ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΙΩΓΑΣ
Με όρους ... «ανώνυμης εταιρείας» η Τοπική Αυτοδιοίκηση

Στα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναφέρθηκε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Ζιώγας και τόνισε ότι οι κατευθύνσεις της κυβέρνησης ολοκληρώνουν την απομάκρυνσή της από το κοινωνικό της περιεχόμενο, αφού θεσμοθετούνται ολοένα και περισσότερο δείκτες αποδοτικότητας στη λειτουργία της σαν να πρόκειται για ανώνυμη εταιρεία.

Με νέα μέτρα, είπε, εμποδίζεται η αντιπροσώπευση ακόμα και η συμμετοχή στις εκλογές των οργάνων της, αφού δεν εφαρμόζεται η απλή αναλογική, ενώ η Περιφέρεια αποτελεί κυβερνητικό μηχανισμό συγκεντρωτικής εξουσίας προς τα κατώτερα όργανα.

Με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001, είπε ο βουλευτής, η κεντρική εξουσία απελευθερώθηκε από την υποχρέωση να εξασφαλίζει όλα τα απαιτούμενα χρήματα για τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ και συνταγματικά κατοχυρώθηκε η πρόσθετη φορολογία σε βάρος των δημοτών. Με τον προϋπολογισμό, τόνισε, δίνεται στην ΤΑ ποσοστό 3,7% όταν απαιτείται τουλάχιστον ένα 8,5% του προϋπολογισμού και συνέχισε:

«Είναι παραπλανητικό αυτό που λέγεται σήμερα ότι με την παραχώρηση φορολογικής εξουσίας στην Αυτοδιοίκηση δε θα επιβαρυνθούν οι εργαζόμενοι, μια πολιτική που στηρίζουν οι διοικήσεις και τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και που οι εκλεκτοί τους ανήκουν στο χώρο της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ».

«Σήμερα, είπε, επιστρέφεται το εξευτελιστικό ποσό του 1,7 δισ. ευρώ από τα παρακρατημένα, όταν η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων, καθώς και η κυβέρνηση συμφώνησαν πως τα χρέη ανέρχονται στα τρία δισ. ευρώ και μάλιστα τα ποσά αυτά αφορούσαν μέχρι το 2003».

Εμείς, είπε ο βουλευτής, πιστεύουμε σε μια άλλη Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε έναν άλλο θεσμό, που θα έχει υποχρέωση να παλεύει για την ανάπτυξη της χώρας, που θα έχει στο κέντρο τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου, μια Αυτοδιοίκηση που θα παλεύει για τα μεγάλα προβλήματα του λαού: Την άγρια λιτότητα και την ανεργία, μια Αυτοδιοίκηση που θα παλεύει για μόνιμη σταθερή δουλειά των εργαζομένων με αξιοπρεπείς αποδοχές, θα αντιπαλεύει την ημιαπασχόληση, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την ημιπληρωμή, την ανασφάλιστη εργασία, τις νέες εργασιακές σχέσεις που προωθούνται με τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης. Μια Αυτοδιοίκηση που θα παλεύει για την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής των εργαζομένων, που θα αντιπαλεύει τον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, τον τρομονόμο και τα νέα μέτρα καταστολής της ΕΕ, μια Αυτοδιοίκηση που θα ενισχύει το φιλειρηνικό κίνημα ενάντια στις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Η λύση των προβλημάτων που υπάρχουν στο χώρο, κατέληξε ο Γ. Ζιώγας, δε θα προκύψει από τις διοικητικές αναδιαρθρώσεις που προωθούνται, αφού η μείωση των νομών, των περιφερειών και των δήμων θα είναι πρόσθετα εργαλεία για την άσκηση της γνωστής ενιαίας αντιλαϊκής πολιτικής.

