ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προχώρησαν χτες οι μικρομεσαίοι αγρότες της χώρας, δίνοντας τη δική τους αγωνιστική απάντηση στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους και στραπατσάροντας την τακτική συκοφάντησης του αγώνα τους.

Αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας και άλλα μπλόκα πολιόρκησαν χτες το Ζάππειο, ενώ μέσα στις αίθουσές του ο περιβόητος «διάλογος» της κυβέρνησης για το αγροτικό περιορίστηκε στην ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ...υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων και βήμα προβολής κάποιων στελεχών της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΓΕΣΑΣΕ.

Στη Βόρεια Ελλάδα, οι αγρότες στο μπλόκο του Προμαχώνα προχώρησαν σε κλείσιμο και της σιδηροδρομικής γραμμής, ενώ οι αγρότες των μπλόκων της Τρίγλιας και της Γαλάτιστας κινήθηκαν συντονισμένα προς τη Θεσσαλονίκη, όπου αντιμετώπισαν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ που απέτρεψαν την είσοδό τους στην πόλη.

Απάντηση στον ψευτοδιάλογο της κυβέρνησης έδωσαν και οι αγρότες της Καλαμάτας με δίωρη κατάληψη της Αγροτικής Τράπεζας, ενώ έξω από την Αμαλιάδα εξακολουθούν να είναι παραταγμένα τρακτέρ.

Ακόμη ένα μπλόκο προστέθηκε από χτες στην περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας, στη γέφυρα Ερμίτσας της Αιτωλοακαρνανίας. Για 8η μέρα παραμένει το μπλόκο στη γέφυρα του Λούρου, ενώ οι αγρότες της Θεσπρωτίας προχώρησαν σε αποκλεισμό του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και οι ελαιοκαλλιεργητές μαζί με ξενοδοχοϋπάλληλους πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια της Κέρκυρας.

Με αποκλεισμό της Νομαρχίας Χανίων και παράσταση διαμαρτυρίας στη νομαρχίας στο Ηράκλειο συνεχίστηκαν και οι κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων στην Κρήτη.

Το Σάββατο, που μας πέρασε, πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η περιοδεία της ΓΓ τη ΚΕ του ΚΚΕ στα μπλόκα των αγροτών, ενώ η Αλέκα Παπαρήγα ανέλυσε τις θέσεις του Κόμματος σε ομιλία της στο μπλόκο της Νίκαιας.

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Διάλογος στους δρόμους του αγώνα

«Κουρέλιασαν» κυβερνητικές φιέστες και συκοφαντίες οι αγρότες που διαδήλωσαν έξω από το Ζάππειο, στη Βουλή αλλά και στην πλατεία Κολωνακίου. Μαζί τους εκπρόσωποι ταξικών συνδικάτων και σπουδάζουσας νεολαίας

...και στην πλατεία Κολωνακίου
...και στην πλατεία Κολωνακίου
«Γύρισαν την πλάτη» στο στημένο διάλογο κυβέρνησης, βιομηχάνων, τραπεζιτών και όλων των άλλων που κλέβουν το βιος τους, οι αγωνιζόμενοι φτωχομεσαίοι αγρότες, αντιπροσωπεία των οποίων βρέθηκε χτες το πρωί, έξω από το Ζάππειο Μέγαρο. Μαζί τους αντιπροσωπείες ταξικών σωματείων και της σπουδάζουσας νεολαίας που συσπειρώνεται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στα δίκαια αιτήματα της μικρής αγροτιάς, εκδηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο την ανάγκη κοινού αγώνα όλων των εκμεταλλευόμενων στρωμάτων πόλης και υπαίθρου, μαζί με τη νεολαία, απέναντι στη συνολικότερη αντιλαϊκή πολιτική των μονοπωλίων. Το σύνθημα στο πανό της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, ήταν σαφές: «Εργάτες - Αγρότες, ενάντια στον κοινό εχθρό, τα μονοπώλια».

