ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΚΙΝΕΤΑ - ΛΟΥΤΡΑΚΙ
Κανένα σχέδιο προστασίας από τις πυρκαγιές

Περιοδεία στις πληγείσες περιοχές έκανε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ

Eurokinissi

Στις πληγείσες περιοχές της Δυτικής Αττικής, στην Κινέτα του δήμου Μεγάρων και στη Γλυκιά Ζωή του δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας, βρέθηκε χτες το πρωί κλιμάκιο του ΚΚΕ, αποτελούμενο από την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτή, τον Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ, και τον Αντώνη Χοροζάνη, δημοτικό σύμβουλο Μεγαρέων, εκλεγμένο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Συμμετείχαν επίσης ο Γιώργος Λάμπας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Πελοποννήσου του Κόμματος, και ο Χρήστος Ασημακόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Λουτρακίου - Αγίων Θεοδώρων - Περαχώρας, εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Το κλιμάκιο του Κόμματος βρέθηκε στην Ομοσπονδία Συλλόγων Κινέτας και συναντήθηκε με τον δήμαρχο Μεγαρέων, Γρηγόρη Σταμούλη, και κατοίκους, ενώ επισήμανε ότι αυτό που προέχει αυτήν τη στιγμή είναι η αλληλεγγύη προς τους πληγέντες. Οπως ανέφερε ο δήμαρχος, 130 - 150 σπίτια στην περιοχή έχουν υποστεί ζημιές, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Πρόσθεσε δε ότι τη Δευτέρα οι κάτοικοι της περιοχής έβλεπαν τις φλόγες να κατεβαίνουν τις βουνοπλαγιές και στη συνέχεια έτρεξαν να γλιτώσουν προς την παραλία. Αλλά και εκεί η φωτιά έφτασε στην πρώτη παραλία της Κινέτας ξεπερνώντας το «εμπόδιο» της παλιάς και της νέας Εθνικής οδού. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα της περιοδείας του κλιμακίου του ΚΚΕ η φωτιά έκαιγε στα Γεράνεια (Καβελάρι, Αϊ-Λιας, Σώρα, πίσω μέρος πύργου ΟΤΕ) με φορά προς το Λουτράκι, ενώ σε άλλο σημείο του βουνού σημειώνονταν αναζωπυρώσεις.

Οι ανθρώπινες ζωές δεν γυρίζουν πίσω

Κατεστραμμένο σπίτι στο Πανόραμα
Κατεστραμμένο σπίτι στο Πανόραμα
Συνομιλώντας με τα μέλη του Κόμματος, κάτοικοι της περιοχής περιέγραφαν τον εφιάλτη που έζησαν. «Ευτυχώς βγάλαμε την πύρινη λαίλαπα χωρίς νεκρούς και τραυματίες», λένε, «γιατί οι ανθρώπινες ζωές δεν γυρίζουν πίσω». Ζητούσαν ανθρώπους να βοηθήσουν εθελοντικά όσους δεν μπορούν - κύρια άτομα τρίτης ηλικίας - να συμμαζέψουν τα σπίτια τους, εκεί όπου οι ζημιές δεν ήταν σημαντικές. Ο Γ. Τούσσας τόνισε, ανάμεσα στα άλλα, πως δεν είναι μοιραίο όποτε βρέχει να πνίγονται ή όποτε πιάνει φωτιά να καίγονται οι άνθρωποι των λαϊκών οικογενειών. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα ο λαός να βγάλει συμπεράσματα. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της καπιταλιστικής «ανάπτυξης» που διαλαλεί με φιέστες η κυβέρνηση, η οποία, όμως, έχει τραγικές συνέπειες για το λαό. Εκφράζοντας τη συμπαράσταση του ΚΚΕ, κάλεσε τους κατοίκους να συμπορευτούν με το Κόμμα στον αγώνα διεκδίκησης της ίδιας της ζωής τους.

