ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Την Πάτρα επισκέφτηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του είχε συνάντηση με τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη, απ' τον οποίο ενημερώθηκε για τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή.

Αμέσως μετά είχε συνάντηση με την Εκτελεστική Επιτροπή του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, η οποία τον ενημέρωσε για την πραγματικότητα που βιώνουν εργαζόμενοι και άνεργοι της περιοχής αλλά και για τις πρωτοβουλίες του Εργατικού Κέντρου στην κατεύθυνση της διεκδίκησης λύσεων, οργάνωσης του αγώνα, προσέλκυσης νέων ανθρώπων στα συνδικάτα. Επίσης, επισκέφτηκε την πυρόπληκτη κοινότητα Σουλίου, όπου συμμετείχε σε σύσκεψη στο κοινοτικό γραφείο με αντικείμενο την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά την πυρκαγιά και τα αιτήματα των πληγέντων.

Τον Δημήτρη Κουτσούμπα συνόδευαν οι Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ, Δημήτρης Αγγελόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας, Θάνος Μπίμπας, μέλος του Γραφείου της ΠΕ και Γραμματέας Τομέα Αχαΐας του ΚΚΕ, Στάθης Κεντρής, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του ΣΠ της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Ελλάδας, και Ιφιγένεια Αθανασούλα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

***

Το βράδυ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μίλησε σε μαζική εκδήλωση παρουσίασης του Καλέσματος αγωνιστικής συμπόρευσης με το Κόμμα, στο κλειστό γήπεδο «Δημήτρης Τόφαλος», που υποδέχτηκε μέλη και φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ, εργάτες και υπαλλήλους από τις συνοικίες της Πάτρας, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, γιατρούς και εργαζόμενους από το χώρο της Υγείας, ανθρώπους του Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη νεολαία, που επιλέγουν τον δρόμο της συμπόρευσης με το ΚΚΕ και έδωσαν το «παρών» τηρώντας τα επιβαλλόμενα απ' την πανδημία μέτρα προστασίας.

Το άνοιγμα έκανε ο Θ. Μπίμπας, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους. Ευχαρίστησε επίσης την Επιτροπή Διοίκησης του Παμπελοποννησιακού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου και του συγκροτήματος του Αθλητικού Κέντρου για τη διάθεση του χώρου, τους εργαζόμενους του Σταδίου και όλους όσοι συνέβαλαν στην εκδήλωση.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις απ' τους Χαράλαμπο Θεοδοσόπουλο, σμήναρχο ε.α., Κώστα Δραγώτη, διευθυντή της ΜΕΘ στο ΓΝ «Αγιος Ανδρέας», Νίκο Κουφαλάκο, πρόεδρο του Σωματείου διανομέων - ντελιβεράδων νομού Αχαΐας, Βίβιαν Σαμούρη, αντιδήμαρχο Πατρέων, Τασία Τογιοπούλου, δικηγόρο και αντιδήμαρχο Πατρέων, Βαγγέλη Λάζο, από την Επιτροπή Αγώνα πυρόπληκτων Σουλίου, Ανδρέα Μάζη, χειρουργό, και Βαγγέλη Κατσιακούλη, γαστρεντερολόγο, αντιδήμαρχο Πατρέων.Το άνοιγμα έκανε ο Θ. Μπίμπας ευχαριστώντας καταρχάς την Επιτροπή Διοίκησης του Παμπελοποννησιακού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου και του συγκροτήματος του Αθλητικού Κέντρου για τη διάθεση του χώρου, τους εργαζόμενους του Σταδίου και όλους όσοι συνέβαλαν στην εκδήλωση.

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα, όπως και τους χαιρετισμούς από τη χτεσινή εκδήλωση και το ρεπορτάζ από τη συνάντηση στον δήμο Πατρέων. Το υπόλοιπο ρεπορτάζ από τις συναντήσεις με το Εργατικό Κέντρο και τους πυρόπληκτους θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο.


Πρότυπο αγωνιστικότητας για τα συμφέροντα του λαού ο δήμος Πάτρας

Η Πάτρα είναι ένας δήμος - πρότυπο δράσης, αγωνιστικότητας, υπεράσπισης και διεκδίκησης των συμφερόντων της πόλης και του λαού, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει συνολικά η Τοπική Διοίκηση από τις ασκούμενες πολιτικές των κυβερνήσεων, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε χτες το πρωί με τον δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην πόλη.

Νωρίτερα κατά τη συνάντηση που είχαν, ο Κ. Πελετίδης ενημέρωσε τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή ο δήμος, με κυρίαρχα την υποχρηματοδότηση που του στερεί τη δυνατότητα υλοποίησης έργων σημαντικών για τους εργαζόμενους της πόλης και την έλλειψη προσωπικού λόγω της απαγόρευσης προσλήψεων, με συνέπεια οι ανάγκες να μην καλύπτονται, αλλά και να χάνεται πολύτιμη εμπειρία όταν εξειδικευμένο προσωπικό αποχωρεί και δεν αντικαθίσταται. Κι όλα αυτά όταν στους δήμους εκχωρούνται διαρκώς νέες αρμοδιότητες, που δεν συνοδεύονται όμως κι απ' τα αναγκαία εργαλεία για να ανταποκριθούν σε αυτές. Ακόμα ενημέρωσε για την προσπάθεια του δήμου υπογειοποίησης του τρένου απ' το Ρίο έως το νέο λιμάνι, ώστε στην επιφάνεια να λειτουργήσει χώρος αναψυχής και πρασίνου για τον λαό της πόλης. Αναφέρθηκε στα ζητήματα της πανδημίας που ταλαιπωρούν και την Πάτρα, ενώ καθιστούν αβέβαιο το αν θα πραγματοποιηθούν φέτος οι εκδηλώσεις για το καρναβάλι που αποτελούν σημαντικό πόρο για την οικονομική ζωή της πόλης. Ζήτησε τέλος να συνεχιστεί όπως μέχρι σήμερα η στήριξη του ΚΚΕ στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής, που καταβάλλεται πάντα με κριτήριο τα συμφέροντα των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της πόλης.

