18/10, κατά την οποία με πλειοψηφία 345 ευρωβουλευτών απορρίφθηκε η χορήγηση απαλλαγής στη Frontex για την οικονομική διαχείριση του 2020, 284 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της χορήγησης απαλλαγής και 8 απείχαν. Η συζήτηση έγινε στη βάση του πορίσματος της Υπηρεσίας για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF) για κακοδιαχείριση και επαναπροωθήσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας πανηγύρισε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη ΝΔ να τον κατηγορεί, διά του υπουργού Μετανάστευσης Ν. Μηταράκη, ότι πολεμά τη Frontex γιατί πιστεύει ότι η ΕΕ δεν πρέπει να φυλάσσει τα σύνορά της.

«Ο παραπλανητικός "καβγάς" ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, για την ψήφο τους σχετικά με την απαλλαγή από το Ευρωκοινοβούλιο της Frontex για τη διαχείριση του προϋπολογισμού της, είναι υποκριτικός και επιχειρεί να κρύψει την ουσία», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σημειώνοντας πως δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι «όλη η κοκορομαχία τους περιορίζεται στην ψήφο περί της απαλλαγής για τα οικονομικά και όχι μόνο σκάνδαλα της Frontex και αφήνει στο απυρόβλητο το ψήφισμα σχετικά με τη λειτουργία της Frontex, που συνοδεύει την απόφαση περί μη απαλλαγής». Προσθέτει δε ότι «το εν λόγω ψήφισμα, που αποτυπώνει τον αντιδραστικό χαρακτήρα και την κατασταλτική αποστολή της Frontex, το ψήφισαν και με τα δύο χέρια τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε» και ότι «αθωώνει το εκμεταλλευτικό σύστημα, που γεννά τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την εκμετάλλευση, και ευθύνεται για τα κύματα των ξεριζωμένων ανθρώπων.

Επιχειρεί να ξεπλύνει προκλητικά τις τεράστιες ευθύνες της ΕΕ και της ίδιας της Frontex, των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων για τα ναυάγια χιλιάδων προσφύγων στη θάλασσα και τις τραγωδίες στη στεριά με εκατόμβες νεκρών, τις απαράδεκτες επαναπροωθήσεις. Γεγονότα που ομολογούνται σε πορίσματα ακόμα και ευρωενωσιακών οργανισμών, όπως η OLAF.

Το ψήφισμα επίσης βγάζει λάδι την εργαλειοποίηση του Προσφυγικού από την πλευρά της αστικής τάξης της Τουρκίας, για να προωθήσει τις διεκδικήσεις της στον ανταγωνισμό με την ελληνική αστική τάξη, εργαλειοποίηση που οδηγεί στην απάνθρωπη μεταχείριση των κατατρεγμένων, με νωπές τις εικόνες ντροπής των 92 ξεγυμνωμένων προσφύγων.

Το ψήφισμα υμνεί την απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, την οποία υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί και η σημερινή της ΝΔ, και η οποία αποτελεί το έδαφος για την εργαλειοποίηση, τις επαναπροωθήσεις, τις απελάσεις, τη δράση των διακινητών. Καλλιεργεί επικίνδυνες αυταπάτες ότι η Frontex μπορεί να "καθαγιαστεί" με την αλλαγή του επικεφαλής της και με προσλήψεις...».

Και καταλήγει η ανακοίνωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ: «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αποκρύπτουν επίσης το κύριο, ότι η Frontex έχει αναλάβει καθήκοντα επιτήρησης των ελληνικών συνόρων και μάλιστα με ολοένα και πιο αναβαθμισμένες αρμοδιότητες, παραβιάζοντας κυριαρχικά δικαιώματα κάθε κράτους και αποτελώντας πηγή σοβαρών κινδύνων, με μεγάλες διαχρονικές ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων που τα εκχωρούν.

Οι λαοί να δυναμώσουν τον αυτοτελή αγώνα τους ενάντια στον καπιταλισμό, που γεννά τον πόλεμο, την εκμετάλλευση και την προσφυγιά, ενάντια στην ΕΕ, στις αστικές κυβερνήσεις και στους κατασταλτικούς τους μηχανισμούς. Με τη μαχητική δράση και τις πρωτοβουλίες τους να γίνουν ασπίδα για τη ζωή, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ξεριζωμένων ανθρώπων».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
Καταγγελία για περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας σε δικηγόρο

Το περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης σε δικηγόρο καταγγέλλει το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων.

Σύμφωνα με το Σωματείο, «καθώς ο συνάδελφος περπατούσε στην πλατεία Εξαρχείων και χωρίς καμιά αφορμή, δέχτηκε λεκτική επίθεση από αστυνομικό διμοιρίας των ΜΑΤ που βρισκόταν στο σημείο. Ο συνάδελφος ζητώντας εξηγήσεις για αυτήν την απαράδεκτη συμπεριφορά βρέθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων κατηγορούμενος για ανυπόστατα αδικήματα».

Το Σωματείο απαιτεί να μην ασκηθεί καμιά κατηγορία εναντίον του δικηγόρου, μέλους του Σωματείου, και να αποδοθούν οι ευθύνες.

«Δυναμώνουμε την πάλη μας ενάντια στην κρατική καταστολή που πάει διαχρονικά χέρι χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική. Συσπειρωνόμαστε στο Σωματείο που είναι η ασπίδα μας και δίνουμε τη μάχη για την επιτυχία της γενικής απεργίας στις 9 Νοέμβρη», σημειώνει.

