ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Απρίλη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Με «Θετική Ατζέντα» στην πορεία προς τον «πυρήνα των διαφορών»

Ξεκινάει αύριο, Παρασκευή, στην Κωνσταντινούπολη ένας ακόμα γύρος συνομιλιών

Από προηγούμενες συναντήσεις για τη λεγόμενη «Θετική Ατζέντα»
Από προηγούμενες συναντήσεις για τη λεγόμενη «Θετική Ατζέντα»
Το επόμενο βήμα στο παζάρι για τα Ελληνοτουρκικά, πάνω και στον ευρωατλαντικό «οδικό χάρτη», γίνεται αύριο, Παρασκευή, στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα διεξαχθεί ο νέος γύρος συνομιλιών της λεγόμενης «Θετικής Ατζέντας». Αφορά συμφωνίες μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, που στρώνουν έδαφος και για τον «πυρήνα» των «διαφορών».

Επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών είναι οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης και Μπουράκ Ακτσαπάρ. Οπως διαχέεται, οι δύο πλευρές θα εστιάσουν κυρίως σε θέματα «αποτελεσματικότερης συνεργασίας» μεταξύ των «επιχειρηματικών κοινοτήτων» των δύο χωρών, αλλά και σε ζητήματα «συνεργιών» στους τομείς της καινοτομίας, της έρευνας και της τεχνολογίας.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, δρομολογούν την ίδρυση Ελληνο-τουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, προκειμένου να διευκολύνει τις διμερείς μπίζνες σε τομείς όπως η πολυδιαφημισμένη «πράσινη μετάβαση», οι κατασκευές και οι υποδομές, η υψηλή τεχνολογία καθώς και ο αγροτοδιατροφικός τομέας. Επικεφαλής του νέου σχήματος τίθενται από την Ελλάδα ο εφοπλιστής Γ. Προκοπίου και από την Τουρκία ο επιχειρηματίας Α. Polat.

Επιπλέον, διευρύνουν τη συνεργασία «θεσμικών φορέων» των δύο χωρών στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού, ενώ έμφαση αποδίδουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα, συνεργασία ερευνητικών κέντρων, αθλητικές εκδηλώσεις, ποντάροντας στη «δημιουργική εμπλοκή τριών βασικών συνιστωσών της κοινωνίας μας, της επιχειρηματικής κοινότητας, της επιστημονικής κοινότητας και της νεολαίας των δύο χωρών», όπως λένε στο ΥΠΕΞ.

Στο ενδιάμεσο, ξεκίνησε ήδη το πρόγραμμα έκδοσης visa express 7 ημερών στους Τούρκους επισκέπτες, για Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Ρόδο, Σύμη, Καστελόριζο, Σάμο, Λέρο, Κάλυμνο και Κω, γεγονός που διαφήμισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, σε επίσκεψή του την προηγούμενη Παρασκευή στη Λέσβο. Θυμίζουμε, τέλος, ότι τη Δευτέρα έγινε στο υπουργείο Αμυνας, στην Αθήνα, συνάντηση αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας (συμμετείχαν πρέσβεις και υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί) για τα λεγόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Σε θέματα κυριαρχίας επιμένει η Τουρκία

Στο μεταξύ, η τουρκική αστική τάξη και η κυβέρνησή της δεν χάνουν ευκαιρία να διατηρούν «στον αφρό» τις απαράδεκτες αξιώσεις τους, αξιοποιώντας σε κάθε περίσταση το ΝΑΤΟικό πλαίσιο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη εξαγγελία της ελληνικής κυβέρνησης για την πρόθεσή της να ανακηρύξει δύο επιπλέον θαλάσσια εθνικά πάρκα, ένα στο Ιόνιο και ένα στο Αιγαίο, αυξάνοντας το μέγεθος των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών κατά 80% και καλύπτοντας περίπου το 1/3 των χωρικών θαλάσσιων υδάτων.

Αντιδρώντας, το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του απείλησε ότι δεν θα δεχτεί «τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται».

Σε δηλώσεις του για το θέμα, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών (επί κυβέρνησης Σημίτη) Χρήστος Ροζάκης επιβεβαίωσε ότι με τις ενστάσεις της η Τουρκία εγείρει θέμα κυριαρχίας στο Αιγαίο, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Οι Τούρκοι γίνονται έξαλλοι διότι αυτή τη στιγμή στις περιοχές στις οποίες γίνεται το θαλάσσιο πάρκο εγκλείονται ορισμένες βραχονησίδες των οποίων αμφισβητούν την κυριαρχία».

