ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Αυγούστου 2018 - Κυριακή 26 Αυγούστου 2018
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Φορώντας ξεφτισμένες «φιλολαϊκές» μάσκες... .

INTIME NEWS

Να ρετουσάρει το «φιλολαϊκό» προφίλ της κυβέρνησής του και να τροφοδοτήσει το παραμύθι της «νέας εποχής» που τάχα ξεκινάει, ώστε να στρατεύσει τους εργαζόμενους στους στόχους του κεφαλαίου, επιχείρησε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο Νεώριο Σύρου.

Για το σκοπό αυτό, ο πρωθυπουργός επιχείρησε μία ακόμα καπηλεία ολκής των αγώνων του εργατικού - λαϊκού κινήματος, κάνοντας αναδρομή στις πλούσιες αγωνιστικές παραδόσεις της εργατικής τάξης στο νησί, για να παρουσιάσει ούτε λίγο ούτε πολύ ως... συνέχειά τους την πολιτική της κυβέρνησής του, που τσακίζει τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους για τα κέρδη του κεφαλαίου. «Δεν ξεχνάμε ούτε ποιοι είμαστε, ούτε από πού ερχόμαστε, ούτε ποιοι μας έφεραν εδώ, ούτε ποιους εκπροσωπούμε», είπε.

Παράλληλα, μοίρασε υποσχέσεις για εκατοντάδες θέσεις εργασίας στο Νεώριο, παρότι τίποτα τέτοιο δεν προβλέπεται στο σχέδιο «εξυγίανσης» των νέων του ιδιοκτητών, ενώ παρέκαμψε πλήρως τους σχεδιασμούς μετατροπής του σε ορμητήριο για τις αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις, πολλαπλασιάζοντας τους κινδύνους που γεννά για το λαό η εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Με δέλεαρ τις υποσχέσεις για νέες θέσεις εργασίας, αξίωσε από τους εργαζόμενους και τους κατοίκους του νησιού να βάλουν πλάτη στα σχέδια αυτά, αλλά και να στηρίξουν τους νέους ιδιοκτήτες του Νεωρίου, τους οποίους ενέταξε στην υποτιθέμενη «υγιή επιχειρηματικότητα», διαχωρίζοντας τους καπιταλιστές σε καλούς και κακούς, σε αυτούς που «χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις και έβγαλαν τα χρήματα στο εξωτερικό», «δυνάμεις κοινωνικές κακομαθημένες από δεκαετίες φαυλότητας και διαπλοκής, που δεν εννοούν να καταλάβουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη σε αυτόν τον τόπο και άρα και κέρδος, με την εργατική τάξη, τον κόσμο του μόχθου και της δουλειάς δεμένους χειροπόδαρα» και στην «υγιώς σκεπτόμενη επιχειρηματικότητα», όπως ισχυρίστηκε ότι είναι αυτή του Νεωρίου.

Παραπέρα, με ανέξοδες υποσχέσεις περί «αποκατάστασης των συλλογικών διαπραγματεύσεων», «αυξήσεων στο βασικό μισθό» (πάντα με τον μνημονιακό νόμο της ΝΔ) και «επαναφοράς δικαιωμάτων», αξίωσε στήριξη της κυβέρνησής του, στάση αναμονής και υποταγής των εργαζομένων στους στόχους του κεφαλαίου. Για το τι έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι από τις υποσχέσεις αυτές αποκαλυπτική ήταν η αποστροφή του ότι «τα χρόνια αυτά που πέρασαν, η εργασία έγινε το μόνο εμπόρευμα που οι δανειστές δεν επέτρεπαν να διαπραγματευτούν ελεύθερα την τιμή του εμπορεύματος αυτού οι πωλητές - δηλαδή οι εργαζόμενοι», τάζοντας δηλαδή τη μοναδική «ελευθερία» της εργατικής τάξης στον καπιταλισμό, αυτήν της εκμετάλλευσης από τους καπιταλιστές.

Δεν παρέλειψε βέβαια να ξεκόψει και κάθε σκέψη για ανάκτηση απωλειών, επαναλαμβάνοντας ότι «όλες αυτές οι μεγάλες πληγές αυτής της οκταετίας βεβαίως και δεν μπορούν να γιατρευτούν από τη μία μέρα στην άλλη» και ότι «έχουμε αρχίσει σιγά σιγά να αλλάζουμε τα πράγματα, θέλει πολλή δουλειά ακόμα, όλοι μαζί όμως μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα... Στόχος μας από εδώ και στο εξής δεν μπορεί παρά να είναι η ανασυγκρότηση της παραγωγής, η βιομηχανική ανασυγκρότηση, η δίκαιη ανάπτυξη και η προστασία της εργασίας».

Την ίδια ώρα «έκλεινε το μάτι» στους επιχειρηματικούς ομίλους, θυμίζοντάς τους ότι η κυβέρνηση στην υπόθεση των Ναυπηγείων δεν έκανε τον «Πόντιο Πιλάτο», αλλά «αναλάβαμε ενεργό ρόλο. Ειδικότερα στο ζήτημα των οφειλών», τις οποίες έσβησε με μια μονοκοντυλιά, δίνοντας άλλο ένα «κίνητρο» στους «επενδυτές»...

