ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Οχτώβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
80 ΧΡΟΝΙΑ ΕΑΜ - 75 ΧΡΟΝΙΑ ΔΣΕ
Διδασκόμαστε - εμπνεόμαστε για τα σημερινά αγωνιστικά καθήκοντα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε ο ιστορικός περίπατος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στην Αθήνα

ΒΥΡΩΝΑΣ

RIZOSPASTIS

ΒΥΡΩΝΑΣ
Με μεγάλη συμμετοχή και με την παρουσία της νεολαίας να ξεχωρίζει, πραγματοποιήθηκε ο ιστορικός περίπατος που οργάνωσε στο κέντρο της Αθήνας η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), το Σάββατο 23 Οκτώβρη, με αφορμή τα 80χρονα του ΕΑΜ και τα 75χρονα του ΔΣΕ.

Η εκκίνηση έγινε από τον πεζόδρομο της οδού Τοσίτσα με χαιρετισμό από τον Γιάννη Ζαγγανά, μέλος του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. «Βγάζουμε συμπεράσματα, εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε προκειμένου με μεγαλύτερη ωριμότητα και ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε τα αγωνιστικά καθήκοντα του παρόντος και του μέλλοντος...», ανέφερε, δίνοντας το στίγμα του ιστορικού περιπάτου.

Στη συνέχεια ο Χάρης Ραζάκος, υποψήφιος διδάκτορας Ιστορίας και μέλος του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ανέλαβε να ξεναγήσει μικρούς και μεγάλους στους δρόμους της Αθήνας όπου γράφτηκε Ιστορία.

Μέσα από τη διαδρομή που κατέληξε στην πλατεία Κοραή, όπου βρίσκονταν τα υπόγεια της Κομαντατούρ, ξεδιπλώθηκαν στους συμμετέχοντες γνωστές και άγνωστες πτυχές του αγώνα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ στην Αθήνα.

Η πρώτη στάση έγινε στην οδό Τοσίτσα, όπου φωτίστηκαν οι μεγάλοι λαϊκοί αγώνες της περιόδου, η μεγάλη απεργία τον Δεκέμβρη 1942, όπου στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις κατοχής πέφτει νεκρός ο φοιτητής Μήτσος Κωνσταντινίδης, μέλος της ΟΚΝΕ. Επόμενος σταθμός ήταν στην οδό Γλάδστωνος, στο κτίριο που στέγαζε την ΕΣΠΟ και ανατινάχθηκε από την ΠΕΑΝ. Στη συνέχεια στάση έγινε στο θέατρο «ΡΕΞ», όπου τον Απρίλη του 1943 προβλήθηκε για πρώτη φορά η ταινία «Η φωνή της καρδιάς», που γυρίστηκε στα χρόνια της Κατοχής. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε το στοιχείο ότι μπροστά στον κινηματογράφο, κάθε βράδυ, σε μια συμβολική κίνηση, εκατοντάδες λαού έσπαγαν τη συσκότιση κρατώντας φαναράκια στην ουρά για την είσοδο.

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Η τέταρτη στάση ήταν στο Χημείο, στη συμβολή Μαυρομιχάλη και Ναυαρίνου, όπου το 1944 νέοι της ΕΠΟΝ δέχθηκαν δολοφονική επίθεση από Χίτες την ώρα που μοίραζαν προκηρύξεις.

Ο περίπατος κατέληξε στην πλατεία Κοραή, με επίσκεψη στο Μουσείο Ιστορικής Μνήμης στο κτίριο της οδού Κοραή 4, του γερμανικού Φρουραρχείου, της Kommandatur, σύμβολο των θηριωδιών των ναζί στο κέντρο της Αθήνας.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται έως τις 30 Οκτώβρη στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, στην Καισαριανή, η έκθεση με κείμενα και φωτογραφίες, υλικό για το ΕΑΜ και τον ΔΣΕ. Η έκθεση λειτουργεί σε δύο βάρδιες από τις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ. και από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ. Στις αρχές Νοέμβρη η έκθεση θα «ταξιδέψει» στη Νίκαια, στον Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος».

Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις σε Αγ. Αναργύρους και Βύρωνα

Με ενδιαφέρον και ιδιαίτερη συμμετοχή από νεότερες ηλικίες πραγματοποιήθηκε ο ιστορικός περίπατος που διοργάνωσαν οι Τομεακές Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας, με θέμα «Μαθαίνουμε την αλήθεια, το χώμα που πατάς λευτέρωσαν με αγώνες ΕΑΜ - ΕΠΟΝ - ΕΛΑΣ. Διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, συνεχίζουμε!».

Ο περίπατος ξεκίνησε έξω από το στρατόπεδο 301 με χαιρετισμό από την πρόεδρο του Παραρτήματος Αγίων Αναργύρων - Καματερού της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Βάγια Παπασωτηρίου - Λύτρα, και με ανάγνωση μαρτυρίας για την επιχείρηση αποτροπής της ανατίναξης της αποθήκης πυρομαχικών. Ακολούθησε η περιήγηση στις υπόλοιπες στάσεις, ανάμεσά τους και στη Ραδιοφωνία, όπου εκ μέρους του Παραρτήματος Ιλίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ έγιναν επίσης χαιρετισμός και αφήγηση με αρκετές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τα γεγονότα της δράσης του ΕΛΑΣ που απέτρεψε την ανατίναξή της το 1944. Ακόμη η Οργάνωση της ΚΝΕ είχε ετοιμάσει για τους μαθητές ένα ευφάνταστο quiz με στοιχεία που αναφέρθηκαν στον περίπατο. Στο τέλος, σε όλους δόθηκε αναμνηστικό φυλλάδιο με την ιστορία των τοποθεσιών τις οποίες επισκέφτηκαν στη διάρκεια του ιστορικού περιπάτου.

ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ
ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ
Στον Βύρωνα, εκδήλωση τιμής και μνήμης αφιερωμένη στα «77 χρόνια από το Μπλόκο του Βύρωνα» διοργανώθηκε την Κυριακή από τις Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ, τις Οργανώσεις της ΚΝΕ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στο Μνημείο του Μπλόκου.

Στο μπλόκο που στήθηκε από τους ναζί στη συνοικία του Βύρωνα, στις 7 Αυγούστου του 1944, εκτελέστηκαν 11 παλικάρια από τους Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Στο πρόσωπο των αγωνιστών που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους τιμήθηκε όλη η ηρωική πορεία του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και του αιμοδότη και καθοδηγητή τους, του ΚΚΕ. Η εκδήλωση ξεκίνησε με πορεία περνώντας από το σημείο της εκτέλεσης, όπου κατατέθηκε στεφάνι. Στη συνέχεια, στο Ηρώο της Εθνικής Αντίστασης έγιναν χαιρετισμός από τον Βαγγέλη Τάτσιο, πρόεδρο του Παραρτήματος Βύρωνα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και ομιλία από τον Γιώργο Καλύβα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση έκλεισε με κατάθεση στεφάνων και λουλουδιών.

ΠΟ ΑΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Στο Γεντί Κουλέ ολοκληρώθηκε το διήμερο δράσης

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σάββατο, με τον ιστορικό περίπατο που πραγματοποιήθηκε στο Γεντί Κουλέ, το διήμερο δράσης που οργάνωσε η ΠΟ ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ, με τίτλο «ΚΚΕ: Νους - καρδιά - οργανωτής της εργατικής, λαϊκής πάλης».

Δεκάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ συμμετείχαν στον ιστορικό περίπατο και περιηγήθηκαν στις φυλακές του Γεντί Κουλέ, στο πάρκο Εθνικής Αντίστασης, και στο μνήμα της ηρωίδας της Εθνικής Αντίστασης, Κούλας Ελευθεριάδου.

