ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Φλεβάρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Το αγωνιστικό υπόμνημα της ΕΟΑΣΚ

Παραδόθηκε στην κυβέρνηση, αλλά ο υπουργός Σκανδαλίδης αρνήθηκε κάθε συζήτηση για ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών

Στόχος της συγκυβέρνησης είναι και να συγκαλύψουν τις αιτίες της κρίσης και να φορτώσουν τις συνέπειές της στους εργαζόμενους, τους φτωχομεσαίους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της κοινωνίας, ώστε να χάσουν όσο γίνεται λιγότερα οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου. Τα παραπάνω τονίζονται στο υπόμνημα που κατέθεσε προχτές η αντιπροσωπεία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο Κ. Σκανδαλίδης υπηρετώντας την πολιτική της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου αρνήθηκε την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της φτωχομεσαίας αγροτιάς.

Το υπόμνημα έχει ως εξής:

«Σας μεταφέρουμε το πολιτικό πνεύμα και τις θέσεις της ΕΟΑΣΚ όπως αυτές διαμορφώθηκαν μέσα από τις συνελεύσεις τις συγκεντρώσεις και τα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο καιρό στο νομό μας και επιμέρους αιτήματα που όμως είναι καθοριστική η επίλυσή τους, προκειμένου οι μικρομεσαίοι και φτωχοί αγρότες να συνεχίσουν την παραγωγική δραστηριότητα.

Ο αγώνας των μικρομεσαίων αγροτών συνεχίζεται και σήμερα και θα εναλλάσσεται στις μορφές προκειμένου να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας μέχρι να βρουν δικαίωση οι μικρομεσαίοι αγρότες. Διαπιστώνουμε ότι η καπιταλιστική οικονομική κρίση και όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου και τους συμμάχους τους, την ΕΕ και το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα αφορούν άμεσα και από πολλές πλευρές και τη μικρομεσαία αγροτιά και το υπουργείο σας έχει άμεση και καθοριστική ευθύνη για το τι συμβαίνει στη μικρομεσαία αγροτιά από την ΚΑΠ, τους νέους νόμους για τον ΕΛΓΑ, τους συνεταιρισμούς και την ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος, τις ιδιωτικοποιήσεις, τα χαράτσια, τις αυξήσεις στο ρεύμα, τους φόρους, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.λπ.

Στόχος της συγκυβέρνησης και των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων είναι και να συγκαλύψουν τις αιτίες της κρίσης που είναι η υπερσυσσώρευση κεφαλαίων και προϊόντων σε λίγα χέρια, αλλά την κρίση να την πληρώσουν οι φτωχομεσαίοι αγρότες, οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα της κοινωνίας μας, για να χάσουν όσο γίνεται λιγότερα αυτοί που ευθύνονται για την κρίση και μετά την ανάκαμψη να βρεθούν σε θέση όχι μόνο να αναπληρώσουν τα χαμένα αλλά θα συνεχίσουν την κερδοφορία με τους μικρομεσαίους αγρότες να πληρώσουν διαρκώς.

Ο αγώνας μας έχει στόχο την υπεράσπιση των δίκαιων αιτημάτων και ταυτόχρονα τη συγκέντρωση δυνάμεων για τη δημιουργία προϋποθέσεων για την εφαρμογή μιας φιλοαγροτικής - φιλολαϊκής προοπτικής που θα στηρίζεται στη λαϊκή συμμαχία με κεντρικό σχεδιασμό, που θα στηρίζεται στον κάθετο κρατικοποιημένο τομέα σε μέσα παραγωγής π.χ. λιπάσματα, μηχανήματα και προϊόντα συνδεδεμένα με τις ανάγκες της αγροτικής βιομηχανίας της χώρας μας.

Θα στηρίζεται η αγροτική οικονομία στον παραγωγικό συνεταιρισμό εθελοντικά με την κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων και της γη, με αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας για παραγωγή επαρκών και ποιοτικών φτηνών προϊόντων με σεβασμό στο περιβάλλον.

Πλαίσιο αιτημάτων

1. Να δοθεί ολόκληρη η συνδεδεμένη ενίσχυση στους βαμβακοπαραγωγούς που υπέστησαν ζημιές από αλευρώδη και πράσινο σκουλήκι και δεν έπιασαν το καθορισμένο πλαφόν παράδοσης βαμβακιού.

2. Να αποζημιωθούν οι παραγωγοί βαμβακιού και αμπελιών από τον ΕΛΓΑ από τις ζημιές που προήλθαν από πράσινο σκουλήκι και περονόσπορο.

3. Να εξασφαλιστεί η εξόφληση των παραγωγών από βιομηχανίες και εμπόρους σε βαμβάκι, τομάτα, γάλα κ.λπ. που παραμένουν απλήρωτοι πολλούς μήνες.

4. Να εξασφαλιστούν άτοκα δάνεια με περίοδο χάριτος όσο κρατάει η κρίση στους φτωχομεσαίους αγρότες, για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν τη νέα περίοδο, δεδομένου ότι «βερεσές πέθανε».

