ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
9η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Συνεδρίασε η Ομάδα Εργασίας

Χτες Σάββατο πραγματοποιήθηκε, φιλοξενούμενη από το ΚΚΕ, η προπαρασκευαστική συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για την 9η Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων το 2007.

Στη διάρκειά της συζητήθηκαν το θέμα, η ημερομηνία και η χώρα όπου θα διεξαχθεί η φετινή συνάντηση των κομμάτων από όλες τις ηπείρους. Συμμετείχαν εκπρόσωποι από 7 κόμματα - μέλη της Ομάδας Εργασίας. Συγκεκριμένα: ΚΚ Βραζιλίας, ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, ΚΚΕ, ΚΚ Κούβας, Λιβανέζικο ΚΚ, Πορτογαλικό ΚΚ, Νοτιοαφρικανικό ΚΚ.

Τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας παρακολούθησαν και εκπρόσωποι των εξής κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων: ΚΚ Αργεντινής, ΚΚ Βολιβίας, Κόμμα Κομμουνιστών Βουλγαρίας, Κόμμα Εργατών Βελγίου, Νέο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας, Ενοποιημένο ΚΚ Γεωργίας, Κόμμα Ιταλών Κομμουνιστών, ΑΚΕΛ Κύπρου, Κόμμα Κομμουνιστών Μεξικού, ΚΚ Σουδάν, ΚΚ Σρι Λάνκα.

Πατριδογνωμόνιο
Το γκριζοδέλφινο

Η είδηση πέρασε στα ψιλά και χάθηκε στους τόνους ευτέλειας και λάσπης που παράγεται ως κύριο «ειδησεογραφικό» προϊόν σήμερα από τη ΜΜΕ βιομηχανία.

Ενα γκριζοδέλφινο ξώκειλε στις ακτές της Ιταλίας. Μωρό. Η μάνα του δεν επέζησε. Το ανέλαβε μια ειδικός που το μεγάλωσε, το έμαθε να τρώει και να κολυμπάει και το έφτασε στην ηλικία των 18 μηνών.

Ενα πρωί, η πολίτης Χ (μ' αρέσει να τη συμβολοποιώ έτσι, ανήκουσα σε όλους, σε αντιδιαστολή με τον ...πολίτη Κέιν...) βρέθηκε δολοφονημένη στην αυλή του σπιτιού της. Δράστης ο γείτονας που τον ενοχλούσε το γαύγισμα του σκύλου της!

Το γκριζοδέλφινο εδώ και μια βδομάδα αρνείται να φάει. Αργοπεθαίνει ως θεσπέσιος απεργός πείνας, έχοντας βρει τον τρόπο ν' ακούγεται το ουρλιαχτό της οδύνης του μέσα κι έξω απ' τη σιωπή των υδάτων. Το γκριζοδέλφινο αντιστέκεται στη βαρβαρότητα του πολιτισμού που του έσωσε τη ζωή για να τη διαφεντεύει εν τέλει παραφύσιν. Και στ' ανθρώπινο και στο δελφίνικο επίπεδο.

Η είδηση συγκίνησε κάποιους Ιταλούς. Επιστρατεύτηκαν ειδικοί. Αρχισαν να μιλούν για παράσιτα που ίσως σκοτώνουν το δελφίνι. Το ζώο δε συμμετέχει στα ...παράθυρα και δε συνδιαλέγεται με την τοκοφορία της εικόνας του και τα βδελύγματα της θυμικής ακροαματικότητας. Το γκριζοδέλφινο αρνείται το θέαμα διαχωρίζοντάς το από την επικοινωνία, τους φυσικούς - αφύσικους δεσμούς του με τον άνθρωπο, από την ουσία της ζωής. Το πάσχον ζώο καταβάλλει το τίμημα της εξάρτησης. Συγκινεί αλλά δεν κατανοεί ούτε εισπράττει τη συγκίνηση. Μόνον την απουσία δυνατότητας επιβίωσης.

Βλέπω τα παιδιά στους δρόμους. Αντικριστά με τη θηριωδία της αγοράς. Αυτά που επιμένουν να μην υποταχθούν στους θηριοδαμαστές των ονείρων τους. Ανάμεσα σε φονιάδες της διπλανής πόρτας. Που οπλίζονται μόλις αλυχτήσουν τα σκυλιά. Με την ιδεολογική φόλα στο χέρι, πιο πρόχειρη κι απ' την αναπνοή. Πιο φυσική κι από την αγκαλιά, την έγνοια, τη φροντίδα, την κατάκοπη προσπάθεια για ένα μέλλον που ν' ανήκει στους δικαιούχους...

Ομως, τα παιδιά δεν είναι ζώα. Είναι έλλογα πολιτικά νιάτα που ακόμα και σε τρύπια σα σουρωτήρι δυνατότητα επιβίωσης, δε χάνουν το φυσικό χαρακτηριστικό του ανθρώπου να αγωνίζεται, να αντιστέκεται, να μάχεται συλλογικά. Να κοινωνεί τη φύση του για να υπάρχει. Να διαχωρίζει την ομάδα από την αγέλη, το ρεύμα απ' το χύμα, τη συντεταγμένη υπέρ σκοπού μάζα από τον όχλο.

