ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Φλεβάρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Τζογάροντας τη ζωή και το θάνατο ηλικιωμένων

Η καπιταλιστική βαρβαρότητα σε όλο της το μεγαλείο. Κέρδος ακόμη και από το προσδόκιμο ζωής ηλικιωμένων ανθρώπων επιδίωκε η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank, που το 2007 κατέληξε στη δημιουργία του... προϊόντος «Kompass Life 3». Ενός τύπου «ομολόγου θανάτου», από το οποίο ανέμενε μεγάλα κέρδη, «τζογάροντας» στο θάνατο και ειδικά τον πρόωρο θάνατο ηλικιωμένων ανθρώπων.

Πρόκειται για ένα «σύνθετο» επενδυτικό προϊόν, όπως πληροφορεί η γερμανική τράπεζα, όπου αποδόσεις του συγκεκριμένου επενδυτικού χαρτοφυλακίου εξαρτώνται από το προσδόκιμο ζωής μιας ομάδας 500 ατόμων που δηλώνουν εθελοντικά τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και είναι ηλικίας από 70 έως 90 ετών από τις ΗΠΑ (εκεί ήδη «μεσουρανεί» το πρόγραμμα). Πριν συμμετάσχουν, εξετάζονται από δύο ανεξάρτητες ιατρικές ομάδες και κατόπιν γίνεται η αξιολόγηση του πόσα χρόνια ζωής έχει ο καθένας τους μπροστά του έτσι ώστε να «ποντάρουν» οι επενδυτές. Οσο πιο γρήγορα αποχαιρετήσουν τον μάταιο τούτο κόσμο, τόσο μεγαλύτερο είναι το κέρδος για τον επενδυτή, αντιθέτως, εάν το... καθυστερήσουν, το κέρδος πηγαίνει στην τράπεζα.

Οταν έγινε γνωστό το περιεχόμενο του προγράμματος η Deutsche Bank για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις υποχρεώθηκε να διευκρινίσει ότι δεν είναι συνδεδεμένο με πραγματικές ασφάλειες ζωής ανθρώπων. Ενα ακόμη επενδυτικό προϊόν που αποτελεί το τελευταίο «ελ Ντοράντο» και για την Deutsche Bank, που διαθέτει τουλάχιστον δύο επενδυτικά χαρτοφυλάκια συνδεδεμένα με ασφάλειες ζωής. Ωστόσο, εξαιτίας του σάλου που προκλήθηκε ανακοίνωσε τον τερματισμό του επενδυτικού προγράμματος παρότι η χρονική του διάρκεια ήταν από το 2007 μέχρι το 2015 και ότι προτίθεται να αποζημιώσει κατά 100% τους επενδυτές που θέλουν να αποσυρθούν από το χαρτοφυλάκιο «Kompass Life 3». Στη Γερμανία συμμετείχαν 10.000 «επενδυτές» στο «Kompass Life 3», κυρίως μικροκαταθέτες, με όγκο χαρτοφυλακίου 200 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ συνολικά τα τρία επενδυτικά προγράμματα της Deutsche Bank, που τζογάρουν με την ανθρώπινη ζωή, φτάνουν τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

ΓΑΛΛΙΑ
Εργάτες κατέλαβαν σιδηρουργία

Να επαναλειτουργήσουν οι υψικάμινοι και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους ζητούν οι εργαζόμενοι διακόπτοντας την τροφοδοσία των αυτοκινητοβιομηχανιών με εξαρτήματα