ΕΥΑ ΜΕΛΑ
Ξέφραγο αμπέλι η πολιτιστική κληρονομιά

Στα θέματα του πολιτισμού με ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα των δημιουργών του πολιτισμού επικέντρωσε την ομιλία της η βουλευτής του ΚΚΕ Ε. Μελά. Οι δημιουργοί, οι καλλιτέχνες, είπε, είναι ακόμα ανασφάλιστοι, παρά το ότι το ΚΚΕ είχε θέσει το πρόβλημα στη Βουλή πριν από ένα χρόνο. Και όχι μόνο είναι ανασφάλιστοι, τόνισε, αλλά μέσα σε αυτό το διάστημα τους κόπηκε και το βιβλιάριο πρόνοιας για νοσοκομειακή περίθαλψη.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό, είπε η βουλευτής, είναι τεράστιες στο υπουργείο Πολιτισμού, κατάσταση που οδηγεί στο να είναι ξέφραγο αμπέλι η πολιτιστική κληρονομιά. Είναι χαρακτηριστικό, συνέχισε, ότι πάνω από 2.000 είναι οι ελλείψεις σε οργανικές θέσεις, ενώ το υπουργείο χρωστάει στους υπαλλήλους το πολιτιστικό επίδομα του 2008, επίδομα που θα έπρεπε να ενσωματωθεί στο μισθό. Συνεχίζοντας την αναφορά στους εργαζόμενους στον πολιτισμό, η Ε. Μελά τόνισε:

«Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους που έχουν κερδίσει τα ασφαλιστικά μέτρα; Τι θα συμβεί με τη λήξη κοινοτικών προγραμμάτων και τις απολύσεις που έρχονται ενόψει της ολοκλήρωσης των συμβάσεων και που λόγω 24μηνου δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να επανέλθουν στη θέση τους;».

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθήνας, είπε η βουλευτής, αλλά και όλες οι αρχαιολογικές υπηρεσίες της χώρας έχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό. Και πρόσθεσε:

«Οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ιδιωτικοποιούσαν τομείς του πολιτισμού και απαξίωναν τους συλλογικούς φορείς των καλλιτεχνών και μιλούσαν για κρατικοδίαιτο πολιτισμό. Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιεί την ίδια ακριβώς πολιτική και οι καλλιτέχνες ή θα πρέπει να ενσωματωθούν ή περιθωριοποιούνται».

Ο πολιτισμός, συνέχισε, κινδυνεύει από την εμπορευματοποίηση -που αλλάζει το χαρακτήρα του, αφού η πολιτιστική δημιουργία γίνεται προϊόν που παράγεται για να πουληθεί - να γίνει επιχειρηματικό κέρδος και μέσο προβολής συγκεκριμένου τρόπου ζωής. Αυτό, είπε, αλλάζει τη φύση και το χαρακτήρα του πολιτισμού αφού η αντιμετώπιση του πολιτισμού με όρους που αφορούν εμπορικά προϊόντα, όπως αυτοκίνητα ή πορτοκάλια, ρίχνει την ποιότητα του πολιτισμού, ρίχνει την ποιότητα της ζωής, την υποβαθμίζει στον κατώτατο δυνατό επίπεδο και καταστρέφει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά όλων των λαών.

Το ΚΚΕ, είπε η Ε. Μελά, θα αγωνιστεί για έναν άλλο πολιτισμό, για το σοσιαλισμό, όπου οι τέχνες θα εκπληρώνουν κοινωνική λειτουργία και τόνισε:

«Για εμάς είναι διαφορετικές οι προτεραιότητες. Θεωρούμε ότι το κράτος πρέπει να δημιουργεί τις υποδομές για να μπορούν οι καλλιτέχνες και ο λαός να εκφράζονται πολιτιστικά και να δημιουργούν.

Για αυτό το λόγο εμείς στηρίζουμε τους αγώνες που κάνουν σήμερα οι φορείς του χώρου του πολιτισμού για να δίνεται το 2% του προϋπολογισμού στον πολιτισμό. Με τον προϋπολογισμό που συζητάμε το μόνο που έχουμε είναι να υποδουλώνονται οι λαϊκές ανάγκες και να συρρικνώνονται τα λαϊκά δικαιώματα».

ΛΙΛΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ
Ο καπιταλισμός εχθρεύεται τον πολιτισμό

«Η εμπορευματοποίηση του πολιτισμού οδηγεί κατευθείαν στην πολιτισμική υποβάθμιση, άρα και στην έκπτωση των αξιών, αφού ο καπιταλισμός εχθρεύεται τον πολιτισμό, όπως και την ηθική», τόνισε στην ομιλία της η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Καφαντάρη και πρόσθεσε: «Επομένως, ήταν αναμενόμενα τα κονδύλια για τον πολιτισμό στον προϋπολογισμό του 2009. Φυσικά, ούτε και αυτήν τη χρονιά υπάρχει κάπου το 1,5% για τον κινηματογράφο, που είχε δεσμευτεί ο υπουργός Πολιτισμού ότι θα αρχίσουν να δίνουν οι καναλάρχες, όπως άλλωστε είναι υποχρεωμένοι από το νόμο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ομως, είπαμε ότι το σύστημα που υπηρετείτε δεν έχει ηθική. Ποιος υπουργός θα πάει κόντρα στους καναλάρχες, στα μεγάλα αφεντικά; Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ψυχορραγεί, γιατί από τη μία πρέπει να λειτουργεί με οικονομικά κριτήρια, ανταποδοτικά και, από την άλλη, δεν του δίνει το υπουργείο χρήματα, ούτε φυσικά υποχρεώνει τους καναλάρχες να δίνουν εκείνοι βάσει νόμου, όπως οφείλουν». Το νεοϊδρυθέν Κέντρο Θεάτρου και Χορού, συνέχισε, έχει αρχίσει να επιτίθεται στα ΔΗΠΕΘΕ, δείγμα ότι η κυβέρνηση τα καταδικάζει σε μαρασμό, όπως καταδικάζει τον κινηματογράφο και τη Λυρική Σκηνή.

Αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα, τόνισε:

«Το Εθνικό Θέατρο, όπως και το Κρατικό Βορείου Ελλάδος, υποχρηματοδοτούνται με 8,3 και 7,9 εκατομμύρια αντίστοιχα, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερο να γίνονται κριτήρια για τη λειτουργία τους τα εισιτήρια και οι εισπράξεις σε βάρος του προοδευτικού ρεπερτορίου. Στον αντίποδα των δημόσιων πολιτιστικών οργανισμών, η απλόχερη χρηματοδότηση του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης με 15,4 εκατομμύρια, τη μεγαλύτερη από όλους τους δημόσιους οργανισμούς, παρόλο που είναι ιδιωτική. Για το Μέγαρο Μουσικής δεν υπάρχει οικονομικό πρόβλημα και κρίση. Στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών όμως χρωστάτε έναν χρόνο τώρα 90.000 και δηλώσατε ότι όταν σας έρθει θα δώσετε μόνο 70.000, έτσι, χωρίς καμία εξήγηση. Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η σπουδαιότερη ελληνική συμφωνική ορχήστρα, παραμένει άστεγη, ενώ η μουσική της Ορχήστρας των Χρωμάτων, δημιούργημα του Μάνου Χατζιδάκι, έχουν να πληρωθούν πολλούς μήνες, όπως είναι σε οικονομικό αδιέξοδο και η ΚΟΕΜ που ίδρυσε ο Σταύρος Ξαρχάκος και η Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης». Για το ΚΚΕ, κατέληξε, οι τέχνες και η καλλιτεχνική δημιουργία είναι δικαίωμα του λαού και η πολιτιστική ανάπτυξη και πνευματική ανύψωση συνδέεται με το ίδιο το αξιακό σύστημα της κοινωνίας. Θέλουμε, λοιπόν, το 2% για τον πολιτισμό, για την καλλιτεχνική δημιουργία, τις υποδομές, την ερασιτεχνική δημιουργία, για την πολιτιστική δραστηριότητα της νεολαίας, τους συλλόγους, τα συνδικάτα, τις γυναικείες οργανώσεις. Θέλουμε σπουδές για τους καλλιτέχνες, πανεπιστημιακού επιπέδου και δωρεάν. Θέλουμε επίλυση των συνταξιοδοτικών και μισθολογικών προβλημάτων των καλλιτεχνών και δημιουργών και αντιμετώπιση της τεράστιας ανεργίας που τους μαστίζει.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org