ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
«Θα τους "περιποιηθούμε" και στο δρόμο και στην κάλπη»

Την ανάγκη να δυναμώσουν οι συντονισμένοι, λαϊκοί αγώνες ενάντια στην εντεινόμενη επίθεση ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ανέδειξαν οι συνταξιούχοι, χτες, με μαχητική διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Με μια δυναμική κινητοποίηση χτες στο κέντρο της Αθήνας, οι συνταξιούχοι έστειλαν μήνυμα στα κόμματα της πλουτοκρατίας ότι θα δώσουν αγωνιστικά και πολιτικά τη μάχη μαζί με το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα ενάντια στη νέα αντεργατική - αντιλαϊκή θύελλα που έρχεται την επομένη των εκλογών, είτε η κυβέρνηση είναι γαλάζια είτε πράσινη. Πιστοί στο δρόμο του αγώνα θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους μαζί με το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Οι συνταξιούχοι ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Οργανώσεων των συνταξιούχων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΟΤΑ και ΝΑΤ και νωρίς το πρωί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ εκφράζοντας τη συμπαράσταση του ΠΑΜΕ στο δίκαιο αγώνα των συνταξιούχων. Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Διαμαντής Μαυροδόγλου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το συνταξιουχικό κίνημα θα αντιπαλέψει αποφασιστικά την πολιτική που οδηγεί τους απόμαχους της δουλειάς στην περιθωριοποίηση, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Οπως, άλλωστε, σημείωσε ο Δ. Μαυροδόγλου, ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη ΔΕΘ ήταν ξεκάθαρος, «σκοπεύουν να τα σαρώσουν όλα». Για το χιλιοειπωμένο επιχείρημα περί χρεών, ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ υπογράμμισε ότι για τα χρέη που επικαλούνται δεν έχει καμία ευθύνη ο λαός, «να πληρώσουν αυτοί που τα τσέπωσαν και τα έφαγαν».

Σε ό,τι αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση, ο Δ. Μαυροδόγλου τόνισε ότι αποτελεί εμπαιγμό σήμερα ο πρόεδρός του να διαπιστώνει προβλήματα και ελλείψεις, όταν το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση για 20 ολόκληρα χρόνια εφάρμοζε την πολιτική του κεφαλαίου σε βάρος των δικαιωμάτων των συνταξιούχων και συνολικά του λαού. «Ας σταματήσουν το δούλεμα», σημείωσε χαρακτηριστικά και παράλληλα υπογράμμισε ότι οι συνταξιούχοι θα περιποιηθούν κατάλληλα και στην κάλπη στις 4 Οκτώβρη τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. «Θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους», κατέληξε.

Ανάλογους χαιρετισμούς έκαναν ο πρόεδρος των συνταξιούχων Δημοσίου Π. Βαβουγιός, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Π. Τσάτσης, ο Γ. Κοντονάσιος εκ μέρους των συνταξιούχων ΕΛΤΑ, ο Γ. Λέκκας πρόεδρος των συνταξιούχων ΠΕΣ - ΝΑΤ και ο πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων του ΟΣΕ Π. Βασιλόπουλος.

Με υψωμένα τα πανό τους, οι συνταξιούχοι στη συνέχεια πραγματοποίησαν μια δυναμική πορεία, η οποία διέσχισε τη Σταδίου και κατέληξε στην αρχή της Βασ. Σοφίας, στο Σύνταγμα. Καθ' όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης οι συνταξιούχοι φώναζαν ασταμάτητα συνθήματα όπως: «Εμείς το λέμε δεν υποχωρούμε με ενότητα και αγώνα θα δικαιωθούμε». «Οι μεταρρυθμίσεις είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», κ.λπ.

ΠΑΜΕ
Να πάρουν ταξική απάντηση οι σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστών

Οι ταξικές δυνάμεις καταγγέλλουν το ΝΑΤΟικής έμπνευσης συνέδριο για τους «χειρισμούς κρίσεων», που γίνεται φέτος για 13η φορά στην Αθήνα

Η έμπρακτη και διεθνιστική αλληλεγγύη είναι βασική αρχή για το ΠΑΜΕ, στην ενίσχυση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης (φωτ. από παλιότερη φιλοξενία παιδιών από την Παλαιστίνη)
Η έμπρακτη και διεθνιστική αλληλεγγύη είναι βασική αρχή για το ΠΑΜΕ, στην ενίσχυση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης (φωτ. από παλιότερη φιλοξενία παιδιών από την Παλαιστίνη)
Το ΝΑΤΟικής έμπνευσης Διεθνές Συνέδριο χειρισμού κρίσεων, που θα γίνει φέτος, για 13η συνεχή χρονιά στην Αθήνα, εξυπηρετώντας τη «διάδοση» του δόγματος και των σχεδίων των ιμπεριαλιστών, αλλά και την εμπέδωση του ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων ως εσωτερικού κατασταλτικού μηχανισμού καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, καλώντας σε «ταξική δυναμική απάντηση στο νέο αντιλαϊκό ΝΑΤΟσυνέδριο».

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:

«Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει και καταδικάζει τη διοργάνωση για 13η χρονιά στην Αθήνα, με ευθύνη του ΓΕΕΘΑ και υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ΝΑΤΟικού συνεδρίου με θέμα: "χειρισμοί κρίσεων".

