ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Παραμένουν τα προβλήματα από τις πλημμύρες στη Σκόπελο

Ερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Από τις καταστροφές στη Σκόπελο τον περασμένο Σεπτέμβρη

Eurokinissi

Από τις καταστροφές στη Σκόπελο τον περασμένο Σεπτέμβρη
Πέρασαν, ήδη, έξι μήνες από τις μεγάλες πλημμύρες στη Σκόπελο, αλλά οι σοβαρές ζημιές που υπήρξαν σε υποδομές, επιχειρήσεις, οικίες κ.λπ., δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί στο νησί. Η υποτιθέμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε κηρυχθεί και η κρατική χρηματοδότηση λειτούργησαν κυριολεκτικά με το «σταγονόμετρο» και κυρίως για κάποιες απολύτως επείγουσες ανάγκες. Τις περισσότερες «πληγές» που άφησε πίσω της εκείνη η καταστροφική πλημμύρα τις επούλωσαν οι ίδιοι οι κάτοικοι με δικά τους έξοδα και δικές τους προσπάθειες.

Σε ερώτηση που κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας του ΚΚΕ που εκλέχτηκαν με τη τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Βαγγέλης Μπούτας, Γιώργος Λούμας και Αστέρης Χαλάτσης, αναφέρονται σε δύο σοβαρά προβλήματα που παραμένουν και είναι:

1ον: Μετά τις πλημμύρες το νησί είναι ουσιαστικά κομμένο στα δύο. Η κεντρική αρτηρία που συνδέει τα λιμάνια της Σκοπέλου με αυτό του Λουτρακίου (Γλώσσα) έχει υποστεί μεγάλη ζημιά και είναι εκτός κυκλοφορίας. Η σύνδεση γίνεται από τον παλιό δρόμο, κάτι που βέβαια και επιπλέον επιβάρυνση αποτελεί για τους κατοίκους του νησιού, για τους καταστηματάρχες, για τις μεταφορές κ.α., αλλά και ενόψει της τουριστικής περιόδου αυτός ο δρόμος από τη μια μεριά δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει μεγάλο όγκο κίνησης τροχοφόρων και από την άλλη θα εγκυμονεί κινδύνους ατυχημάτων σε ντόπιους και επισκέπτες. Ο δρόμος αυτός είναι έργο που ανήκει στην Περιφέρεια.

2ον: Υπάρχουν σε εξέλιξη έργα αποκατάστασης και μέσα στη χώρα της Σκοπέλου που έχουν μείνει στη μέση και δεν προχωρούν.

Και για τα δύο αυτά ζητήματα, η απάντηση που παίρνουν οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες είναι ότι «δεν υπάρχει χρηματοδότηση».

Οι κομμουνιστές σύμβουλοι ερωτούν τον περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό, την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη και τον εντεταλμένο για τις Β. Σποράδες περιφερειακό σύμβουλο Ν. Πλωμαρίτη:

α) Αν ευσταθεί η δικαιολογία ότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση και γιατί για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα δεν λύθηκε αυτό το ζήτημα;

β) Τι μέτρα πρόκειται να πάρει η Περιφερειακή Αρχή, ώστε άμεσα να έχουμε εξέλιξη στην αποκατάσταση των ζημιών και το νησί να είναι σε θέση να αντεπεξέλθει τόσο στην νέα τουριστική περίοδο όσο και στην εύρυθμη καθημερινή ζωή των κατοίκων;

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Καταδικάζουν την αποφυλάκιση του χρυσαυγίτη Ρουπακιά

Σωματεία και φορείς καταδικάζουν την αποφυλάκιση του δολοφόνου, στελέχους της Χρυσής Αυγής, Γ. Ρουπακιά.