Το Γεντί Κουλέ, ή αλλιώς Επταπύργιο, αποτέλεσε έναν τόπο μαρτυρίου για εκατοντάδες αγωνιστές, πολιτικούς κρατούμενους που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και πολλοί από αυτούς εκτελέστηκαν εκεί, τον «υγρό τάφο» όπως χαρακτηριστικά το ονόμαζαν, τόσο τις περιόδους της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου, όπως και αργότερα, στα τέλη της δεκαετίας του '60, όταν η φυλακή άνοιξε ξανά από τη χούντα.

Οπως αναφέρθηκε στην ξενάγηση που πραγματοποίησαν μέλη της ΚΝΕ, μόνο την περίοδο της ναζιστικής Κατοχής υπολογίζεται πως περίπου 500 αγωνιστές εκτελέστηκαν εκεί, ενώ ακόμα και μετά τη λήξη του εμφυλίου οι πολιτικοί κρατούμενοι ήταν περίπου 450.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν τόσο την γυναικεία πτέρυγα, όπως και την πτέρυγα απομόνωσης του κολαστηρίου, αλλά και τον χώρο του επισκεπτηρίου, εκεί όπου ο μετέπειτα Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης, πραγματοποίησε με τέχνασμα την απόδρασή του από τη φυλακή.

Την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε επίσης στο πλαίσιο του διημέρου δράσης προβολή του Ντοκιμαντέρ «Καινούριος ουρανός. Οι γυναίκες του Δημοκρατικού Στρατού».

Την Κυριακή, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στις Δυτικές Συνοικίες της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση στις γειτονιές του Ευόσμου και της Ηλιούπολης. Ταυτόχρονα τα μέλη της ΚΝΕ «στόλισαν» τις γειτονιές τους με συνθήματα και αφίσες όπως: «Το έπος του ΕΑΜ με αίμα είναι γραμμένο! Το δίκιο του λαού δεν ζει υποταγμένο!», «Αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι πάντα είναι ο ίδιος ο λαός!», «80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ! Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής!» κ.λπ.

Η δραστηριότητα των Οργανώσεων συνεχίζεται το επόμενο διάστημα με πολύμορφες δραστηριότητες, προβολές ταινιών, ιστορικούς περιπάτους.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ιστορικοί περίπατοι και προβολές ντοκιμαντέρ

Μπροστά στις επετείους της 28ης Οκτωβρίου και των 80 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ, η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ προγραμματίζει τις παρακάτω δραστηριότητες:

Ιστορικοί περίπατοι το Σάββατο 30/10:

-- Η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά στο κέντρο του Πειραιά, με αφετηρία την πλατεία Τερψιθέας στις 12 μ. Για τους φίλους του «κόκκινου Αερόστατου» διοργανώνεται επίσκεψη στη μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς την Κυριακή 31/10, επίσης στις 12 μ.

-- Η ΤΟ ΕΜΠ στις 11 π.μ. στην Καλλιθέα, με αφετηρία το μνημείο στην πλατεία Ελπίδος στο Κουκάκι.

-- Η ΤΟ ΦΜΣ και η ΤΟ Παντείου στις 11 π.μ. στον Υμηττό, με αφετηρία το μνημείο στον χώρο της «Πυρκάλ».

Προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ «Οταν η Ιστορία γίνεται δύναμη» διοργανώνουν:

-- Η ΤΟ Βορειοδυτικής Αττικής αύριο Τετάρτη στις 7.30 μ.μ., στο Στέκι Πολιτισμού της ΚΝΕ στο Μενίδι.

-- Η ΤΟ ΠΑΠΕΙ το Σάββατο 30/10 στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Στέκι Πειραιά της ΚΝΕ «Τραβέρσο».

-- Η ΤΟ Πειραιά την Κυριακή 31/10 στις 7 μ.μ., στο «Τραβέρσο».

Επισκέψεις στην έκθεση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στην Καισαριανή:

-- Οι Οργανώσεις Βάσεις Βιομηχανίας και Κατασκευών της ΚΝΕ σήμερα Τρίτη στις 7 μ.μ.

-- Η ΤΟ Επισιτισμού αύριο Τετάρτη στις 7 μ.μ.

-- Οι ΤΟ ΠΑΔΑ την Παρασκευή 29/10 στις 7 μ.μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