«ΠΡΕΣΠΕΙΑ 2018»
Μια βραδιά αφιερωμένη στον ποιητή Γιάννη Ρίτσο

Αφιερωμένη στον ποιητή Γιάννη Ρίτσο ήταν η συναυλία που δόθηκε την Παρασκευή 24/8 στον Αγιο Αχίλλειο, στις Πρέσπες, στο πλαίσιο των «Πρέσπειων 2018», που διοργανώνονται κάθε χρόνο σ' αυτήν την ακριτική και γεμάτη ιστορία γωνιά του νομού Φλώρινας. Τη συναυλία παρακολούθησαν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και ο Θανάσης Χαστάς, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Παρευρέθηκαν επίσης οι υπουργοί Νίκος Παπάς και Χρήστος Σπίρτζης, όπως και η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

Η ερμηνεία του Γιώργου Νταλάρα, πλαισιωμένη από την αφήγηση του Γιώργου Κιμούλη και τη μεικτή χορωδία «Αμύντας» Αμυνταίου, υπό τη διεύθυνση της Ξένιας Τσαβκοπούλου, πρόσφεραν μια ξεχωριστή βραδιά και καθήλωσαν το πολυπληθές κοινό που παρακολούθησε τη συναυλία. Η «Ρωμιοσύνη», τα «Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας» και τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου σιγοτραγουδήθηκαν από τον κόσμο και η ερμηνεία τους καταχειροκροτήθηκε.

Φτάνοντας στο νησάκι του Αγ. Αχίλλειου, όπου τον υποδέχτηκε ο δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης, ο Δ. Κουτσούμπας δήλωσε: «Είναι μεγάλη χαρά, μεγάλη συγκίνηση, που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στις Πρέσπες, για τα "Πρέσπεια", σε μια εκδήλωση με ποίηση του μεγάλου Γιάννη Ρίτσου, με μουσική Μίκη Θεοδωράκη, με ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα και τους συνεργάτες του, και βεβαίως πρέπει να πω ότι νιώθουμε ιδιαίτερη συγκίνηση - η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ - γιατί φέτος συμπίπτουν τα "Πρέσπεια" με τον γιορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Κόμματός μας.

Και βεβαίως θα είναι και μια τιμή σε όσους έδωσαν τη ζωή τους, αγωνίστηκαν για να "ανθρωπέψει ο άνθρωπος", σε όσους "κέρασαν ρακή το θάνατο", που λέει και ο ποιητής, και απόδειξαν ότι ένας μικρός λαός μπορεί και χωρίς "σπαθιά και βόλια" να "σπέρνει του κόσμου το ψωμί" και να δίνει στον κόσμο το ψωμί και την ειρήνη, την ελευθερία και την ανθρωπιά.

Από εκεί και πέρα, πιστεύουμε ότι οι εξελίξεις είναι δύσκολες, ο λαός μας όμως έχει αντοχές και κυρίως έχει τη δύναμη να αντιπαλέψει και να αντεπιτεθεί απέναντι στο νέο κύμα καλλιέργειας αυταπατών και στο νέο κλίμα νέων εξαπατήσεων, που δυστυχώς η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν έχει βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα όλα αυτά τα τέσσερα χρόνια».

Με αφορμή το γεγονός ότι φέτος οι εκδηλώσεις των «Πρέσπειων» είναι αφιερωμένες στη λήξη του εμφυλίου πολέμου, ο Δ. Κουτσούμπας ρωτήθηκε από δημοσιογράφο «αν πραγματικά έληξε ο εμφύλιος» και απάντησε: «Η τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ, την οποία αγκάλιασε ο λαός εδώ της περιοχής των Πρεσπών, ευρύτερα όλης της Βόρειας Ελλάδας και όλης της χώρας μας, ήταν μια κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην πατρίδα μας, τον προηγούμενο αιώνα. Και βέβαια ξέρετε ότι κάθε εμφύλιος είναι και ταξικός πόλεμος. Ο ταξικός πόλεμος δεν σταματά και δεν πρόκειται να σταματήσει όσο πάνω σε αυτή τη γη, σε αυτόν τον πλανήτη, υπάρχει αδικία, εκμετάλλευση και καταπίεση ανθρώπου από άνθρωπο».

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Πανταχού παρών...

Αμεση όσο και αποκαλυπτική ήταν η αντίδραση του Αμερικανού πρέσβη Τζ. Πάιατ στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Νεώριο Σύρου την Παρασκευή. Ο πρέσβης με ανάρτησή του, αφού πρώτα έδωσε συγχαρητήρια «για την αναγέννηση του Νεωρίου», «θύμισε» - αναδημοσιεύοντας τις προηγούμενες σχετικές αναρτήσεις του άνευ περισσότερων σχολίων - τις διαδοχικές του παρεμβάσεις για το θέμα, αρχής γενομένης από το περσινό καλοκαίρι, οπότε και επισκέφτηκε το ναυπηγείο. Θυμίζουμε ότι τότε, όπως και με πολλές άλλες αφορμές, εξήρε τα «γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα» του νησιού και του ναυπηγείου και έλεγε ότι «δεν διανοείται» αυτό να πάει σε χέρια εκτός ΝΑΤΟ...