Βιασμός ανήλικης από τον παππού της

Μια υπόθεση βιασμού ανήλικης από τον παππού της ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Πρόκειται για έναν 68χρονο άνδρα από την Ινδία που διαπιστώθηκε ότι βίαζε και ασελγούσε στην ανήλικη εγγονή του, που είναι πλέον 14 ετών, από την ηλικία των 5 ετών.

Η ανήλικη αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει τον περασμένο Σεπτέμβρη κόβοντας τις φλέβες της με ξυραφάκια. Η 14χρονη εκμυστηρεύθηκε σε νοσηλεύτρια του Νοσοκομείου Ρεθύμνου τον λόγο για τον οποίο οδηγήθηκε στην απόπειρα αυτοκτονίας και από εκεί και πέρα ξετυλίχθηκε το «κουβάρι» της τραγικής ιστορίας. Εκδόθηκε δε ένταλμα σύλληψης από την αστυνομία.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ 12ΧΡΟΝΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΛΩΝΟ
Παρουσιάζονται άτομα που επικοινωνούσαν με το παιδί

Αλλο ένα άτομο παρουσιάστηκε χτες στη ΓΑΔΑ για την υπόθεση των συστηματικών βιασμών της 12χρονης στον Κολωνό. Σύμφωνα με τον ίδιο, συνομιλούσε μέσω διαδικτυακής εφαρμογής γνωριμιών «με άτομο που πιθανόν προσομοιάζει στην ανήλικη που φέρεται να έχει πέσει θύμα μαστροπείας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται εντάλματα για τη σύλληψη 3 ή και 7 ατόμων. Με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα, έχουν προχωρήσει σε συνάντηση με το παιδί τουλάχιστον 3 από τα 10 άτομα που είχαν παρουσιαστεί στις αρχές και είχαν υποστηρίξει ότι είχαν μόνο επικοινωνία.

Αναμένεται δε η διαδικασία ταυτοποίησης υπόπτων με την αναγνώριση από το 12χρονο κορίτσι. Μέχρι στιγμής οι συλλήψεις που συνδέονται με την υπόθεση είναι 6, με τον Ηλία Μίχο, 53χρονο επιχειρηματία «υπεράνω πάσης υποψίας» και δραστήριο μέλος της ΝΔ, να είναι ο μαστροπός του παιδιού θύματος. Από τη λίστα των 212 ατόμων που είχαν επικοινωνία, έχουν γίνει δεκάδες ταυτοποιήσεις.

Δίκη χρυσαυγιτών στον Πειραιά

Σήμερα στα δικαστήρια Πειραιά γίνεται μετά από αναβολή η δίκη δύο χρυσαυγιτών με τις κατηγορίες της επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού και κατά συρροή, της παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας. Και οι δύο είναι τσιράκια του καταδικασμένου στελέχους της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής Ι. Λαγού, που τους φυγάδεψε και κάλυψε τα στοιχεία τους στο Αστυνομικό Τμήμα Περάματος τη μέρα που χρυσαυγίτες επιτέθηκαν με σιδηρολοστούς και πέτρες σε μέλη της ΟΡΜΑ (Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού) έξω από το δουλεμπορικό γραφείο με τον μανδύα του σωματείου «Αγ. Νικόλαος», στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα, τον Μάη του 2018. Ο πρώην χρυσαυγίτης Μεγαλοοικονόμου είναι γνωστός και ως απεργοσπάστης - τραμπούκος στο λιμάνι της COSCO, με ιστορικό επιθέσεων σε απεργίες από καταγγελία του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ. Ο δε Αποστόλου υπήρξε μεταξύ άλλων στρατολόγος του δολοφόνου χρυσαυγίτη Ρουπακιά και είναι καταδικασμένος σε 7 χρόνια για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να γίνει η παραπομπή των δύο φασιστοειδών για να δικαστούν, αναγκάστηκαν τα μέλη της ΟΡΜΑ να κάνουν την έρευνα που η αστυνομία αρνούνταν πεισματικά να κάνει για να βρεθούν τα στοιχεία τους και να δοθούν στον εισαγγελέα. Η υπόθεση αρχικά είχε τεθεί στο αρχείο... Επίσης, ακόμα λόγω αναβολών ή επειδή είναι προς το τέλος του πινακίου δεν έχει γίνει η δίκη των υπόλοιπων χρυσαυγιτών που τους επιτέθηκαν με σιδηρολοστούς και πέτρες.

Αποσύρονται βιολογικές ρυζογκοφρέτες

Βιολογικές ρυζογκοφρέτες, για την παρασκευή των οποίων χρησιμοποιήθηκε πρώτη ύλη (ρύζι) στην οποία ανιχνεύτηκε αφλατοξίνη Β1, ανακαλεί από την αγορά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.

Τα προϊόντα είναι τα εξής:

Α) Το προϊόν με εμπορική ονομασία «BRINK ORG RICE CAKES SALT & SESAME 12X100G» παρτίδας Η22160F και ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 10-06-23, το οποίο διακινήθηκε από την εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ».

Β) Το προϊόν με εμπορική ονομασία «AΒ ΤΗΙΝΚ ΒΙΟ RICE CAKES 12X100G» παρτίδας Η22155J και ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 05-06-23, το οποίο διακινήθηκε από την εταιρεία «AB ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ».

γ) Το προϊόν με εμπορική ονομασία «LIMA ORGANIC RICE CAKES THIN 130G» παρτίδας R22182B και ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 07-02-23, το οποίο διακινήθηκε από την εταιρεία «MKM VITALITY ΕΠΕ».

Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα να μην τα καταναλώσουν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