ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Σεπτέμβρη 2021 - Κυριακή 26 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ
«Πάρε κόσμε» για τους ομίλους και ο λογαριασμός στον λαό

Μπαράζ από νέα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, τόσο από το σκέλος της ενισχυμένης εποπτείας όσο και στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, περιλαμβάνει η ατζέντα κυβέρνησης - ΕΕ - επιχειρηματικών ομίλων, με κεντρικό ζητούμενο την προσέλκυση ικανής μάζας νέων κερδοφόρων επενδύσεων, την προώθηση συγχωνεύσεων, εξαγορών κ.ά., με σειρά νέων προκλητικών κινήτρων, επιδοτήσεων και άλλων διευκολύνσεων για τους ομίλους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη Τετάρτη δημοσιοποίησε την 11η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, όπου μεταξύ άλλων εστιάζει στα παρακάτω:

  • «Μετά την πρόσφατη εργασιακή μεταρρύθμιση, οι (ελληνικές) αρχές αναμένεται να παρουσιάσουν ένα σχέδιο νέου κώδικα εργασίας έως τις αρχές του 2022».Αυτό πρακτικά σημαίνει κωδικοποίηση και θωράκιση της αντεργατικής νομοθεσίας.
  • Ως βασικό ζήτημα τίθεται η συγκρότηση του ιδιωτικού φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων, στον οποίο θα μεταβιβάζονται οι πρώτες κατοικίες, με την ταυτόχρονη καταβολή ενοικίου από τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά. Η έναρξη λειτουργίας του φορέα «δεν αναμένεται πριν από τα μέσα 2022, χωρίς ωστόσο να επηρεαστούν άλλες διατάξεις του πτωχευτικού πλαισίου».

Για τη διεκπεραίωση εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων για «κόκκινα» δάνεια επισημαίνεται πως είναι πιθανό να διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν αρχικά, λόγω της πολύμηνης αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων εξαιτίας της πανδημίας.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται να προχωρήσει στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τον ιδιώτη - επενδυτή που θα αναλάβει τον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων, στον οποίο θα μεταβιβάζονται οι πρώτες κατοικίες με την ταυτόχρονη καταβολή ενοικίου από τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά. Οι ιδιοκτήτες δηλαδή θα γίνονται νοικάρηδες στο σπίτι τους.

  • Αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέες παρεμβάσεις στήριξης των ισχυρών ομίλων, τόσο με μόνιμα όσο και με έκτακτα μέτρα, υπογραμμίζεται ότι η απόσυρση των μέτρων που εφαρμόστηκαν στο όνομα της πανδημίας θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με προσεκτικά βήματα, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν παρενέργειες αλλά και το ενδεχόμενο έξαρσης των πτωχεύσεων.
Ταμείο Ανάκαμψης: Ο «καλύτερος φίλος» των μεγάλων ομίλων

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η «πράσινη μετάβαση», η «εξωστρέφεια», η ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων και η καινοτομία - έρευνα αποτελούν τους 5 άξονες για τα δάνεια που θα χορηγήσει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αυτό αναφέρεται στο «κείμενο των επιλεξιμοτήτων», που δόθηκε την Τετάρτη σε δημόσια διαβούλευση, για την ενσωμάτωση τυχόν παρατηρήσεων από τις τράπεζες και τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και φορείς.

Ο γενικός κανόνας εστιάζει σε ενισχύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης στο 50% (επιχορηγήσεις και δάνεια) του επενδυτικού πλάνου, έναντι 30% τραπεζικού δανεισμού και 20% συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών, για την εγγυημένη κερδοφορία τους.

Τα φτηνά έως και άτοκα δάνεια θα καλύπτουν από 30% έως 50% το κόστος του επιχειρηματικού σχεδίου, ενώ η κλιμάκωσή τους βασίζεται στον βαθμό μεγαλύτερης συνεισφοράς σε καθεμιά από τις 5 επιλέξιμες κατηγορίες, ή και σε συνδυασμό τους, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τα κίνητρα για τις συγχωνεύσεις, από 1/1/2022 έως και το 2025 παρέχεται έκπτωση 30% επί του ποσού οφειλόμενου φόρου για όσες επιχειρήσεις συγχωνευτούν, μεταφέροντας και μ' αυτόν τον τρόπο στις πλάτες του λαού το κόστος της παραπέρα συγκέντρωσης της οικονομίας.

Το γεγονός εξάλλου ότι τα «πακέτα» του Ταμείου Ανάκαμψης προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, αποκλείοντας εξ ορισμού τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, επιβεβαίωσε η κυβέρνηση τη βδομάδα που πέρασε, διά στόματος Αδ. Γεωργιάδη.