Ανακοινώσεις έχουν εκδώσει έως τώρα οι εξής: Οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας και Οικοδόμων Ελλάδας, τα Εργατικά Κέντρα Ζακύνθου, Αγρινίου, Αρτας, Σάμου, τα Σωματεία Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Εργαζομένων στην επιχείρηση «360 Connect ΑΕ», Οικοδόμων Αθήνας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, Συνταξιούχων ΝΑΤ, Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής, Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου, Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Υπηρεσίες, στα Καταστήματα και Εταιρείες Ν. Ηλείας, Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού, Εργαζομένων Νοσοκομείου «Μεταξά», Βοηθών Φαρμακείου, Φαρμακοϋπαλλήλων και Εργατοϋπαλλήλων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ηπείρου, η Β' ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου και οι Σύλλογοι Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου, Εκπαιδευτικών «Γ. Σεφέρης», Εκπαιδευτικών Αν. Αττικής «Ο Σωκράτης», Εκπαιδευτικών ΠΕ Ηλιούπολης «Μ. Παπαμαύρος».

Ψήφισμα καταδίκης για την αποφυλάκιση του χρυσαυγίτη Ρουπακιά εξέδωσαν, επίσης, στη διάρκεια κοινής σύσκεψης που πραγματοποίησαν για την οργάνωση του αγώνα, τα Σωματεία Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών Βόρειας Ελλάδας, Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων Τύπου, Χάρτου και Γραφικών Τεχνών Κεντρικής Μακεδονίας, Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων στις Επισιτιστικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ), Εργατοϋπαλλήλων στις Χημικές Βιομηχανίες Βόρειας Ελλάδας.

Ψήφισμα καταδίκης εξέδωσε και το Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Υπηρεσιών Εορδαίας.

Καταδικάζουν, επίσης, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ και οι Λαϊκές Επιτροπές Καλλιθέας και Περιστερίου, ενώ ψήφισμα καταδίκης ενέκρινε και το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΩ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανεπιθύμητοι οι χρυσαυγίτες στις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου

Την πρόθεση της Χρυσής Αυγής να παραστεί σήμερα στους εορτασμούς για την 25η Μαρτίου και να καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο Ηρώων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΚΟ Κω του ΚΚΕ, που συνδέει την ενέργεια αυτών των χρυσαυγιτών με τις εξελίξεις στο Προσφυγικό και τη διαχείρισή του από κυβέρνηση και Δήμο.

Κλιμάκιο της ΚΟ Κω του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη δημοτική σύμβουλο του ΚΚΕ εκλεγμένη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στον Επαρχο Κω, Γ. Χαλκιδιό, ζητώντας του να αποκλείσει από το πρωτόκολλο της επετείου την παρουσία τους με κάθε τρόπο, να μην προσκληθεί η ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής να καταθέσει στεφάνι.

Σε ανακοίνωσή της, η Κομματική Οργάνωση τονίζει: «Αποτελεί πρόκληση για το λαό μας, για όλα τα θύματα του ναζισμού, για την ιστορία των αγώνων με ιδανικά ξένα και αντίθετα από αυτό που εκφράζουν τα απομεινάρια του Χίτλερ, σήμερα οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου και η Περιφέρεια να επικαλούνται το πρωτόκολλο, τα ΦΕΚ και την κοινοβουλευτική ιδιότητα των χρυσαυγιτών και να νομιμοποιούν την παρουσία τους.

Είναι οι ίδιες δυνάμεις που ενώ μιλούν για κόμματα του "δημοκρατικού τόξου", φαίνεται δεν θα στεναχωρηθούν να "στριμωχτούν" πλάι - πλάι στην εξέδρα των επισήμων με τους συνεργάτες του χρυσαυγίτη δολοφόνου Ρουπακιά, ούτε αν τα αιματοβαμμένα χέρια τους καταθέσουν στεφάνι...

Αυτή είναι η Χρυσή Αυγή, ναζιστική, φασιστική οργάνωση, δύναμη που οργανώνεται και εκπαιδεύεται εναντίον του λαού και του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Επιβεβαιώνεται ξανά η θέση του ΚΚΕ ότι τον φασισμό και τους εκφραστές του μόνο η μαζική πάλη και επιλογή του λαού και της νεολαίας μπορεί να απονομιμοποιήσει και να ξεριζώσει οριστικά και τελεσίδικα μέσα στο λαό.

Σε αυτήν την πάλη, τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα πρωτοστατήσουν μέσα στους φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος».

