ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΤΖΙΛΑΛΗΣ»
Αναγκάστηκε να πληρώσει επιτόπου

Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας από τις ταξικές δυνάμεις και τους εργαζόμενους

Η οργανωμένη πάλη είναι μονόδρομος όχι μόνο για να μπει φρένο στην εργοδοτική ασυδοσία, αλλά και για την υπεράσπιση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων
Η οργανωμένη πάλη είναι μονόδρομος όχι μόνο για να μπει φρένο στην εργοδοτική ασυδοσία, αλλά και για την υπεράσπιση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων
Σε δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας προχώρησαν χτες στην εταιρεία «Τζιλάλης», στη Μεταμόρφωση, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις και εργαζόμενοι της επιχείρησης, εξαναγκάζοντας την εργοδοσία να καταβάλει, επιτόπου, δεδουλευμένα που χρωστούσε, αν και στην αρχή εκπρόσωποί της προσπάθησαν να αποφύγουν τη συνάντηση. Προσπάθεια που έπεσε στο κενό κάτω από την αποφασιστικότητα των ταξικών δυνάμεων.

Οι εργαζόμενοι που έμεναν απλήρωτοι από τον Αύγουστο έχουν - ουσιαστικά - «ενοικιαστεί» από την εταιρεία στο Δήμο Αγίου Στεφάνου και απασχολούνται στην καθαριότητα. Η εργοδοσία δεσμεύθηκε να πληρώσει μέχρι την επόμενη Τρίτη όλους τους εργαζόμενους στους οποίους οφείλει μισθούς και απασχολεί σε άλλους χώρους. Τα παραπάνω αναδεικνύουν ότι η οργανωμένη αγωνιστική αντίδραση είναι μονόδρομος για να μπει φραγμός στην εργοδοτική ασυδοσία.

Η εταιρεία «Τζιλάλης» προσφέρει, μεταξύ άλλων, υπηρεσίες στον τομέα της καθαριότητας. Πελάτες της είναι και μια σειρά δήμοι, στο πλαίσιο της πολιτικής ιδιωτικοποίησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που προωθούν εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και στηρίζουν οι δήμαρχοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Οπως και η δημοτική αρχή (ΠΑΣΟΚ) του Αγίου Στεφάνου που επιλέγει να «ενοικιάζει» εργαζόμενους αντί να παλέψει για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και τη δημιουργία της απαιτούμενης υλικοτεχνικής υποδομής. Οι ίδιοι «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι απασχολούνται στο συγκεκριμένο δήμο μέχρι και δέκα χρόνια και ένα από τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν είναι ότι στο τέλος του χρόνου σταματά η ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτες (ενόψει «Καποδίστρια 2» έχει ξεκινήσει ήδη η συζήτηση για νέο κύκλο ιδιωτικοποίησής της σε μεγαλύτερη κλίμακα) και, επομένως, κινδυνεύουν άμεσα να βρεθούν χωρίς δουλειά. Οπως κατήγγειλαν στο «Ρ» οι εργαζόμενοι, αντιμετωπίζουν προβλήματα καθυστέρησης στην πληρωμή συχνά τον τελευταίο χρόνο.

Στην παράσταση διαμαρτυρίας συμμετείχαν μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, εκπρόσωποι του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και του Συλλόγου Κοινοτικών Υπαλλήλων Αττικής, η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ.

Στους Αγίους Αναργύρους

Στο πλευρό των εργαζομένων του Δήμου Αγίων Αναργύρων βρέθηκαν και χτες οι δυνάμεις του Συντονιστικού ΟΤΑ Αττικής, συζητώντας μαζί τους για τα αποτελέσματα της παράστασης διαμαρτυρίας που έκαναν οι ταξικές δυνάμεις την περασμένη Δευτέρα στη δημοτική αρχή (ΠΑΣΟΚ). Η δημοτική αρχή δεσμεύθηκε να καταβάλει, έως το τέλος του μήνα, τα δεδουλευμένα τεσσάρων μηνών που οφείλει σε περίπου 70 εργαζόμενους. Κατά την ενημέρωση αποφασίστηκε να γίνει νέα παρέμβαση την επόμενη Δευτέρα για να ελεγχθεί αν η δημοτική αρχή θα τηρήσει τη δέσμευσή της.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
Τρομοκρατεί και εμπαίζει συμβασιούχους

Αποφάσισαν την ανανέωση των συμβάσεων εργαζομένων σε παιδικούς σταθμούς, αλλά τους κάλεσαν στο τμήμα επειδή πήγαν στη δουλειά τους

Σε μια πρωτοφανή, αυταρχική ενέργεια προχώρησε η δημοτική αρχή (ΝΔ) της Γλυφάδας, με στόχο να εκφοβίσει τους συμβασιούχους που διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμα στην εργασία.

