ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Οχτώβρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Το «κόλπο γκρόσο» του Ουρίμπε

Ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κολομβίας, Χάιμε Καϊσέδο Τουριάγκο, απαντά σε ερωτήματα του «Ριζοσπάστη», σχετικά με το δημοψήφισμα

Οι εργαζόμενοι και ειδικά αυτοί που διαμαρτύρονται και αντιτάσσονται στις ιδιωτικοποιήσεις ...φταίνε για το έλλειμμα και το χρέος της χώρας, κατά τον Ουρίμπε!

Associated Press

Οι εργαζόμενοι και ειδικά αυτοί που διαμαρτύρονται και αντιτάσσονται στις ιδιωτικοποιήσεις ...φταίνε για το έλλειμμα και το χρέος της χώρας, κατά τον Ουρίμπε!
Αυλαία έπεσε για την ιδιόμορφη προεκλογική εκστρατεία, που βάφτηκε με αίμα, και οι Κολομβιανοί καλούνται να συμμετάσχουν, επί διημέρου κιόλας, στην εκλογική διαδικασία... Κατ' αρχήν, το Σάββατο στο «δημοψήφισμα για τη διαφθορά», όπως μάλλον θέλει να το ονομάζει μόνον ο Πρόεδρος Αλβαρο Ουρίμπε Βέλες και ουδείς άλλος, αλλά και την επόμενη μέρα στην εκλογική διαδικασία, με την οποία καλούνται να αναδείξουν 30 κυβερνήτες επαρχιών, 398 μέλη επαρχιακών Κοινοβουλίων, 914 δημάρχους και 9.000 μέλη δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων.

Και εάν οι τοπικές εκλογές, παρά την «πολεμική ένταση» που επικρατεί, έχουν ένα σαφές περιεχόμενο και ζητούμενο αποτέλεσμα, δεν ισχύει το ίδιο και για το δημοψήφισμα...

Κατ' αρχήν, το δημοψήφισμα αποτελείται από 19 σημεία, εκ των οποίων τα 15 κηρύχτηκαν από τον γενικό εισαγγελέα ως αντισυνταγματικά και παρά την προσπάθεια του υπουργού Δικαιοσύνης Φερνάντο Λοντόνιο να υποβαθμίσει την ουσία της ανακοίνωσης αυτής... και φυσικά ουδείς λόγος γίνεται για το γεγονός, που έχει καταδικάσει η πλειοψηφία των λαϊκών και πολιτικών οργανώσεων, ότι, εκτός του καθαρά αντιδημοκρατικού και αντισυνταγματικού περιεχομένου του, το δημοψήφισμα γίνεται κατανοητό μόνον από το 3,7% του πληθυσμού. Και αυτό το ποσοστό αντικατοπτρίζεται στην τελευταία δημοσκόπηση. Δημοσκόπηση, που έλαβε χώρα μετά από μήνες προπαγάνδας και εκστρατείας προσηλυτισμού από την κυβέρνηση Ουρίμπε. Ταυτόχρονα, φυσικά, υπήρχε και καμπάνια όλων των προοδευτικών και αριστερών οργανώσεων και συνδικάτων, των ανταρτικών οργανώσεων, του Πολιτικού και Κοινωνικού Μετώπου και του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κολομβίας, που προτείνουν αποχή, ούτως ώστε να κηρυχτεί άκυρο, αφού για την εγκυρότητά του χρειάζεται η προσέλευση στις κάλπες τουλάχιστον του 1/4 του εκλογικού σώματος.