Σταθερά υπέρ της εμπορικής εκμετάλλευσης των παραλιών

Τη σταθερότητα με την οποία υπερασπίζεται την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και της αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος προς εξεύρεση χρημάτων, επιβεβαιώνει η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Εχοντας παραιτηθεί προ πολλού από οποιαδήποτε διεκδίκηση κρατικής χρηματοδότησης που θα καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες, προωθεί και παλεύει επιλογές που θα φέρουν χρήματα στους δήμους, μέσα από την παράδοση έργων, υπηρεσιών και δημόσιου πλούτου σε ιδιώτες.

Τελευταία «ανησυχία» της ΚΕΔΕ είναι ποιος θα καρπώνεται τα χρήματα από την εμπορική εκμετάλλευση του αιγιαλού και των παραλιών. Κι αυτό γιατί στις 30 Απρίλη λήγει η ισχύς της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που δίνει το δικαίωμα στους δήμους να εκχωρούν τις παραλίες σε ιδιώτες για εμπορική εκμετάλλευση ή να τις εκμεταλλεύονται οι ίδιοι για ξαπλώστρες, θαλάσσια σπορ, αλλά και τραπεζοκαθίσματα από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ, μπαρ, εστιατόρια). Στο μεταξύ, υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που ακυρώνει τη σχετική ΚΥΑ, με το σκεπτικό ότι η παραχώρηση δεν μπορεί να γίνεται συλλήβδην αλλά κατά περίπτωση.

Η ΚΕΔΕ έχει ανησυχήσει για τα χρήματα που δεν θα καρπώνονται οι δήμοι σε ενδεχόμενο αλλαγής του υπάρχοντος καθεστώτος. Εννοείται πως η εμπορική εκμετάλλευση ενός δημόσιου αγαθού, που σε πολλές περιπτώσεις βάζει προσχώματα στην ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία για τα λαϊκά στρώματα, δεν είναι στις... ανησυχίες της.

Πληροφορίες της ΚΕΔΕ θέλουν τη σχετική αρμοδιότητα να φεύγει από την Τοπική Διοίκηση και ήδη δραστηριοποιείται ώστε «οι δήμοι να έχουν πρωταρχικό ρόλο στο ζήτημα της παραχώρησης των παραλιών», όπως μας ενημερώνει με σχετική ανακοίνωση. Κι αυτό γιατί η ενδεχόμενη μεταφορά της αρμοδιότητας από τους δήμους «πρακτικά θα σημάνει τεράστια απώλεια εσόδων». Συγκεκριμένα, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να αναθέσει το έργο των παραχωρήσεων αιγιαλού στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ή την Κτηματική Υπηρεσία. Σήμερα, η Κτηματική Υπηρεσία εισπράττει μέρος (30%) των εσόδων που έχουν οι δήμοι από τη μίσθωση αιγιαλών, ενώ με το νέο καθεστώς θα συμβαίνει το αντίστροφο. Από την ΚΕΔΕ υποστηρίζουν ότι μια τέτοια ρύθμιση είναι ανεφάρμοστη, καθώς οι Κτηματικές Υπηρεσίες έχουν ελάχιστο προσωπικό για να διεκπεραιώσει τόσους διαγωνισμούς.

Σε κάθε περίπτωση, το μόνο σίγουρο είναι η συνέχιση της πολιτικής εμπορευματοποίησης της χρήσης του αιγιαλού και του λαϊκού δικαιώματος στο θαλάσσιο μπάνιο. Πολιτική που πορεύεται χέρι - χέρι με την εξαθλίωση των εργαζομένων, οι οποίοι στερούνται τα στοιχειώδη.

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή

Μία ώρα μπροστά θα πρέπει να ρυθμίσουμε τα ρολόγια μας τα ξημερώματα της Κυριακής, 27 Μάρτη, λόγω της εφαρμογής της θερινής ώρας. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να πάνε μια ώρα μπροστά, δηλαδή στις 3.00 θα πρέπει να δείχνουν 4.00.

Εκδήλωση στο «Σπίτι του Αγωνιστή»

Εκδήλωση για τους φιλοξενούμενους αγωνιστές, τους συγγενείς και τους φίλους τους, διοργανώνει το «Σπίτι του Αγωνιστή» μαζί με την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, την Τρίτη 29 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ. (Ομήρου 35, Αγιος Δημήτριος). Στην εκδήλωση θα πάρει μέρος το μουσικό - χορωδιακό και το χορευτικό τμήμα της Πανηπειρωτικής.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org