Δεν πιστεύω πως αποτελεί διέξοδο από την καπιταλιστική ζούγκλα ο «αριστεροπροοδευτικός» πασιφισμός της προσαρμογής και η αδιάλειπτη συνέχιση του ιδεολογικού τουρισμού μετά από τα φονικά τσουνάμια.

Μου ζεσταίνει την καρδιά η απελπισία του γκριζοδέλφινου ακριβώς γιατί αγγίζει το ζώο τ' ανθρώπινο ύψος. Ομως ως εδώ. Γιατί, αν η είδηση γλιστρήσει στο έντεχνο μελό και οι παρομοιώσεις υποστούν την κατάλληλη επεξεργασία τότε όταν μιλάμε για τα παιδιά, τους φοιτητές, τους μαθητές, τους ανθρώπους θ' απολέσουμε την ωριμότητα της οργής. Θα πνιγούμε στη θάλασσα της συμβατικής ηθικής. Θα μείνουμε στα φαινόμενα και τις υποκειμενικές ερμηνείες και θα ξεχάσουμε την ομαδική δολοφονία δελφινιών στην Ιαπωνία, λ.χ., επειδή βλάπτουν τα δίχτυα της εμπορευματοποιημένης αλιείας των πολυεθνικών στόλων.

Το γκριζοδέλφινο χάθηκε στα ψιλά. Ευτυχώς. Γιατί στα σκληρά πρωτοσέλιδα της γείτονος Ιταλίας ο κεντροαριστερός (;) Πρόντι έχανε την κυβέρνηση, επειδή δεν έπειθε ότι η συμμετοχή στη μαζική εξόντωση ανθρώπων στο Ιράκ είναι απαραίτητη για την ...ειρήνη, την τάξη και την ασφάλεια. Ciao!...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Περιοδεία στον Πειραιά

Στο πλαίσιο της 3μηνης καμπάνιας του ΚΚΕ για την Παιδεία, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο 7ο ΤΕΕ Πειραιά και θα μιλήσει σε συγκέντρωση γυναικών, αύριο Δευτέρα 26/2. Το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής:

  • Στις 7 μ.μ. περιοδεία στο 7ο Νυχτερινό ΤΕΕ Πειραιά (Σαλαμίνος και Βλαχάκου), όπου θα μιλήσει με τους εκπαιδευτικούς και με τους μαθητές.
  • Στις 8.30 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση γυναικών και νεολαίας που διοργανώνει η ΚΟΒ του Ε΄ Διαμερίσματος Δ. Πειραιά, για τις εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης, στην αίθουσα του ΚΑΠΗ του Ε΄ Διαμερίσματος (Καλλέργη 142).

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΚΚ ΒΟΛΙΒΙΑΣ - ΚΚ ΜΕΞΙΚΟΥ
Στην Αθήνα με πρόσκληση της ΚΕ του ΚΚΕ

Μετά από πρόσκληση της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέπτονται τη χώρα μας μέχρι τις 3 Μάρτη 2007 οι Μάρκος Ντομίνχ Ρούις, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος Βολιβίας και ο Πάβελ Μπλάνκο Καμπρέρα, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος των Κομμουνιστών του Μεξικού.

Οι εκπρόσωποι των δύο αυτών κομμάτων θα έχουν συναντήσεις με στελέχη του ΚΚΕ και θα συμμετέχουν σε εκδηλώσεις - συζητήσεις, για τις εξελίξεις στις χώρες τους και τις θέσεις των κομμουνιστικών κομμάτων, που θα οργανωθούν από τις Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.

Βδομάδα πολύμορφης δράσης για την Παιδεία

Με γενικές συνελεύσεις σ' όλες τις σχολές αρχίζει η επόμενη βδομάδα. Για συζήτηση μπαίνει η πρόταση που ήδη εγκρίθηκε από το Συντονιστικό για νέα συλλαλητήρια κατά πόλη την Πέμπτη 1η Μάρτη.

Για τη Δευτέρα 26 Φλεβάρη, φοιτητές και σπουδαστές έχουν προγραμματίσει ολοήμερη πολύμορφη δράση στο κέντρο της Αθήνας, με κινητοποιήσεις, συναυλίες και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή, καθώς το σχέδιο για το νέο νόμο - πλαίσιο προωθείται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

Το πρόγραμμα δράσης για τις επόμενες μέρες περιλαμβάνει καθημερινές κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, όπου υπάρχει Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ, για την ενημέρωση του λαού για τα μέτρα που προωθούνται και τις επιπτώσεις τους. Παράλληλα, σπουδαστές και φοιτητές απευθύνουν κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους να ενώσουν τις φωνές τους στον κοινό αγώνα για ενιαία ανώτατη δημόσια και δωρεάν Παιδεία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