Ακολούθως το κλιμάκιο βρέθηκε στον οικισμό Πανόραμα, όπου κάτοικοι ανέφεραν ότι πολλοί κρουνοί δεν είχαν νερό, δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα και η περιφέρεια με τον δήμο δεν είχαν γεννήτριες για να χρησιμοποιηθούν για αντλήσεις νερών από τα πηγάδια της περιοχής, ώστε να διευκολυνθεί η πυρόσβεση. Η ανάγκη αυτή επισημάνθηκε και από την Δ. Μανωλάκου, η οποία μιλώντας με κατοίκους ανέφερε ότι «κλιμάκια του Κόμματος βρίσκονται σε όλες τις πληγείσες περιοχές για να δούμε τις μεγάλες, τραγικές επιπτώσεις από τις μεγάλες φωτιές, τους άδικους και σκληρούς θανάτους οικογενειών, ανθρώπων. Γιατί; Γιατί δεν υπήρχε σχέδιο απέναντι σε αυτήν τη λαίλαπα, για να προστατευτούν ζωές και κατοικίες. Εμείς, το ΚΚΕ, δεν θα μείνουμε μόνο στις περιγραφές. Πιέζουμε και ζητάμε άμεσα όχι μόνο την καταγραφή, όποιος είναι άστεγος αυτή τη στιγμή και έχει καταστραφεί το σπίτι του να φιλοξενηθεί όσο διάστημα χρειάζεται».

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ μιλά με πληγέντες
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ μιλά με πληγέντες
Στη συνέχεια το κλιμάκιο πήγε στον οικισμό Γλυκιά Ζωή, που χωρίζεται από τα διυλιστήρια της «Μotor Oil» με ένα δρόμο! Οπως επισήμαναν οι κάτοικοι του οικισμού, από την προχτεσινή πυρκαγιά, από τα 46 σπίτια του οικισμού, τα 14 έχουν υποστεί ζημιές, με τα 7 από αυτά να αποτελούν μόνιμες κατοικίες λαϊκών οικογενειών. Και εδώ την ώρα της περιοδείας του κλιμακίου του Κόμματος το βουνό ανάμεσα στους Αγ. Θεοδώρους και τη «Μοτορ Οϊλ» καιγόταν.

Αμεση καταγραφή και ολοκληρωμένη αποκατάσταση

Στο τέλος της περιοδείας η Δ. Μανωλάκου δήλωσε: «Σε όλες αυτές τις περιοχές που εμείς πήγαμε σήμερα, δεν έχουν φως και νερό για να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Ζητάμε να λειτουργήσουν όλες οι κοινωνικές δομές, Κέντρα Υγείας, Πρόνοιας κ.ά., για να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν προβλήματα υγείας, όπως αναπνευστικά, αλλά και προβλήματα για ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Βεβαίως ζητάμε άμεση καταγραφή, άμεση αποκατάσταση των ζημιών, 100%, ανεξάρτητα αν είναι ενταγμένα σε σχέδια πόλης ή όχι και υποδομές που να εξυπηρετούν τέτοιες κρίσεις. Ομως, αυτό που βλέπουμε - βεβαίως ο χρόνος θα το δείξει - είναι ότι μπροστά στο κέρδος δεν υπολογίζουν τις ζωές των ανθρώπων. Οχι μόνο το σπίτι που έχτισαν με τις οικονομίες μιας ζωής, αλλά ούτε και τις ζωές τους. Οταν στοχεύουν να κάψουν μια συγκεκριμένη περιοχή για να αλλάξει χρήση γης, δεν κάνουν συμβόλαιο ούτε με τη φωτιά αλλά ούτε και το πώς θα επεκταθεί. Η φωτιά καταστρέφει και σκοτώνει. Θα επιμείνουμε και όταν πέσουν τα φώτα της δημοσιότητας, γιατί τότε ξεχνάνε, εμείς θα ζητάμε, θα πιέζουμε μέχρι να αποκατασταθούν σχεδόν στο σύνολό τους.


Αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν εμπρησμός, αλλά βλέπεις ταυτόχρονα πολλές εστίες την ίδια ώρα. Αν μιλήσετε με τους δασολόγους λένε ότι όταν υπάρχει μια εστία μπορεί να είναι κατά τύχη. Οταν υπάρχουν, όμως, πολλές εστίες τότε μιλάνε με βεβαιότητα για εμπρησμό γιατί δεν είναι μόνο για να κάψουν τη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά βάζουν ταυτόχρονα και σε άλλες περιοχές για να διασπαστούν οι δυνάμεις. Το Πυροσβεστικό Σώμα το θυμούνται και αναγνωρίζουν την αναγκαιότητά του και τον ηρωισμό των υπαλλήλων του μόνο όταν ξεσπούν φωτιές. Μετά τους ξεχνούν. Είναι γνωστό ότι οι πυροσβέστες δεν ανήκουν στα βαρέα, επικίνδυνα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Κι όμως το ΠΣ έχει τα περισσότερα θύματα στην ώρα της εργασίας.

Στην Κινέτα η εστία ξεκίνησε εκεί που θέλουν να γίνει εξόρυξη βωξίτη. Ετσι μας είπαν κάτοικοι από την περιοχή. Σε άλλες περιοχές θέλουν να αλλάξουν τις χρήσεις γης. Από δασική να την κάνουν οικοδομική, τουριστική κ.λπ. Οσο η γη είναι εμπόρευμα βάζουν ακόμα και φωτιές καταστρέφοντας ακόμα και ζωές για το κέρδος. Αυτή η πολιτική δεν πάει άλλο, πρέπει να ανατραπεί».


INTIME NEWS


Η επόμενη μέρα στην Κινέτα

INTIME NEWS

Η επόμενη μέρα στην Κινέτα
«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
«Γυμνοί» από εξοπλισμό και μέσα οι πυροσβέστες

Eurokinissi

Τις αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες, κάτω από τις οποίες οι πυροσβέστες καλούνται να δώσουν τη μάχη της πυρόσβεσης αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» σημειώνοντας:

«Κάθε χρόνο εμείς οι πυροσβέστες αλλά και όλος ο λαός μας βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές.

  • Οι πυροσβέστες "γυμνοί" από εξοπλισμό και μέσα, αποδεκατισμένοι και διασκορπισμένοι σε ιδιωτικά αεροδρόμια και οδικούς άξονες, χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό και οργάνωση, ρίχνονται στα δεκάδες νέα μέτωπα που διαρκώς εκδηλώνονται με αυταπάρνηση, η οποία όμως δεν αρκεί για να εμποδίσει το καταστροφικό έργο των πυρκαγιών που είναι αποτέλεσμα των αντιδασικών πολιτικών και της συστηματικής αποσάθρωσης της πυροπροστασίας της χώρας.
  • Η Δασική Υπηρεσία, χωρίς να έχει τη δυνατότητα για οποιαδήποτε προληπτική παρέμβαση στα δασικά οικοσυστήματα λόγω υποχρηματοδότησης, αντιμέτωπη με τη συνειδητή και σχεδιασμένη από το 1998 απαξίωσή της.
  • Οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών να παρακολουθούν ανήμποροι και ανυπεράσπιστοι τις φλόγες να καταπίνουν τις περιουσίες τους σε κλάσματα δευτερολέπτου.
  • Η κυβέρνηση, που μέχρι πέρυσι επαιρόταν, με αξιοποίηση επιλεγμένων στοιχείων, για πετυχημένη αντιπυρική περίοδο το 2017 και πόνταρε για ακόμη μία "πετυχημένη" αντιπυρική περίοδο στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν μέχρι χθες, είναι σίγουρο ότι αντί να αναλάβει τις βαρύτατες ευθύνες της για τις συνέπειες της πολιτικής αποσάθρωσης που εφαρμόζει στην πυροπροστασία της χώρας, θα ψάχνει τις αιτίες στους ανεκπαίδευτους πυροσβέστες που μπήκαν από τα παράθυρα, στις ακραίες καιρικές συνθήκες και πιθανόν και σε ξένες μυστικές υπηρεσίες, αν πάρει κάποιες ιδέες και από σχετική βιβλιογραφία για τις πυρκαγιές του 2007.

Οι πραγματικές αιτίες όμως έχουν ταυτοποιηθεί εδώ και μία εικοσαετία μέσα από τις αντιλαϊκές και αντιδασικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις, για χάρη των ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων που προσδοκούν σαν ίαινες τα φιλέτα τεράστιων δασικών εκτάσεων για διαχείριση και εκμετάλλευση.

