ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Σύσκεψη στις 9 Γενάρη για την οργάνωση του απεργιακού αγώνα

Κάλεσμα από το ΠΑΜΕ σε Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία

Από συλλαλητήριο στην Αθήνα στις αρχές Δεκέμβρη
Από συλλαλητήριο στην Αθήνα στις αρχές Δεκέμβρη
Πλατύ κάλεσμα σε Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία και συνδικαλιστές να συμμετάσχουν σε σύσκεψη την Πέμπτη 9 Γενάρη, για να οργανωθεί η πάλη και να δυναμώσει το απεργιακό μέτωπο για την υπεράσπιση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, απευθύνει το ΠΑΜΕ. Η σύσκεψη θα γίνει στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος) στις 6.30 μ.μ.

«Ηδη πολλές Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, πολλά Σωματεία σε όλη την Ελλάδα έχουν ανακοινώσει αποφάσεις για κλιμάκωση του αγώνα με απεργία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Αυτές οι αποφάσεις πρέπει να πολλαπλασιαστούν», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ και επισημαίνει: «Δεν έχουμε δικαίωμα να παραδώσουμε στη νέα γενιά εργαζομένων μια εργασιακή κόλαση και μια διαρκή ανασφάλεια. Οι επόμενοι αγώνες των εργαζομένων ενάντια στην πολιτική που εξαθλιώνει τους εργαζόμενους και συνολικά το λαό για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων θα είναι ακόμα πιο μαζικοί, ακόμα πιο δυνατοί. Η καταστολή και τα σχέδια περιορισμού των διαδηλώσεων δεν μας τρομάζουν».

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Οργιο εκβιασμών για την ανανέωση συμβάσεων στην καθαριότητα και αλλού

Από την έκτακτη σύσκεψη του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ με εργαζόμενες στην καθαριότητα
Από την έκτακτη σύσκεψη του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ με εργαζόμενες στην καθαριότητα
Μετά την παρέμβαση και τις καταγγελίες του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων για τους εκβιασμούς της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας να υπογράψουν μέσα σε λίγες ώρες οι εργαζόμενες στην καθαριότητα υπεύθυνη δήλωση - «επιθυμία» απόλυσης, προκειμένου να ανανεωθεί για 6 μήνες η σύμβασή τους, η διοίκηση προσπαθεί τώρα να θολώσει τα νερά, χωρίς όμως να υποχωρεί από τα αντεργατικά της σχέδια.

Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Δεκέμβρη «η διοίκηση του Νοσοκομείου Κέρκυρας ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι τελικά θα πρέπει να υποβάλουν νέα υπεύθυνη δήλωση στην οποία να λένε ότι επιθυμούν "την παράταση της σύμβασής μου (σ.σ. τους) σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4647/19". Ουσιαστικά δηλαδή να δηλώσουν το ίδιο πράγμα με την προηγούμενη δήλωση, ότι δηλαδή επιθυμούν τη μελλοντική απόλυσή τους (για σύμβαση που πρόκειται να παραταθεί), ως προϋπόθεση της ανανέωσης!».

Να σημειωθεί ότι στο νόμο που επικαλείται η διοίκηση (Ν.4647/19), στο άρθρο 13 παρ. 2 λέει χαρακτηριστικά ότι οι συμβάσεις μπορούν να παραταθούν «...και όχι αργότερα από τις 30.6.2020». Εχει δηλαδή την ίδια διατύπωση με την πρώτη υπεύθυνη δήλωση, άρα και τον ίδιο εκβιασμό, ο οποίος βρίσκει υποστήριξη και από τη διοίκηση του Σωματείου Καθαριστριών - Καθαριστών του ΓΝΚ, όπου η πλειοψηφία βάζει σταθερά πλάτη στις αντεργατικές μεθοδεύσεις, σπέρνοντας αυταπάτες και μοιράζοντας «συστάσεις» για υπομονή στους εργαζόμενους.