«Καταγγέλλουμε τον προσχηματικό διάλογο της κυβέρνησης. Σκοπός της είναι να μας καταστήσουν συνένοχους στην πολιτική ξεκληρίσματος που ακολουθούν, για χάρη των βιομηχάνων και μεγαλεμπόρων, αυτών που παίρνουν "τσάμπα" τα προϊόντα μας και τα πουλάνε πανάκριβα στους εργαζόμενους», είπε ο Β. Μπούτας.

Είναι στρατηγική τους επιδίωξη, συνέχισε, να πετάξουν έξω από τη γη τους εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, με το διαχωρισμό σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και μη. Εξέφρασε, επίσης, τις ευχαριστίες όλων των αγωνιζόμενων αγροτών για τη συμπαράσταση που εκδηλώνουν αυτές τις μέρες σωματεία εργαζομένων και άλλοι λαϊκοί μαζικοί φορείς. Ολους αυτούς που ο κυβερνητικός προπαγανδιστικός μηχανισμός αποκλείει απ' τα τηλεοπτικά «παράθυρα», παίζοντας το βρώμικο και αντιδραστικό παιχνίδι του «κοινωνικού αυτοματισμού».

Από τη διαδήλωση των αγωνιζόμενων αγροτών έξω από το Ζάππειο...
Από τη διαδήλωση των αγωνιζόμενων αγροτών έξω από το Ζάππειο...
Ο Ρ. Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, σημείωσε ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις που ξετυλίγονται τις τελευταίες μέρες, αφορούν όλον τον ελληνικό λαό.

«Απαντάμε θετικά στο κοινό πλαίσιο αιτημάτων που κατέθεσε η ΠΑΣΥ και ενισχύουμε τα μπλόκα μας», είπε ο Σπ. Κλινάκης, από το μπλόκο του Λούρου Πρέβεζας.

Την αμέριστη συμπαράσταση του ΜΑΣ, εξέφρασε ο Κ. Δράκος, σημειώνοντας ότι οι φοιτητές είναι παιδιά αγροτών και εργατών στη συντριπτική τους πλειοψηφία, γι' αυτό και νιώθουν αυτόν τον αγώνα ως δικό τους. «Ιδια είναι η πολιτική που ξεκληρίζει το φτωχό αγρότη και υποβαθμίζει τις δικές μας σπουδές», τόνισε.

«Είμαστε στο πλευρό σας μέχρι την τελική δικαίωση του αγώνα σας», είπε ο Χρ. Τσιντζιλώνης, που παραβρέθηκε στη χτεσινή κινητοποίηση εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, δεχόμενος την παρακάτω ερώτηση από τον Β. Μπούτα: «Επειδή ορισμένοι εγείρουν ζήτημα πατριωτισμού, για όσους αγρότες συμμετέχουν στα μπλόκα, υπήρχαν αγρότες στην Εθνική Αντίσταση, Χρήστο;»

-- «Απ' τους πρώτους που μπήκαν στον αγώνα για τη λευτεριά, ήταν οι φτωχοί αγρότες», απάντησε ο Χρ. Τσιντζιλώνης...

«Παρών» στη χτεσινή κινητοποίηση δήλωσε και ο δήμαρχος Νίκαιας, Στ. Μπενετάτος. Επίσης, παρευρέθηκε μεγάλη αντιπροσωπεία του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά, ότι είναι το κόμμα εκείνο που αταλάντευτα και με συνέπεια, στηρίζει διαχρονικά τα δίκαια αιτήματα της φτωχομεσαίας αγροτιάς, αλλά και τις μορφές αγώνα που η ίδια επιλέγει.

