ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Απρίλη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Επιλεκτική ευαισθησία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Τι αναφέρει η απάντηση του Συμβουλίου στον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Θεωνά, που κατήγγειλε σωρεία παραβιάσεων και πολιτικών διώξεων από το αλβανικό καθεστώς ενόψει των εκλογών

Κλείνει τα μάτια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αλβανία, όπως προκύπτει από την απάντηση που έδωσε σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Θεωνά.

Στην ερώτησή του ο Γ. Θεωνάς αναφέρεται στον περιορισμό της δραστηριότητας πολιτικών δυνάμεων και στελεχών τους από το αλβανικό καθεστώς, τις παραμονές των εκλογών. Επισημαίνει ακόμη κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Αλβανία τις οποίες καταγγέλλει η διεθνής οργάνωση "Ελσίνκι Γουότς", μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται σειρά πολιτικών δικών, ο περιορισμός της ελευθερίας της έκφρασης, η υπέρμετρη χρήση βίας από την Αστυνομία, η αλλοίωση της λειτουργίας της δικαιοσύνης με σκοπό την προώθηση των πολιτικών επιδιώξεων της αλβανικής κυβέρνησης.

Στα πλαίσια μιας γενικότερης εκστρατείας της αλβανικής κυβέρνησης κατά στελεχών της αντιπολίτευσης, σημειώνει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, με σκοπό την επιβίωσή της στις επερχόμενες εκλογές, δικαστήριο των Αγιων Σαράντα καταδίκασε σε ποινές φυλάκισης πέντε Αλβανούς με την κατηγορία της "κομμουνιστικής προπαγάνδας", σε μια προσπάθεια ουσιαστικής απαγόρευσης της δράσης των κομμουνιστών.

Μετά απ' αυτά ο Γ. Θεωνάς ρωτά το Συμβούλιο αν σκοπεύει να διαμαρτυρηθεί για τις παραβιάσεις αυτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αλβανική κυβέρνηση στα πλαίσια των συμφωνιών που τη συνδέουν με τη χώρα αυτή.

Η απάντηση του Συμβουλίου

"Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε" θυμίζει η απάντηση του Συμβουλίου που, αφού αναφέρεται στον πολιτικό διάλογο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Αλβανίας από το Μάη του 1992, τονίζει:

"Κατά τις επαφές του με τις αλβανικές αρχές, το Συμβούλιο δε διστάζει να επαναλαμβάνει τη σπουδαιότητα που αποδίδει στο σεβασμό και στην εφαρμογή της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό έγινε πρόσφατα φανερό κατά τις συνεδριάσεις πολιτικού διαλόγου με την Αλβανία σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών και σε υπουργικό επίπεδο το Γενάρη του 1996. Το Συμβούλιο παρότρυνε την Αλβανία να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τη σταθεροποίηση της δημοκρατίας της και έγινε ειδική μνεία στην ανάγκη απόλυτου σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".


Βρώμικο παιχνίδι για τις "τρελές αγελάδες"

Η Βρετανία πιέζει την Κομισιόν και τις κυβερνήσεις για άρση των περιορισμών στις εξαγωγές βοδινού κρέατος

Στα "μουλωχτά" πάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κλείσει την υπόθεση των "τρελών αγελάδων", μετά τη δήλωση του κοινοτικού επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα Γεωργίας, Φραντς Φίσλερ, ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν δεν αποφασίστηκαν με γνώμονα τη δημόσια υγεία, αλλά για να προστατευτεί η αγορά κρέατος στην Ευρώπη, που αντιμετωπίζει κίνδυνο ολικής κατάρρευσης.

Ηδη, η Βρετανία ασκεί σοβαρές πιέσεις σε όλα τα επίπεδα, στα κοινοτικά όργανα και τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών, για να αρθούν οι περιορισμοί στις εξαγωγές βρετανικού βόειου κρέατος και για να περιοριστούν οι υποχρεώσεις που ανέλαβε για τη θανάτωση των ζώων, που είτε παρουσιάζουν τα συμπτώματα της ασθένειας, είτε είναι ύποπτα να την εμφανίσουν στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Για να πετύχει τους σκοπούς της, η βρετανική κυβέρνηση απειλεί με επιβολή εμπορικών αντιμέτρων τα κράτη - μέλη που επιμένουν στην απαγόρευση εισαγωγής βρετανικού κρέατος, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι αν δεν αλλάξει σύντομα η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα σταματήσει να καταβάλει τη συνδρομή της στον κοινοτικό προϋπολογισμό, προκαλώντας γενικότερο πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η κυβέρνηση του Τζον Μέιτζορ, εκτός από την άρση του εμπάργκο για το βόειο κρέας, ζητά να μειωθεί ο αριθμός των βοοειδών που πρέπει να θανατωθούν, δηλαδή όσα είναι άνω των 30 μηνών.

Τα θέματα αυτά συζήτησε ο Τζ. Μέιτζορ με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κ. Σημίτη στην πρόσφατη επίσκεψη του δεύτερου στο Λονδίνο και, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις, η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να άρει τις αντιρρήσεις και τις επιφυλάξεις της. Αντάλλαγμα θα έχει την υποστήριξη εκ μέρους της Βρετανίας της θέσης για προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης, σχετικά με το θέμα των Ιμια και κάποιες κοινές τοποθετήσεις στα θέματα της Διακυβερνητικής.

Κατά τα άλλα, ούτε γάτα - ούτε ζημιά, αφού η Βρετανία θα αποζημιωθεί αδρά για τα μέτρα που υποχρεώθηκε να πάρει, ενώ τα μέτρα σιωπηλά θα αδρανήσουν και θα αποσυρθούν. Για τρίτη φορά, θύμα της λογικής των συμφερόντων ο πολίτης καταναλωτής.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