ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για την πραγματοποίηση Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης για τη δουλειά του Κόμματος στη νεολαία

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ ανακοινώνει την πραγματοποίηση Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, υλοποιώντας σχετική απόφαση του 19ου Συνεδρίου του Κόμματος. Το θέμα της Συνδιάσκεψης είναι η δράση του Κόμματος στη νεολαία και η βοήθεια στην ΚΝΕ.

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2013. Θα προηγηθεί συζήτηση και συνεδριάσεις σε όλα τα καθοδηγητικά όργανα και τις ΚΟΒ του ΚΚΕ.

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί θα ασχοληθεί με τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η νεολαία. Θα ασχοληθεί, επίσης, με τη μεγάλη συμβολή που μπορεί να έχει η νεολαία στην ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος και τη συμμετοχή της στην πάλη του λαού, ιδιαίτερα μέσα στις δύσκολες συνθήκες που γέννησε η οικονομική καπιταλιστική κρίση.

Απέναντι στην κατάσταση που βιώνει η πλειοψηφία των νέων στη χώρα μας, έχει μεγάλη σημασία η νεολαία να μπολιαστεί με τις αξίες της αγωνιστικής στάσης ζωής και της οργανωμένης πάλης απέναντι στις πολιτικές προκαταλήψεις και θεωρίες που επιδιώκουν να την εγκλωβίσουν στην άγνοια, στην αδράνεια και την υποταγή. Να δυναμώσουν μέσα στους νέους τα ιδανικά του σοσιαλισμού και της πάλης για την έξοδο από την κρίση σε όφελος του λαού, για τη λαϊκή συμμαχία ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ

24 Οκτώβρη 2013


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΝΟΕΜΒΡΗ - ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2013
Ο λαός είναι και θα παραμείνει ο βασικός αιμοδότης του ΚΚΕ

Μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής

Στη μάχη για την επιτυχία της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ ρίχνονται οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα. Για τη σημασία αυτής της προσπάθειας, την εμπειρία των Οργανώσεων, τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζουν, αλλά και τους λόγους που κάνουν τους κομμουνιστές να είναι αισιόδοξοι για την επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης, μιλά στον «Ριζοσπάστη» ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής του Κόμματος.

***

-- Ποια είναι η ανάγκη και η σημασία της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης που ανακοίνωσε το ΚΚΕ;

-- Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, που είναι πολύ δύσκολες για όλους τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, αυξάνουν και οι ανάγκες του ΚΚΕ για να συνεχίσει τη δράση του ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, που οδηγεί στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στις απολύσεις, που μειώνει το εισόδημα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των λαϊκών οικογενειών. Είναι ανάγκη γιατί και τα έσοδα του ΚΚΕ έχουν μειωθεί σημαντικά. Εξάλλου, οι εργαζόμενοι ήταν πάντα η βασική πηγή στήριξης του ΚΚΕ και αυτοί θα συνεχίσουν να είναι. Είναι όλοι αυτοί που κατανοούν την ανάγκη να υπάρχει ένα δυνατό ΚΚΕ για να μπορέσει να συμβάλει στην οργάνωση της πάλης τους και αυτό αφορά και όσους δεν συμφωνούν σε όλα μαζί μας.

Η πολιτική σημασία της Οικονομικής Εξόρμησης είναι μεγάλη. Ειδικά στις μέρες μας, που δυναμώνουν η επίθεση και η συκοφαντία ενάντια στο ΚΚΕ με αιχμή τα οικονομικά του. Οι εργαζόμενοι δείχνουν και με αυτόν τον τρόπο, έμπρακτα, ότι αποκρούουν τις συκοφαντίες, ότι στηρίζουν το Κομμουνιστικό Κόμμα και ταυτόχρονα δείχνουν τη διάθεση που έχουν να αντιπαλέψουν αυτή την πολιτική, να οργανώσουν την πάλη τους, από καλύτερες θέσεις να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες, αλλά και να αγωνιστούν για την προοπτική που η πολιτική του ΚΚΕ ανοίγει.

Ο λαός - ο εργαζόμενος, ο νέος, ο άνεργος, ο συνταξιούχος - είναι και θα παραμείνει ο βασικός αιμοδότης του ΚΚΕ. Δεν θα μπορούσε το Κόμμα να στηριχτεί πουθενά αλλού πέρα από τους εργαζόμενους. Δεν μπορεί να είναι βασική πηγή η χρηματοδότηση από το κράτος και πολύ περισσότερο το ΚΚΕ δεν θα μπορούσε να στηριχθεί οικονομικά από το μεγάλο κεφάλαιο, όπως τα άλλα κόμματα. Εξάλλου, και οι μεγάλοι επιχειρηματίες «δεν θα έβγαζαν τα μάτια τους με τα χέρια τους». Ο εργαζόμενος είναι αυτός που έχει συμφέρον να στηρίξει το ΚΚΕ.

-- Παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία του λαού, το ΚΚΕ δηλώνει ότι απευθύνεται με αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στο λαό να το στηρίξει. Από πού πηγάζει η αισιοδοξία αυτή;

-- Πρώτα απ' όλα έχουμε εμπειρία από προηγούμενες Οικονομικές Εξορμήσεις, όπου οι εργαζόμενοι μέσα σε αυτά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν έχουν στηρίξει έμπρακτα το ΚΚΕ. Κυριολεκτικά από το υστέρημά τους, περιορίζοντας δικές τους ανάγκες, ακριβώς επειδή κατανοούν την ανάγκη να στηρίξουν την πάλη τους.