Ιδια μεθόδευση και στο ΠΑΓΝΗ

Στο μεταξύ, την Πέμπτη 18/7 ανακοινωθήκαν τα αποτελέσματα της προκήρυξης για την καθαριότητα και τη σίτιση στο ΠΑΓΝΗ, βάσει της οποίας απολύονται 25 εργαζόμενοι. Σύμφωνα με καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, διακινούνται στους εργαζόμενους υπεύθυνες δηλώσεις «οικειοθελούς» παραίτησης. Μπροστά σ' αυτές τις εξελίξεις το Σωματείο πραγματοποίησε τη Δευτέρα έκτακτη σύσκεψη με τις εργαζόμενες στην καθαριότητα, όπου αποφασίστηκε να προχωρήσουν χθες σε συγκέντρωση στο σαλόνι του νοσοκομείου.

«Απαιτούμε όχι απλά να μην απολυθεί κανείς, αλλά να μονιμοποιηθούν όλοι: Παλιοί και νεοπροσληφθέντες συνάδελφοι! Εξάλλου το προσωπικό σε καθαριότητα και σίτιση δεν επαρκεί ως έχει, για την κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου! Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών των ασθενών και των εργαζομένων!», ξεκαθαρίζει το Σωματείο.

Κάλεσμα του ΠΑΜΕ

Αμεση ήταν η αντίδραση και της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, επισημαίνοντας ότι αντίστοιχες «υπεύθυνες δηλώσεις» διακινούνται «από φορείς και εργολαβίες καθαριότητας με διάφορες παραλλαγές σε πολλούς εργασιακούς χώρους, σε νοσοκομεία, σε δημόσιους οργανισμούς! Είναι το επίσημο καθεστώς γαλέρας (...) Την ίδια στιγμή, οι καθαρίστριες στον ΟΣΕ σε όλη τη χώρα παραμένουν απλήρωτες για μήνες και μέσα στις γιορτές, χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός!

Το "διαίρει και βασίλευε" στο χώρο των σχολικών καθαριστριών βρίσκεται σε πλήρη έκταση. Ο κλάδος της καθαριότητας βρίσκεται συνολικά στα σχοινιά! Στα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία στην Αθήνα και στην Περιφέρεια, επαναφέρουν εργολαβίες, εργαζόμενοι βρίσκονται μπροστά σε νέα ανεργία ή σε νέα ομηρία.

Μαζί με σωματεία σε κάθε εργασιακό χώρο, δίνονται αυτήν τη στιγμή οι πρώτες αγωνιστικές απαντήσεις στον νέο οδοστρωτήρα, απέναντι σε κυβέρνηση και εργολάβους», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ.

Καλεί τους εργαζόμενους στην καθαριότητα να έρθουν σε επαφή με το ΠΑΜΕ, με τα σωματεία που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, σε κάθε πόλη και σε κάθε κλάδο. Καλεί τα συνδικάτα, τις Επιτροπές Αγώνα, τα σωματεία μέσα στους χώρους δουλειάς, τους συλλόγους γονέων, δασκάλων, καθηγητών, τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια, να πάρουν θέση και πρωτοβουλίες για το συνολικό αίσχος στον κλάδο της καθαριότητας που ακουμπά όλους τους κλάδους. Από τα σχολεία και τα νοσοκομεία έως τις δημόσιες υπηρεσίες και τις μεταφορές.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Στο πλευρό των εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Παρέμβαση στη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Δεκέμβρη, από τη διοίκηση του Σωματείου Καθαριστριών Μαγνησίας, μαζί με καθαρίστριες/στές του Πανεπιστημίου, έχοντας στο πλευρό τους εκλεγμένους συνδικαλιστές των εργαζομένων, των φοιτητών και των συνταξιούχων. Πρόβαλαν το δίκαιο αίτημα να διασφαλιστούν οι 31 θέσεις εργασίας που απειλούνται εξαιτίας της απόφασης να παραδοθεί σε εργολάβο η καθαριότητα των χώρων του πανεπιστημίου.