Τα πράγματα γίνονται ολοένα και πιο ξεκάθαρα!!!

Οπως ξεκάθαρος πρέπει να είναι και ο κοινός αγώνας των πυροσβεστών και του μαζικού εργατικού κινήματος για την ανατροπή τους, πριν δούμε να καταστρέφονται και άλλες χιλιάδες στρέμματα δασικού πλούτου, λαϊκές περιουσίες και να χάνονται στις φλόγες συνάδελφοι και συνάνθρωποί μας».

Τέλος, η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» με αφορμή τη σύγκληση του ΔΣ της ΠΟΕΥΠΣ αύριο Πέμπτη ζητά από το προεδρείο «να συζητηθεί ως θέμα προ ημερησίας διάταξης η άμεση κινητοποίηση με αίτημα τη θωράκιση της πυροπροστασίας της χώρας με ό,τι συνεπάγεται αυτό, προσλήψεις, υποδομές, μηχανολογικό εξοπλισμό, σχεδιασμό, οργάνωση, προληπτικά μέτρα, και να δημιουργηθεί κοινό μέτωπο με το υπόλοιπο εργατικό μαζικό κίνημα».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Χτίζει» άλλοθι που δεν μπορούν να κρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε χτες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. Οπως είπε ανάμεσα σε άλλα: «Η χώρα ζει μια ανείπωτη τραγωδία (...) Δεν πρέπει όμως να αφήσουμε το πένθος να μας καταβάλλει. Γιατί αυτές οι ώρες είναι ώρες μάχης, ενότητας, θάρρους και πάνω από όλα αλληλεγγύης. Γιατί μόνο έτσι, μόνο όλοι μαζί μπορούμε να σταθούμε απέναντι στην τραγωδία».

Προηγουμένως είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Γιούνκερ, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, της Γαλλίας Εμ. Μακρόν, την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Π. Σάντσεθ, της Ολλανδίας Μ. Ρούτε, της Πορτογαλίας Α. Κόστα, της Βουλγαρίας Μπ. Μπορίσοφ, οι οποίοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τον ελληνικό λαό για τις καταστροφικές πυρκαγιές και γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους για προσφορά βοήθειας προς την Ελλάδα. Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλ. Πούτιν, με επιστολή του στον ΠτΔ Πρ. Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, εκφράζει τα «βαθιά συλλυπητήριά» του. Προσθέτει: «Στη Ρωσία ειλικρινώς συμμερίζονται το πένθος του αδελφικού λαού της Ελλάδας (...) Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε απαραίτητη βοήθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών αυτής της καταστροφής».

Ακολούθησε χτες το μεσημέρι σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, προς παρακολούθηση της εξέλιξης και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, περίθαλψη των πληγέντων, λήψη αναγκαίων μέτρων, για τη φύλαξη των σπιτιών στις πληγείσες περιοχές και την αποκατάσταση των ζημιών. Στη σύσκεψη μετείχαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Π. Σκουρλέτης, Π. Καμμένος, Ν. Τόσκας, Π. Πολάκης, Σ. Φάμελλος, Δ. Τζανακόπουλος και Χρ. Σπίρτζης, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο Α/ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης και ο επικεφαλής της ΕΥΠ, Γ. Ρουμπάτης.

Κατόπιν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος δήλωσε ανάμεσα σε άλλα ότι:

Εγκρίθηκε πίστωση ύψους 20.000.000 ευρώ από το υπουργείο Οικονομίας σε ειδικό λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών, για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των δήμων που έχουν πληγεί, αλλά και των πολιτών τους. Αποφασίστηκε δημιουργία ειδικού λογαριασμού από το υπουργείο Οικονομικών όπου θα συμμετέχει το Δημόσιο και ιδιώτες. Από τον λογαριασμό αυτό θα χρηματοδοτηθούν τα έργα επισκευής και αποκατάστασης των υλικών ζημιών. Η ακριβής συμμετοχή του Δημοσίου θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, μετά τη συνολική αξιολόγηση της κατάστασης.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ουσιαστικά απέδωσε την όλη εξέλιξη στην «αστραπιαία εξέλιξη της πυρκαγιάς, με 14 ταυτόχρονες εστίες, σε τρία παράλληλα μέτωπα στην Ανατολική Αττική» και «με ταχύτητα του ανέμου που έφτανε σε ένταση ακόμη και τα 9 μποφόρ», και στις «εξαιρετικά δύσκολες επιχειρησιακές συνθήκες για τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, εναέριες και επίγειες».