Η δημοτική αρχή απασχολεί εργαζόμενους με συμβάσεις έργου στους παιδικούς σταθμούς. Παρόλο που υπάρχει ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και της διοίκησης των παιδικών σταθμών ότι όσοι απασχολούνταν πέρσι θα συνεχίσουν και φέτος, 17 συμβασιούχοι δεν κλήθηκαν για δουλειά με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς. Οι ταξικές δυνάμεις κάλεσαν τους συμβασιούχους να παλέψουν για μόνιμη και σταθερή εργασία και στο πλαίσιο της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου να πηγαίνουν κανονικά στη δουλειά τους.

Δύο από τους 17 συμβασιούχους κλήθηκαν να παρουσιαστούν, χτες, στο αστυνομικό τμήμα για υπόθεση που «αφορά εκτέλεση εισαγγελικής παραγγελίας παραπόνων από τον Σκαλτσά Αθανάσιο». Ο Αθ. Σκαλτσάς έχει τοποθετηθεί από τη δημοτική αρχή στη θέση του προέδρου του νομικού προσώπου, στο οποίο υπάγονται οι παιδικοί σταθμοί.

Αμεσα η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι πρόκειται για προσπάθεια εκφοβισμού και δεν πρέπει να κάνουν πίσω από τις διεκδικήσεις τους. Ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας στο αστυνομικό τμήμα, όπου έγινε γνωστό ότι οι συμβασιούχοι κλήθηκαν γιατί παρανομούσαν πηγαίνοντας για δουλειά χωρίς να τους έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις. Ενώ μετά πραγματοποιήθηκε νέα παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο. Ο δήμαρχος Γ. Θεοδωρόπουλος δεσμεύθηκε για την υλοποίηση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου.

Το παραπάνω γεγονός είναι συνέπεια της πολιτικής που ασκούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με στόχο τη διαιώνιση των καθεστώτος ομηρίας χιλιάδων συμβασιούχων. Το αποτέλεσμα είναι εργαζόμενοι να προσλαμβάνονται ακόμα και ως εργολάβοι και να αναγκάζονται να δίνουν τα μισά από όσα παίρνουν για να ασφαλιστούν. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια εργαζόμενης σε παιδικό σταθμό του Δήμου Γλυφάδας ότι «δίνουμε 550 ευρώ στο ΤΕΒΕ και μας μένουν άλλα τόσα για να ζήσουμε».

ΟΔΗΓΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ
Υποχρεώνονται σε 12ήμερη συνεχή εργασία

Εξοντωτικές συνθήκες δουλειάς με 12ήμερη συνεχή εργασία, χωρίς ρεπό, επιβάλλουν Ευρωπαϊκή Ενωση και κυβερνήσεις στους οδηγούς των τουριστικών λεωφορείων, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των μεγάλων ταξιδιωτικών γραφείων. Την απόφαση αυτή ανακοίνωσαν οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών της ΕΕ, μετά την επικύρωση της σχετικής νομοθεσίας που είχε υιοθετήσει τον περασμένο Απρίλη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Βάσει της νέας αντεργατικής νομοθεσίας, η οποία θα ισχύσει από τον ερχόμενο Γενάρη, οι εργοδότες θα μπορούν να επιβάλλουν στους οδηγούς να εργάζονται επί 12 συνεχόμενες μέρες, χωρίς ρεπό, αντί των έξι που ισχύει σήμερα. Στην ανακοίνωση της ΕΕ αναφέρεται ότι με τη νέα νομοθεσία «τα ταξιδιωτικά γραφεία θα μπορούν να διοργανώνουν δρομολόγια δύο εβδομάδων χωρίς να οφείλουν να προβλέπουν και για δεύτερο οδηγό».

