ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Με τους εργάτες και το ΠΑΜΕ

Καλεί στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, με προσυγκέντρωση στις 9.30 π.μ., στην πλ. Κάνιγγος

Από τη συμμετοχή των αυτοαπασχολούμενων της Αθήνας σε παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ
Από τη συμμετοχή των αυτοαπασχολούμενων της Αθήνας σε παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ
Σε μαζική και αγωνιστική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση μαζί με το ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα στις 10:30 π.μ. την Πρωτομαγιά, καλεί όλους τους επαγγελματοβιοτέχνες η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), η οποία θα πραγματοποιήσει προσυγκέντρωση στις 9.30 το πρωί στην πλ. Κάνιγγος και πορεία προς το Σύνταγμα.

Στο αγωνιστικό της κάλεσμα η ΟΒΣΑ τονίζει ότι «σήμερα και ενώ είναι σε εξέλιξη η οικονομική καπιταλιστική κρίση, κορυφώνεται το θέατρο με τα σκάνδαλα που σκοπό του έχει την πόλωση και τον αποπροσανατολισμό των λαϊκών στρωμάτων, μακριά από τη συζήτηση για τα οξυμένα προβλήματα που απασχολούν τα λαϊκά στρώματα. Τα σκάνδαλα είναι γέννημα της πολιτικής τους και πάντα κουκουλώνονται. Οι κυβερνήσεις του δικομματισμού έχουν επιλέξει ως πεδίο αντιπαράθεσης τα σκάνδαλα για να κρύψουν τη συμφωνία τους στο κύριο. Οτι με την πολιτική τους συνειδητά υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη κοινωνική ανάπτυξη που ενισχύει το μεγάλο κεφάλαιο σε βάρος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Ακολουθώντας την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και με όχημα τα ελλείμματα, συζητάνε και για νέα επίθεση στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα - στην Υγεία - στην Παιδεία - στα εργασιακά και σε άλλα».

Και προσθέτει η Ομοσπονδία: «Θέλουν να κρύψουν από τα λαϊκά στρώματα ότι τα ελλείμματα όπως και τα οξυμένα προβλήματα είναι γέννημα της φιλομονοπωλιακής πολιτικής τους, των φοροαπαλλαγών - των αναπτυξιακών νόμων - των ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Κεφαλαίου) και πολλών άλλων. Επιχειρούν να φορτώσουν τις συνέπειες της κρίσης στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. Η ίδια πολιτική ακολουθείται και στα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανεξάρτητα από το εάν η διαχείριση γίνεται από Σοσιαλδημοκρατικά ή φιλελεύθερα κόμματα».

Η ΟΒΣΑ παλεύει για αποδυνάμωση των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ που στηρίζουν την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική, ενδυνάμωση του αντιμονοπωλιακού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα, ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας με τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους αγρότες, κοινωνική ανάπτυξη όπου ο παραγόμενος πλούτος θα χρησιμεύει για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών.

Μεταξύ άλλων διεκδικεί: απόσυρση των πρόσφατων φορολογικών μέτρων, ελάφρυνση των φορολογικών βαρών των ΕΒΕ, κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη άμεσης ανάγκης. Αμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% και όσο διαρκεί η κρίση. Ρύθμιση των χρεών των ασφαλισμένων προς τον ΟΑΕΕ με μακρόχρονες δόσεις χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Αύξηση των συντάξεων. Κρατική επιχορήγηση στα 2/3 των εξόδων του ταμείου. Περιορισμό των εισαγωγών για προϊόντα που παράγονται από την ντόπια βιοτεχνία. Απαγόρευση της παραπέρα επέκτασης των πολυκαταστημάτων και των σούπερ μάρκετ. Επίδομα ανεργίας στους μικρούς ΕΒΕ, χορήγηση άτοκων κεφαλαίων κίνησης με την εγγύηση του δημοσίου.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ
Καταγγέλλει το νέο εργοδοτικό έγκλημα

Το νέο εργοδοτικό έγκλημα, με θύμα τον 34χρονο εργάτη Βλαντιμίρ Ζαΐμη, που σκοτώθηκε το πρωί της Πέμπτης κατά τη διάρκεια εργασιών σε έργα ύδρευσης - αποχέτευσης που εκτελούσε η ΜΠΕΤΟΚΑΤ ΑΕ στο Πρωτοχώρι, καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης.

«Δολοφονήθηκε από την εργοδοσία, όπως κι εκατοντάδες άλλοι συνάδελφοί μας, γιατί τα μέτρα προστασίας κοστίζουν, μειώνουν τα κέρδη, γι' αυτό και δε λαμβάνονται. Οι εργοδότες αντιμετωπίζουν τη λήψη μέτρων Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας (προληπτικά τεχνικά μέτρα, επαρκής αριθμός εκπαιδευμένου προσωπικού, ρυθμοί και ωράρια εργασίας κλπ.) με κριτήριο την επίδραση που θα έχουν αυτά στην κερδοφορία τους», σημειώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης.

Ξεκαθαρίζει ότι τα αίτια αυτής της κατάστασης πρέπει να αναζητηθούν στη συνειδητή πολιτική εξυπηρέτησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Και καλεί τους οικοδόμους, γενικότερα τους εργαζόμενους, συσπειρωμένοι στο συνδικάτο και στις ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, να διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα Ασφάλειας και Υγιεινής της Εργασίας με φορείς ελέγχου όπου θα συμμετέχουν ουσιαστικά και οι ίδιοι, διεύρυνση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων και ένα σύστημα Υγείας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, με παροχές στο ύψος των αναγκών τους.