Προσπάθεια αναδόμησης του πολιτικού και κοινωνικού σκηνικού

Μία προοπτική εξαιρετικά πιθανή και εξαιτίας της πολυπλοκότητας, της ασάφειας και των τεχνικών όρων που περιέχει στα 19 ερωτήματα που θέτει -είναι χαρακτηριστικό ότι για να διαβάσει απλά ο ψηφοφόρος και τα 19 ερωτήματα χρειάζεται 27 λεπτά. Επίσης, εάν κανείς συνυπολογίσει τον εξαιρετικά αυστηρό και ελεγκτικό τρόπο - υπό την εποπτεία του στρατού - που θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα και των ασφυκτικών περιορισμών - ο ψηφοφόρος δεν έχει δικαίωμα τμηματικής ψήφου ή απλά το δικαίωμα να συναινέσει σε μερικά μόνο εκ των ερωτημάτων που τίθενται - μπορεί εύκολα να συμπεράνει ότι πρόκειται για ένα καθαρά εκβιαστικό και, φυσικά, αντιδημοκρατικό «κόλπο γκρόσο»...

Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση Ουρίμπε εμμένει με το χαρακτηριστικό μένος που επιδεικνύει εξαρχής της ανάληψης της εξουσίας. Απέσπασε την έγκριση του Κογκρέσου και προχωρά ολοταχώς στο δημοψήφισμα «κατά της διαφθοράς», το οποίο όμως θα αναδομήσει εκ βάθρων όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς τομείς. Ο λόγος; Ποια είναι τελικά η σημασία του δημοψηφίσματος για την τόσο ποθούμενη αναδόμηση του πολιτικού και κοινωνικού σκηνικού, όπως την ευαγγελίζεται ο Πρόεδρος Ουρίμπε;

«Το δημοψήφισμα, όπως αυτό προτείνεται από την κυβέρνηση Ουρίμπε, είναι μία προσπάθεια αναγέννησης της ίδιας της κυβέρνησής του και της επαναπροώθησης του σχεδίου του συμμετοχικού κράτους. Οπως πρόσφατα σημείωσε η Εθνική Οργανωτική Επιτροπή του Λαϊκού και Κοινωνικού Μετώπου, οι "συνταγματικές αντιμεταρρυθμίσεις επιχειρούν να απαλείψουν όλα τα δημοκρατικά στοιχεία του Συντάγματος του 1991 και να δημιουργήσουν μία νέα συνταγματική τάξη περιορισμού της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, με σαφείς περιορισμούς στην άσκηση των συνταγματικών ελευθεριών, με την αποφασιστική επιρροή του ιδιωτικού κεφαλαίου, που υποκαθιστά τους μηχανισμούς της δημοκρατικής διαδικασίας και ελέγχου, με τα δίκτυα πληροφοριοδοτών και συνεργατών για τη δημιουργία ενός κόμματος Ουρίμπε κ.ά. Η απόλυτη σύμπλευση με την ιμπεριαλιστική πολιτική είναι η εισδοχή στην ALCA(Παναμερικανική Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου) υπό τους διαφορετικούς και αντιθετικούς όρους που διέπουν το ελεύθερο εμπόριο". Το συμμετοχικό κράτος, όπως το ορίζει και το προσανατολίζει ο Ουρίμπε, είναι αντιδημοκρατικό και νεοφιλελεύθερο κράτος, υποταγμένο στον ιμπεριαλισμό», απαντά σε πρώτο επίπεδο, στο εύλογο ερώτημα του «Ρ», ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κολομβίας, Χάιμε Καϊσέδο Τουριάγκο.

Οι αλλαγές που προωθούνται θα επηρεάσουν βαθύτατα την κολομβιανή κοινωνία, αφού «ήδη οι μεταρρυθμίσεις αναφορικά με το συνταξιοδοτικό, τον εργατικό και τον οικονομικό τομέα, από κοινού με τις υπερεξουσίες που χαίρει ο Πρόεδρος αναφορικά με την αναδόμηση του κράτους, είναι μέρος της δομικής αναπροσαρμογής που επιτάσσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», θα προσθέσει ο Χάιμε Καϊσέδο Τουριάγκο.

