ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πιέζει για «επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων» που έχει ανάγκη το κεφάλαιο

Αλλη μια επίθεση στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου διακυβέρνησης, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, κατηγορώντας την ότι πήγε πίσω την υπόθεση της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Σε άρθρο του σε ειδική έκδοση του «Economist» σημειώνει: «Το 2016 θα είναι άλλο ένα υφεσιακό έτος. Στην καλύτερη περίπτωση στο τέλος της φετινής χρονιάς θα βρεθούμε στην ίδια θέση που ήμασταν στο τέλος του 2014 (...) Δύο χρόνια αδικοχαμένα, που έχουν οδηγήσει την ελληνική κοινωνία σε χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο. Το ευκαιριακό κόστος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι τεράστιο».

Υπερασπιζόμενος τα αντιλαϊκά πεπραγμένα και το μείγμα διαχείρισης της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι «υλοποίησε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα την πιο θεαματική δημοσιονομική προσαρμογή που σημειώθηκε ποτέ στον κόσμο. Με όλα της τα επιμέρους ελαττώματα, η προσαρμογή αυτή ήταν αναγκαία και επιβεβλημένη (...) Προφανώς, αυτή η προσαρμογή οδήγησε σε ύφεση, που ήταν το αναπόφευκτο τίμημα που έπρεπε να υποστούμε προκειμένου να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά μας. Ομως, η κατάσταση, στο τέλος του 2014, είχε σταθεροποιηθεί (...) Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μάς οδήγησε σε δύο χρόνια ύφεσης ακριβώς τη στιγμή που ήμασταν έτοιμοι να δρέψουμε τους καρπούς της δραστικής δημοσιονομικής προσαρμογής». Οι «καρποί» της καπιταλιστικής ανάκαμψης, βέβαια, που τάζουν τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΝΔ, αφορούν το κεφάλαιο και πατούν πάνω στο διαρκές τσάκισμα του λαού.

«Αυτό που είναι όμως εξίσου - αν όχι περισσότερο - ανησυχητικό, είναι ότι δεν προχωρούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», συμπλήρωσε, πιέζοντας την κυβέρνηση για επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο και όχι για «μέτρα που "σκοτώνουν" την ιδιωτική οικονομία».

Σε ένα τέτοιο μοτίβο, ο Κυρ. Μητσοτάκης, και κατά την επίσκεψή του χτες στη Λευκωσία, φρόντισε να παρουσιάσει το αφήγημα της ΝΔ για την καπιταλιστική ανάκαμψη. Π.χ. είπε: «Εξέφρασα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τα συγχαρητήριά μου για το γεγονός ότι η Κύπρος εξέρχεται του μνημονίου (...) Και είχαμε, για άλλη μια φορά, την ευκαιρία να επαναλάβουμε πόσο σημαντικές είναι οι ουσιαστικές, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες βάζουν την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης».

Επίσης: «Το μάθημα της Κύπρου και ο τρόπος με τον οποίο η Κύπρος αντιμετώπισε τα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων, την επάνοδο της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης, θα πρέπει να αποτελέσουν ένα ενδιαφέρον παράδειγμα και για τη δική μας χώρα».

Σε συνέντευξή του, άλλωστε, στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πρόσθεσε ως «βασικά στοιχεία της Κύπρου» τη «γενναιότητα των αποφάσεων», την «ειλικρινή παρουσίαση των προβλημάτων στους πολίτες» και την «πολιτική σταθερότητα», σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα «κυριάρχησε συχνά ο λαϊκισμός και η ιδεοληψία (...) Και, έτσι, πυροδοτήθηκε πολιτική αβεβαιότητα και αστάθεια που "πάγωσαν" την οικονομία».

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στο «Εθνος», ανέφερε ότι για τη σύνταξη προγράμματος του κόμματος θα απευθυνθούν και σε άτομα πέραν των ορίων του, «διαφημίζοντας» ουσιαστικά ότι αυτό θα είναι πλήρως στοιχισμένο με τις σύγχρονες ανάγκες του εγχώριου κεφαλαίου.

ΠΑΣΟΚ
Διαφοροποιήσεις και αναζήτηση σημαντικότερου ρόλου στις διεργασίες

Τρόπους να εμφανιστούν ως αξιόπιστος πόλος συμμετοχής στην αστική διακυβέρνηση αναζητούν στο ΠΑΣΟΚ. Ζήτημα όπου δεν φαίνεται να έχουν ταυτόσημες απόψεις όλα τα στελέχη.

Ενδεικτικά, μιλώντας στον ρ/σ «ΣΚΑΪ», η Φώφη Γεννηματά προσπάθησε να οριοθετηθεί ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να υπάρξει μια ισχυρή προοδευτική, δημοκρατική μεταρρυθμιστική παράταξη (...) γιατί αυτός ο νέος δικομματισμός που επιχειρεί να στήσει ο κ. Τσίπρας από τη μια μεριά και η δεξιά από την άλλη, δεν οδηγεί σε λύσεις για τη χώρα (...) Μπορεί ξαφνικά η Ελλάδα να κυβερνηθεί από αυτόνομες κυβερνήσεις; (...) Η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και χρειάζεται συνεννόηση. Χρειάζεται ειλικρινή διάλογο μεταξύ των κομμάτων».

