ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στέναξε το Φάληρο

Την "Πίτα του Ηπειρώτη" έκοψε την περασμένη Κυριακή η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας (ΠΣΕ) στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ηταν μια εκδήλωση που συνοδεύτηκε από μια μουσική πανδαισία και παραδοσιακούς χορούς της Ηπείρου.

Η εκδήλωση έδωσε το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι η παράδοση ζει και ότι οι βάσεις της είναι στέρεες, επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΣΕ, Κ. Αλεξίου,για να τονίσει: Ο υπουργός Πολιτισμού πρέπει να ξεφύγει απ' το σύνδρομο του Μεγάρου Μουσικής και να αντιμετωπίσει θετικά το πρόβλημα της επιβίωσης των φορέων που διατηρούν και προάγουν τον πολιτισμό. Η ΠΣΕ έχει στη δύναμή της πάνω από 450 σωματεία και αδελφότητες.

Τον ερχόμενο Αύγουστο θα γίνει το 6ο Πανηπειρωτικό Συνέδριο στην Ηγουμενίτσα. Το συνέδριο αυτό, όπως επισήμανε ο Κ. Αλεξίου, πρέπει να αποτελέσει βήμα της κοινής βούλησης να σταματήσει η Ηπειρος να είναι απ' τις πιο φτωχές περιοχές της Ευρώπης.

Τέλος, ο Κ. Αλεξίου υπογράμμισε ότι η παραχώρηση του οικοπέδουγια τη Στέγη των Ηπειρωτών στο Μαρούσι κινδυνεύει να ακυρωθεί, καθώς το υπουργείο Οικονομικών ζητά απ' την ΠΣΕ 35 εκατ. δραχμές. "Είναι ζήτημα ηθικής τάξης η διαγραφή αυτής της αξίωσης", υπογράμμισε ο Κ. Αλεξίου.

"18 ΑΝΩ"
Εμμονή στις απολύσεις και υποσχέσεις για λύση!
  • Το πρωί ο υπουργός Λ. Παπαδήμας υποσχέθηκε στα παιδιά ότι θα λύσει το πρόβλημα με τους θεραπευτές, αλλά το βράδυ στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας Ν. Φαρμάκης είπε ότι οι 14 θεραπευτές θα απολυθούν, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Γκατζή
  • "Με τις απολύσεις διασπάται η συνέχεια της θεραπείας των εξαρτημένων ατόμων", τόνισε ο Ν. Γκατζής

Εμμένει η κυβέρνηση στην απόλυση των 14 θεραπευτών της μονάδας απεξάρτησης "18 Ανω" με το πρόσχημα ότι δεν μπορεί με βάση τον νόμο να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους.Οπως είπε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας Ν. Φαρμάκης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Γκατζή, οι θεραπευτές θα απολυθούν αφού είχαν πρoσληφθεί με σύμβαση ορισμένου χρόνου και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πρόσληψη θεραπευτών με νέα σύμβαση ορισμένου χρόνου. Σε αυτήν τη διαδικασία, που όπως είπε ο υφυπουργός μπορεί και να έχει ήδη υπογραφεί, μπορούν να συμμετάσχουν και οι 14 υπό απόλυση θεραπευτές ενώ πριν λήξει και η νέα σύμβαση θα προκηρυχτούν θέσεις μονίμου προσωπικού. Βέβαια ο υπουργός δεν απάντησε στην παρατήρηση του Ν. Γκατζή ότι το πρόγραμμα απεξάρτησης έχει μια συνέχεια η οποία δεν μπορεί να διακοπεί μέχρι να ξαναπροκηρυχθούν οι θέσεις, λέγοντας απλώς ότι δεν "μπορούμε αύριο να ανανεώσουμε τις συμβάσεις". Παρόλο δε που υποσχέθηκε στελέχωση της μονάδας με μόνιμο προσωπικό, δεν παρέλειψε να αναφέρει και τη θεωρία που λέει ότι οι θεραπευτές των εξαρτημένων ατόμων δεν πρέπει να είναι μόνιμοι επειδή κουράζονται και ως εκ τούτου χρειάζεται να αλλάζουν κάθε τόσο.

