ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο λαός ή θα αντεπιτεθεί ή θα τα χάσει όλα

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με την κρίση

Κάλεσμα στο λαό για αντεπίθεση, απεύθυνε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με χτεσινές δηλώσεις της για την κρίση. Συγκεκριμένα, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε:

«Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης ή ο λαός αντεπιτίθεται, το λαϊκό κίνημα γίνεται ένα ορμητικό ποτάμι, ή αν δε συμβεί αυτό, τότε ο λαός θα βρεθεί κολλημένος κυριολεκτικά στον τοίχο και θα χάσει τα πάντα.

Επειδή η κρίση δεν προέρχεται από τις φούσκες, όπως λέγεται, ούτε από ένα μοντέλο καπιταλισμού, ούτε από τα λαθάκια του κυρίου Γκρίνσπαν, αλλά επειδή προέρχεται από την υπερσυσσώρευση κερδών και κεφαλαίου και εμπορευμάτων, που δεν μπορούν να τα καταναλώσουν οι εργαζόμενοι γιατί έχει υποσκαφτεί η αγοραστική τους ικανότητα, το άμεσα ζητούμενο είναι: Διεκδικήσεις.

Εμείς αυτή τη στιγμή στην πρώτη γραμμή βάζουμε: Τη διασφάλιση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. Την αναπλήρωση της ζημιάς που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια τα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν πρέπει να υπάρξει ούτε ένας συνταξιούχος που να χάσει ένα ευρώ γιατί τινάχτηκε στον αέρα η μπάνκα των ασφαλιστικών ταμείων που είναι φτιαγμένη από τον ιδρώτα, το μόχθο, τα χρήματα των εργαζομένων πριν απ' όλα.

Δεύτερον, διεκδικούμε αυξημένα μέτρα προστασίας των ανέργων, που έτσι κι αλλιώς θα υπάρξουν και η ανεργία θα χτυπήσει κυρίως τις ΗΠΑ, τις καπιταλιστικές χώρες της Ευρώπης, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ελλάδα.

Τρίτον, ζητάμε αυξημένα μέτρα προστασίας των οικογενειών που έχουν στεγαστικά, επισκευαστικά και άλλου τύπου δάνεια και όχι προστασία των τραπεζιτών και των βιομηχάνων. Και η προστασία πρέπει να πάρει υπόψη το πραγματικό εισόδημα της κάθε λαϊκής οικογένειας.

Διεκδικούμε να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και οι σχετικοί φόροι που υπάρχουν στα καύσιμα, ιδιαίτερα τώρα που μπαίνουμε στο χειμώνα. Δε δεχόμαστε ούτε ένα ευρώ να πάρουν οι τραπεζίτες και οι βιομήχανοι. Και όλα αυτά που λέγονται ότι αν δοθεί ρευστό χρήμα σε αυτούς οι οποίοι το κατακράτησαν, σε αυτούς οι οποίοι το έκλεψαν και ότι τάχα μέσα από εκεί θα περάσει η κρίση, θα γίνει το αντίθετο. Δίνουν τα χρήματα σε αυτούς που θα είναι υπεύθυνοι για τον επόμενο κύκλο κρίσης».

Ισχυρό ΚΚΕ για να αναχαιτίσει ο λαός τα χειρότερα

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα μέτρα ενίσχυσης των τραπεζών σε βάρος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε:

«Απορρίπτουμε την παγίδα των ταμείων φτώχειας, που είναι η βιτρίνα για την επίθεση σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των εργατοϋπαλλήλων, των φτωχών αυτοαπασχολουμένων και της φτωχής αγροτιάς. Αναμφισβήτητα το ΚΚΕ - και το πιστεύουμε αυτό - θα είναι ο πυρήνας, θα λέγαμε, της συσπείρωσης νέων δυνάμεων, για να αναπτυχθούν αγώνες σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε κλάδο σε όλη την Ελλάδα. Γι' αυτό το σύνθημα "Ισχυρό ΚΚΕ" σήμερα είναι το πιο ουσιαστικό μέτρο, για να αποκτήσει ο λαός την αισιοδοξία και την πεποίθηση ότι μπορεί να αναχαιτίσει τα χειρότερα και να κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός».

Σε άλλη ερώτηση για τις μηνύσεις που δέχονται ΜΜΕ, η Αλ. Παπαρήγα απάντησε: «Οπως ξέρετε, το ΚΚΕ είναι το κόμμα εκείνο που δέχτηκε και δέχεται τις μεγαλύτερες και ουσιαστικές επιθέσεις και ουδέποτε κατέφυγε στο μέτρο των μηνύσεων. Ωστόσο, αυτά τα ήθη και τα έθιμα είναι πολύ συνηθισμένα στους χώρους όπου γίνεται διαπάλη για τη διανομή και αναδιανομή κονδυλίων ή υπάρχουν πολιτικά κίνητρα ή ακόμα και προσωπικά, ενταγμένα μέσα στην πολιτική ζωή».

«ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ»
Εγκαινιάζεται σήμερα στο Παλιοζογλώπι

Τα εγκαίνια του «Μουσείου Χαρίλαος Φλωράκης» πραγματοποιούν σήμερα Κυριακή 26/10, στις 11.30 π.μ., στο Παλιοζογλώπι Ραχούλας, ο Δήμος Ιτάμου και η Ενωση Αγραφιώτικων Χωριών. Εκδήλωση στην οποία θα χαιρετίσουν ο πρόεδρος του Τ.Δ. Ραχούλας, ο δήμαρχος Ιτάμου, ο πρόεδρος της Ενωσης Αγραφιώτικων Χωριών, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο νομάρχης Καρδίτσας. Θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για τον Χαρίλαο Φλωράκη.