Σε αυτήν τη βάση, επέμεινε στην πρότασή της «να γίνει η προγραμματική συνδιάσκεψη στην οποία θα έρθουν τα κόμματα, οι κινήσεις και τα πρόσωπα που αισθάνονται ότι ανήκουν σε αυτό τον κατακερματισμένο σήμερα χώρο και θα μιλήσουν ακριβώς για την πρότασή τους για τη χώρα (...) θεωρώ ότι είναι απολύτως αναγκαίο να ανασυνταχθεί ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, του προοδευτικού ριζοσπαστικού κέντρου».

Πρόταση που απευθύνει και στους Στ. Θεοδωράκη και Γ. Παπανδρέου, καθώς «αυτό που προέχει είναι η συμφωνία πάνω σε ένα σχέδιο για τη χώρα. Των αναγκαίων αλλαγών που πρέπει να γίνουν (...) για το κράτος, για το πολιτικό σύστημα, για το κοινωνικό κράτος, για τη φορολογία, για την επανεκκίνηση της οικονομίας».

Στο σχέδιο Γεννηματά εμφανίζεται να διαφοροποιείται ο Ευ. Βενιζέλος και στελέχη που συσπειρώνονται γύρω του. Ο ίδιος υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι «εθνικός και κοινωνικός κορμός είναι το προοδευτικό κέντρο που δεν συνενώνει μικρές φωνές, αλλά διασφαλίζει στο όνομα της αλήθειας την ευρύτατη συναίνεση γύρω από τις αναγκαίες αλλαγές που επιτρέπουν στη χώρα μας να βγει από τη δημοσιονομική κηδεμονία και να κατακτήσει τη θέση που της αξίζει μέσα στην Ευρώπη και τη διεθνή οικονομία».

Αλλωστε, ο ίδιος υποστήριξε πρόσφατα, στα όργανα του ΠΑΣΟΚ, ότι εναλλακτική λύση είναι μια «κυβέρνηση συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών δημοκρατικών δυνάμεων. Αν όμως κάποιο κόμμα που δηλώνει φιλοευρωπαϊκό και δημοκρατικό (αυτό αφορά και τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ) αρνείται τη λύση αυτή (σ.σ. τους πέταξε το μπαλάκι ενδεχόμενης άρνησης), οι υπόλοιπες δυνάμεις εφόσον επαρκούν κοινοβουλευτικά, οφείλουν να αναλάβουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες. Ενας ισχυρός μεσαίος χώρος, αυτόνομος και υπεύθυνος μπορεί να εγγυηθεί την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης μέσω των συνεργασιών αυτών».

Σημειωτέον, ο Ευ. Βενιζέλος συνέφαγε πρόσφατα με την βουλευτή της ΝΔ Ολγα Κεφαλογιάννη. Μαζί τους κάθισε και ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς, ο οποίος βρέθηκε «συμπτωματικά» στο εστιατόριο...

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
Εντείνονται οι ενδοαστικοί ανταγωνισμοί

Τους έντονους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς για την αναδιανομή της τηλεοπτικής πίτας αποτυπώνουν οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, αλλά και οι χτεσινές έντονες κοκορομαχίες στη Βουλή.

Χτες το μεσημέρι, στη διάσκεψη των προέδρων, ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να κατατεθεί από τον υπουργό Επικρατείας, Ν. Παππά, τροπολογία η οποία θα προβλέπει ότι η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών θα γίνει με διεξαγωγή διαγωνισμού. Αυτό, επειδή, δεν έχει προκύψει ακόμα διοίκηση στο ΕΣΡ, καθώς τα αστικά κόμματα, στο φόντο των ενδοαστικών ανταγωνισμών, καταψήφισαν τη σχετική πρόταση που είχε καταθέσει ο Ν. Βούτσης. Το ΚΚΕ είχε ψηφίσει «παρών».

Η εξέλιξη αυτή, αλλά και βίντεο που προβλήθηκε στη διάρκεια της προχτεσινής επετειακής εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ, τροφοδότησαν «αντιπαραθέσεις» το απόγευμα στη Βουλή, μεταξύ των αστικών κομμάτων και μάλιστα στο όνομα του... «δικαιώματος» του λαού στη «δημοκρατική πληροφόρηση».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Ν. Δένδιας, είπε: «Θα τα πούμε την Παρασκευή αν τολμήσετε να φέρετε την τροπολογία», προσθέτοντας για το επίμαχο βίντεο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «στρέφεται κατά της ελευθεροτυπίας». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Α. Λοβέρδος, ζήτησε να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της τροπολογίας και χαρακτήρισε το σχετικό βίντεο ως «εξευτελιστική συμπεριφορά» απέναντι σε «δημοσιογράφους, ανθρώπους και κανάλια». Προσέφυγε μάλιστα και στη θεωρία των δύο άκρων, λέγοντας ότι «όταν σε εγκαταλείπουν τα επιχειρήματα, δεν σε σώζει ο σταλινισμός ούτε ο φασισμός».