Από παλιότερη διαμαρτυρία των εργαζομένων της πολυεθνικής σε εργοστάσιο της Μαδρίτης, όταν στις αρχές του Φλεβάρη σκοτώθηκε ένας εργάτης από έκρηξη
Από παλιότερη διαμαρτυρία των εργαζομένων της πολυεθνικής σε εργοστάσιο της Μαδρίτης, όταν στις αρχές του Φλεβάρη σκοτώθηκε ένας εργάτης από έκρηξη
ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε αποκλεισμό της μίας από τις δύο εγκαταστάσεις της σιδηρουργίας «Arcelor Mittal» στην πόλη Φλοράνζ, (είναι η μεγαλύτερη σιδηρουργία στον κόσμο, με εργοστάσια σε 22 χώρες σε 4 ηπείρους) προχώρησαν οι εργαζόμενοι. Πρόκειται για την εγκατάσταση από όπου εξέρχονται εξαρτήματα για την αυτοκινητοβιομηχανία. Αφορμή στάθηκε η ανακοίνωση της διοίκησης να κρατήσει για δεύτερο τρίμηνο κλειστή την εγκατάσταση με τις υψικαμίνους που διατηρεί στην ίδια πόλη, επικαλούμενη τη σημαντική μείωση των παραγγελιών.

Εντούτοις, παρά το γεγονός ότι οι υψικάμινοι της εταιρείας στην πόλη παραμένουν κλειστές, η έταιρη εγκατάσταση, που αποκλείστηκε χτες, συνέχιζε να παράγει μικρά πηνία και άλλα εξαρτήματα από ατσάλι για την αυτοκινητοβιομηχανία αξιοποιώντας την εκεί γραμμή παραγωγής, μικρότερης δυνατότητας, και χάλυβα από άλλο εργοστάσιό της στη Δουνκέρκη με αποτέλεσμα να συνεχίζεται παραγωγή 200.000 τόνων ανά μήνα διαφόρων μικρότερων εξαρτημάτων για την αυτοκινητοβιομηχανία. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων υποστηρίζουν ότι η εταιρεία προχωρά σε «προγραμματισμένο θάνατο» της εγκατάστασης με τις υψικαμίνους, κάτι που μπορεί ν' αφήσει στο δρόμο 5.000 εργαζομένους, και ζητούν άμεσα μέτρα επαναλειτουργίας της εγκατάστασης. Ετσι όπως τόνιζαν, «αποφάσισαν να χτυπήσουν την "Arcelor Mittal" εκεί που πονά: στα κέρδη της. Καμία παραγγελία δεν θα εκτελεστεί, μέχρι να λυθεί το θέμα» κατέληξαν.

Η γνωστή σιδηρουργία αποτελεί σχεδόν αποκλειστικό προμηθευτή των αυτοκινητοβιομηχανιών Toyota, Peugeot, Audi, Mercedes, Volkswagen. Ηδη, τους περασμένους μήνες η διεύθυνση της σιδηρουργίας έκλεισε τις εγκαταστάσεις της σε Βέλγιο και Μαδρίτη, ενώ διαθέτει ακόμη εγκαταστάσεις με υψικάμινους, εκτός από την περιοχή της Λορένης όπου βρίσκεται το αποκλεισμένο εργοστάσιο, σε Γερμανία, Τσεχία, Πολωνία (2) και Ρουμανία (2) και φέρεται να τα έχει θέσει όλα σε «προσωρινή αργία» διατεινόμενη ότι «δεν θα κλείσουν, απλώς περιμένουν τις παραγγελίες».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΗΠΑ
Φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τη μείωση του ανώτατου συντελεστή φόρου επιχειρήσεων στο 28% από το 35% προτείνει η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα κάνοντας στροφή 360 μοιρών σε λίγες και μόνο ημέρες, όταν με τυμπανοκρουσίες ο πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε στο πλαίσιο της κατάθεσης του προϋπολογισμού ότι «θα καταργήσει όλες τις φοροαπαλλαγές προς τους πλούσιους και τις επιχειρήσεις». Μάλιστα τότε είχε κάνει λόγο ότι «δεν πρόκειται για ταξικό πόλεμο»... προς τους έχοντες. Είχε απόλυτο δίκιο, καθώς ο ταξικός πόλεμος μαίνεται ενάντια στους εργαζόμενους.