Πορεία στο Κολωνάκι

Αμέσως μετά το τέλος των ομιλιών, οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τη Βουλή, αλλά δε στάθηκαν εκεί όπως ανέμεναν και οι επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων. Συνέχισαν μέχρι το ύψος του Μαξίμου και στρίβοντας αριστερά, στην οδό Κουμπάρη, κατέληξαν στην πλατεία Κολωνακίου, σε μια συμβολική κίνηση απάντησης και γελοιοποίησης της επιχειρηματολογίας των κυβερνώντων, για αγρότες του Κολωνακίου. Γιατί άπαντες γνωρίζουν ότι στο Κολωνάκι μπορεί κάποιοι να κυκλοφορούν με πολυτελή τζιπ, τύπου αγροτικών, μόνο που αυτά δεν ανήκουν στην αγροτιά που αυτές τις μέρες βρίσκεται στα μπλόκα του αγώνα, από την Κρήτη μέχρι τον Εβρο.

Στις πρωθυπουργικές συκοφαντίες απάντησε ο Β. Μπούτας: «Χρησιμοποιούν τα ψεύδη περί αγροτών του Κολωνακίου, για να πετάξουν έξω από τη γη τους εκατοντάδες χιλιάδες φτωχούς αγρότες. Μέσα στην αγροτιά, υπάρχουν οι μεγαλοαγρότες και οι σύγχρονοι τσιφλικάδες. Ομως η κυβερνητική πολιτική δε χτυπά αυτούς. Εμάς, τους μικρομεσαίους αγρότες θέλουν να διώξουν, σύμφωνα με την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, για να αφήσουν τους λίγους να λυμαίνονται την παραγωγή και τη μικρομεσαία αγροτιά να την μετατρέψουν σε κολίγους. Δεν ανεχόμαστε το διασυρμό, τη διαστρέβλωση και το ψέμα. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα δυναμικά, αποφασιστικά, ενωτικά μέχρι να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική», κατέληξε.

Λίγο αργότερα, η διαδήλωση βγήκε και πάλι στο δρόμο με το σύνθημα «στα μπλόκα της αγροτιάς θα σπάσει της κυβέρνησης ο τσαμπουκάς», να δονεί την οδό Κανάρη, και τις γύρω καφετέριες με τους θαμώνες τους να βγαίνουν στα πεζοδρόμια αλλά και τους κατοίκους των γύρω πολυκατοικιών στα μπαλκόνια τους με την απορία έκδηλη στα μάτια τους. Γιατί, είπαμε, μπορεί ο πρωθυπουργός να συκοφαντεί μιλώντας περί «αγροτών του Κολωνακίου», αλλά ούτε ο ίδιος το πιστεύει...

Οι διαδηλωτές μέσω της οδού Ακαδημίας κατέληξαν στην πλατεία Συντάγματος όπου και διαλύθηκαν, με τους αγρότες να παίρνουν το δρόμο της επιστροφής για τα μπλόκα και τους φοιτητές και εργαζόμενους να επιστρέφουν στα δικά τους αγωνιστικά μετερίζια.

ΖΑΠΠΕΙΟ
Η φιέστα εξελίχθηκε σε ... «παρωδία»

Ομως οι αντιαγροτικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης σε βάρος της φτωχομεσαίας αγροτιάς παραμένουν

Σε «παρωδία» εξελίχτηκε χτες ο ...«κοινωνικός διάλογος» για τη γεωργία που συνδιοργάνωσαν στο Ζάππειο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ). Η προγραμματισμένη αυτή εκδήλωση της ΟΚΕ, που η κυβέρνηση θέλησε να εμφανίσει ως κοινωνικό διάλογο και καλούσε τους αγρότες όλο το προηγούμενο διάστημα να συμμετάσχουν για να λυθούν - υποτίθεται - τα προβλήματά τους, αποδείχτηκε εκ των πραγμάτων μια «φούσκα».

