ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ STAGE
Συνεργοί στην άγρια εκμετάλλευση χιλιάδων νέων

Το ΠΑΣΟΚ θεσμοθέτησε το καθεστώς με τις πλάτες της ΓΣΕΕ και η ΝΔ το διατήρησε. Τώρα σχεδιάζουν τη μετάλλαξή του, αλλά σε καμιά περίπτωση την κατάργησή του

Από καμπάνια της ΚΝΕ ενάντια στην ανασφάλιστη εργασία, την οποία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΓΣΕΕ την έχουν κάνει νόμο!
Από καμπάνια της ΚΝΕ ενάντια στην ανασφάλιστη εργασία, την οποία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΓΣΕΕ την έχουν κάνει νόμο!
Πρόκληση πέρα από κάθε όριο για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα αποτελεί ο ψευτοκαυγάς που συντηρούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τα προγράμματα Stage. Ρίχνοντας προεκλογικά πυροτεχνήματα για να εγκλωβίσει λαϊκές συνειδήσεις, το ΠΑΣΟΚ υπόσχεται την κατάργηση των Stage στο δημόσιο τομέα. Την ίδια ώρα, δεσμεύεται ότι θα μεταφέρει στον ιδιωτικό τομέα το ίδιο απαράδεκτο καθεστώς, που προβλέπει «ανασφάλιστη εργασία», απασχόληση με ημερομηνία λήξης (6 μήνες) και εξευτελιστικές μηνιαίες αποδοχές (400 - 500 ευρώ).

Οσο και αν προσπαθεί να κοροϊδέψει τους εργαζόμενους και τη νέα γενιά, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κρύψει ότι το νομικό «οπλοστάσιο» της καθιέρωσης της ανασφάλιστης εργασίας και της μερικής απασχόλησης φέρει τη δική του υπογραφή ως κυβέρνησης, ενώ σήμερα με άλλες μορφές και «τίτλους» επιδιώκει την επέκτασή τους.

Οι νόμοι και οι στόχοι

Συγκεκριμένα:

-- Ο νόμος 2639/98 της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ θεσμοθέτησε τα Stage. Σήμερα υπολογίζεται ότι με το συγκεκριμένο εργασιακό καθεστώς απασχολούνται περίπου 200.000 άνθρωποι!

-- Ο νόμος 3174/2003, επίσης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, εισήγαγε τη μερική απασχόληση σε υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα στο δημόσιο. Πάνω στον «πράσινο» νόμο, ήρθε η ΝΔ με το νόμο 3250/2004 να επεκτείνει το καθεστώς δίνοντας τη δυνατότητα προσλήψεων μερικώς απασχολουμένων και σε άλλους τομείς με στόχο την επέκτασή της στο σύνολο του δημόσιου τομέα.

-- Σήμερα προτείνει τη δημιουργία 60.000 θέσεων Stage στον ιδιωτικό τομέα. Με χρήματα δηλαδή των εργαζομένων (όπως δήλωσε προχτές ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, χρηματοδοτούνται «κατά 90% από εθνικούς πόρους»), το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να προσφέρει πάμφθηνο εργατικό δυναμικό στους μεγάλους επιχειρηματίες, τους οποίους απαλλάσσει από οποιαδήποτε εργοδοτική υποχρέωση.

-- Οσο για το δημόσιο τομέα όπου το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι θα καταργήσει τα Stage, ήδη έχει φροντίσει να ετοιμάσει τη διάδοχη εκδοχή τους, με την πρότασή του για τη δημιουργία θέσεων «κοινωνικής εργασίας» στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Πρόκειται για πρόγραμμα που αφορά μακροχρόνια ανέργους και ανέργους άνω των 50 χρόνων και εντάσσεται στη λογική της ΕΕ, των λεγόμενων ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης.

Το ΠΑΣΟΚ αξιοποιώντας ακριβώς δικό του νόμο, τον 2639/1998, που θεσμοθέτησε τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης (ΤΣΑ), έρχεται σήμερα ακριβώς πάνω σ' αυτά να προτείνει την «κοινωνική εργασία». Στο άρθρο 4 του συγκεκριμένου νόμου προβλέπεται: «Ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, που αναφέρεται στα ΤΣΑ και που επιτρέπει, υπό όρους, αμοιβές κατώτερες από τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και έως το όριο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας». Με ένα «σμπάρο δυο τρυγόνια», δηλαδή, αφού από τη μια επεκτείνει τις μορφές μερικής απασχόλησης και από την άλλη θέτει τις βάσεις για παραπέρα χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Γενικευμένο αντεργατικό πλαίσιο

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ εστιάζει αποκλειστικά την κριτική του στα προγράμματα Stage, ώστε να μείνουν στην αφάνεια και στο απυρόβλητο άλλες «μορφές» εργασιακής απασχόλησης που έχουν οδηγήσει σε πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο. Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ:

  • Δε λέει κουβέντα για τις εργολαβίες που έχουν εισβάλει ακόμα και στο στενό δημόσιο τομέα. Τρανταχτό παράδειγμα η «καθαριότητα» και η «φύλαξη» των υπουργείων και άλλων δημόσιων υπηρεσιών, που έχουν δοθεί σε ιδιωτικές εταιρείες και εργολάβους.
  • Δε μιλάει για την επέκταση κάθε είδους προσωρινών μορφών εργασίας και συμβάσεων ορισμένου χρόνου και έργου στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ειδικά στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) υπολογίζεται ότι περίπου οι μισοί εργαζόμενοι(!) απασχολούνται με τέτοιου είδους εργασιακές μορφές.
  • Δεν αναλαμβάνει την παραμικρή δέσμευση για τους 250.000 χιλιάδες συμβασιούχους που απασχολούνται στο δημόσιο τομέα.
Η ΓΣΕΕ έχει συνυπογράψει τη θέσπιση των stage

Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ο ρόλος της σαν φορέας ενσωμάτωσης στην κυρίαρχη πολιτική

Οσο κι αν προσπαθούν να σκεπάσουν τις πομπές τους κάτω από το σκυλοκαβγά μεταξύ του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου (ΠΑΣΟΚ) με τον πρώην διοικητή του ΟΑΕΔ (ΝΔ) Γ. Βερναρδάκη, η στάση της ΓΣΕΕ απέναντι στο ζήτημα των stage επιβεβαιώνει τη θέση του ΚΚΕ ότι το ΠΑΣΟΚ προκρίνεται από την πλουτοκρατία, για να επανέλθει στην κυβερνητική καρέκλα, ακριβώς επειδή έχει διαχρονικά την ικανότητα, αξιοποιώντας και τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, να ευνουχίζει και να ενσωματώνει τις λαϊκές αντιδράσεις, να τις τραβάει μακριά από το στόχο.

Το ΠΑΣΟΚ, με το νόμο 2639/98 θέσπισε τα stage, δηλαδή την ανασφάλιστη εργασία των νέων. Το δικό του νόμο εφαρμόζει σήμερα η ΝΔ. Σ' αυτό το νόμο, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ είχαν δώσει τη στήριξή τους. Είχαν συνυπογράψει με την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το «Σύμφωνο εμπιστοσύνης προς το 2000», στο πλαίσιο του τότε «κοινωνικού διαλόγου». Αποτέλεσμα αυτού του κατάπτυστου Συμφώνου ήταν ο νόμος 2639/98, ο οποίος, εκτός από τα stage θεσμοθετούσε και την εκ περιτροπής απασχόλησης! Κι όλα αυτά με την υπογραφή της ΓΣΕΕ και των συνδικαλιστικών παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Γι' αυτό σήμερα η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δε διαμαρτύρεται για την εκμετάλλευση των νέων και την πολύχρονη ομηρία τους. Για το μόνο που φωνάζει είναι ότι οι 12.000 προεκλογικές προσλήψεις stage δεν έγιναν με χρήματα από ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά από πόρους του ΟΑΕΔ. Και πως αυτές οι «προσλήψεις» έγιναν αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης από τη ΝΔ!

Τα Εκλογικά Κέντρα σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Πειραιά

Τηλέφωνα και άλλοι τρόποι επικοινωνίας

  • Το κεντρικό Εκλογικό Κέντρο του ΚΚΕ στην Αθήνα βρίσκεται στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι τα εξής:

-- Γραμματεία - Τηλεφωνικό Κέντρο: 210.3301.241 - 210.3301.464 - 210.3301.106.

-- Ετεροδημότες: 210.3822.778 - 210.3822.375 - 210.3822.655 - 210.3822.714.

-- FAX Εκλογικού Κέντρου: 210.3301.474.

-- Διεύθυνση e-mail:ekkke@otenet.gr

  • Το Εκλογικό Κέντρο του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί στην οδό Εγνατία και Σωκράτους 8, καθημερινά από τις 9 π.μ. έως τις 10 μ.μ. Στο Εκλογικό Κέντρο μπορούν να απευθύνονται οι ετεροδημότες για πληροφορίες σχετικά με τον τόπο που ψηφίζουν και τη μετακίνησή τους. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310.280.243.
  • Το Εκλογικό Κέντρο του ΚΚΕ στον Πειραιά λειτουργεί στην οδό Καραϊσκου 119 - πλατεία Κοραή - καθημερινά από τις 10 π.μ. έως τις 12.30 μ.μ. και από τις 6.30 μ.μ. έως τις 10 μ.μ. Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210.4120.524, FAX: 210.4134.914.
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Χτυπάνε μαζί το δικαίωμα στη σταθερή εργασία

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά με τη δικομματική αντιπαράθεση για τα «stage»

Σε δήλωσή της, σχετικά με την αντιπαράθεση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τα προγράμματα «stage», η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε χτες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ: «Ο δολοφόνος γυρίζει σχεδόν πάντα στον τόπο του εγκλήματος. Αυτό μου θυμίζουν και οι δύο, ο Κ. Καραμανλής και ο Γ. Παπανδρέου, ΝΔ δηλαδή και ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ τα καθιέρωσε τα προγράμματα "stage" και η ΝΔ τα συνέχισε. Και είναι η περίοδος όπου η ΕΕ αναθεωρεί τα προγράμματα "stage" και μιλάνε εναντίον τους και οι δύο. Οχι για να τα καταργήσουν, για να εξασφαλίσουν μόνιμη και σταθερή δουλειά, αλλά για να δώσουν αέρα και ώθηση στην αναμόρφωσή τους και να κοροϊδέψουν χιλιάδες παιδιά. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει αν ήταν της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ. Πιθανόν να ήταν στο μεγαλύτερο ποσοστό και ειδικά στο Δημόσιο. Δεν μας ενδιαφέρει αυτό. Μας ενδιαφέρει ότι παίζουν με τον πόνο χιλιάδων νέων που όπως, και οι άλλοι, έχουν δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Και κάτι ακόμα. Αν είναι παλικάρια και οι δύο, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, να πάνε να κόψουν τα προγράμματα "stage" στον ιδιωτικό τομέα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