«Η πάλη κατά του δημοψηφίσματος είναι ουσιαστική και θεμελιώδης»

Πράγματι, μία απλή(;) ανάγνωση των ερωτημάτων για τις αλλαγές που προωθούνται αποκαλύπτει ότι, σε περίπτωση που το δημοψήφισμα υπερψηφιστεί, θα εξαρθρώσει κάθε κοινωνικό ιστό. Παραδείγματος χάριν, προτείνει την απαλλαγή από τις κρατικές και επαρχιακές contralorias, απαλλαγή που θα σημάνει την απόλυση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, που χωρίς καμία άλλη δυνατότητα πια να εξασφαλίσουν το στοιχειώδες εισόδημα για να θρέψουν τις οικογένειές τους εκτός του ταμείου ανεργίας, θα τους καταβαραθρώσει και θα τους εντάξει στις τάξεις των απολύτως φτωχών σχεδόν οριστικά... Αντιστοίχως, και το μέτρο συρρίκνωσης των personarias, δηλαδή των δημοτικών υπαλλήλων, σε δήμους με πληθυσμό λιγότερο των 100.000, θα διογκώσει ακόμη περισσότερο τη χαοτική κατάσταση της χρόνιας ανεργίας και φτώχειας που μαστίζει την Κολομβία... «Αυτή, η τυπικού είδους αναπροσαρμογή, ήδη, έχει καθυστερήσει στην Κολομβία, όχι για κανέναν άλλο λόγο παρά από την ύπαρξη μίας πολύ ισχυρής κοινωνικής, πολιτικής σύγκρουσης και του ένοπλου αγώνα. Το σχέδιο Ουρίμπε θα συνεχίσει να προωθείται μέχρι να ενσωματωθεί η Κολομβία στην ALCA», θα διευκρινίσει ο Χάιμε Καϊσέδο Τουριάγκο.

Εξάλλου ο Ουρίμπε μόλις στις 16 Οκτώβρη, σε δηλώσεις του προς το επίσημο πρακτορείο της Κολομβίας, τρίζοντας για άλλη μία φορά τα δόντια του, προειδοποίησε για μία σειρά σκληρών μέτρων σε περίπτωση ακύρωσης ή καταψήφισης του δημοψηφίσματος... «Δε βλέπω μεγάλες διαφορές σε αυτά που έλαβαν χώρα στην Αργεντινή με ό,τι πρόκειται να γίνει στη χώρα μας με δεδομένο το έλλειμμα και το χρέος», ενώ όξυνε ακόμη περισσότερο την κατάσταση, προτείνοντας το πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων για δύο χρόνια... αφού η κυβέρνηση κατηγορεί τους εργαζόμενους και το λαϊκό κίνημα για την πορεία και την καταχρέωση της χώρας, τη στιγμή που ο ίδιος ο Πρόεδρος Ουρίμπε συνεχίζει να αυξάνει σε δυσθεώρητα ύψη τις στρατιωτικές δαπάνες στο όνομα του πολέμου κατά των ναρκωτικών και της τρομοκρατίας..!

Εν κατακλείδι, ο λόγος και πάλι στον ΓΓ του ΚΚ Κολομβίας: «Για το λόγο αυτό, η Κολομβία πρέπει να μεταμορφωθεί σε κράτος με εσωτερικό πόλεμο, που θα επιτρέψει την επιβολή της ατζέντας των πιέσεων και του στρατιωτικού επεμβατισμού εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών προς τους Νοτιοαμερικανούς γείτονές τους. Η πάλη κατά του δημοψηφίσματος είναι ουσιαστική και θεμελιώδης. Η κοινωνική και πολιτική της δημοκρατικής αντίστασης των μαζών, σε όλες τις μορφές, θα πρέπει να περιορίσει ή να αναβάλει το σχέδιο. Οταν η κυβέρνηση υπολείπεται της προσέγγισης μιας προοπτικής δημοκρατικής ειρήνης στη χώρα, το λαϊκό κίνημα πρέπει να υψώσει το λάβαρο της πολιτικής λύσης, όπου προτιμητέα είναι η οδός του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων με τις ανταρτικές δυνάμεις και οργανώσεις».


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