Από την όλη θεματολογία του συνεδρίου, από τους συμμετέχοντες και από τους ομιλητές - εισηγητές σ' αυτό, εύκολα συνάγεται το συμπέρασμα ότι και με αυτό το συνέδριο το ΝΑΤΟ, ο ιμπεριαλιστικός αυτός οργανισμός, επιδιώκει να διαχειριστεί εθνικά και περιφερειακά ζητήματα με κριτήριο τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ταυτόχρονα να ενδυναμώσει και να αξιοποιήσει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς για την τιθάσευση του εργατικού λαϊκού κινήματος και για την καταστολή των λαϊκών αγώνων.

Οι ταξικές δυνάμεις, έχοντας πλήρη επίγνωση του εγκληματικού χαρακτήρα αυτού του λαομίσητου οργανισμού του ΝΑΤΟ και κατανοώντας ότι τώρα και εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης αυτός ο οργανισμός καλείται να συνδράμει στη διάσωση του βάρβαρου εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος, καλούν τους εργαζόμενους να εκφράσουν, έμπρακτα και δυναμικά, αγωνιστικά, την αντίθεσή τους στους αντιλαϊκούς ιμπεριαλιστικούς ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς».

ΒΙΝΤΕΡ ΕΠΕ
Ψάχνει τρόπους να περιφρουρήσει τα κέρδη της

Μέρος της παραγωγής μεταφέρθηκε σε κοντινή βιοτεχνία, σύμφωνα με έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας

Σε βιοτεχνία του Σχηματαρίου έχει μεταφέρει μέρος της παραγωγικής της δραστηριότητας η πολυεθνική «ΒΙΝΤΕΡ ΕΠΕ», όπως προκύπτει από έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας Θήβας. Η ΒΙΝΤΕΡ ΕΠΕ (ή W. DIAMANT) πρόσφατα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να απολύσει τους 63 από τους 77 συνολικά εργάτες και να κλείσει την παραγωγή, επικαλούμενη την οικονομική κρίση και αναζητώντας - όπως επιβεβαιώνεται - τρόπους για να περιφρουρήσει την κερδοφορία της. Οπως φαίνεται, προκειμένου να μειώσει το κόστος της παραγωγής, προχωρά στην απόλυση εργαζομένων που δούλευαν δεκαετίες, με κεκτημένα δικαιώματα και δίνει μέρος της παραγωγικής της δραστηριότητας αλλού.

Η Επιθεώρηση Εργασίας της Θήβας, μετά από σχετική καταγγελία εργαζομένων, προχώρησε σε έρευνα στη βιοτεχνία «ΕΡΓΟΔΙΑΜΑΝΤ», στην περιοχή του Σχηματαρίου. Εκεί διαπιστώθηκε ότι τρεις εργαζόμενοι της βιοτεχνίας - εκ των οποίων οι δύο μετανάστες - «απασχολούνται σε παραγωγική διαδικασία και συγκεκριμένα με την κατασκευή και επισκευή αδαμαντοφόρων εργαλείων για τη W. DIAMANT ΕΠΕ, όπως τούτο προκύπτει και από το δελτίο αποστολής αριθ. ΑΑΑ 139508 αντίγραφο». Επιπλέον, στο χώρο βρέθηκε εργαζόμενος που «κατά δήλωσή του είναι υπάλληλος της W. DIAMANT ΕΠΕ (ΒΙΝΤΕΡ) και βρισκόταν στο χώρο παραγωγής για λογαριασμό της εταιρείας του».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μητρική εταιρεία της ΒΙΝΤΕΡ, «WINTERSTONE», δραστηριοποιείται σε τουλάχιστον 35 χώρες όπου έχει εργοστάσια.

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι της ΒΙΝΤΕΡ που παραμένουν σε διαθεσιμότητα - από τα τέλη Αυγούστου - συνεχίζουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις περιφρουρώντας την πύλη του εργοστασίου.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΑΣΠΙΣ»: Νέα κινητοποίηση έξω από τα γραφεία του Ομίλου, στην Κηφισίας, έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στην «Ασπίς», διεκδικώντας το δικαίωμά τους στη σταθερή εργασία. Υπενθυμίζουμε ότι μετά το «λουκέτο» στον όμιλο «Ασπίς» και της εταιρείας «Σκούρτης», πάνω από 700 εργαζόμενοι έχουν μείνει στον αέρα.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΠΕΙΡΑΙΑ: Η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιουχικών Σωματείων Πειραιά και γύρω δήμων πραγματοποιεί σύσκεψη την ερχόμενη Τρίτη 29 Σεπτέμβρη στις 9.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Θέματα της σύσκεψης είναι τα πολλά και οξυμένα προβλήματα, τα θέματα της υγείας, ο διαχωρισμός του κλάδου υγείας και σύνταξης του ΙΚΑ, η κάρτα υγείας, η κατάργηση των επιδομάτων και οι πολιτικές εξελίξεις.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΙΚΑ ΑΘΗΝΑΣ: Σε έκτακτη γενική συνέλευση, για την οργάνωση του αγώνα ενάντια στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, καλεί τα μέλη του την Κυριακή, στις 10 το πρωί, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (2ος όροφος), ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα

Η Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών θα δώσει συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 28 Σεπτέμβρη, στις 11.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21) με θέμα: «Οι τελευταίες εξελίξεις στην ακτοπλοΐα. Συνέπειες για τους ναυτεργάτες, τους επιβάτες και τα νησιά».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