Το στηρίζουν όμως ακόμα και άνθρωποι οι οποίοι δεν συμφωνούν σε όλα μαζί μας. Αυτοί που καταλαβαίνουν ότι ένα ισχυρό ΚΚΕ είναι προς το συμφέρον τους, έστω κι αν ενδεχομένως δεν φτάνουν στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ ή κι αν έχουν διαφορετικές απόψεις. Αναγνωρίζουν, όμως, την αγωνιστικότητά του, την εντιμότητά του, ότι στέκεται πάντα μπροστάρης στους αγώνες του λαού για ένα καλύτερο αύριο γι' αυτόν και τα παιδιά του. Αυτό μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι.

Είναι χαρακτηριστική η αυτοθυσία που αρκετοί επιδεικνύουν. Υπάρχουν απολυμένοι που έχουν πάρει την αποζημίωση της απόλυσης, που ξέρουν ότι για μεγάλο διάστημα θα είναι άνεργοι, παρ' όλα αυτά ένα μέρος της αποζημίωσης έρχονται και το δίνουν στο ΚΚΕ. Συνταξιούχοι που από τις πετσοκομμένες συντάξεις τους, νέοι και νέες που από το πενιχρό χαρτζιλίκι τους, δίνουν ένα σημαντικό μέρος για την ενίσχυση του Κόμματος. Είναι πολλά τα παραδείγματα που μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι.

-- Τι προετοιμασία απαιτείται για την επιτυχία της Εξόρμησης; Τι μέτρα έχει πάρει η Κομματική Οργάνωση Αττικής;

-- Προφανώς χρειάζεται καλή οργάνωση, σχέδιο και έλεγχος. Συζήτηση έχει γίνει σε όλες τις Κομματικές Οργανώσεις της Αττικής, προχωράει στις Οργανώσεις της ΚΝΕ και έχει εκφραστεί αποφασιστικότητα για το φιλόδοξο πλάνο που έχουμε καθορίσει. Συζήτηση γίνεται και με τους φίλους του Κόμματος. Εχει σχεδιαστεί το πλατύ πολιτικό άνοιγμα των Οργανώσεων και στην πορεία θα εμπλουτίζεται, ώστε να μη μείνει κανένας λαϊκός άνθρωπος, κανένας νέος που δεν θα απευθυνθούμε θαρρετά με τις θέσεις μας, με την πρόταση διεξόδου υπέρ των λαϊκών στρωμάτων, σε συνδυασμό και με τις εξορμήσεις του «Ριζοσπάστη». Στο πλαίσιο αυτό θα απευθυνόμαστε και για οικονομική στήριξη του ΚΚΕ.

Οι Οργανώσεις έχουν προγραμματίσει πολλές εκδηλώσεις που συνδυάζονται με την Οικονομική Εξόρμηση: Πολιτικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκδηλώσεις και παραστάσεις για μικρά παιδιά, γλέντια «ρεφενέ» που θα δέσουν τις σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων ενός κλάδου, της γειτονιάς. Στην πορεία αυτό το πρόγραμμα θα εμπλουτίζεται.

Σε αυτό το πλαίσιο η ΚΟ Αττικής έχει προγραμματίσει μια μεγάλη εκδήλωση για τα 95 χρόνια του ΚΚΕ στις 8 Δεκέμβρη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με πολιτική ομιλία και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Επίσης, κάθε σύντροφος - εκτός από την κομματική συνδρομή του και την προσωπική του συμβολή - έχει βάλει προσωπικό πλάνο και σχέδιο σε ποιους φίλους, συναδέλφους, γνωστούς θα απευθυνθεί, γιατί τα αποτελέσματα θα έρθουν μόνο μέσα από την πολύ καλή συζήτηση και εκλαΐκευση της πολιτικής του ΚΚΕ. Εκεί κατανοείται και η ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης. Υπάρχει σχεδιασμός με σταθμούς κλιμάκωσης των πλάνων που καθημερινά ελέγχονται από τις Οργανώσεις, ώστε οι καθυστερήσεις, οι δυσκολίες, οι αδυναμίες να ξεπερνιούνται έγκαιρα.

Βασικό στήριγμα είναι οι φίλοι του Κόμματος, που κι αυτοί έχουν βάλει στόχους και διακινούν κουπόνια. Είναι μια πολύ σημαντική δύναμη σε αυτή τη μάχη και είναι πολύ αποφασιστική η συμβολή τους. Ενας σταθερός στόχος των Κομματικών Οργανώσεων είναι η διεύρυνση του κύκλου των ανθρώπων που απευθύνονται και αυτό δεν αφορά μόνο την Οικονομική Εξόρμηση. Να πάμε όσο το δυνατόν πιο πλατιά. Γιατί για να αντιμετωπίζουμε και τις οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν σήμερα χρειάζεται η διεύρυνση των εργαζομένων που θα ενισχύσουν το ΚΚΕ.

-- Τι στόχο βάζει η ΚΟ Αττικής με βάση και την πείρα από προηγούμενες Εξορμήσεις;

-- Οι προηγούμενες Εξορμήσεις έχουν δείξει ότι η ΚΟ Αττικής υπερκάλυπτε τα πλάνα της, έκανε μεγάλο άνοιγμα. Εχουμε πολύτιμη θετική εμπειρία. Στη συζήτηση των Οργανώσεων η αισιοδοξία φάνηκε και από την αναπροσαρμογή των ατομικών και συλλογικών πλάνων προς τα πάνω. Αυτό συμβαίνει κατά κανόνα. Στόχος της ΚΟ Αττικής είναι να υπερκαλύψει το φιλόδοξο πλάνο που έχει θέσει και είμαστε αισιόδοξοι πως θα τον πετύχουμε ακολουθώντας και εμπλουτίζοντας το σχέδιό μας. Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, ο λαός για μια ακόμα φορά θα στηρίξουν το Κόμμα τους.


Ε. Μ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org