Η αγωνιζόμενη αγροτιά καλά έκανε και γύρισε την πλάτη της σ' αυτή την απάτη. Καλά έκανε χτες ευρεία αντιπροσωπεία του συνεπούς αγροτικού κινήματος και κατήγγειλε έξω από το Ζάππειο την όλη κοροϊδία και τις προσχεδιασμένες κυβερνητικές μεθοδεύσεις σε βάρος της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Αλλά, στην έναρξη της φιέστας που διοργανώθηκε χτες ...ντράπηκαν, όπως φάνηκε, να δώσουν το «παρών» τους και οι εκπρόσωποι των εμποροβιομηχάνων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα. Το «παρών» βέβαια έδωσαν εκπρόσωποι των εποπτευομένων οργανισμών και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, καθώς και εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΓΕΣΑΣΕ και ελεγχόμενων οργανώσεων της ΠΑΣΕΓΕΣ, όπως ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηνοτρόφων και η Πανελλήνια Ενωση Νέων Αγροτών. Η ΝΔ έδωσε το «παρών» της διά του γραμματέα αγροτικού Κ. Κόλλια και του τομεάρχη αγροτικής ανάπτυξης Γ. Κασαπίδη. Ο πρώτος έκανε ομιλία και ο δεύτερος βλέποντας το φιάσκο, ανακοίνωσε ότι η ΝΔ αποχωρεί. Ετσι, από άλλα κόμματα έμεινε μόνο ο ΛΑ.Ο.Σ.

Η Κ. Μπατζελή στην ομιλία της αναφέρθηκε στους 8 θεματικούς άξονες που είχαν προσχεδιαστεί, για να γίνει υποτίθεται ο κυβερνητικός κοινωνικός διάλογος. Ομως, και από τα χτεσινά λεγόμενα της Κ. Μπατζελή φάνηκε πως η φτωχομεσαία αγροτιά δεν έχει τίποτα να κερδίσει από τα όσα σχεδιάζει και επιδιώκει να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Κι όπως φαίνεται, το βασικό πλήγμα θα το δεχτούν οι μικροί και φτωχοί αγρότες που εξαναγκάζονται να έχουν και εξωγεωργικό εισόδημα, προκειμένου να επιβιώσουν. Εγινε αναφορά για παράδειγμα στη νέα ΚΑΠ και το ΕΣΠΑ. Και τα δύο όμως δεν αφήνουν να υπάρχει μέλλον για τη φτωχομεσαία αγροτιά. Τέθηκε το θέμα της ανασυγκρότησης του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος. Αλλά οι προσχεδιασμένες προτάσεις πετούν εκτός αγροτικών συλλόγων τους φτωχούς και μικρούς αγρότες που έχουν και εξωγεωργικό εισόδημα πάνω από 50%. Κι αυτό γίνεται στο πλαίσιο του αντιδραστικού σχεδίου «Καλλικράτης». Αναφορά έγινε ακόμα για την πολιτική διαχείρισης της αγροτικής γης, που στην πράξη σημαίνει πολιτική συγκέντρωσης και ενίσχυσης της συγκέντρωσης των χωραφιών των φτωχών και μικρών αγροτών, που οδηγούνται στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα. Αλλωστε, στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου υπάρχει και το ερώτημα αν θα πρέπει να κοπούν οι επιδοτήσεις μέχρι 200 ευρώ ή μέχρι 400 ευρώ.