Παράλληλα, ο Πάιατ είχε την Παρασκευή συνάντηση διάρκειας μιάμισης ώρας με την περιφερειάρχη Αττικής, Ρ. Δούρου, με βασικό θέμα την πρόσφατη πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. Δίνοντας το «στίγμα» των όσων συζητήθηκαν, έλεγε κατόπιν: «Γνωρίζω τη σπουδαιότητα του να οικοδομήσουμε ένα σύστημα, ώστε να αντιμετωπίσουμε παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον, περιέγραψα στην περιφερειάρχη τη δουλειά που κάνουμε και τη συνεργασία που έχουμε με την πολιτεία της Καλιφόρνιας και την ελληνοαμερικανική διασπορά, ώστε να καταστήσουμε διαθέσιμη ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των Πυροσβεστικών Σωμάτων της Αμερικής και των Ελληνικών Αρχών. Θα υπάρξει μεγάλη συνεργασία με τους Ελληνες της διασποράς και ειδικότερα τους AΧΕΠΑΝΣ».

Η Ρ. Δούρου από τη μεριά της είπε ότι η συνάντηση αφορούσε μια ατζέντα πολύ σημαντικών θεμάτων «σχετικά με την προσφορά του ελληνισμού της διασποράς για τις πληγείσες περιοχές στην Ανατολική Αττική».

Θυμίζουμε πως είχε προηγηθεί, την προηγούμενη Παρασκευή, συνάντηση του Αμερικανού πρέσβη με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, για «ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος», όσο και με τον υπουργό Αμυνας μεσοβδόμαδα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η απάτη και η κοροϊδία έχουν κοντά ποδάρια, να μην ανεχτεί τον εμπαιγμό ο λαός

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη Σύρο:

«Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κρύψει πίσω από τα παχιά προεκλογικά του λόγια ότι μόλις τον Ιούνη η κυβέρνησή του απέρριψε ως αντισυνταγματική την πρόταση νόμου των συνδικάτων που κατέθεσε το ΚΚΕ για την πραγματική επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων. Οσον αφορά δε τη "μεταμνημονιακή" πολιτική του για τον κατώτατο μισθό, αυτή προωθείται με τον μνημονιακό νόμο των Σαμαρά - Βενιζέλου (ν. Βρούτση), που δεν επιτρέπει την ελεύθερη διαπραγμάτευσή του, απόδειξη της ταύτισης ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ.

Οσο κι αν προσπάθησε σήμερα ο κ. Τσίπρας για την "επανεκκίνηση του φιλολαϊκού του προφίλ", ο λαός έχει δει το πραγματικό του πρόσωπο. Ο κ. Τσίπρας είναι εχθρός των εργαζομένων και υπηρέτης των εντολών του κεφαλαίου και της ΕΕ. Για αυτόν το λόγο άλλωστε εισπράττει τα συγχαρητήρια όλων αυτών. Το μόνο που κάνει καλά ο κ. Τσίπρας είναι να καπηλεύεται τους αγώνες και τις παραδόσεις του λαού.

Η υπόσχεσή του για τη δημιουργία στο Νεώριο 1.000 θέσεων εργασίας είναι τόσο ψεύτικη, όσο και η έξοδος από τα μνημόνια. Το μόνο που προβλέπει το "σχέδιο εξυγίανσης" των νέων ιδιοκτητών είναι η καταβολή των δεδουλευμένων (την οποία μόνο το ΚΚΕ απαιτούσε και διεκδικούσε) και αυτό για να πραγματοποιηθεί χρειάζεται η συνεχής αγωνιστική δράση των εργαζομένων. Για θέσεις εργασίας, για μισθούς και για το εργασιακό καθεστώς δεν προβλέπει τίποτα.

Δεν είναι τυχαίο ότι παρέλειψε εντελώς να αναφέρει ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει να μετατρέψει τη Σύρο σε "κέντρο διερχομένων" αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων - ορμητήριο των ιμπεριαλιστών, που σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν μεγάλοι κίνδυνοι για τους κατοίκους του νησιού και για το λαό γενικότερα και ότι σε αυτόν τον σχεδιασμό εντάσσονται το ενδιαφέρον και οι εξελίξεις με το Νεώριο.

Η απάτη και η κοροϊδία έχουν κοντά ποδάρια και οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ανεχτούν αυτόν τον εμπαιγμό, αλλά να οργανώσουν τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, χωρίς αναμονή, και να τιμωρήσουν σημερινούς και προηγούμενους κυβερνώντες που τους τσακίζουν διαδοχικά».

Στα «Θερμοπύλεια 2018»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί, το Σάββατο 25 Αυγούστου και ώρα 18.30, στις εκδηλώσεις έναρξης των «Θερμοπυλείων 2018», στο Μνημείο του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες, που διοργανώνουν ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