Αυτό που ξεκαθαρίστηκε είναι ότι τα τραπεζικά δάνεια από το Ταμείο και η προνομιακή πρόσβαση σε αυτά αφορούν μόνο επιχειρήσεις οι οποίες, διά της συγχώνευσης, θα μεγαλώνουν στο μέγεθος που ορίζει η ΕΕ τη «μικρομεσαία επιχείρηση», δηλαδή με 250 εργαζόμενους και τζίρο πολλών εκατομμυρίων! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όποια επιχείρηση δεν καταφέρει να συγχωνευτεί, και μάλιστα με συγκεκριμένους όρους, με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθεί σε λουκέτο, αφού στη μεγάλη πλειοψηφία τους είναι ήδη υπερχρεωμένες και φυτοζωούν.

Αρχαιρεσίες, συνελεύσεις και δραστηριότητα σωματείων
  • Με εξορμήσεις και συνελεύσεις σε εργοτάξια της Αττικής, αλλά και σε έργα στις γειτονιές, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας προχωρά στην προετοιμασία της τακτικής Γενικής Συνέλευσής του, που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Οκτώβρη. Το Συνδικάτο θα συζητήσει τη Δευτέρα 27/9, στις 7.30 π.μ., με τους εργαζόμενους στον πύργο του Πειραιά, και την Τρίτη 28/9, στις 12 μ., με το προσωπικό στο εργοτάξιο της «ΕΡΕΤΒΟ» στο νέο δημαρχείο Χαλανδρίου.
  • Το Σάββατο 25/9 πραγματοποιούνται οι αρχαιρεσίες του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας για την ανάδειξη νέας διοίκησης και αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ. Οι υποψήφιοι της ΔΑΣ καλούν σε υπερψήφιση του ψηφοδελτίου της.
  • Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καλεί σε σύσκεψη διοικήσεων σωματείων και αντιπροσώπων της δύναμής του την Τετάρτη 29/9, στις 7 μ.μ. στην έδρα του, με θέμα τον σχεδιασμό και την οργάνωση της πάλης των συνδικάτων. Παράλληλα καλεί σε κινητοποίηση την Τρίτη 28/9 στις 12 μ. στη ΔΕΗ (Κάτσαρη), ενάντια στις αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος και στη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος.
  • Σε σύσκεψη την Πέμπτη 30/9 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, στις 11 π.μ., καλούν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, για την οργάνωση και τον συντονισμό της πάλης ενάντια στην αντεργατική πολιτική.
  • Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση στις 17/10 και διενέργεια αρχαιρεσιών την περίοδο 1-14/11 προχωρά το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής, σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες για τον τόπο διεξαγωγής της Γενικής Συνέλευσης.
  • Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας προχωρά σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση την Κυριακή 10/10, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Μητροπόλεως.
  • Το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής συνεχίζει τις αρχαιρεσίες έως τις 30/9. Με βάση το πρόγραμμα της εφορευτικής επιτροπής, τις επόμενες μέρες οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν: Στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, 7ος όροφος), 11 π.μ. - 7 μ.μ. (όλες τις μέρες εκτός από την Τρίτη 28/9). Στις 25/9 στην Παλλήνη (10 π.μ. - 6 μ.μ, πλατεία Ελευθερίας). Στις 26/9 σε Ζωγράφου (10 π.μ. - 6 μ.μ., γραφεία Συνδικάτου Οικοδόμων, Περιάνδρου 18), Ελευσίνα (10 π.μ. - 6 μ.μ., γραφεία Σωματείου Συνταξιούχων, Αισχύλου 10) και στο ξενοδοχείο «Four Seasons» (11 π.μ. - 7 μ.μ.). Στις 27/9 στη Λούτσα (10 π.μ. - 6 μ.μ, πλατεία Κοπελάκη) και στα ξενοδοχεία «Crowne Plaza» (1 μ.μ. - 5 μ.μ.) και «Novotel» (10 π.μ. - 6 μ.μ.).

Την Κυριακή 26/9 γίνονται οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέων οργάνων στον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσιοθεραπευτών και στα περιφερειακά τμήματά του. Στην Αθήνα οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στα γραφεία του ΠΣΦ (Αλεξάνδρας 34, 1ος όροφος) και στις έδρες των περιφερειακών τμημάτων. Σε ενίσχυση του ψηφοδελτίου της καλεί η «Αγωνιστική Συσπείρωση Φυσικοθεραπευτών» (ΑΣΥΦ), τονίζοντας: «Ενίσχυσε την ασυμβίβαστη φωνή στον ΠΣΦ, της αγωνιστικής διεκδίκησης και δράσης, που μπαίνει μπροστά για την υπεράσπιση στο ύψος των σύγχρονων αναγκών των μισθωτών, των μικρών αυτοαπασχολούμενων, των ανέργων».