Στο πλαίσιο της πολιτικής δημιουργίας κυβερνητικών επικοινωνιακών εντυπώσεων πήραν επίσης το λόγο χτες, ο πρόεδρος της ΟΚΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, που έκανε και την αρχή. Ακολούθησαν: Η υπουργός Οικονομίας Λ. Κατσέλη, η οποία καταφέρθηκε ενάντια στα μπλόκα, αναφέροντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια μικροκομματικών και συντεχνιακών διεκδικήσεων. Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδης που τα φόρτωσε στη ΝΔ. Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζ. Καραμίχας, ο οποίος ζήτησε να γίνει περιφερειοποίηση των επιδοτήσεων και αποδέχεται ήδη τα νέα χειρότερα μέτρα που έρχονται σε βάρος της αγροτιάς. Ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ Γ. Γονιωτάκης που υποκλίθηκε στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης μπας και διατηρήσει κάποιο ρόλο, στα όσα αρνητικά θα φέρει ο «Καλλικράτης». Τέλος, ο Τ. Χανιώτης στέλεχος της Κομισιόν, αφού «παπαγάλισε» την αντιαγροτική ευρωπροπαγάνδα, ανέφερε ότι από το 2013 θα «αλλάξει το σύστημα πληρωμών ενισχύσεων». Λεπτομέρειες δεν ανέφερε, αλλά όπως συμπεραίνεται τίποτα δε θα είναι προς το καλύτερο. Κι αν δεν αντιδράσει δυναμικά η αγροτιά μπρος σε όσα σχεδιάζονται, τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απάντηση με συντονισμένο και δυνατό αγώνα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για το «διάλογο» για το αγροτικό ζήτημα

Για το «διάλογο» για το αγροτικό ζήτημα το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει:

«Ο διάλογος - φιέστα που οργάνωσε η κυβέρνηση στο Ζάππειο, επιβεβαιώνεται ότι δεν έχει στόχο την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της αγροτιάς αλλά τον αποπροσανατολισμό και την υποταγή της στη μοίρα του ξεκληρίσματος που τους οδηγεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ.

Ο στόχος της κυβέρνησης και όλων των άλλων υποστηρικτών της ΚΑΠ, είναι να παρουσιάσουν αυτή την αντιαγροτική πολιτική ως αναγκαία, ώστε να γίνει πιο γρήγορα και καλύτερα η εφαρμογή της. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι διαρθρωτικές αλλαγές που παρουσίασε. Η "ισορροπία της αγοράς" για την οποία μιλάει η κυβέρνηση είναι παραμύθι. Η ΚΑΠ, που στηρίζουν και υλοποιούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, εφαρμόζει την πλήρη απελευθέρωση των τιμών στα αγροτικά προϊόντα, παραδίδοντας τους μικρούς παραγωγούς και καταναλωτές στη στυγνότερη εκμετάλλευση των εμποροβιομηχάνων, των τραπεζών και των καρτέλ, που λυμαίνονται την παραγωγή και την εμπορία των αγροτικών προϊόντων σε βάρος τους. Κανένας έλεγχος τιμών δεν μπορεί να υπάρξει προς όφελος των παραγωγών και των καταναλωτών όσο βρίσκονται στα χέρια των μονοπωλίων οι εισαγωγές, η συγκέντρωση των αγροτικών προϊόντων, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, συνολικά οι πρώτες ύλες και η εμπορία των τροφίμων.

Η ενίσχυση της λεγόμενης επιχειρηματικότητας είναι η επιδότηση με κρατικούς και κοινοτικούς πόρους, δηλαδή χρήματα των λαών, της συγκέντρωσης της παραγωγής και της γης προκειμένου να επιταχυνθεί και να ολοκληρωθεί η εκτόπιση των φτωχών αγροτών και η συμπίεση των μεσαίων.

Η φτωχή και μεσαία αγροτιά πρέπει να απαντήσει στη συκοφαντία και τις απειλές της κυβέρνησης δυναμώνοντας και συντονίζοντας τον αγώνα της, απαιτώντας τη λήψη των άμεσων εκείνων μέτρων που θα της επιτρέπουν να συνεχίσει την παραγωγή της.

Οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης πρέπει να δηλώσουν την αλληλεγγύη τους στην αγωνιζόμενη αγροτιά. Να απαντήσουν έτσι στο αντιδραστικό μέτωπο των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που επιδιώκει με κάθε τρόπο και μέσο να ηττηθεί ο αγώνας της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς. Ο αγώνας της είναι δίκαιος και η ικανοποίηση των αιτημάτων της συμφέρει όλο το λαό».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