Απαντώντας η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φ. Βάκη, κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι «στηρίζουν τα συστημικά ΜΜΕ, μπλοκάροντας το ΕΣΡ για να μην μπει τάξη μετά από 25 χρόνια».

Στην αντίπερα όχθη, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σ. Βαρδαλής ανέφερε: «Πολλοί μέσα σε αυτή την αίθουσα κόπτονται για τη δημοκρατική πληροφόρηση του λαού μας. Ξεχνούν όμως το πιο σημαντικό, ότι σε αυτή τη χώρα κουμάντο στα ΜΜΕ έκανε και κάνει το μεγάλο κεφάλαιο, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι». Αυτό θα συνεχίσει να ισχύει, «όσα μέτρα και κανόνες και αν βάλετε. Και αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατική πληροφόρηση του λαού μας».

ΠΟΤΑΜΙ
«Μεγάλες συναινέσεις» στις «μεγάλες μεταρρυθμίσεις»

Πεδία όπου μπορεί να χτίσει «συναινέσεις» με άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις, με αιχμή την ταχύτερη προώθηση καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, κατονομάζει ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης.

Μπορεί με αφορμή τον ένα χρόνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να μίλησε για «θλιβερή» επέτειο, ωστόσο άφησε και κατά κει μια πόρτα ανοιχτή, αν... σοβαρευτούν. Είπε π.χ. ότι «υποχρέωση του Ποταμιού είναι να έχει λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Εχει και άλλη μια υποχρέωση: Να αναζητά συμμάχους στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα», και ότι «το Ασφαλιστικό χρειάζεται μεγάλες συναινέσεις και θα έπρεπε, αν είχαμε μια υπεύθυνη κυβέρνηση, να αναζητήσει αυτές τις μεγάλες συναινέσεις».

Στο ίδιο μοτίβο, με δήλωσή του στην εφημερίδα «Αγορά», σχολιάζοντας πρόσκληση της Φώφης Γεννηματά για συμπόρευση, είπε: «Μερικοί αντιλαμβάνονται τις συνεργασίες ως τακτικό, διαδικαστικό θέμα και το λένε και δημοσίως: "Να ενωθούμε για να μην χάσουμε". Οι πολίτες όμως δεν ενδιαφέρονται για τους κομματικούς στρατούς και τις μάχες εξουσίας. Τους ενδιαφέρουν οι μάχες των ιδεών, των μεταρρυθμιστικών ιδεών (...) Οποιοι λοιπόν θέλουν την συνεργασία μας ας ξεκινήσουν από αυτό: Να μας πουν σε ποιες από τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει το Ποτάμι - στο Δημόσιο, την Παιδεία, την Οικονομία, την Δικαιοσύνη - συμφωνούν. Τα άλλα (θα) είναι εύκολα».

Πάντως, στο εσωτερικό του Ποταμιού επικρατεί προβληματισμός. Χαρακτηριστικά, ο βουλευτής του Σπ. Λυκούδης, μιλώντας στον «Αθήνα 9,84», παραδέχτηκε ότι η εικόνα που παρουσιάζει στις δημοσκοπήσεις θυμίζει την καθοδική πορεία της ΔΗΜΑΡ.

Μιλώντας για την εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ εκτίμησε ότι «εξ αντικειμένου, διαμορφώνει μια κινητικότητα στο σύνολο του πολιτικού συστήματος. Για πρώτη φορά εμφανίζεται μια εναλλακτική πρόταση στην κυβέρνηση και όλοι επαναδιατυπώνουν τις στρατηγικές τους. Στο πλαίσιο μιας τέτοιας ενασχόλησης για το τι θα γίνει και στο Ποτάμι - που είναι ένα κατ' εξοχήν κόμμα του μεσαίου χώρου - υπάρχουν πάρα πολλοί προβληματισμοί».

Τοποθετούμενος για την πρόταση Γεννηματά την χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα», συμπληρώνοντας ότι χρειάζεται «για την ισορροπία του πολιτικού συστήματος, αυτός ο χώρος, που βρίσκεται ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. και είναι κατακερματισμένος, να βρει τη δική του "περπατησιά". Πιστεύω ότι και για γενικότερες μελλοντικές κυβερνητικές συνεργασίες αυτός ο χώρος πρέπει να έχει προσωπικότητα. Χρειάζεται κάποια αξιόπιστη κεντροαριστερά, σοσιαλδημοκρατία για σοβαρότερες και σταθερότερες κυβερνητικές συνεργασίες».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