ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Προετοιμάζεται νέα αντικομμουνιστική επίθεση

Στο στόχαστρο τα ΚΚ που στηρίζουν τη συνεισφορά της ΕΣΣΔ και των άλλων σοσιαλιστικών χωρών

Σοβιετική αφίσα του 1941
Σοβιετική αφίσα του 1941
Οπως φαίνεται, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης δε συμβιβάστηκε με το ότι το 2006 δεν πέρασε το αντικομουνιστικό μνημόνιο, και ετοιμάζει δεύτερη αντικομμουνιστική επίθεση, που από ορισμένα ΜΜΕ (ιδιαίτερα της Ανατολικής Ευρώπης) παρουσιάζεται και ως μια «νέα δίκη της Νυρεμβέργης για την καταδίκη του κομμουνισμού».

Οπως έγινε γνωστό στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης κατατέθηκε νέο σχέδιο ψηφίσματος στο οποίο αναφέρεται πως αυτό πρέπει «να αξιολογήσει και να καταδικάσει τα εγκλήματα του κομμουνισμού».

Την πρωτοβουλία της νέας αντικομουνιστικής εκστρατείας ανέλαβε μια ομάδα 21 βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης από χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, που χρησιμοποιούν ως αφορμή την 70ή επέτειο από την έναρξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και την επέτειο της υπογραφής του Συμφώνου Μολότοφ - Ρίμπεντροπ, για να επαναφέρουν το αντικομμουνιστικό ψήφισμα. Ετσι τη «σκυτάλη» της απαράδεκτης ταύτισης κομμουνισμού - φασισμού αναλαμβάνει τώρα, μετά την ΕΕ και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Οπως αναφέρεται στο σχέδιο του ψηφίσματος, πρέπει «να συνεχίζουμε να εκτιμάμε και να καταδικάζουμε τα εγκλήματα του κομμουνισμού από τη νομική, ηθική και ιστορική πλευρά».

Το συγκεκριμένο ντοκουμέντο ισχυρίζεται πως στον 20ό αιώνα οι ευρωπαϊκές χώρες έπεσαν θύματα των δυο ολοκληρωτικών καθεστώτων - του ναζιστικού καθώς και του «σταλινικού», τα οποία επέφεραν τη «γενοκτονία» και «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Το ψήφισμα υποστηρίζει πως είναι απαράδεκτο «το εγκώμιο των ολοκληρωτικών καθεστώτων, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων διαδηλώσεων προς τιμήν του σταλινικού παρελθόντος».

Ουσιαστικά δηλαδή, με την παραπάνω θέση επιδιώκεται όχι μόνον η διαστρέβλωση της Ιστορίας και η πλύση εγκεφάλου της νέας γενιάς, αλλά και η απαγόρευση των εκδηλώσεων των ΚΚ, που στηρίζουν τη συνεισφορά της ΕΣΣΔ και των άλλων σοσιαλιστικών χωρών της Ευρώπης.

Τέλος, στο ψήφισμα αναφέρεται ακόμη πως θα πρέπει «να βοηθήσουμε τη Ρωσία στην οργάνωση ολόπλευρων κοινωνικών συζητήσεων για τα εγκλήματα του σταλινικού καθεστώτος».


Ι. Π.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ
Αλληλεγγύη στο «όχι» του ιρλανδικού λαού

26 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα της Ευρώπης συνυπογράφουν κοινή έκκληση

Με κοινή έκκλησή τους 26 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα της Ευρώπης, ανάμεσά τους και το ΚΚΕ, καλούν τους εργαζόμενους σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ να δείξουν την ενεργό αλληλεγγύη τους στον ιρλανδικό λαό για την απόρριψη της Συνθήκης της Λισαβόνας και στο νέο δημοψήφισμα που υποχρεώθηκε να πάει στις 2 του Οκτώβρη (είχε προηγηθεί δημοψήφισμα τον Ιούνη του 2008 όπου το «όχι» πήρε 53,4%), ενάντια στις πιέσεις που του ασκούν οι πολυεθνικές και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι. Ολόκληρο το κείμενο της έκκλησης δημοσιεύτηκε στον «Ρ» στο φύλλο της Τρίτης 22/9 (σελ. 25), όπου σημειώνονταν ανάμεσα σε άλλα:

«Τώρα οι εργατικές λαϊκές δυνάμεις γνωρίζουν καλύτερα ότι η ΕΕ δεν έχει καμιά σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα. Είναι ένωση της ανεργίας, της υποαπασχόλησης, της κατάργησης εργασιακών, κοινωνικών ασφαλιστικών δικαιωμάτων, της καθήλωσης των μισθών και των συντάξεων, της εμπορευματοποίησης της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας και του Πολιτισμού. Οι λαοί της Ευρώπης έχουν πια πείρα μιας και αποδείχτηκε στην πράξη ότι η ΕΕ και οι ευρωσυνθήκες της όχι μόνο δεν αποτελούν κανενός είδους ασπίδα για την καπιταλιστική κρίση αλλά, το αντίθετο, ενισχύουν τα κέρδη του κεφαλαίου που την προκαλούν.

Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα της Ευρώπης εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον ιρλανδικό λαό. Τον καλούμε για μια ακόμα φορά να αντιταχθεί αποφασιστικά στην εγγενή αντιδημοκρατική και αντεργατική κατεύθυνση της ΕΕ, να απορρίψει το μιλιταρισμό της ΕΕ και την απειλή ενάντια στην ειρήνη και τα δικαιώματα των λαών που αντιπροσωπεύει. Να αψηφήσει τα ευρωενωσιακά τελεσίγραφα. Να μην πιστέψει σε υποσχέσεις για ρυθμίσεις, βελτιώσεις και "πρωτόκολλα σεβασμού δικαιωμάτων εκτός συνθήκης" που δεν αλλάζουν τον αντιδραστικό χαρακτήρα της συνθήκης».

Τα κόμματα που συνυπογράφουν την έκκληση είναι τα εξής:

  • Εργατικό Κόμμα Βελγίου
  • Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Βοσνίας - Ερζεγοβίνης
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας
  • Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Εσθονίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας
  • Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας
  • Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών Ισπανίας
  • Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Λευκορωσίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας
  • Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας
  • Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας
  • Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας
  • Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας
ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Εντείνονται οι πιέσεις

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Εντείνονται καθημερινά οι εκβιασμοί και οι πιέσεις προς τον ιρλανδικό λαό, προκειμένου να πει «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα για τη «Νέα Μεταρρυθμιστική Συνθήκη» (Συνθήκη της Λισαβόνας), που αποτελεί τη μεταμφίεση του ευρωσυντάγματος, όσο πλησιάζει το δημοψήφισμα της 2ας Οκτώβρη και οι δημοσκοπήσεις δε δείχνουν μεταστροφή του «όχι» και τόσο θετικού κλίματος που επικρατεί. Στο Δουβλίνο βρέθηκε και ο πρόεδρος της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βέλγος ευρωβουλευτής, Γουίλφριντ Μάρτενς, για να ζητήσει από τους Ιρλανδούς να ψηφίσουν για τη συνθήκη και όχι για να στείλουν μήνυμα δυσαρέσκειας στην κυβέρνηση, απαιτώντας και αυτός το «ΝΑΙ», καθώς όπως είπε η δεύτερη απόρριψη ενδέχεται να είναι καταστροφική για τη Συνθήκη, την οποία η ΕΕ «έχει απόλυτη ανάγκη, τη δεδομένη στιγμή»... Υπέρ τάχθηκε και ο Πρόεδρος της «Ενωσης Ιρλανδών Αγροτών», Παντράικ Γουόλς, υποστηρίζοντας ότι οι αγρότες ψηφίζουν «ΝΑΙ».

Την ίδια στιγμή, έντονες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της ΕΕ να επιδοτήσει τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου της DELL στην Πολωνία, με τους υπερασπιστές του ΟΧΙ να έχουν ακόμα ένα επιχείρημα, χαρακτηρίζοντάς την ως «χαστούκι στο πρόσωπο των Ιρλανδών εργατών», ενισχύοντας την επιχειρηματολογία ότι η ΕΕ δε δίνει δουλειές, αντίθετα ενθαρρύνει την κατάργηση των θέσεων εργασίας...

Οι δημοσκοπήσεις, δε, εξακολουθούν να δίνουν στο «ΝΑΙ» ποσοστό 46%, στο «ΟΧΙ» 29%, με το αποτέλεσμα να αναμένεται να κριθεί από τους αναποφάσιστους που βρίσκονται στο 25%...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