Οπως αναφέρει η διοίκηση του Σωματείου, οι καθαρίστριες είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν την απεργία μέχρι να πετύχουν το αυτονόητο. Στην ανακοίνωση του σωματείου σημειώνεται: «Η Σύγκλητος, μαζί με την κυβέρνηση, έχει την πλήρη ευθύνη για τους σωρούς των σκουπιδιών και τη μετατροπή των χώρων του πανεπιστημίου σε εστίες μόλυνσης για χιλιάδες φοιτητές και εργαζόμενους. Οι καθαρίστριες σ' αυτήν τους την προσπάθεια δεν είναι μόνες τους. Εχουν τη στήριξη δεκάδων σωματείων εντός και εκτός πανεπιστημίου, όπως και την απόφαση της Κοσμητείας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του ιδρύματος αλλά και συνολικά του λαού της περιοχής.

Ο αγώνας συνεχίζεται για να σταματήσει άμεσα η προκήρυξη διαγωνισμού (...) την άμεση υπογραφή σύμβασης εξαρτημένης εργασίας, αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και να μη γίνει καμία απόλυση. Η ομηρία των εργαζομένων συνολικά στην καθαριότητα πρέπει να λάβει τέλος».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΥΛΑΙΑΣ - ΧΟΡΤΙΑΤΗ
Να πληρωθούν τώρα οι εργαζόμενοι

Απλήρωτοι για περισσότερο από τρεις μήνες παραμένουν οι εργαζόμενοι στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, στα γυμναστήρια και στα ωδεία, αλλά και οι σχολικοί καθαριστές και καθαρίστριες στο δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη. Αυτό καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» και καλεί τη διοίκηση του δήμου να αφήσει τις δημοσιοσχετίστικες εκδηλώσεις και να πληρώσει άμεσα τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους.

Με ανακοίνωσή της σημειώνει: «Πλησιάζουν Χριστούγεννα και ο δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη φόρεσε και πάλι τα γιορτινά του. Τα πολύχρωμα λαμπιόνια στα χριστουγεννιάτικα δέντρα άναψαν, οι φιλαρμονικές παιανίζουν εορταστικές μελωδίες και ο δήμαρχος, σαν άλλος Αϊ - Βασίλης, έχοντας φορέσει το πλατύ του χαμόγελο, μοιράζει απλόχερα ευχές, λόγια αγάπης και αισιοδοξίας.

(...) Δυστυχώς, όμως, πίσω από τον... "παραμυθένιο" κόσμο της χριστουγεννιάτικης κατάνυξης υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα (...) Υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, στα γυμναστήρια και στα ωδεία, απλήρωτοι σχολικοί καθαριστές και καθαρίστριες. Γι' αυτούς και τις οικογένειές τους δεν υπάρχουν γιορτές ούτε "λευκές νύχτες", αλλά μαύρες μέρες και η αγωνιώδης προσπάθεια για επιβίωση.

Οσα φανταχτερά λαμπιόνια κι αν ανάψει η διοίκηση Καϊτεζίδη αδυνατεί να κρύψει τη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει στο δήμο και στην οποία έρχονται να προστεθούν το νέο ειδικό τέλος - χαράτσι για τη συντήρηση του οδικού δικτύου, που θα επιβαρύνει περαιτέρω τις τσέπες των λαϊκών οικογενειών, καθώς και η εκ νέου παράδοση σε εργολάβο - επιχειρηματία του τομέα της καθαριότητας.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" καλεί τη διοίκηση του δήμου (...) να πληρώσει άμεσα τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους που είναι απλήρωτοι. Να προχωρήσει σε όλα τα αναγκαία μέτρα απέναντι στην κυβέρνηση ώστε οι εργαζόμενοι να πληρώνονται σταθερά κάθε μήνα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