Ο Κ. Πελετίδης πρόσφερε στον Δ. Κουτσούμπα δώρα απ' τον Πολιτιστικό Οργανισμό.

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα του δήμου μέσα και έξω από τη Βουλή

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε: «Καλημέρα κι από μένα σε όλους και όλες, με ευχές για δύναμη και υγεία, που τη χρειαζόμαστε όλοι σ' αυτήν τη δύσκολη περίοδο που περνάει η χώρα και ο λαός μας.

Είναι δική μας χαρά που βρισκόμαστε σήμερα, μαζί με όλη την αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, εδώ στην Πάτρα, που επισκεπτόμαστε τη δημοτική αρχή, τον δήμαρχο τον Κώστα Πελετίδη, έναν δήμο που βρίσκεται στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, με αξιόλογο έργο, όπως είναι κοινά αποδεκτό. Γιατί το συναντάμε και μας το λένε δήμαρχοι "φίλοι κι εχθροί", και αντίπαλων - εννοώ - πολιτικών πεποιθήσεων, σε όλη την Ελλάδα, ότι είναι ένας δήμος, ο οποίος αποτελεί πρότυπο δράσης, αγωνιστικότητας, υπεράσπισης και διεκδίκησης των συμφερόντων της πόλης και του λαού, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει συνολικά η Τοπική Διοίκηση σε όλη την Ελλάδα, εξαιτίας των πολιτικών που έρχονται σαν συνέχεια όλων αυτών των αλλεπάλληλων μεταρρυθμίσεων και αναδιαρθρώσεων που έγιναν στον τομέα αυτό - ουσιαστικά είναι κράτος τοπικό - και με τις κυβερνήσεις που αλλεπάλληλα έχουν δώσει πάρα πολλές αρμοδιότητες.

Πάνω από διακόσιες αρμοδιότητες και καθήκοντα έχουν δώσει στους δήμους, χωρίς, όμως, την απαραίτητη χρηματοδότηση. Ουσιαστικά μιλάμε για μείωση της χρηματοδότησης, για υποχρηματοδότηση, με αποτέλεσμα ο δήμος να μην μπορεί ουσιαστικά και σωστά να λειτουργήσει, να υπηρετήσει τα συμφέροντα για τα οποία τον έχει εκλέξει ο λαός της Πάτρας, όπως και σε άλλους δήμους. Με τεράστιες δυσκολίες αυτή η υποχρηματοδότηση οδηγεί σε έλλειψη προσωπικού για να γίνουν έργα, για να λειτουργούν σωστά οι υπηρεσίες του δήμου, έτσι ώστε να εξυπηρετείται ο λαός. Η λύση - ξέρετε πολύ καλά ότι εμείς το παλεύουμε ως ΚΚΕ και στη Βουλή και παντού - δεν είναι ούτε τα οχτάμηνα ούτε τα εξάμηνα, ούτε η δουλειά που ο άλλος δεν μπορεί να αποκτήσει όχι μόνο την πρακτική άσκηση, ούτε και την ουσιαστική λειτουργία στο έργο που έχει να επιτελέσει, χώρια που μετά οδηγείται στην ανεργία. Πρέπει οι προσλήψεις να γίνονται με ευθύνη του κράτους, της κυβέρνησης, γι' αυτό πρέπει να αλλάξει και το νομοθετικό πλαίσιο, να είναι μόνιμες και σταθερές οι εργασιακές σχέσεις και εδώ στον δήμο, για να αποδίδει και να μπορεί να λειτουργήσει σε όφελος των συμφερόντων του λαού.

Μας ενημέρωσε ο δήμαρχος της Πάτρας και υποσχόμαστε και από αυτό το βήμα, απ' αυτήν εδώ τη θέση ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα, παντού, απέναντι στην κυβέρνηση, στα υπουργεία, στα άλλα πολιτικά κόμματα μέσα στη Βουλή και έξω απ' αυτήν, στους δρόμους του αγώνα, γιατί πραγματικά χρειάζεται να επιλυθούν καίρια ζητήματα, που οι δήμοι τα θέλουν, ο δήμαρχος τα ζητάει, η δημοτική αρχή τα ζητάει, όμως είναι ζήτημα της κεντρικής εξουσίας που πρέπει να αποφασίσει ποιων συμφέροντα θέλει να υπηρετεί. Σ' αυτήν την κατεύθυνση εμείς θα είμαστε στο πλευρό του λαού της Πάτρας, στο πλευρό της δημοτικής αρχής και του δημάρχου, να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις».

Τον Δημήτρη Κουτσούμπα συνόδευαν οι Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ, Δημήτρης Αγγελόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας, Θάνος Μπίμπας, μέλος του Γραφείου της ΠΕ και Γραμματέας Τομέα Αχαΐας του ΚΚΕ, Στάθης Κεντρής, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του ΣΠ της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Ελλάδας, και η Ιφιγένεια Αθανασούλα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org