Το Μουσείο δημιούργησαν ο Δήμος Ιτάμου και η Ενωση Αγραφιώτικων Χωριών στο ανακατασκευασμένο πατρικό σπίτι του Χαρίλαου Φλωράκη στο Παλιοζογλώπι.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην Κύπρο

Την Κύπρο επισκέπτεται αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, στις 29 και 30 του Οκτώβρη.

Η αντιπροσωπεία στην οποία συμμετέχει επίσης ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Θα έχει, επίσης, συνομιλίες με αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΑΚΕΛ, της ΕΔΟΝ, με εκπροσώπους της κυπριακής Βουλής και των κυπριακών κομμάτων, όπως επίσης και με αντιπροσωπείες κοινωνικών και μαζικών οργανώσεων, την Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία, την Παγκύπρια Ομοσπονδία Γυναικείων Οργανώσεων. Επίσης η αντιπροσωπεία θα επισκεφτεί την εφημερίδα του ΑΚΕΛ «Χαραυγή» και τον τηλεοπτικό σταθμό «Αστρα».

Η Αλ. Παπαρήγα σε εκδηλώσεις παρουσίασης των Θέσεων

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μπροστά στο 18ο Συνέδριο, θα μιλήσει σε πολιτικές συγκεντρώσεις - συζητήσεις, με θέμα τις Θέσεις της ΚΕ για το 18ο Συνέδριο του Κόμματος. Συγκεκριμένα:

-- Στις 2/11 σε εκδήλωση των ΚΟ της Α' Αθήνας.

-- Στις 3/11 σε εκδήλωση των ΚΟ Βιομηχανίας, Μεταφορών, Ενέργειας, Τηλεπικοινωνίας και Υπηρεσιών της ΚΟΑ.

-- Στις 4/11 στην Πάτρα.

-- Στις 5/11 στη Θεσσαλονίκη.

Στον «902» TV

Η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την περασμένη Πέμπτη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σχετικά με τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για τον Σοσιαλισμό, θα μεταδοθεί από την τηλεόραση του «902», σήμερα Κυριακή, στις 15.30.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Σήμερα Κυριακή, η ΚΟΒ Κέντρου Καλλιθέας διοργανώνει στις 11 π.μ. σύσκεψη με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις σε καφενείο στη συμβολή των οδών Φιλαρέτου και Αριστείδου. Θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Την Τετάρτη 29 Οκτώβρη και ώρα 7 μ.μ., στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτ/νίας (Παπαστράτου 53, Αγρίνιο) θα παρουσιαστεί ο απολογισμός της κοινοβουλευτικής δράσης του ΚΚΕ στο νομό από τον βουλευτής του Κόμματος Νίκο Μωραΐτη.

Πληθώρα συγκεντρώσεων σε όλη τη χώρα

Εχοντας ήδη μπει σε προσυνεδριακή τροχιά μετά τη δημοσίευση των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 18ο Συνέδριό του, οι Κομματικές Οργανώσεις σε όλη τη χώρα διοργανώνουν εκδηλώσεις - συζητήσεις πάνω στο κείμενο των Θέσεων, για την ανταλλαγή απόψεων και σκέψεων, προβληματισμών, για την κατάθεση τυχόν ερωτημάτων, για να διευκολυνθεί εν ολίγοις η προσπάθεια για το άνοιγμα ενός δημιουργικού διαλόγου ανάμεσα στα μέλη και τους φίλους του Κόμματος, συνολικά των εργαζομένων και κάθε ανθρώπου του μόχθου.

Μεθαύριο, Τετάρτη, 29 Οκτώβρη, διοργανώνονται οι παρακάτω συγκεντρώσεις στις οποίες τις Θέσεις θα παρουσιάσουν μέλη του ΠΓ της ΚΕ. Συγκεκριμένα:

-- Στην Ηλιούπολη στις 7 μ.μ. , στο αναψυκτήριο του άλσους «Δημήτρης Κιντής». Η παρουσίαση θα γίνει από τον Δημήτρη Αρβανιτάκη.

-- Στην Ελευσίνα στις 6.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου. Η παρουσίαση θα γίνει από τον Στέφανο Λουκά.

-- Στην Αλεξανδρούπολη. Την παρουσίαση θα κάνει ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης.

-- Στις Κομματικές Οργανώσεις Δ. Θεσσαλονίκης. Την παρουσίαση θα κάνει ο Δημήτρης Γόντικας.

-- Στην Κοζάνη στις 7 μ.μ., , στην αίθουσα Τέχνης του Πνευματικού Κέντρου. Την παρουσίαση θα κάνει η Ελένη Μπέλλου.

Περιοδεία της Αλ. Παπαρήγα στο Αττικό νοσοκομείο

Στο Αττικό νοσοκομείο θα περιοδεύσει αύριο, Δευτέρα 27 Οκτώβρη, στις 9.30 το πρωί, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Θα συναντηθεί με τη διοίκηση του νοσοκομείου, τους εκπροσώπους των σωματείων των εργαζομένων και τους εργαζόμενους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