Επίσης, κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ ενέκριναν και την «απελευθέρωση» των χερσαίων ενδομεταφορών, παρέχοντας τη δυνατότητα σε μεταφορείς μιας χώρας της ΕΕ να πραγματοποιούν μεταφορές στο εσωτερικό μιας άλλης χώρας (με αφετηρία και προορισμό μέσα σ' αυτή). Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα κράτη - μέλη θα μπορούν να πάρουν μέτρα προστασίας, σε περίπτωση σοβαρής διατάραξης της αγοράς μεταφορών.

ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΠΟΕΕΠ
Αρση των περιοριστικών μέτρων αποφάσισε το δικαστήριο

Την άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί σε δεκαπέντε συνδικαλιστές, προέδρους και γραμματείς πρωτοβάθμιων σωματείων, μέλη διοικήσεων δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ στον κλάδο των Εμφιαλωμένων Ποτών αποφάσισε, χτες, το δικαστήριο της Θεσσαλονίκης. Οι συνδικαλιστές σέρνονται εδώ και χρόνια στα δικαστήρια με κατασκευασμένες κατηγορίες που στήνει η εργοδοσία, ενώ ήταν εξαναγκασμένοι να δίνουν «παρών» στα αστυνομικά τμήματα.

Την απόφαση δέχτηκαν με μεγάλη ικανοποίηση οι εργαζόμενοι του κλάδου που έχουν πραγματοποιήσει σειρά κινητοποιήσεων, καταδικάζοντας την προσπάθεια της εργοδοσίας να ποινικοποιήσει τους συνδικαλιστικούς αγώνες. Προχτές, πραγματοποιήθηκε 24ωρη απεργία μετά από απόφαση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ) και απεργιακή συγκέντρωση με τη συμμετοχή εργαζομένων του κλάδου από διάφορες περιοχές.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου τονίζουν ότι όπως έχει γίνει μέχρι σήμερα έτσι και το επόμενο διάστημα με την ενεργό συμπαράσταση των υπόλοιπων εργαζομένων αλλά και ολόκληρου του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, οι επιθέσεις αυτές και όλα τα σχέδια της εργοδοσίας θα αποτύχουν.

Οσον αφορά στην ίδια την εκδίκαση της υπόθεσης με κατηγορούμενους τους 15 συνδικαλιστές, για μία ακόμη φορά, η δίκη πήρε αναβολή, για το Μάρτη του επόμενου χρόνου.

«ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ» ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Χωρίς περίθαλψη

Ανύπαρκτη ως υποτυπώδης είναι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους μετανάστες χωρίς έγγραφα παραμονής στις χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε χτες. Ούτε οι πλέον ευάλωτες ομάδες, οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά τους, δεν τυγχάνουν ειδικής αντιμετώπισης ώστε να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη. Μία στις δύο έγκυες μετανάστριες δεν έχουν ιατρική παρακολούθηση, παρά μόνο λίγο πριν γεννήσουν, ίσα για να έχουν μια στέγη.

Σημαντικό εμπόδιο πρόσβασης στην ιατροφαμαρκευτική περίθαλψη θεωρείται η ίδια η νομοθεσία που αναγκάζει ουσιαστικά τους γιατρούς να καταδίδουν όσους δεν έχουν χαρτιά, κάτι στο οποίο οι περισσότεροι δε συμμορφώνονται, τιμώντας τον όρκο του Ιπποκράτη. Χαρακτηριστική είναι η εγκύκλιος Υ4α/ ΟΙΚ.8997,13.7.2000 που εκδόθηκε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ποτέ δεν καταργήθηκε, η οποία καθορίζει για τους μη νόμιμα ευρισκόμενους στην Ελλάδα μετανάστες, ότι τα νοσοκομεία θα παρέχουν «τις απαραίτητες υπηρεσίες αποκλειστικά σε περιπτώσεις επείγοντος περιστατικού και μέχρι τη σταθεροποίηση της κατάστασης της υγείας τους». Και ότι «σε κάθε περίπτωση, ειδοποιούνται άμεσα από το νοσοκομείο οι κατά τόπους υπεύθυνες Αστυνομικές υπηρεσίες για τις περαιτέρω νόμιμες ενέργειες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