Ο Ν. Γκατζής ζήτησε την ανανέωση των συμβάσεων των θεραπευτών τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση σπάει η ενότητα του θεραπευτικού έργου καθώς όλοι οι επιστήμονες τονίζουν ότι η θεραπεία που γίνεται μέσα στην ομάδα απαιτεί συνέχεια. Το "18 Ανω", τόνισε ο βουλευτής, επιτελεί σημαντικό έργο και όπως έχει ήδη αναγνωριστεί είναι μια από τις καλύτερες μονάδες της Ευρώπης. "Δε λέμε να πάρετε προσωπικό από το παράθυρο", είπε ο Ν. Γκατζής αλλά να ανανεώσετε τις συμβάσεις και να προχωρήσετε στην προκήρυξη μόνιμου προσωπικού. Ο φόβος για περικοπές είναι βάσιμος, συνέχισε, αφού ήδη με εγκύκλιο του γενικού λογιστηρίου του κράτους, ζητείται η περικοπή κατά 15% των φετινών κοινωνικών δαπανών. Στο όνομα της επίτευξης των κριτηρίων της ΟΝΕ, κατέληξε, φοβόμαστε μήπως πάει περίπατο και η μονάδα απεξάρτησης "18 Ανω".

Μαχητική πορεία

Τη δέσμευση ότι θα δώσει λύση στο πρόβλημα, έδωσε χτες ο υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας σε αντιπροσωπεία των παιδιών που παίρνουν μέρος σε προγράμματα του "18 Ανω".

Χτες οι θεραπευτές και τα παιδιά, μαζί με τους γονείς τους έκαναν συγκέντρωση στα γραφεία της Κοινωνικής Επανένταξης στην οδό Σόλωνος και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Υγείας, όπου και αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Λ. Παπαδήμα. "Οι άνθρωποι αυτοί, επισήμαναν τα παιδιά στον υπουργό, είναι οι άνθρωποι που έχουμε στηρίξει όλη μας τη ζωή και τις ελπίδες μας. Η προσωπική θεραπευτική σχέση ανάμεσα σε θεραπευτή και θεραπευόμενο, είναι μια σχέση γεμάτη πόνο και αμοιβαία εμπιστοσύνη. Μέσα στη σκληρή πραγματικότητα των ναρκωτικών χρειάζεται χρόνος για να καλλιεργηθεί και δύναμη για να οικοδομηθεί η σχέση αυτή. Αμα σταματήσει να υπάρχει αυτή η ανάσα ζωής που παίρνουμε από αυτούς τους ανθρώπους, θα είναι για μας πολύ οδυνηρό πισωγύρισμα από όλα όσα έχουμε κατακτήσει μαζί τους". Οπως δήλωσαν τα παιδιά μετά τη συνάντηση, ο υπουργός τους υποσχέθηκε ότι θα δώσει λύση στο πρόβλημα. Σήμερα γίνεται Γενική Συνέλευση της Θεραπευτικής ομάδας για να καθορίσει τη στάση της από εδώ και πέρα.

Το ερώτημα που έθεταν χτες τα παιδιά ήταν: "Ποιος θα κρίνει τη θεραπεία μας και τη λειτουργία του "18 Ανω"; Είναι θέμα μορίων, η θεραπεία μας ή θέμα αποτελεσμάτων;".Στην πορεία ακούστηκε το σύνθημα: "Μ' αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματά μας".

Παρούσα στην πορεία ήταν και η ηθοποιός Μπέτυ Βαλάση που μετέφερε στα παιδιά, τη συμπαράσταση του καλλιτεχνικού χώρου. "Εδώ παίζονται ανθρώπινες ζωές" τόνισε η Μπ. Βαλάση και εξέφρασε την ελπίδα "όλα να λυθούν χωρίς να κλάψουμε".

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος

Το "18 Ανω" επισκέφτηκε χτες ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος σε δηλώσεις του, μεταξύ των άλλων σημείωσε, ότι η κυβέρνηση, με τη γραφειοκρατική νοοτροπία και την ακαμψία των τύπων, εκπέμπει αρνητικό μήνυμα προς την κοινωνία, ακρωτηριάζει τη σχέση εμπιστοσύνης που εμψυχώνει τη θεραπευτική διαδικασία και διαβρώνει τις πραγματικές αξίες ζωής που πρέπει να εμπνέουν τον αγώνα κατά των ναρκωτικών.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Στάσεις εργασίας γιατρών και εργαζομένων

Σήμερα η κινητοποίηση της ΕΙΝΑΠ και την Πέμπτη της ΠΟΕΔΗΝ

Συνεχίζουν σήμερα, για δεύτερη μέρα, οι γιατροί των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας του Λεκανοπεδίου, τις εξάωρες προειδοποιητικές στάσεις εργασίας (8 π.μ. - 2 μ.μ. ).

Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) διεκδικεί τη θέσπιση προγραμμάτων εφημεριών με βάση το πόρισμα της Επιτροπής Ορισμού Προτύπων Εφημεριών, να δοθούν όλα τα αναδρομικά των εφημεριών του 1998 με βάση το πρόγραμμα του κάθε Νοσοκομείου ανά γιατρό και ανά μήνα και να εξασφαλιστούν σε όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς - τουλάχιστον - οι συνολικές αποδοχές του Δεκέμβρη του 1997.

"Σχεδόν ένα χρόνο μετά την ψήφιση του Νέου Ιατρικού Μισθολογίου η κυβέρνηση δεν έχει πληρώσει τις εφημερίες του 1998, που πραγματοποίησαν οι γιατροί με βάση τα προγράμματα των Νοσοκομείων", υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑΠ και επισημαίνει: "Τα αναδρομικά που δόθηκαν σε ορισμένα Νοσοκομεία βγήκαν με παράνομες αλχημείες, πλασματικότητα και διακρίσεις. Σε σχέση με τις εφημερίες του 1999, παρά το ομόφωνο σχεδόν πόρισμα της Επιτροπής Ορισμού Προτύπων Εφημεριών, που το ίδιο το υπουργείο δημιούργησε, η κυβέρνηση αρνείται να το εφαρμόσει. Οι δραματικές ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, σε μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας και σύγχρονη ξενοδοχειακή υποδομή - συνεχίζει η ανακοίνωση - είναι ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα".

Επίσης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει κηρύξει για μεθαύριο, Πέμπτη, τετράωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.).Αύριο, θα γίνει σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά.

Το διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΟΕΔΗΝ είναι: Αναβάθμιση των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας. ΟΧΙ στις ιδιωτικοποιήσεις. Προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού. ΟΧΙ στο θεσμό των εκτάκτων. Ουσιαστικές αυξήσεις μισθών. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ θα συνεδριάσει την πρώτη βδομάδα του Φλεβάρη για να αποφασίσει παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Σύσκεψη στον Πειραιά

Πρόσκληση προς όλους τους εργαζόμενους σε ιδιωτικές κλινικές, εργαστήρια, οίκους ευγηρίας, διαγνωστικά κέντρα, να συμμετάσχουν σε ανοιχτή σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, μεθαύριο, Πέμπτη, ώρα 6 μ.μ., απευθύνει η διοίκηση του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Διαγνωστικών Κέντρων και συναφών χώρων. Στη σύσκεψη θα συζητηθούν η λειτουργία και ενίσχυση της σωματειακής επιτροπής στο χώρο του Πειραιά, η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 1999 και τα προβλήματα των εργαζομένων στον Πειραιά.

Αλληλεγγύη από τον Υμηττό

Την αλληλεγγύη της στην προσπάθεια της μονάδας απεξάρτησης "18 ΑΝΩ" εξέφρασε με ψήφισμά της και η Επιτροπή Αγώνα για τη διάσωση του Υμηττού. "Είμαστε αλληλέγγυοι, τονίζεται στο ψήφισμα της επιτροπής, όπως και τα μέλη της "18 ΑΝΩ", που συνέβαλαν σημαντικά στο δικό μας αγώνα για την αποτροπή της επιφανειακής κατασκευής της Περιφερειακής Υμηττού και την καταστροφή του δάσους".

Συνάντηση με την Αλ. Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα θα συναντηθεί σήμερα με τους υπεύθυνους της Μονάδας Απεξάρτησης "18 Ανω".

Η συνάντηση θα γίνει στα γραφεία της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό, ώρα 4 μ.μ.

"Με απολύσεις δε δίνονται λύσεις", ήταν ένα από τα συνθήματα
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org