Ερωτήματα για την χρήση των αμερικανικών UAV

Ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, ενημέρωσε χτες το πρωί τα ΜΜΕ για τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση της καταστροφής, όπως και για τη σύγκληση του Συμβουλίου Αμυνας, που έκανε μια πρώτη εκτίμηση για τις μέχρι τώρα ενέργειες των Ενόπλων Δυνάμεων και έναν προγραμματισμό για τις επόμενες ώρες. Επιβεβαίωσε, εξάλλου, ότι στο ΓΝΑ βρίσκονται δυο τραυματίες πυροσβέστες. «Ο ένας είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση, ο άλλος παραμένει διασωληνωμένος, λόγω της έκθεσής του στους καπνούς, χωρίς όμως να κινδυνεύει απ' ό,τι φαίνεται η ζωή του». Επίσης, ο υπουργός επιβεβαίωσε την ανάπτυξη αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από την Αττική (από τη βάση της Λάρισας όπου εδώ και μήνες έχουν αναπτυχθεί τέτοια αμερικανικά UAV, με πρόσχημα συνεκπαιδεύσεις με ελληνικά). Σκιαγράφησε, μάλιστα, μια στενή διασύνδεση με τις ΗΠΑ, με αφορμή την καταστροφή, στον τομέα και της ανταλλαγής πληροφοριών και της ανάλυσης: «Το Συμβούλιο Αμυνας θα χειριστεί τις πληροφορίες που θα βγουν από τις συμμαχικές δυνάμεις, προκειμένου να δοθούν οι αναγκαίες πληροφορίες και να εξαχθούν συμπεράσματα και για το πώς προκλήθηκαν οι συγκεκριμένες πυρκαγιές και για τη διερεύνηση της κατάστασης». Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, αργότερα χτες το μεσημέρι, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ πήγε στο υπουργείο Αμυνας, όπου συναντήθηκε με τον Π. Καμμένο.

  • Από την πλευρά της ΝΔ ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για «ανείπωτη εθνική τραγωδία» ενώ η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, μίλησε για «μέρα εθνικού πένθους».
Τραγικά επίκαιρη η έκδοση

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Ανατολική Αττική και Κινέτα, αποκτά τραγικά επίκαιρο χαρακτήρα η εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ που έγινε στις 10 Μάη με θέμα «Πυρασφάλεια και Δασοπροστασία».

Τα υλικά της εκδήλωσης που δημοσίευσε ο «Ριζοσπάστης» το προηγούμενο διάστημα και που περιλαμβάνουν την εισήγηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και τις ομιλίες των προσκαλεσμένων πυροσβεστών, επιστημόνων, συνδικαλιστών κ.λπ., θα κυκλοφορήσουν σε ειδική έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» από την Παρασκευή 27 Ιούλη.

Συλλυπητήρια

Η Τομεακή Επιτροπή Λακωνίας του ΚΚΕ «εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του συντρόφου Γιώργου Κυριακάκη, μέλους της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου και της Τομεακής Επιτροπής Λακωνίας, για τον τραγικό θάνατο της μητέρας της συζύγου του, Mαυρίδου Βασιλείας, η οποία είναι ανάμεσα στα θύματα της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή μας σε όλους όσοι έχασαν συγγενικά τους πρόσωπα, στους εκατοντάδες τραυματίες και σε αυτούς που είδαν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους να χάνονται μέσα σε μια στιγμή. Αμεσα να υπάρξει ολόπλευρη βοήθεια σε όλους όσοι έχουν πληγεί, στους τραυματίες και πάνω απ' όλα σ' αυτούς που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους, σε όσους έχουν μείνει άστεγοι με κατεστραμμένες τις περιουσίες τους».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org