Πατριδογνωμόνιο
Γράμμα στο πρόστυχο σύστημα

Τα μικρομάγαζα των αυτοαπασχολούμενων και οι μικρές επιχειρήσεις με δυο - τρεις εργαζόμενους πρέπει να συγχωνευτούν, είπε ο υπουργός! Οι σχολές και τα τμήματα που έμειναν άδεια από την ελάχιστη βάση εισαγωγής πρέπει να συγχωνευτούν, είπε η υπουργός!

Κι ο κολοσσός του ντελίβερι που χλαπάκιασε στην πανδημία τον άμπακο από κέρδη, θέλει λέει να κάνει συνεργάτες - επιχειρηματίες - συνεταίρους του (εδώ δε γελάνε, οργίζονται) πάνω από εκατό ξεζουμισμένους ταχυμεταφορείς που στύφτηκαν όπως κι εκατομμύρια «καθημερινοί» άνθρωποι.

Σ' αυτό το υπέροχο αναπτυξιακό φόντο, όπου ο Γαργαντούας της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου καταπίνει αμάσητα και τα κόκαλα των εργαζομένων, η παιδεία, η εκπαίδευση και γενικότερα η μόρφωση πρέπει να μείνουν προνόμιο όσο γίνεται λιγότερων, ώστε να μην προκόβουν και να μην ανοίγουν μυαλά που θέλουν να αντισταθούν στην καλοπουλημένη αστική βολική παραδοχή, «όπου φτωχός κι η μοίρα του». Στον καθεστωτικό λοιπόν και καθημερινά νομοθετούμενο ζόφο της κοινωνικής δυστοπίας, παίρνω μια επιστολή από έναν καθημερινό άνθρωπο, που αισθάνεται να συνθλίβεται και θέλει να το παλέψει για να μη γίνει φτηνός εργατικός κιμάς. Την παραθέτω, και τα στοιχεία του είναι στη διάθεση οποιουδήποτε και κυρίως της εκπαιδευτικής κοινότητας για το θέμα του, που όπως λέει ο ίδιος καίει και ζεματάει, αλλά χάνεται στη μικροπολιτική των αστικών κομμάτων περί την κυρία Κεραμέως, λανθασμένα ως πρόσωπο και όχι ως ιδεολογικό φορέα παιδείας...

«Είμαι ένας βιοπαλαιστής, καθημερινός άνθρωπος με οικογένεια και παιδιά, τα οποία προσπαθώ να συντηρήσω όπως και τόσος κόσμος. Παράλληλα για ένα καλύτερο αύριο φοιτώ στο (χ) εσπερινό ΕΠΑΛ, στον τομέα μηχανολογίας. Είμαι 40 ετών, φοιτώ στο β' έτος κι εκτός από τον αγώνα της επιβίωσης, δίνω όπως και τόσοι άλλοι και τον αγώνα της μόρφωσης με απώτερο σκοπό να προχωρήσω στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ομως η κυβέρνηση έχει άλλη γνώμη για τη μόρφωση του λαού, κι έτσι κατάργησε το 1% που πέρναγε με χαμηλότερα μόρια της δικής μου κατηγορίας. Δηλαδή αποκλείστηκε η εισαγωγή στα ΑΕΙ μιας μερίδας μεγαλύτερων σε ηλικία, που είναι αγωνιστές του ψωμιού και της ανάγκης. Μας εξίσωσε δηλαδή στις Πανελλήνιες, λες και μπορούμε να παλέψουμε επί ίσοις όροις με παιδιά των ημερήσιων γενικών λυκείων που δεν εργάζονται, ενώ η ιδιότητα του μαθητή τούς επιτρέπει να παρακολουθούν φροντιστήρια και να έχουν άπλετο χρόνο διαβάσματος...

Σας στέλνω τους αγωνιστικούς μου χαιρετισμούς και εύχομαι κάτι να γίνει για τόσους βιοπαλαιστές που αγωνιζόμαστε σ' ένα έτσι κι αλλιώς πρόστυχο σύστημα αγοράς κι εργασίας, κι είναι κρίμα να μη μπορούν να βρουν μια θέση στον ήλιο...».

Αυτή η επιστολή ούτε συγχωνεύεται, ούτε καταπίνεται.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org