Η μείωση του συντελεστή κατά την κυβέρνηση Ομπάμα θα ισοφαριστεί με την ταυτόγχρονη κατάργηση δεκάδων φορολογικών ελαφρύνσεων που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις για να χαμηλώσουν τους συντελεστές φορολόγησης, σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους. Δεν πρόκειται για μείωση ωστόσο, αλλά για εκμηδενισμό σε πλείστες περιπτώσεις, ακόμη και επιστροφή φόρων! Πλέον ενδεικτική της κατάστασης, όσον αφορά το φορολογικό απολύτως ταξικό σύστημα, είναι η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας του Κογκρέσου (GAO), που δημοσιοποιήθηκε στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού, όπου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «σχεδόν τα δύο τρία των αμερικανικών επιχειρήσεων και το 68% των ξένων και πολυεθνικών εταιρειών δεν πληρώνουν καν φόρους».

Αλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα: η «Τζένεραλ Ελέκτρικ», μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως, ανακοίνωσε κέρδη για το 2010 14,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, διευκρινίζοντας ότι μόλις τα 5,1 δισεκατομμύρια από το σύνολο προήλθαν από τη δραστηριότητά της στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην πληρώσει ούτε ένα σεντ σε φόρους, αλλά να αξιώσει και φορολογικά οφέλη ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων.

Φυσικά πρόκειται για ένα ακόμη πυροτέχνημα, προεκλογικό μάλιστα, ότι η ανακοίνωση για τη μείωση της φορολογίας αποτελεί μέρος του σχεδίου που «δρομολογείται επί ένα χρόνο και πλέον» και συνιστά την πρώτη επίσημη «επίθεση» του Αμερικανού προέδρου για την μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα, ο οποίος κατά τους περισσότερους ειδικούς εκτιμάται ότι χρειάζεται επειγόντως αναμόρφωση μετά από πολλά χρόνια «φορτώματος» με ειδικές ρυθμίσεις.

ΡΩΣΙΑ
Κοντά στα 10 εκατομμύρια οι μετανάστες

Η σημερινή καπιταλιστική Ρωσία, από την οποία παρατηρείται «διαρροή ανθρώπινου δυναμικού», είναι την ίδια ώρα «πόλος» για εκατομμύρια άλλους εργάτες, που συνεισφέρουν με την εργασία τους στην καπιταλιστική ανάπτυξη που γνωρίζει αυτήν την περίοδο. Υπολογίζεται πως οι εργάτες - μετανάστες αποτελούν το 7% από το συνολικό αριθμό των απασχολούμενων στη χώρα. Αυτό σημείωσε ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης, Κονσταντίν Ρομοντανόφσκι, μιλώντας στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (την Ανω Βουλή της Ρωσίας). Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, το 77% των ξένων μεταναστών έρχεται στη Ρωσία από τις χώρες της Κοινοπολιτείας των ανεξάρτητων κρατών (ΚΑΚ), ενώ σήμερα στη Ρωσία βρίσκονται 9,5 εκατομμύρια ξένοι μετανάστες, από τους οποίους 3,5 εκατομμύρια βρίσκονται στη χώρα παράνομα.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε καταρρίπτεται ο μύθος πως οι μετανάστες ευθύνονται για την εγκληματικότητα. Το ποσοστό των εγκληματικών πράξεων των μεταναστών ανέρχεται σε 3,4%, όταν σχεδόν το 97% των εγκλημάτων στη χώρα το διαπράττουν Ρώσοι πολίτες.

Ταυτόχρονα, ο Κ. Ρομοντανόφσκι παρουσίασε μια σειρά μέτρων για την αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής και την ενίσχυση της ευθύνης για την παραβίαση της μεταναστευτικής νομοθεσίας. Ετσι, μεταξύ των μέτρων είναι η απαγόρευση εισόδου στη χώρα για πέντε χρόνια για τους μετανάστες που δυο φορές παραβίασαν τη ρωσική μεταναστευτική νομοθεσία, καθώς και η απαγόρευση εισόδου για δέκα χρόνια σε αυτούς που εκτοπίστηκαν από τη Ρωσία.


Ι.Π.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