Και συνέχισε: «Η Τουρκία, λοιπόν, θέτει θέμα κυριαρχίας εδάφους διότι αμφισβητεί την κυριαρχία ορισμένων βραχονησίδων που βρίσκονται στην περιοχή των θαλάσσιων πάρκων. Και επειδή είναι αρκετά εκτεταμένος ο χώρος αυτός, από τις Κυκλάδες, καταλήγει στα Δωδεκάνησα, αντιλαμβάνεστε ότι περιέχονται αρκετές βραχονησίδες οι οποίες αμφισβητούνται από την Τουρκία ως προς την κυριαρχία την ελληνική».

Κατέληξε ότι «σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λοζάνης, η Τουρκία έχει ένα δικαίωμα αποκλειστικό εντός τριών μιλίων από τις ακτές της, δηλαδή τα νησιά τα οποία βρίσκονται εντός τριών μιλίων από τις ακτές της, της ανήκουν».

Προσπάθησε ωστόσο να καλλιεργήσει εφησυχασμό, χαρακτηρίζοντας «πταίσματα σε σχέση με το τι θα μπορούσε να συμβαίνει διαφορετικά» τις αμφισβητήσεις της Αγκυρας, συγκρίνοντάς τες με τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις των προηγούμενων ετών. «Δεν είναι πταίσματα με την έννοια τη νομική, αλλά είναι μικρής σημασίας στο θέμα του να διαμορφώσουμε μια πολιτική επιθετική απέναντι στην Τουρκία», κατέληξε ο Ροζάκης, δείχνοντας ότι η ευρωατλαντική «γραμμή» είναι «σιγή ασυρμάτου» για τη στάση της Τουρκίας.

Επέμεινε δε ότι «σκοπός της επίσκεψης του (Ελληνα) πρωθυπουργού (στην Αγκυρα) τον Μάιο είναι να διατηρηθεί ένα κλίμα καλό, το οποίο να επιτρέψει κάποτε και την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που μας απασχολούν, δηλαδή τα πολιτικά ζητήματα».

Θυμίζουμε ότι η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Αγκυρα έχει προγραμματιστεί για τις 13 Μάη, για να ακολουθήσει τον Ιούλη νέα συνάντηση, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.


Ανεπιθύμητα τα αμερικανικά γεράκια του πολέμου στην Ελευσίνα

«Τα αμερικανικά γεράκια του πολέμου είναι ανεπιθύμητα στην πόλη της Ελευσίνας», ξεκαθαρίζει με ανακοίνωσή της η ΚΟ Ελευσίνας του ΚΚΕ, με αφορμή «δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για παρουσία αεροσκαφών της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα τα αεροσκάφη αυτά συμμετέχουν μαζί με αντίστοιχα ελληνικά στη ΝΑΤΟική άσκηση "Stolen Cerberus"».

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «ο λαός της Ελευσίνας, που δίκαια ανησυχεί, είναι ανάγκη να αποδοκιμάσει την κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα που ασπάζονται την "ιερή αμυντική συμμαχία" του ΝΑΤΟ και μας εμπλέκουν μέχρι τα μπούνια στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, με απρόβλεπτες συνέπειες για τον λαό μας.

Ο λαός της Ελευσίνας να δυναμώσει τον αγώνα του ενάντια στην εμπλοκή της χώρας και την αξιοποίηση κρίσιμων υποδομών της περιοχής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Να αξιοποιήσει τις ευρωεκλογές στις 9 Ιούνη για να στείλει ηχηρό μήνυμα πανευρωπαϊκό, δυναμώνοντας το ΚΚΕ. Απαιτούμε: Να σταματήσει η αξιοποίηση της στρατιωτικής βάσης της Ελευσίνας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Καμιά αξιοποίηση των Ναυπηγείων της Ελευσίνας για την ενίσχυση του Ζελένσκι και των σχεδιασμών ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ. Η ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει τη στήριξή της στο κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ και να απεμπλακεί η χώρα από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Να επιστρέψει η φρεγάτα "Υδρα" από την Ερυθρά Θάλασσα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