Ο αγώνας αυτός, σημειώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων, «δεν μπορεί παρά να έχει ως ορίζοντα την οριστική κατάργηση του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος και την αντικατάστασή του με ένα σύστημα, στο οποίο η ανάπτυξη δε θα μετριέται με τα κέρδη μιας χούφτας εκμεταλλευτών, αλλά με την ολόπλευρη κάλυψη των αναγκών του εργαζόμενου λαού. Μόνο με τη λαϊκή εξουσία οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ασκούν ουσιαστικό έλεγχο στην παραγωγή, εξασφαλίζοντας έτσι τους όρους εκείνους, ώστε η εργασία να μην είναι πια κάτεργο».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Συνεχίζονται οι εκλογές

Από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ., στα γραφεία του σωματείου (Μητροπόλεως 10), θα μπορούν να ψηφίζουν σήμερα οι εμποροϋπάλληλοι στις εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, οι οποίες ξεκίνησαν χτες και θα διαρκέσουν μέχρι τις 3 Μάη.

Αύριο Κυριακή, η κάλπη στα γραφεία του συλλόγου θα είναι ανοιχτή από τις 10 π.μ. έως τις 7 μ.μ. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ψηφίζουν στο παράρτημα του Συλλόγου στην Καλλιθέα (Θησέως 156, 1ος όροφος) σήμερα από τις 10 π.μ. έως τις 8 μ.μ. και αύριο από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ. Οι εμποροϋπάλληλοι ψηφίζουν με το βιβλιάριο ασθενείας και την αστυνομική τους ταυτότητα.

Ξεκίνησαν οι «προτροπές»...

«

Στα ελληνικά δικαστήρια η λύση για τους συμβασιούχους». Με αυτόν τον πονηρό τίτλο στο ζωνάρι του πρωτοσέλιδου αναγγέλλει η «Αυγή» το θέμα για τη γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που καλεί τα εθνικά δικαστήρια να αποφασίσουν τα ίδια για τον τρόπο ερμηνείας και εφαρμογής των νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν στη μετατροπή ή όχι των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, στο Δημόσιο. Ουσιαστικά, η «Αυγή» αναδεικνύει ως δήθεν λύση την προσφυγή στα δικαστήρια. Προβάλλοντας συνειδητά τη νομικίστικη και αδιέξοδη πλευρά, συγκαλύπτει συνειδητά ότι το ζήτημα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους έχει πρωτίστως πολιτικό χαρακτήρα. Είναι ξεκάθαρο, πλέον, ότι οι πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι στρατηγικές επιλογές της ΕΕ στόχο έχουν το χτύπημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας και τη γενίκευση των ελαστικών και ευέλικτων μορφών εργασίας.

Αυτό που κάνει η «Αυγή» είναι να προσπαθεί να δικαιώσει τη μέχρι σήμερα πολιτική του ΣΥΝ/ΣΥΡΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο ζήτημα. Με τα ευρωενωσιακά ματογυάλια του έχει φθάσει να ισχυριστεί ότι η κοινοτική οδηγία 70/1999 οδηγεί μέχρι και στην αυτόματη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Και, επομένως, αυτό που πρέπει να κάνουν οι συμβασιούχοι είναι να καταφύγουν στα δικαστήρια. Τη λογική αυτή πρεσβεύουν και οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Λογική που αποδυνάμωσε τους μέχρι σήμερα αγώνες των συμβασιούχων και, εκ του αποτελέσματος, άνοιξε μια τεράστια φάμπρικα δικαστικών προσφυγών από την οποία μόνο οι συμβασιούχοι δεν βγήκαν κερδισμένοι.

Είναι σίγουρο ότι το επόμενο διάστημα θα πληθύνουν παρόμοιες προτροπές. Ομως τώρα οι συμβασιούχοι έχουν εμπειρία και μάλιστα πρόσφατη. Με βάση αυτή πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα. Να καταδικάσουν και ενόψει ευρωεκλογών τα κόμματα και τις πολιτικές του ευρωμονόδρομου και να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση στο μοναδικό δρόμο για τη διεκδίκηση του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή εργασία: Την οργάνωση και ανάπτυξη του αγώνα τους, του συντονισμού της δράσης τους με το σύνολο των εργαζομένων ενάντια στις πολιτικές που γεννούν την ανεργία, τις ευέλικτες μορφές εργασίας. Το χρόνιο καθεστώς της εργασιακής και πολιτικής τους ομηρίας.


Χ. Μ.

Συνέντευξη Τύπου για την Υγεία

Συνέντευξη Τύπου για τα τεράστια προβλήματα στο χώρο της Υγείας, που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των Δυτικών Συνοικιών (Πέραμα, Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Σαλαμίνα) και τις θέσεις και διεκδικήσεις των κατοίκων, θα δώσει, την ερχόμενη Τρίτη 28 Απρίλη, η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων για την Υγεία που έχει συγκροτηθεί. Η συνέντευξη θα δοθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του δημαρχείου Κερατσινίου, στις 12 το μεσημέρι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