5. Να αποδεσμευτεί από την ΑΤΕ η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι έναντι χρεών για τη διευκόλυνση των καλλιεργειών στη νέα περίοδο.

6. Να επανέλθουν ο ΕΛΓΑ στον προηγούμενο νομό για την καταβολή της εισφοράς, με βάση τα τιμολόγια και την πραγματική παραγωγή του κάθε κτήματος με άμεση προοπτική για ασφαλιστικό οργανισμό αποκλειστικά κρατικό φορέα με πλήρη ασφάλιση, κάλυψη στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους στις παλιές εγκαταστάσεις και στη ζωική και φυτική παραγωγή.

7. Αφορολόγητο πετρέλαιο για αγροτική και κτηνοτροφική χρήση.

8. Απαλλαγή από τη φορολόγηση των μικρομεσαίων αγροτών και αφορολόγητο μέχρι 20.000 σε αγρότες και στους συνταξιούχους.

9. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με κατάργηση στα χαράτσια στα νοσοκομεία και στη συμμετοχή στα φάρμακα της εξέτασης και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων. Κατάργηση των αυξήσεων στη συμμετοχή για τον ΟΓΑ των φτωχομεσαίων αγροτών που γίνεται για δεύτερη φορά το 2012.

10. Μείωση του κόστους παραγωγής με την κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, άμεση αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ στο 17% για την επιστροφή του 2010 με αφορολόγητο πετρέλαιο με μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ 40%.

11. Να συνεχισθούν τα έργα του Αχελώου στην κεφαλή και τα δίκτυα άρδευσης, όπως και τα δίκτυα του φράγματος Σμοκόβου. Να μην πληρώνει ο αγρότης για την ανανέωση της άδειας στις γεωτρήσεις, να μην μπουν οι υδρομετρητές και να μην ιδιωτικοποιηθεί το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο και η λίμνη Πλαστήρα.

Με τα τρακτέρ σήμερα στον Παλαμά

Αγωνιστική κινητοποίηση διοργανώνει σήμερα στις 11 π.μ. στον Παλαμά, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας. Τα τρακτέρ που εδώ και αρκετές μέρες είχαν βγει στις πλατείες των χωριών της περιοχής, θα δώσουν σήμερα δυναμικό αγωνιστικό «παρών» στην κεντρική πλατεία του Παλαμά. Ολες τις προηγούμενες μέρες κλιμάκια της Ομοσπονδίας περιόδευσαν σε χωριά του νομού καλώντας τους αγρότες να πάρουν μαζικά μέρος στον αγώνα. Η σημερινή αγωνιστική κινητοποίηση είναι συνέχεια εκείνων που έγιναν, με πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ, σ' όλη τη χώρα, στο τελευταίο δεκαήμερο του Γενάρη. Οι μικρομεσαίοι αγρότες της Καρδίτσας συνεχίζουν τον αγώνα για την απόκρουση της νέας σφοδρής αντιαγροτικής - αντιλαϊκής επίθεσης που δέχονται από τη συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου, μετά και την ψήφιση του νέου μνημονίου στη Βουλή, για την ανατροπή της ΚΑΠ της ΕΕ, που με τη νέα αναθεώρησή της για το 2014 - 2020 τους οδηγεί σε ολοκληρωτική καταστροφή και για μια άλλη αγροτική ανάπτυξη προς όφελος του λαού και του τόπου.

Αγωνιστικό μήνυμα από το Αγρίνιο

Με τα τρακτέρ κατέβηκαν στην πόλη οι αγρότες

Μήνυμα αγώνα και αντίστασης στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των εκφραστών της, κοινής πάλης και δράσης με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων έδωσαν στη χτεσινή δυναμική κινητοποίηση της ΠΑΣΥ στο Αγρίνιο οι αγροτοκτηνοτρόφοι του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα οι μικρομεσαίοι παραγωγοί του νομού κατέφτασαν στην κεντρική πλατεία Αγρινίου. Με το μαζικό «παρών» τους ξεκαθάρισαν πως δεν πρόκειται να καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στην αντιαγροτική αυτή πολιτική, το μπαράζ συνολικά των συνεχιζόμενων σκληρών αντιλαϊκών μέτρων. Διεκδίκησαν άμεσα μέτρα ανακούφισης, προστασίας της αγροτικής παραγωγής και των εισοδημάτων, προβάλλοντας παράλληλα τη ρεαλιστικότητα και τη δυνατότητα σήμερα στη χώρα να υπάρξει μια άλλη φιλοαγροτική πολιτική κόντρα στα μονοπώλια προς όφελος της διατροφής του λαού. Η κεντρική ομιλία έγινε από το Σπύρο Κοτοπούλη πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου ο Γιώργος Δημητρουλής. Στη συνέχεια, ακολούθησε αυτοκινητοπομπή με τα τρακτέρ που κατέληξε μπροστά από την ΑΤΕ διαμαρτυρόμενοι με αυτό τον τρόπο για την αντιαγροτική αυτή πολιτική που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση τη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